Wie had dit een paar geleden kunnen bedenken. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het tweede kwartaal van 2021 naar 410.000 euro! Een prijsstijging van 20 procent t.o.v. het tweede kwartaal 2020. Tegelijk loopt de energierekening op naar honderden euro’s in de maand voor meerpersoonshuishoudens. “Deze prijzen horen gewoon bij het leven in een welvaartsstaat mevrouw/meneer,” zo is het verhaaltje van de makelaar, de notaris en de bankmedewerker van de afdeling hypotheken. Maar ook van de colporteur aan de deur die een fantastisch aanbod doet om je tv en gasfornuis van de allerbeste energie te voorzien.

Groningen

Hoe hoger de prijs hoe meer licht uit de lamp en hoe warmer de kachel(?). Als je meer gaat betalen voor producten en diensten dan zou je meer kwaliteit verwachten. Helaas is daar geen sprake van bij de huidige stijging van de huizen- en energieprijzen. Het gaat puur om vraag en aanbod. Veel vraag en te weinig aanbod. We naderen de winter en zo ineens is er een tekort aan gasvoorraad. Alsof er niemand op de kalender kijkt. Alsof we vergeten zijn hoe het klimaat en de natuur werken, daar waar de eekhoorns op tijd hun nootjes inzamelen en een winterbuffer aanleggen. Waar de seizoenen worden geregeld met de thermostaat van het klimaat. Nu is het te laat, het gas is bijna op. We zagen het niet aankomen. We hadden vertrouwen in onze gekozen politici. Die zeer begaan zijn met de inwoners van de provincie Groningen, waar de huizen scheuren als wij de kachel oppeuren. Veel te laat wordt er gehoor gegeven aan de smeekbede uit de provincie. Huilende bewoners van verzakte woningen die jarenlang tegen muren opliepen bij de autoriteiten. Ze hadden wel wat beters te doen dan luisteren naar klaagzang.

Stoelendans

De Groninger aardgasbaten moesten een bestemming krijgen ten gunste van het algemeen belang. Een evenredige verdeling over hongerige ministeries. Regeren is vooruitzien maar daarvoor was weinig tijd. Regenten waren druk met de stoelendans. Het neerzetten van de poppetjes bij de formatie van een nieuwe coalitie duurt een poosje. Dat gaat voor, anders kunnen we niet regeren, zo is nu eenmaal de regel in onze democratie of beter gezegd technocratie. Zo ineens moest de regering een pandemie bedwingen met strakke regels en restricties. Het bestrijden van een killervirus ging voor want als huizen leeg komen te staan zouden huizenprijzen naar de kelder gaan. Dat zou een ramp zijn. Als in Groningen de huizen verzakken en overal de prijzen zakken, dat is teveel van het goeie. Hoe we het ook wenden of keren, de politiek zal het nooit leren. Lange termijn denken past niet in een kabinet waar een stoelendans gaande is. Pas als de poppetjes zitten wordt er weer aan de touwtjes getrokken.

Rusland

Het zijn touwtjes die boven de marionetten hangen. De touwtjes naar Brussel, naar de commissarissen van de Europese Commissie die grootse plannen maken. Het is nu zaak om snel een nieuwe coalitie te installeren want de winter nadert. Er klinken sombere stemmen in het land, men is bang voor een financiële lockdown. Nu bekend is dat aardgasvoorraden slinken en olieprijzen verder stijgen vrezen honderdduizenden huishoudens in financiële problemen te komen. Mensen praten elkaar een nieuwe lockdown aan. Lijkt wel een vorm van zelfkastijding. Berouw dat we de aarde hebben uitgewoond. Hebben beleidsmakers dit niet voorzien toen ze aan het stoelendansen waren? Hebben ze niet gezien dat kernenergie de enige oplossing is? De nucleaire technologie is doorontwikkeld tot een veilige en super schone energievoorziening. Om tekorten op te vangen hadden er al een paar klaar moeten zijn. Had tientallen miljarden gekost maar eigen energievoorziening voelt stukken prettiger en is goedkoper dan afhankelijk te zijn van eigenwijze oliestaten die als kartel opereren. Of afhankelijk te zijn van gas uit Rusland. Een land tegen wie westerse economieën sancties hebben lopen om reden van onderdrukking van de bevolking. Een land waar een dictator z’n opponenten op wrede wijze uitschakelt.

Vol is vol

Hoe kleinzielig kan een volk zich laten vernederen door braaf de politici te volgen die de agenda uitrollen van hoger geplaatste beleidsmakers van supranationale organisaties, zoals de EU die boven de lidstaten staat. Onlangs nog fijntjes duidelijk gemaakt toen Polen werd terecht gewezen met de uitspraak van het Poolse Constitutionele Hof dat de Poolse wet boven het Europees recht gaat. Mooi niet dus, de EU-regenten verwezen de uitspraak naar de prullenbak. Tsja, wie maakt er nu de dienst uit. Ach wat zeuren wij nu in ons kleine polderlandje over duur wonen. Ik zie het commentaar uit Brussel al aankomen. Er moeten meer huizen gebouwd worden en de EU gaat iets met Putin regelen over gasleveringen via de Nord Stream pijplijn. Nog wat boeren uitkopen, wat steden aan elkaar plakken en blijven zitten waar je zit. Niet bewegen, niet allemaal tegelijk naar buiten want het is nogal vol op slechts 41.543 vierkante kilometer nederig-land met 17,4 miljoen inwoners.

Heers en verdeel

Misschien toch maar IJsselmeer en Waddenzee dempen, want daar zijn wij goed in. Inpolderen die hap. Nee, niet zeuren want er liggen eindeloos veel aanvragen voor een plekje in ons mooie landschap van mensen uit oorlogsgebieden en hongersnoodlanden. Die moeten we opvangen want de boel opknappen in Verweggistan ligt buiten onze bevoegdheden. Daar zitten regiems waar we niet tegen gaan strijden. We kiezen gewoon de makkelijkste weg. Niet Den Haag regeert maar Brussel heerst en verdeelt veel beter. Soms snap ik er geen hol meer van. Zijn wij dan geen democratie meer? Ach nee, natuurlijk niet. Het Europees recht gaat boven de Poolse wet en al die andere lidstaten. Verdelen gaat daardoor veel makkelijker als je nieuwkomers moet verdelen over 27 lidstaten.

GW

14 reacties

 1. Dag Gerrit. Hoor ik een pleidooi voor kernenergie? https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/energiebronnen/kernenergie/ Wat doe je dan met het kernafval? Zouden we ook niet beter wachten tot men erin slaagt om rendabele kernfusiereactoren of reactoren op thorium te bouwen? https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/opwekking-kernenergie Maar je kan gelijk hebben dat we op termijn in de richting van kernenergie moeten gaan.

  1. Dag Ivo, ik gooi zo maar een balletje op. Moeten we bang zijn voor de gevaren van ‘veilige’ kernenergie? Er zijn landen met regeringen van dubieus kaliber die beschikken over kernbommen. Wat is riskanter, een land als Iran die een kernbom maakt, of een paar kerncentrales in de polder van een vredelievend volkje.

   Zojuist lees ik dat er weer angst bestaat voor toename van coronabesmettingen in de herfst. Ik moet dadelijk de deur uit, een stukje autorijden in het donker, ik hoop dat het goed gaat.

   1. Er wordt wel gezegd dat we veilige kernenergie hebben. Toch hebben we met Three Mile Island, Tsernobyl en Fukushima gezien dat het serieus kan verkeerd gaan. Het aantal directe doden is weliswaar beperkt maar er zijn toch tal van indirecte doden en mensen met ernstige gezondheidsproblemen. Om nog te zwijgen van het immense gebied dat voor jaren is verloren gegaan.

    1. Wat is veilig. Mijns inziens leven we zo wie zo niet in een veilige omgeving. Met 17 Miljoen mensen in Nederland bijvoorbeeld. Trek de stekker uit de aanvoer van voedsel naar supermarkten en winkels en je hebt over een week een chaos, dat wil je niet weten.

     Frankrijk staat vol met kerncentrales, meer dan 50. Als je een kerncentrale sluit, moet je de regelstaven 20 jaar lang, bovengronds koelen (een zeer energie vragend proces), voordat je je ze pas ondergronds kunt opslaan en waar men ook nog niet helemaal over uit is. Dus wat is “veilig”, in deze omgeving waar wij ons bevinden?.

     1. Onze leefwereld is zo ongelofelijk doordrenkt van olie, kolen en gas, dat wil je niet weten. Iedereen die denkt dat we dat wel eventjes gaan vervangen met wat speelgoed zonnepanelen en windmolentjes (waar je ook olie, kolen en gas voor nodig hebt), leeft echt in een andere wereld.

   2. “Zojuist lees ik dat er weer angst bestaat voor toename van coronabesmettingen in de herfst.”

    Er overlijden het hele jaar door elke dag mensen aan Covid-19, Gerrit.

    1. Er overlijden dagelijks mensen aan kanker, longontsteking, aan ouderdomsziekten en ongevallen. Risico hoort bij het leven. Besmettelijke virussen komen en gaan en worden afgewisseld door nieuwe varianten. Pandemiestatus coronavirus is al lang achterhaald. Nu leren er mee om te gaan door het aloude aangeleerd gedrag, blijf thuis bij verkoudheid en griep, nadrukkelijk na te leven.

     1. Als jij rustiger slaapt op basis hiervan: prima.

      180.000 uitgestelde operaties, opgebrand zorgpersoneel, de vele te betreuren doden en long-covid patiënten, de beelden van de parkeerplaats bij ziekenhuizen in Italië; allemaal wegduwen. Ik vind het heel merkwaardig.

      De reden dat het “wel meeviel” komt door de maatregelen en de vaccinaties.

      En dan word ik bestempeld als zijnde slapend….. 🙄

 2. Als wij echt blijven geloven in de windenergie en zonnepaneeltjes dan wordt dat een extreme dure grap. Waar het om gaat is de energie dichtheid. Ik heb daar wel eens vaker over geschreven. Nu de Eroi van Windenergie en Zonne energie is erg laag. Zonder subsidies is deze energie vorm niet eens levensvatbaar. Daar komt nog bij omdat wind energie en zonne energie erg instabiel zijn komt dat de stabiliteit van het netwerk niet ten goede. Daar we niet in staat zijn om een optimale en betaalbare manier hebben om energie op te slaan is olie, gas, kolen nu de enige weg. Uiteraard kernenergie is een uitstekende oplossing en vele landen gaan deze weg. Zoals bekend kernafval wordt sinds jaren alweer gebruikt om te her gebruiken in de kerncentrales. Als je ziet hoeveel kerncentrales china , India en vele andere landen gaan bouwen kan je zien dat dit de toekomst is. Je ziet aan Duitsland met de energie wende ze zitten er volledig naast. Ook De zal wederom haar kerncentrales opstarten net zoals Japan dat nu doet.

  Ja het beste zal zijn voor Nl om de EU te verlaten nu het nog kan. Maar vrees het is al veels te laat en de economsche schade die is aangericht is echt extreem.

  1. “Als wij echt blijven geloven in de windenergie en zonnepaneeltjes dan wordt dat een extreme dure grap.”

   Het is al een dure grap. Na tientallen miljarden aan overheidssubsidies betalen de burgers alsnog de hoofdprijs voor gas en elektriciteit.

 3. Nicolaas Tesla liet zien hoe je vrije gratis energie kon onttrekken van het aard magnetische veld rondom de aarde.. Toen de elite erachter kwam dat dit zo was en zo niets meer konden verdienen als dit door zou zetten.. Nicolaas Tesla hebben ze toen maar vermoord.. De grootste geleerde deze eeuw zat in hun straatje en systeem.. Tja !! En dat mag niet !! Fijne wereld ! Maar wel zijn naam gebruiken en misbruiken voor de electronische auto die TESLA heet !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: