(Volgend artikel werd vanochtend vroeg, maandag 26 april 2021, geschreven en moet in deze context gelezen worden. De hele cryptomarkt is in de loop van de dag opnieuw flink opgeleefd. Wat ook wil zeggen dat ondergetekende de bodem van de markt op een half uur na vastgepind heeft. Dat was dan zondagavond om 21:00…)
Maandagochtend, 10:00.
Hoera schrijf ik, en dat omdat ´niemand nog bitcoin wilt´? Het lijkt contradictorisch, beste lezer, maar dat is het niet. Sta me toe om voor één keer De Crypto Belegger aan te halen, de maandelijke crypto-nieuwsbrief die ik samen met twee collega´s deskundigen sinds 2019 run. Wanneer er zich iets bijzonders voordoet in de markt, komen we ook met een update. Zo was dat gisteren, 25 april 2021, wel heel toepasselijk. Daarom haal ik wat verderop in uw Cryptonieuwsbrief aan wat we onze abonnees meldden. Eerst maar eens een algemeen bericht.
Rood!
De hele afgelopen week was het kommer en kwel in de cryptomarkt. De koersen daalden en daalden dan ook, en niets leek de val te kunnen stoppen. Niet één maar twéé Turkse cryptobeurzen zijn gesloten, en er is duidelijk sprake van omvangrijke fraude. Net in een land waar cryptocurrencies enorm populair zijn. Zo populair – en dus concurrentie voor de Turkse lira, waarvan de val ook al onstopbaar lijkt – dat de regering betalen met crypto verboden heeft. De Turkse man en vrouw (meestal man helaas) lijkt het weinig te deren, want er bestaan manieren om zo´n verbod te omzeilen. Dit gezegd zijnde, hebben wel minstens 400.000 Turkse cryptobeleggers géén toegang meer tot hun bezit – als dat bezit nog wel aanwezig is! Want van de Thodexbeurs is de stichter/eigenaar er wel naar verluid met een slordige 2 miljard dollar aan waarden (!) aan de haal. De les die we er allemaal uit moeten leren is: spreid uw cryptobezit over verschillende beurzen, platformen en makelaars. Of haal het er gewoon weg naar een off-line, hardware ledger. Want wat nu in Turkije gebeurt is niet uniek en eenmalig, helaas, want soortgelijke calamiteiten vonden ook al plaats langer geleden in Canada en Japan. Een gewaarschuwd cryptobelegger is er twee waard!
Up to date
Maar nu dan onze update aan de abonnees, onder meer naar aanleiding van het bovenstaande onfrisse nieuws:
´Beste Cryptobelegger, beste Abonnee,
Na de eerste Turkse beurs die van de ene dag op de andere sloot (de stichter van Thodex is naar verluid spoorloos met een slordige 2 miljard dollar aan waarden), sluit een tweede in dat land. Vebitcoin heet ze, en ook hier worden betrokkenen gearresteerd, en rekeningen geblokkeerd. Net in Turkije, waar cryptocurrencies zo populair zijn (de inflatie van 16 procent per jaar is daar niet vreemd aan). De hele afgelopen week was redelijk verwoestend voor zowat alle munten. En wat zeggen wij van De Crypto Belegger: dit is een UNIEKE KANS om hetzij in te stappen, hetzij bij te kopen!
Is dat niet volledig tegenstrijdig en zelfs roekeloos, heren Manille, Tom en Joost vraagt u zich nu waarschijnlijk af? Neen antwoorden wij dan. Neen. En de hoofdreden is de volgende: het bitcoin sentiment (als grootste munt nog vaak de richtinggever voor het gros van de cryptomarkt) is namelijk terug op het niveau van…april 2020 beland! Er zit opnieuw Angst in de markt, hoera zeggen wij!
Kijk, de afgelopen maanden, sinds januari 2021, zijn bitcoin en altcoins heel fel gestegen; bitcoin zelf verdubbeld, Binance Coin is maal 12 gegaan enz. U heeft het vast ook gemerkt. Wel, dat gebeurde heel vaak terwijl de Fear and Greed Index boven de 90 stond. Het sentiment was ál te bullish geworden; beleggers waren oh zo gretig, hebzuchtig? Nou – sinds deze week niet meer hoor! Iedereen is naar de uitgang gevlucht, ze kropen als het ware over elkaar om weg te raken, zo ver mogelijk weg van alles wat met cryptomunten te maken heeft. Dus wat is er met die F&G Index gebeurd? Die is gezakt tot…30, en op moment van schrijven ook nog maar 31. (Zie bijlage).
Dat wil zeggen dat al die angsthazen vandaag net zo over alvast bitcoin denken als was het april 2020. April 2020 – was dat niet toen bitcoin net gehalveerd was, van 10.000 dollar afgerond naar 5000 dollar? En de schrik er nog echt goed in zat? Jawel. En begon net toen niet dé enorme stijging die de munt naar bijna 65.000 zou katapulteren, om maar te zwijgen over wat er met vele altcoins gebeurde? Jawel…
Dus, beste Cryptobelegger, beste Abonnee, wat denkt u dat er de komende weken en maanden gaat gebeuren? Enig idee…? Wij wel. Dus wij zeggen: verhoog uw inleg, koop, koop bij. Koopt u XRP, bitcoin, VeChain, vooral VeChain, stellar, ethereum, enz – alle topmunten van de Modelportefeuille. Binance Coin, zeker en vast.
Verwacht het niet vandaag nog, of zelfs volgende week. Maar nieuwe grote stijgingen liggen in het verschiet. De 106 miljoen beleggers in crypto – en er komen er steeds meer bij – zijn en blijven gebeten door cryptobeleggen. No way dat ze zulke lage koersen als vandaag lang kunnen aanzien. Zij zullen snel opnieuw instappen, en dan zijn de huidige solden, koopjes, voorbij voor u het weet… Dus: aarzel niet maar DURF. U zult het zich binnen enkele weken, enkele maanden misschien hoogstens, vast niet beklagen. Zeg dat De Crypto Belegger het gezegd heeft!
Het ga u goed, nog een prettige avond en tot binnenkort met het nieuwe nummer, op 1 mei.
Het team van DCB´
Groen!
Tot daar. Het goede nieuws dat we u vandaag, maandag 26 april 2021 kunnen melden dan: onze woorden waren nog niet koud, de inkt nog niet droog (nou ja…) of zowat de hele cryptomarkt staat opnieuw in het groen. Met bitcoin (BTC) plus 7 procent; Ethereum (ETH) plus 12 procent, Cardano (ADA) plus 9 procent enzovoort. Ach, misschien was het gewoon geluk of toeval…
Death and taxes
Er lag en ligt vast nog, cryptobeleggers wel meer op de maag, dat al dan niet verteerd moet worden. Namelijk de aankondiging vanwege de Amerikaanse president Biden dat ´de rijken´ in de VS in ieder geval meer belastingen gaan betalen. Daarmee gaat Joe tal van sociale projecten financieren, die de minder gefortuneerden in het land, het gros van de bevolking ten goede moeten komen. Onder die ´rijken´ zitten echter ook bezitters van cryptocurrencies, en die zien dit soort acties niet graag komen. Want rijk of arm – niemand betaalt met plezier belastingen. U kent vast het gezegde ´Er zijn in het leven twee zaken onvermijdelijk – sterven en belasting betalen´. Nou ja, om zoiets niet alleen typisch voor de Verenigde Staten, een capital gains tax, te vermijden, verkochten afgelopen week ook heel veel Amerikanen hun munten. Op die meerwaarde, wanneer ze op winst stonden, kan alvast toch geen extra belasting geheven worden. Eat this Joe! Maar het gaf alles natuurlijk nog meer neerwaartse druk op de cryptokoersen. In de VS zitten 40 tot 50 miljoen cryptobeleggers, weet u…
Fly Bitcoin
De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Caracas Air, aanvaardt nu ook bitcoin als betaling…
Institutionelen
Op 23 april jl. merkt Coinshares, een prominente geldbeheerder, aanzienlijke aankopen op door institutionelen. Een hoger volume, en veel meer munten dan gebruikelijk zijn over de dan afgelopen week gekocht. Dat waren dan in de eerste plaats bitcoin, ethereum en XRP. Coinshares in een rapport: ´We believe this recent renewed appetite for digital assets is due to a combination of increasing acceptance from institutional investors, fears for inflation, and price momentum.´
Twins
Gemini is een prominente Amerikaanse cryptobeurs, gestart door de tweeling Tyler en Cameron Winklevoss. Wereldberoemd in de Cryptowereld als The Winklevoss Twins en beiden ook miljardair. ´Gemini, a New York-based crypto exchange, has announced that Gemini users around the world can now purchase crypto via Apple Pay and Google Pay.´
Verboden, maar…
Nog zo´n land waar cryptocurrencies gezien worden als concurrenten voor de eigen munt. We hebben het dan over Nigeria, waar cryptobeleggen ook al enorm populair is. De overheid is alle cryptobeurzen aan het sluiten, maar laat dat de pret voor de Nigeriaanse belegger niet bederven: ´Data retrieved from Usefultulips shows that the usage of Bitcoin’s peer to peer trading in Nigeria surged by 27% since the CBN crypto ban took effect about 90 days ago.´
Last bank standing
NatWest gaat nog the last man…pardon: last bank standing worden, als zij zo doorgaat. De prominente Britse bank weigert zakelijke klanten wanneer zij zoiets vies als…bitcoin accepteren! Jakkes! Het idee alleen al, wat u?
Angst en Hebzucht
De Bitcoin Fear and Greed Index meet meermaals per dag het sentiment onder bitcoin-beleggers. Fear, angst, en Greed, hebzucht, zijn uw en mijn grootste vijanden. Niet de acties van kopen-en-verkopen door de overige 106 miljoen cryptobeleggers… Niet wat institutionelen en whales al dan niet doen… Niet het stijgen of dalen van deze of gene munt… Neen, onze grootste vijanden zitten in onszelf. Het is de schrik, angst om te verliezen. En de hebzucht omdat we willen méér winnen. Die beide negatieve eigenschappen moeten we constant bedwingen, omdat het sterke emoties zijn meestal die tot verkeerde beslissingen leiden. Cryptobeleggers moeten als het goed zit beslissen met stalen zenuwen. Met een zekere afstand van het dagelijke reilen en zeilen in de markt. Cryptobeleggen is beslist niet voor watjes of mensen met een zwak hart!
Laag, lager, laagst
Wanneer een munt of token dat u eerder kocht daalt vanwege een gebeurtenis die volledig buiten staat van uw bezit? Dan is zo´n koersdaling eigenlijk heel welkom, want ze laat u toe om goedkoop bij te kopen. Geen financieel advies, dat spreekt! Wanneer de F&G Index heel hoog staat, richting 100, dan zit er veel hebzucht in de (bitcoin)markt. Dat was bijvoorbeeld het geval de afgelopen maanden van 2021. Wanneer de Index laag staat, richting 0, dan heerst er heel veel angst in de markt. Zoals de afgelopen week en vandaag zeker ook nog. De Index staat op 27, wat zeer, zeer laag is. Dit niveau zagen we de laatste keer in april 2020. De rest is geschiedenis…
De marktkapitalisatie van alle digitale munten tezamen is iets over de 2 trillion, biljoen dollar en de dominantie van bitcoin is net geen 50 procent meer.
Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.
Het obligate spelletje van Pump & Dump. So what?