Honderdduizenden Amerikanen nodeloos gestorven aan COVID?!

Dat is toch wat een CNN speciaal rapport uitbrengt met verklaringen van ´Dr. Birx, the coronavirus response coordinator, and Adm. Brett P. Giroir, who oversaw coronavirus testing for the Trump administration´. Ondergetekende schreef het op Biflatie vele maanden geleden al ronduit: dhr. Donald Trump heeft in ieder geval bloed aan de handen, waarschijnlijk duizenden overlijdens op zijn geweten. In die trant. Natuurlijk kreeg mijn conclusie hier op Biflatie tegenwind vanuit een zekere hoek, maar ik gaf ze na het ampel constateren dat er onder zijn presidentschap geïmproviseerd werd dat het een lieve lust was. Zonder echt plan, en zeker zonder het Coronavirus ernstig te nemen – ´een griepje´. Wat blijkt nu? Dat mijn gedurfde statement nog een understatement was. Toch als we de dokters en verantwoordelijken van toen mogen geloven. Nu zij eindelijk wel publiek durven spreken. En van wat zij zeggen vandaag, val je toch nog achterover?!

Publiek geheim

Want wat blijkt? Dat dit een publiek geheim was onder insiders, zij-die-het-kunnen-weten in Witte Huis-kringen en ver daar buiten nog. The New York Times: ´The interviews, with Sanjay Gutpa, the network’s chief medical correspondent, confirmed what was already an open secret in Washington: There was a high level of dysfunction and discord within the Trump administration, particularly in the pandemic response.´Gelukkig is Nederland nog een land waar je vrij kunt schrijven wat je denkt, wat je zeker weet dat waar is, ook al komt deze waarheid bij Trumps die-hard fans vast aan als an inconvenient truth… Ach, ze zullen het wel als fake news benoemen, met reuze borden voor het hoofd. Want een blinde een bril opzetten laat hem nog niet toe ook te zien…

Opluchting en schoon schip

Er vindt inderdaad plaats wat ondergetekende privé, in eigen kring uitte: dat eens president Trump EX-president Trump zou worden, heel wat van zijn medewerkers eindelijk de mond zullen durven openen. Hun boekje ook zullen open doen over wat er echt achter de deur van dat Witte Huis allemaal is gebeurd. Het is eveneens een publiek geheim (en daar berichtte ondergetekende ook over) dat heel velen, uit schrik voor ontslag, de toenmalige president niet durfden tegenspreken. Men liep er vier jaar lang op de tippen van de tenen, zo luidt het. Dat hoeft nu niet meer, en dan komen zulke dingen naar buiten. NYT: ´Dr. Deborah L. Birx, Mr. Trump’s coronavirus response coordinator, suggested that hundreds of thousands of Americans may have died needlessly, and Adm. Brett P. Giroir, the testing czar, said the administration lied to the public about the availability of testing

Er zijn op 29 maart 2021 562.526 – and counting – Amerikanen overleden aan Corona/COVID-19. Brazilië is er in aantallen besmettingen en dodelijke slachtoffers het tweede ergst aan toe van heel de wereld. Niet toevallig de twee landen waar de pandemie niet ernstig werd genomen – Worldometers.info:

8 reacties

 1. “Gelukkig is Nederland nog een land waar je vrij kunt schrijven wat je denkt, wat je zeker weet dat waar is,” (?)
  Gelukkig, ja, worden klokkenluiders hier niet geïntimideerd, weggepest of –gemanipuleerd (let o.a. nog even op Piter Omzigt) en kan elk lid van de wetenschappelijke incrowd vrijelijk zijn mening geven over het buitengewoon ‘intelligente’ Coronabeleid van de Rutte-administratie die dit land tot een van de meest gevaarlijke gebieden in Europa heeft gemaakt.

  (Objectiviteit is vaak zó ongemakkelijk dichtbij dat je geen bril nodig hebt om het niet te willen zien).

  1. + 1 Exactly!

   Nederland, ‘voorbeeldland’, wordt -‘bij de Gratie Gods!- geregeerd door Koninklijke erfopvolging en de ‘Rutte-doctrine’ (“Aangenaam, mijn naam is Haas!”)
   Met name Amerikanen tonen zich soms verbaasd over de in hun ogen nogal fossiele opvattingen over openheid en transparantie in Nederland.

 2. @Redactie: zou u de ‘auteur’ intussen niet eens in aanmerking laten komen voor een inburgeringcursus Nederlands? Zijn letterbrij in verschillende half-talen is praktisch onleesbaar en geen compliment voor een overigens nette Nederlandstalige cryptosite.
  Vroeger werden dergelijke employees -voor bijscholing- gewoonlijk doorverwezen naar de nonnen in Vught.

  1. Beste Toine, u heeft waarschijnlijk nog nooit gehoord van ´dichterlijke vrijheid´? Wel, ik bezig deze in het kwadraat. Dat komt, mijn beste, omdat ik de Nederlandse taal zo voor 99.99 procent beheers, dat ik dat kan, en mag. Heel lang geleden, 12 jaar of 13 was ik, zei de leraar Nederlands eens: ´Je mag NOOIT een zin beginnen met ´en´. Dat kan maar héél, héél uitzonderlijk…en alleen Joost weet precies wanneer´. Die opmerking, dat lof vergeet ik nooit meer. Mijn unieke taalgevoel en -gebruik komt voort uit zo´n 20.000 boeken te hebben gelezen en geabsorbeerd. Dit gemengd met mijn talenkennis (vier, inclusief de moedertaal) is een werkelijk buitengewone stijl geworden die, tja, dan niet door u en nog enkele burgers en buitenlui geapprecieerd wordt. Het zij zo. Vrij Nederland, u kent het blad, de krant? Betaalde mij 200 gulden voor een stukje. Dat zou dan 100 euro vandaag zijn…alleen was dat wel 25 of 30 jaar geleden. Verdiende u toen ook zo veel…voor twee uurtjes schrijven? Verder publiceerde ik verschillende boeken (onder pseudoniem), tientallen financiële rapporten, en schreef ik wel al 1000 artikels in tal van media. En toch, toegegeven, zeker lang niet iedereen kan deze stijl smaken. Les goûts et les couleurs ne se discutent pas, voor mij geen probleem. Maar u blijft het allemaal lezen, toch? Tja, al eens iets van James Joyce gelezen? Moet u echt eens doen, of laat ons zeggen: proberen. Dat gaat u vast niet bevallen, en die schrijft nog heel anders dan ondergetekende…(!) Ga u laten. Alleen kritiek op mijn taalgebruik doet me nog wel eens reageren, daar ben ik wel gevoelig voor, want die wordt meestal uit onbegrip gegeven. (Maar u houdt er niet van en dat is uw goed recht!) En wanneer iemand een intelligente reactie geeft, dan reageer ik ook. Maar dat gebeurt dus zelden. Groet!

   1. Het is de algemene verloedering en verbastering van de Nederlandse taal en cultuur die niet alleen neerlandici grote zorgen baart. En de mentaliteit van digitale veelschrijvers die denken dat hun gemêleerde brouwsels boven alle kritiek verheven zijn, omdat op internet ook taalkundig alles mag en niets moet.
    Dat is niet alleen schadelijk voor de kostbare eigenheid van onze taal, het is, nog afgezien van de beoogde boodschap, ook een geringschatting aan het adres van de lezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.