De hopeloze strijd tegen deflatie

Centrale banken van de diverse continenten staan al jarenlang sterk in de belangstelling bij beleggers. Op belangrijke vergaderingen waar beleidsbeslissingen worden genomen staat een horde journalisten op de persconferentie als er weer geldverruimende maatregelen wereldkundig worden gemaakt. Meestal veren de financiële markten nog iets op als de vaak vooraf ingeprijste voorzieningen blijken mee te vallen. Beleggers kijken er reikhalzend naar uit, verslaafd als ze zijn aan het bijna gratis geld. Banken halen opgelucht adem als wederom de rente wordt verlaagd en als gevolg daarvan hun beurswaarde weer omhoog koerst. De bijnaam van de president van de ECB, althans zoals ik Draghi ben gaan noemen, doet de naam ‘Draaki’ heel veel eer aan. Het is natuurlijk een monsterlijke beslissing om voor de zoveelste keer in ongeveer 7 jaar de (centrale) rente te verlagen. Het argument om daarmee inflatie aan te jagen gaat al lang niet meer op. Het is overduidelijk gebleken dat juist het tegengestelde gebeurt.

Deflatie gaat samen met kapitaalvernietiging

Een tijdperk van deflatie heeft zijn intrede gedaan. Doordat centrale banken negatieve rente berekenen aan de banken en ook de rente op veel staatsleningen al negatief is, is er sprake van een stukje kapitaalvernietiging. Om maar niet te spreken over het effect van de lage rente op spaartegoeden en pensioenvermogen. Ook deze vermogens staan onder druk. De trend geeft aan dat zelfs negatieve rente op (hoge) spaartegoeden aanstaande is. Kapitaalvernietiging gaat hand in hand met deflatie. Door vermindering van het aantal in omloop zijnde bankbiljetten verhoogt de geldwaarde en zien we een daling van het prijspeil. Ook wordt deflatie veroorzaakt door prijsdaling van zo ongeveer alle grondstoffen inclusief olie. Het lijkt wel of het dubbel opgaat. In ieder geval zal er een versterkend effect optreden doordat consumenten uitstelgedrag gaan vertonen in de verwachting dat prijzen en rente nog verder zouden kunnen dalen. De rente is al 7 jaar aan het dalen, dus waarom niet nog lager? En waarom niet negatief volgens het puur theoretisch denkmodel van centrale banken die alleen systematisch handelen en niet denken aan de schade die wordt aangericht aan vermogens van burgers en consumenten. Het systematisch denkpatroon zal waarschijnlijk niet losgelaten worden omdat er grote angst heerst dat het fiat-geldsysteem instort wanneer een contrair beleid wordt gevoerd.

Schuldaflossing

Er is nog meer wat duidt op een afname van de in omloop zijnde bankbiljetten. Er zijn veel huiseigenaren met aflossingsvrije hypotheken die ‘m beginnen te knijpen. Nu er geen inflatie meer is gaan hypothecaire schulden meer en meer drukken op het huishoud-inkomen en wordt je wel gedwongen om af te lossen. Of het moet al zo zijn dat de waarde van de woning de schuld ruim overtreft en dat er niet meer sprake is van een (zwaar) drukkende maandlast. Het is bekend dat bij naderende deflatie veel schuldenaren extra aflossen op hun hypotheekschulden maar ook op consumptieve kredieten. In tijden van inflatie was de noodzaak daartoe niet direct aanwezig en werd extra aflossen zelfs door sommige financieel adviseurs afgeraden omdat het belastingvoordeel op de hypotheekrente-aftrek dan minder werd. Hoe naïef zou je nu zeggen. Extra aflossen op alle soorten van leningen brengt wel met zich mee dat deze bedragen door de banken op de leningen worden afgeboekt. Dat is een puur boekhoudkundige afschrijving waarbij een bedrag uit het huishouden, dus uit het financiële circuit, wordt gehaald en bij de bank niet in het laatje wordt gelegd maar verdwijnt op de balans. Alleen wanneer iemand een nieuwe lening aangaat wordt een bedrag op de balans als vordering bijgeschreven en komt dat bedrag ter beschikking voor consumptieve doeleinden. Dus voor een woning, caravan of nieuwe bolide. Nieuwe hypothecaire leningen zijn tegenwoordig voornamelijk op annuïteitenbasis of lineair waarbij direct maandelijks wordt afgelost. Dus, en met nieuwe hypotheken, en met extra aflossingen op oude leningen, wordt hoe dan ook extra geld uit de economie gehaald in een tijdperk van deflatie. Naar mijn mening betekent dit dat er minder geld voor consumptie beschikbaar is. Niet voor niets klaagt het MKB over een krimpende omzet. Niet voor niets is de Baltic Dry Index sterk gedaald door afnemende wereldhandel. Alle “welvaart-gebouwd-op-schuld-economieën” proberen nu hun schulden te verkleinen met alle mogelijke middelen die centrale banken en politici voor handen hebben. Is het niet het rente-instrument, dan is het wel door het devalueren van de diverse munteenheden. Een valutaoorlog dus.

Met nieuw verdienmodel gaan banken wankelen

Nu de rente aanhoudend blijft dalen kunnen we ons afvragen of het zin heeft om te sparen. Een spaarrekening waar nauwelijks nog rente op wordt bijgeschreven heeft weinig toegevoegde waarde naast je lopende rekening. De enige reden om geld bij de bank te stallen zou kunnen zijn de angst voor diefstal of overvallen. Mogelijk dat sommige spaarders het er voor over hebben om daarvoor te betalen. “Pas jij even op mijn geld, dan krijg je een beloning.” Oké, het begrip bewaarloon is bekend in de situatie dat we de bank betalen voor het bewaren van bijvoorbeeld effecten. Dan worden daarvoor handelingen verricht zoals de coupon- en dividendbetalingen, uitlotingen, etc. Maar het feit dat we straks gaan betalen voor het oppassen op onze centen is de omgekeerde wereld. Het nieuwe normaal zal nooit worden geaccepteerd door de spaarzame burgers die gewend waren een fatsoenlijke rente te ontvangen voor het uitgeleende geld aan de bank. De vraag naar kluizen rijst al de pan uit. De bank had een verdienmodel door het vergoeden van een rentebedrag op het inlenen van spaargeld en vervolgens uitlenen tegen een hogere rentevergoeding. Door het invoeren van negatieve rente zal het nieuwe gedwongen opgelegde ‘verliesmodel’ door Draaki uiteindelijk de banken doen wankelen. Het is een uitgemaakte zaak dat spaarders die nauwelijks of geen rente meer ontvangen juist nu (thuis) extra geld opzij leggen om het gemis aan rente te compenseren. Conclusie: nog meer deflatie! Consumenten gaan minder uitgeven en om toch klanten te trekken gaan prijzen nog verder omlaag. De bekende neergaande spiraal.

Edele metalen

Een alternatief voor sparen is de aankoop van fysieke edelmetalen. De wakkere burgers die inzien dat het einde van een fiat-geldsysteem in zicht is goud en zilver kopen. Vooral de leveranciers van gouden en zilveren munten hebben gouden tijden nu. Bij het wegvallen van vertrouwen in een geldsysteem bestaat de kans dat bij het uitbreken van een systeemcrisis er een ruilhandel ontstaat in de overgang naar een nieuw (goudgedekt) geldsysteem. In een dergelijke chaotische periode bewijzen vooral zilveren munten hun waarde als betaalmiddel vanwege hun evenredig lagere waarde t.o.v. gouden munten. Een website als GoudVergelijken.nl zou in de nabije toekomst wel eens op een stijgend aantal bezoekers mogen rekenen.

Piet Pineut

163 reacties

 1. Alweer leuk artikel Piet, het contrast met biflatie komt hiermee dan ook mooi tot uiting. De elite laat ons natuurlijk graag geloven dat deflatie komt met kapitaalvernietiging, het is als zeggen dat er geen probleem is maar dat onmiddellijk barricarderen opdat de bevolking het niet zou doorkrijgen. Op die manier wordt economie irrationeel, we kieperen immers gewoon de logica overboord.

  1. Koen op z’n schouder getikt
   Werner aan ’t saldo gelikt
   Het alternatieve segment
   Gelokt uit de tent
   Is waar de extentie van meer
   Ontleedde haar drijfveer
   Ministre propaganda
   Gerechtvaardigd door het intellect
   Overbleef als d’enige vent

   Hoe plausibel ook
   Waar vuur is, is rook

 2. De schrijfwijze doet vermoeden dat de schrijver Gerrit Welbergen is, bovendien wordt er immers aan het einde gesigneerd met Piet Pineut. Bovenaan het artikel staat echter de naam Richard de Feber…

  Wel een leuk artikel overigens.

  Weet iemand of het voor mij (en anderen) de moeite waard is het boek ‘Deflatie in aantocht’ door Eric Mecking te lezen ? Met een cadeaubonnetje onder het stof gevonden heb ik -notabene bij de V&D- nog het boek ‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk aangeschaft. Ok, dat gaat over iets anders maar daar had ik in elk geval geen spijt van.

  1. Heb nog een voordracht van Joris bijgewoond, zeer angstaanjagend hoe men mensen ‘brainwashed’ in functie van wilde speculatie. Ook moeilijk om daar uit te ontsnappen, vertelde hij. Herinner me nog een anecdote van iemand die daar wel in geslaagd was, hij zou therapeut geworden zijn om anderen hiermee te kunnen helpen. Met die goud- en zilverfixaties zie je hetzelfde fenomeen opduiken, volledig in de ban van datzelfde spel.

  2. Bespaar die bon en koop wat anders. Nu is het te laat. Deflatie is niet meer in aantocht, we zitten er al middenin. We beleven ongekende tijden en het valt op dat economen geen enkele voorspelling durven doen over de afloop van dit deflatoire tijdperk. Gezien de huidige monetaire, mondiale en geopolitieke ontwikkelingen is er geen touw aan vast te knopen welke kant het opgaat. Het is wachten op de eerste signalen van paniek bij de centrale banken. En zoals bekend, een kat in nood maakt rare sprongen. Wat betreft de
   ware auteur achter dit artikel blijkt dat Piet de Pineut is van een persoonsverwisseling.

   1. beste Gerrit,

    Leuk stuk heb je geschreven maar toch ga ik ervan uit dat inflatie de gewenste uitkomst is want deflatie houd in dat de gevestigde orde wankelt. Inflatie is de natuurlijke vriend van overheid en de financiele wereld want dit levert voor hen als insiders megawinsten op. We zullen mi eerst gruwelijke deflatie meemaken gevolgd door een nog niet voor te stellen inflatie en meteen een reset die erop volgt. Het is wereldwijd spannend nu want meerdere landen vallen nu al uit de boot. Nu zien we hoe het aanvoelt wanneer een land en haar volk de toekomst grotendeels al heeft geconsumeerd geen pretje echt!
    gr

     1. Ik ben voor gedroogde peulvruchten. Dat is vlees, aardappels en groente in één qua voedingswaarde.

     2. ook gedroogde bonen, linzen, ertwen, enz . Rijstzakken van 5 kilo, pasta, meel,suiker, zout gedroogde kruiden.Boter, melk en eierpoeder, kan.
      Een vishengel, en een luchtbuks oid voor vogels of konijnen.

      Een 1000liter tank aan te sluiten op de dakgoot, en een waterfilter.

      http://www.lpsportwapens.nl/
      (uit ervaring betrouwbaar, goeje peer die vent)

      Gouden en zilveren kleine eenheiden als ruilmiddel.

      med vänlga hälsninger 🙂

     3. Stop je eikenhouten, domme verstandsloze kop in die houtkachel.

      Als je het niet doet, is hij ook waardeloos.
      Misschien dat de wolven je nog lusten.

     4. Je ligt nu echt met een clandestiene delirium op je strobaal.

      Misschien, dat je in de loop van de dag nog een normale reactie kan geven junkie.

     5. Goed idee, maar deflateren die spullen niet erg snel? Pannenkoeken inflateren daarentegen dan weer sneller met een beetje meer gist, kun je langer kauwen.

     6. gist kun je maken van meel, zuurdeegbrood, maar daar gaat t niet om, het gaat om geestelijk gevangenschap!Be real man!

      lees onder!

     7. Dan gooit er 1 een brandbom in je hut en weg ben jij met je voorraad.

      In een crisis situatie ben je volledig aangewezen op je eigen vaardigheden en kan je niet maar als een luie pad in je blokhut bij de open haard achterover hangen.

      Wie denk je wel dat je bent?, Hollywood man.

     8. Ik ben een levend mens verrekte troll

      Schijt je onderbroek vol, debiel, ga je geld ophalen bij van roempoei of strijk je ego shirt.

     9. Wat heb je allemaal door elkaar gedronken beste.

      Ik lust ook wel een berenburg of een port, maar hou je wel bij 1 soort.
      En drink vooral niet die clandestien gestookte brouwsels, daar word je gek van.

      Sloop jezelf niet tot op het bot.
      Zo niet?, lees een jaar terug.

     10. Je bent inderdaad een levend, hoofdzakelijk, denkend mens.
      Dit verklaard het meeste wel.
      Dit is geen persoonlijke aantijging.
      Als mens, zijn we in beginsel allemaal goed.

     11. er staat een datum op maar 10 jaar houdbaar.
      er staat een datum op maar 10 jaar houdbaar.

     12. vind je t nie lang genoeg, harrie?
      je onderbroek gaat korter mee hahaha

     13. Het bericht is voor de helft weg.
      In duitsland te verkrijgen bij real en Kaufland brood in blik,
      er staat een datum op maar 10 jaar houdbaar.

   2. Te laat is het daarvoor zeker niet. De echte deflatie moet namelijk nog komen, want de beurzen, en, nog veel belangrijker voor de meesten, de huizenmarkt, staan anno 21 maart 2016 nog steeds overeind. Zodra die markt begint te crashen (waarschijnlijk als gevolg van de eerstvolgende beurscrash) is de deflatie pas echt begonnen. En dat kan inderdaad gebeuren zodra de ECB-kat rare sprongen begint te maken, zoals Piet suggereert, want het vertrouwen in het huidige systeem is flinterdun en aangezien de instrumentendoos van de centrale banken op een haar na leeg zijn, is het vertrouwen de volgende keer niet meer te heroveren en gaan de beurzen samen met de huizenmarkt en pensioenfondsen het ravijn in.

    De nieuwe druk is van oktober 2015, dus zeer actueel.

    1. Prepare if you care, Karl

     Ik heb al eens eerder neergeschreven hier, het verhaal van een man die bij een overstroming op zijn dak waarbij het water bleef rijzen en hij 3 voorbij komende redders afwees, 2 boten en een helicopter, elke keer met de uitspraak dat hij niet meeging want dat God m zou redden.
     Tot hij verdronk en in de hemel kwam, en een beetje gepikeerd aan God vroeg waarom Hij m niet had gered.
     Waarop God zei : Ik heb 2 boten en een helicopter gestuurd!!!

     Als je begrijpt wat ik bedoel.

     1. Haha goeie en realistische mop, en in de praktijk zullen er zeker een aantal “reli-gekkies” zijn die idd ook denken in de trant van “ik hoef niet heel goed uit te kijken bij het oversteken. als ik wordt aangereden is het blijkbaar Gods plan voor mij dus jammer dan”. Nog zo’n verhaal die ik niet op internet kan terugvinden, maar wel zo ongeveer ging:

      Een man liet uithongeren en beweerde dat hij na 3 dagen zal opstaan uit de dood. Zijn vrouw wachtte in spanning af, en tot haar verbazing gebeurde er niks…

      Zulke stellingen en hulp weigeren “want God” is op geen enkele manier Bijbels te onderbouwen. Maar dat soort gasten halen natuurlijk wel het nieuws waardoor je dat helaas wel zou kunnen denken.

      Bedoel je met “prepare” blikvoer etc. inslaan? Aan dat hele gedoe ga ik echt niet beginnen. Als het zo ver komt dat er niks meer in de schappen ligt, is het een kwestie van auto instappen en wegrijden.

     2. Karl lieve vriend, God gaf je geen verstand om het niet te gebruiken.

      En Hij gaf jou ook de vrijheid van keuze. Waarom? Omdat jij , zoals in de bijbel staat naar Zijn evenbeeld geschapen bent. God heeft behagen in jouw initiatief niet in zijn afhankelijkheid. En dat bedoelde ik te zeggen. Dat is de macht in onze strijd tegen satan, onze eigen vrije wil, onze intuitie. En ons handelen met de juiste intentie. Daar gaat t om mijn vriend, dat is de strijdvraag die in de bijbel staat.

      Kies het duister met materialistische beloning of de geestelijke kant van het licht.

      Be real bro! Niet lullen maar vullen!
      God is liefde, die gaat jou nooit naar de hel sturen in angst en onwetendheid. Zo zit die gast, mijn vriend , niet in elkaar. Opposiet an de angstzaaier die deze wereld nu in zijn macht heeft. En die jou en mij graag bang maakt.

      Eigenlijk gaat t nog verder.

      Weet je wat wetiko is?
      Toen america werdt overrompeld door witte mensen zeiden de natives direct wbt hun overheersers: ze zijn bevangen door t wetiko virus.
      Net zoals we voordien bacterien niet kenden is wetiko een virus wat de geest , ipv het lichaam beheerst.
      Het is een soort , zal ik maar zeggen virus van overheersing, een willen hebben van controle over materie en macht.
      Best wel vreemd.

      Maar ik heb er wel een leuk liedje over gemaakt. Simpelweg, omdat ik besefte dat dit de oorzaak is van de ellende. Doe er maar mee wat je wilt. En besef dat God ALTIJD OVERAL is.

      Ws gaat geen mens dit snappen maar de oude indianen dus wel.

      https://www.youtube.com/watch?v=xNGmFLol5b4

     3. Na de boel terug gelezen te hebben, kom ik tot de conclusie, dat ik op voorhand een confronterende uitlating heb gedaan op jouw reactie,
      eerlijk is eerlijk.

      En wel:

      “dit moet ikzelf meerdere keren bekijken, zo subliem! Love u all!”

      Neemt niet weg, dat jij bepaalde persoonlijke grenzen overschrijd.
      Heb je jezelf ook wel eens laten testen op het Wetiko virus?

      Is maar een grapje op slechte donderdag.

    2. Ook mee eens, maar de deflatie is reeds begonnen in de consumerende markt.

     We hebben voor de 4e kwartaal op rij een dalend consumenten vertrouwen.

     Als ik, een brand in mijn eigen woning moet gaan blussen met een tuinslang, gaat dat ook niet lukken.

     Alles werkt momenteel net zo averechts als het maar kan.

   3. “Bespaar die bon en koop wat anders. Nu is het te laat. Deflatie is niet meer in aantocht, we zitten er al middenin.”

    Ben het met je eens Piet, er is geen houden meer aan.

    Het zevenkoppig monster zal tot het laatst toe heen en weer slaan, om slachtoffers te maken en zich in leven te houden.

    We zullen een grote scheet laten voor het monster.

     1. Jij bent momenteel eigenlijk in de modes van de Neanderthalers en je weet wel hoe het hun vergaan is.

      Jij hebt iets meer verstand, maar bent net zo min creatief/flexibel als zij om uiteindelijk te kunnen overleven.
      Bovendien, kun je zeer slecht met anders denkende mensen communiceren en vrede hebben, zodat je uiteindelijk uitsterft.

      Leuker kan ik het niet maken, maar wel leerzamer.

   4. “The champions of socialism call themselves progressives, but they recommend a system which is characterized by rigid observance of routine and by a resistance to every kind of improvement. They call themselves liberals, but they are intent upon abolishing liberty. They call themselves democrats, but they yearn for dictatorship. They call themselves revolutionaries, but they want to make the government omnipotent. They promise the blessings of the Garden of Eden, but they plan to transform the world into a gigantic post office. Every man but one a subordinate clerk in a bureau.”
    ― Ludwig von Mises, Bureaucracy

  3. Ken het boek ‘deflatie in aantocht’ inhoudelijk niet, belangrijk is om niet verstrikt te raken in allerhande platitudes die rijkelijk zegevieren. Eenvoudig gesteld:

   (1) deflatie + kapitaalvernietiging = manipulatie
   (2) deflatie = spontane geldvermeerdering

   Bij (2) is bv ook negatieve rente geen probleem aangezien dat ruimschoots kan gecompenseerd worden door de spontane geldvermeerdering. Wanneer we uitgaan van de gemanipuleerde versie (1) dan mogen we ons aan het ergste verwachten, wellicht dat wat de elite zo graag wil.

  4. Onderstaande leestip, heel wat anders dan ‘stereotiep’

   `Schitterend geschreven … ik kon dit boek tot op twee derde ervan niet wegleggen of ook maar aan iets anders denken … je blijft lezen.’ – Samuel Brittan, Financial Times `Tomás Sedlácek bepleit niets minder dan een ‘humanomie’, een beschouwing van het lot van de mens in deze wereld van schaarste waarin ook de verhalen van de mens en zijn filosofieën worden betrokken. Economen hebben zichzelf verlamd door hun gebrek aan
   academische breedte en hun `wetenschappelijke’ minachting voor het menselijk woord.

   https://www.bol.com/nl/p/de-economie-van-goed-en-kwaad/9200000002405490/

 3. Deflatie is het verkeerde woord. Deflatie kun je pareren d.m.v. inflatie.

  Het probleem is de omloopsnelheid van het geld, oftewel het gebrek daaraan.

  Vergelijking van Fischer M x V = P x T

  Hoe krijg je als centrale bank de mensen zover dat ze hun geld niet in beloftes (aandelen, spaardeposito’s) stoppen, maar in een product uit de werkelijke economie?

  Is fysiek goud ook een product uit de werkelijke economie?

  Wat gebeurt er als Nederlanders morgen besluiten om de 400 miljard euro spaarvermogen om te zetten in fysiek goud?

  1. Interessante insteek Aap, geeft voeding voor een waarachtiger economisch debat dat traditioneel tot heel wat verwarring kan leiden. Een debat berustend op halve waarheden en/of platitudes kunnen we bezwaarlijk ‘economisch’ noemen, slechts ‘dwalen’ is dan het resultaat. De Fischervergelijking is een zeer bruikbaar hulpmiddel, enig risico bestaat dat het soms ook als een natuurwet gezien wordt maar dat terzijde.

   Terechte vraag die je stelt, spaargelden (M2) vallen principieel buiten de vergelijking waardoor de lopende geldhoeveelheid (M1) vermindert met alle gevolgen van dien. Hoe je dat geld terug in de reële economie krijgt? Verschillende opties zijn natuurlijk mogelijk, gezien de crisis lijkt het verstandig om vooral de ontstane angst en onzekerheid te neutraliseren, dit zou kunnen middels deflatie in de ware zin van het woord. Mits gebruik van de Fischervergelijking is het ‘waarom’ eenvoudig aantoonbaar. Pro forma:

   http://i.imgur.com/IVGyvfL.png

   1. En politici hebben meer baat bij tekorten dan bij overvloed, tekorten creëren nml afhankelijkheid en dus macht en corruptie, een prachtige manier om zgn”kiezers” te verkrijgen dmv een worst voor Den neus. Verdeel en heers, door het creëren van tekorten.Vandaar dat know as r. blikvoer inslaat,heel wijs.

    1. Het is de bevolking die ze kiest, niemand anders. Stilaan lijkt dit op een tragische grap, we verkiezen blijkbaar politici opdat we kunnen bezig blijven over wat zij niet weten en wij wel?

     1. Nee Werner het is geen tragische grap maar de echte waarheid , ik heb al jarenlang dit geroepen , vanaf Windows 95 dat ik de PC bediende heeft men de regering of de elite gekregen zoals men wilt , zo gezegd die men verdient met hun stemgedrag .
      MSM doet de rest , herhaling op herhaling via de media doet men met succes het domme volk in slaap sukkelen en zie wat het aan kan richten .
      Onze vingers kunnen wij blauw typen met reacties op vele goede artikelen , ook daar is maar een beperkte weg van een weerwoord of luisterend oor te vinden .
      Zolang er censuur en manipulatie heerst komen wij geen steek verder en hebben zij vrij spel , m.a.w. wij blijven een roepende in de woestijn .

     2. Heb eerder vernomen dat Money as Debt dat probleempje gaat oplossen voor ons, dit via een netwerk van ‘hotspots’ waarin dit alles zal toegelicht worden. Stilaan lijkt het leven op een tragikomedie, vorige week nog was er die interessante hoorzitting waarin tal van problemen met gezond economisch verstand werden opgelost. Hoe lang kan het dan nog duren wanneer we die alternatieven ook gaan toepassen en de bevolking correct inlichten?

   2. Nog zo’n onzin verhaal. Inflatie is een verzinsel, voortkomend als noodzakelijk kwaad uit schuld op schuld; spontaan ontstond groei…. uit schuld op schuld. Uiteraard kan de boekhouding in reverse.

    Het leven echter, in haar fysieke pracht, kan enkel in reverse langs manipulaties zoals we reeds 5000 jaar kennen. Ineens is het lood van goud, en de moneychangers varen hun koers.

  2. Goud heeft verschillende ‘kwaliteiten’, deze mengen leidt al snel tot verwarring. Dit geldt des te meer wanneer angst en onzekerheid de bovenhand nemen. Ik doe wat …

   (1) betaalmiddel
   (2) speculatief element
   (3) manipulatief element
   (4) economisch product

   Wat betreft je vraag, het is hier al meermaals aangegeven dat men dat goud terug in een kluis zal stoppen en vervangen door een andere vorm van geld (papier en/of electronisch). Anders gezegd, goud is strikt gesproken irrelevant, veel eenvoudiger is die spaargelden te transfereren naar een duurzame bank die nog wel het vertrouwen geniet. Goud- en/of zilverfixaties zijn daarom valse voorwendsels (2&3), dit gaat ver voorbij aan het eenvoudige betaalmiddel (1) dat het ooit was.

   1. Goud is de enige asset die zowel een functie heeft in de werkelijke economie als ook in de virtuele economie.

    Tijdens economische boomperiodes wordt goud naar de achtergrond gedrukt en aan het einde van een boomperiode komt de werkelijke waarde van dit eeuwenoude instrument weer naar boven.

     1. wat wil je nou bereiken, bertus?

      Beetje reacties uitlokken?

      Weet je hoe dat heet in moderne bewoording, dat heet Trolllen

     2. Nee Madman, ik geef enkel mijn mening en mijn visie.

      Met trollen heb ik niets, dat doet me denken aan zeer ongezond snoepgoed.

     3. Je waagt het, om mijn vrouw in de discussie te betrekken, terwijl zij er helemaal niets mee van doen heeft.
      Je hebt haar ermee beledigd en hiermee de boot los gemaakt van het stijger bij hoogtij.

      Denk je hiermee weg te komen dronken, achterlijke hutbewoner?

      Maar, gewoon om mij te provoceren, te intimideren en je gelijk te halen, nam je deze gewaagde actie.

      Vergeet niet, jij hebt mij aangevallen op een nette reactie van mijn kant op die van Aap Nootmies.
      Je had hier part noch deel aan.

      Wanneer je ontwaakt, verwacht ik wel gemeend excuus van je, anders komen we er nog op terug.

 4. Die ” reddende inflatie” komt er niet. De negatieve rente is alleen maar om de knoflookperiferie niet geheel te laten omvallen, er is geen andere reden. Het is de transfer van noord naar zuid. De banken en veel grote bedrijven in de knoflookperiferie zijn in feite eenvoudigweg al failliet. Bij een tiende hogere rente wordt de schuldenberg onbeheersbaar en dus gaat dat omvallen alleen maar langzamer en nog jaren duren.Hervormingen komen er toch niet, want dan vallen de staats en pensioenbegrotingen om,dat zie je nu al in Griekenland en Portugal.
  De deflatie en lage hypotheekrente is dan weer een cadeautje voor de consument in het noorden, maar helaas pikken de overheden dat meteen weer in, dus die “groei” komt hier ook echt niet meer terug, want het schijnt dat in de Eussr het niet de bedoeling is dat de werkende mens nog een onafhankelijke toekomst mag hebben. De Eussr uit Nederigland, nu!

  1. Het is zoals Michal Foucault al trachtte te zeggen, de mensheid in strijd tegen de voor zichzelf opgetrokken luchtkastelen. Aan alternatieven ontbreekt het echter niet, de strijd gaat gewoon verder zonder daar aandacht voor te hebben. Hoeveel absurder kan een situatie zijn?

   http://i.imgur.com/1ieHsLc.png

 5. Aan de andere kant van de oceaan is men ook aan de koordjes aan het trekken, zo blijft het lekker spannend.

  De dollar staat zeer duur tegenover bijvoorbeeld de euro, maar ook tegenover andere munten. Vooral in 2014 was er een flinke opmars. De greenback blijft duur wegens het uiteenlopende beleid van centrale banken. De Federal Reserve is al lang bezig met grote stimulusmaatregelen,
  zoals lage rente en het opkopen van staatsobligaties. De bedoeling was de economische groei aan te zwengelen door onder meer de dollar lager te zetten. Andere centrale banken, laten we als voorbeeld de ECB nemen, begonnen later.

  http://beurs.com/2016/03/20/volatiele-dollar/107587

 6. Eigenlijk ben ik het wel met iedereen een beetje of wat meer eens. Op naar de tijden dat we deflatie en inflatie oftewel biflatie definitief achter ons kunnen laten, d.w.z. dat het een heel marginale rol gaat spelen, zoals het met geld hoort te gaan in de praktijk. Waarvoor zou je anders geld nodig hebben. Dat zal de periode worden waarin gezond geld weer de basis gaat vormen. En de mensen in en uit die economie weer bepalen wat er gezond is en wat niet. En dat niet door een paar halve gare theoretici bepaald gaat worden wat economie is of zou moeten zijn. Economie is gewoon dagelijkse praktijk en wordt niet uitgevonden door iemand, maar door noodzaak voor iedereen om te kunnen leven, liefst zo comfortabel naar eigen wens als mogelijk. En wat je dan kunt proberen te omschrijven is wat je waarneemt als noodzaak en dat mag dan best economie heten. En die waarnemingen lopen nogal uiteen. En verdomd als het niet waar is, er moet altijd een zondebok worden aangewezen. Hij heeft het gedaan, ik stond er wel bij maar vond het allemaal wel goed op die manier. Maar nu blijkt dat het allemaal niet zo uitpakt als theoretisch bedacht, moet er dus die zondebok komen. We zijn de basis kwijt en ik hoop dat er iemand opstaat die het weer eens een keer echt goed op een rij kan zetten, zodat er weer eens begrepen wordt van het hoe en waarom. En ik weet dat die er zijn. De vraag is alleen wanneer en wie.

  1. Altijd interessant Dick, in de ene reactie ga je economische grondbeginselen als onzin labelen om in de volgende te stellen dat we de basis kwijt zijn. Maar goed, hoop doet leven en herstel is altijd mogelijk, de suggestie wordt gewekt om eerst zorg te dragen voor economisch herstel en pas achteraf naar zondebokken te zoeken. De reden mag duidelijk zijn, het zoeken naar zondebokken kan misschien nog eeuwen duren waardoor er helemaal niets hersteld wordt. Volkomen eens met je laatste vraag, dat wel.

   http://i.imgur.com/y9dNFti.png

  2. En volledig met je eens Dick, inflatie, deflatie en bilflatie zouden we achter ons moeten kunnen laten. Biflatie fungeert enkel als een katalysator om het economische herstelproces in – zij het bedachtzaam – versneld tempo te kunnen doorvoeren. En dat betekent een ‘ethische upgrade’ waardoor we terug tot een normale economie komen, onvergelijkbaar anders dan het hedendaagse monopolyspel. Uiteindelijk is het allemaal veel eenvoudiger dan we misschien durven denken, ontdaan van allerhande overtolligheden die ons enkel in verwarring brengen. Kortom, sociale innovatie is creatieve destructie, we mogen dus meer afleren dan aanleren, wat dan rest is de basis die voor iedereen begrijpelijk is omwille van het logische boerenverstand dat eraan ten grondslag ligt. Enkel de elite zal het weer heel anders willen interpreteren waardoor we de hedendaagse tragische absurditeiten blijven voeden.

 7. Piet, het einde van je 2e zin …..als er weer geldverruimende maatregelen wereldkundig worden gemaakt. Bedoelde je dat werkelijk zo of mag ik lezen geestverruimende maatregelen. Want wat een onzinnige maatregelen worden er toch getroffen.
  Het is toch duidelijk 1 + 1 = wat men wil dat het is. Dat geeft een veilig gevoel en maakt alles voor de toekomst alleen maar overzichtelijker. Alleen weet ik niet wie hier de zondebok is, de banken of de politiek. Beide onbestuurlijke apparaten en TBTF. Maar wij houden het wel in stand want er is geen bijstand voor een opstand, die ons weer back to basics zou kunnen voeren. Waarschijnlijk toch teveel afstand.

   1. Neen. We weten niet meer, de aanwezigheid van een maatschappelijk werker is geen garantie voor genezing van de junk.

    De Matthijs passion is dan ook slechts een jaarlijks wederkeren van hoop en geloof. Tot het kruis der valse beloften finaal ten grave wordt gedragen.

    1. Joh, simpel om het feit dat de prijs van edele metalen tot stand komt door middel van speculatie zegt volgens mij al genoeg.
     Dus ik zou zeggen laat het los en doe je ding, maar verkoop geen onzin.

 8. En als roepende in de woestijn… joeeehoeeoeoeoe!!

  The hungergames are coming, kijk die films eens, aanrader.Laat zien hoe de toekomst er uit ZOU KUNNEN zien, wanneer we met zijn allen aan de apathie blijven vasthouden.. Met als clipje een mededeling van de in de film spelende ‘dark overlord’ ,Donald Sutherland.

  https://www.youtube.com/watch?v=a98uJTo0RkI

  En waar die dan weer over praat wat betreft Bruce, gaat om dit nummer.

  https://www.youtube.com/watch?v=-KUiTQPAwYQ

  1. Het gaat zoals het gaat en het komt zoals het komt….. Hoeveel te meer wij in onbalans geraken des te harder de klap om het evenwicht terug te vinden..

    1. we hebben lang genoeg in onze aangeleerdheid onze hoed afgenomen voor ‘meneer burgemeester’ Ze gaan ons echt niet het voordeel van de twijfel geven zonder een dreiging voor hun eigenbehoud.

     Zo simpel is het. Dood hoeven ze neit, dat is slecht voor ons eigen karma. Maar ze oppakken en op een eenzaan eiland stoppen waar ze elkaar kunnen afslachten, das ook een optie.

     1. En dat is wat ik precies mis hier op biflatie, schrikbarende woede ipv gelatenheid en discussie over gevolgen ipv de oorzaak.

      Waarom DA FUCK pikken we dit!!!
      Waarom???

      IM MAD AS HELL AND IM NOT GONNA TAKE THIS ANYMORE!!!

      https://www.youtube.com/watch?v=q_qgVn-Op7Q

      WAAROM DE FUCK PIKKEN WE DIT???

      ik zal t je zeggen … angst voor represailles. Zo worden helden geboren.

      Ik zeg, be a fucking hero!
      GET FUCKING MAD!

     2. Smeken is voor de laffe, schijnheilige, criminele en domme aardse elementen.

      Of de oprechte mens nog medeleven heeft met jouw egoïstische inslag.
      Bovendien blijk je zeer onbetrouwbaar van aard.

     3. Zolang al die mensen het nog moeten horen van hem, in plaats van in zichzelf, dan moeten ze nog een paar keer terug komen om volledig gehersenspoeld te worden.

      Maar dat is niet de juiste weg.

      Elk mens, zal op zijn/haar tijd geconfronteerd en doordrongen worden van de waarheid.

      Elk mens zal z’n eigen leer pad moeten bewandelen.
      Daar komt geen ander mens tussen.

      Dat kan een goeroe niet afdwingen, wel beïnvloeden.

     4. Diegenen, die meenden andere mensen, volkeren te moeten onderdrukken en te laten lijden voor hun eigen ego, macht en politieke waanzin, zullen zich gaan verantwoorden voor hun eigen onvolkomenheden.

      Wat is het verschil, tussen de waarheid en de leugen?
      ‘De waarheid heeft meer conditie’.

      Wij mensen, hoeven uiteindelijk niet te oordelen over die andere misbaksels.
      Daarom is het juist heden ten dage zo’n zooitje geworden.

      ‘De mens’, met al z’n fouten en waanzin denkt dat hij iets betekent in het grote geheel, we zullen met elkaar eerst door de molen moeten en dan door de fijne zeef.

 9. Kijk , t is heel simpel, de elite draait op ‘verdeel en heers’ En daar doen we hier op biflatie dus ook gewenst helemaal aan mee, ik ook.

  Iedereen heeft zijn mening en daa gaat de discussie dan over.

  Zij daar bovenin lachen zich gek.
  Wordt t niet eens tijd om onze krachten te bundelen en futuliteiten van discussie over ons onderdrukking achter ons te laten????

  Lets get together!

  https://www.youtube.com/watch?v=_9NCowUMPAY

 10. Hee broeders, ik weet niet hoe t met jullie zit, maar wat mij betreft , om de discussie en het gesprek hier vrij en opbouwend te houden hebben we geen tollen nodig, en zoals iedereen weet zijn er door onze vrinden van de eu mensen tewerk gesteld, al dan niet betaald om de vriheid van discussie buiten de gewenste paden te verstoren.
  Op dit moment zijn dat , mijn inziens in elk gevalm wernerke, wevagina, en bertuske, die de nachtwacht op zich neemt, En natuurlijk, noem mij maar een complotter, maar feiten zijn er zoals ze er liggen, meerderen hebben dit al opgemerkt.

  En dan weer de twijfel, nou ik twijfel niet over wat ik zie, de schijt met die gasten.
  Wanneer gaan we eens vlaggen? Of laten we t net als in real life weer maar gewoon gebeuren , en over ons heen komen????

  Ik heb zelf ieg werner al een miljoen keer afgevlagt maar niemand schijnt me te volgen.
  Doe nou eens wat, verrekte homos!!!
  Of bliven we allemaal politiek correct????

 11. Werner is the day troll, en bertus is the night troll.

  Please respond and give them your energy, in stead of build up a real discussion.

  With kind regard,

  Guy Verfuckstat!

  1. Lijkt een interessante reactie, half Engels, half Nederlands.

   Wat voor geestverruimende handel rook je mijn waarde goeroe.

   Verklaar je eens nader met je eerste zin, als er tenminste nog iets begrijpelijke uit kan komen op dit uur.

   Je trekt tenminste om half 3 s’nachts nog wel de stoute schoenen aan, om de bal naar anderen toe te spelen en er een echte discussie van te gaan maken.

   Of het is Madman, of een of andere onbenul die weer onrust wil zaaien zonder enige bagage in zijn rugzakje.

  2. U bent weggevlucht in uw hol, als een prairiehond.

   U lijkt een stiekeme angst trol.

   Zonder angst of onzekerheid, hoef je toch niet verstoppertje te spelen.

   1. Eerst om half 3 je gal spuien naar anderen, beledigend uitlaten en dan een half uur later uitspreken dat je van iedereen houdt.

    Hoe ongeloofwaardig kan ik overkomen!!

    Je ruikt al rottigheid he?

    Je hebt mijn vrouw persoonlijk beledigt, nu moet je ook een grote jongen blijven.

    Ik heb gelukkig slimme vrienden, die IP adressen kunnen traceren.

    Je moet niet de brutale popie uithangen, achterlijke Neanderthaler, wees daar goed van bewust.

 12. Jammer wat hier allemaal gebeurt en gezegd wordt. Is er nou echt geen vlijmscherpe snoeischaar meer te vinden? Op deze manier vind ik Biflatie een regelrechte aanfluiting worden.

  1. Met je eens Dick, en ondertussen gaat de elite netjes verder met de destructie van het systeem. Ook andere partijen doen hun duit in het Westerse zakje, alles verloopt volgens plan.

   Brussels Airport is rond 8 uur opgeschrikt door twee bomaanslagen. Daarbij zouden 11 doden zijn gevallen en tientallen gewonden. In de vertrekhal werd eerst geschoten en toen iets in het Arabisch geroepen. Pas daarna waren er twee ontploffingen. Dat melden verschillende getuigen volgens persbureau Belga. Het dreigingsniveau wordt opgetrokken naar niveau 4 voor heel België. Dat meldt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Ook worden alle toegangswegen naar de regionale luchthavens gesloten.

   http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/559126/aanslagen-brussels-airport-eerst-geschoten-daarna-bommen.html

   1. Waar gaat het die gasten nu eigenlijk om ? Slachtoffers ? Waarom dan n zwaar beveiligd vliegveld en niet de plaatselijke buurtsuper ? Waarom zit belgie ineens in een terreurgreep ? Pfffff moe word je ervan… wat moet je nog geloven..

    @ moderator… houd de boel eens netjes hier als wij er n rotzooitje van maken…

    1. Wie zit er niet in de greep van die vermaledijde elite? Sommigen nemen dan blijkbaar actie die we als minder prettig ervaren, beetje vergelijkbaar met jouw ‘hotspots’ maar wellicht iets anders ingevuld. Hebben het beeld wat aangepast, de menselijke keuze bepaalt wat het worden zal. Ja, wat kan/moet een mens nog geloven? We staan erbij en kijken ernaar.

     http://i.imgur.com/xOaMP4g.png

     1. Smerig om afgelopen actie met het hotspot idee te vergelijken.. Je bent te triest voor woorden… IK GA NET ALS DICK JE VANAF NU NEGEREN EN GEEN ENKELE REACTIE MEER OM JE TE BEANTWOORDEN. Je bent werkelijk zo onbeschoft dat het beschamend is. Lekker makkelijk achter je pc-tje… Zal wel heel anders zijn als ik bij je aan tafel zou zitten..

      MODERATOR , word eens wakker….

     2. En wij maar denken dat je dat meende van die ‘hotspots’, er staat dat je dat wellicht anders zou invullen. Wanneer ga je daar nu aan beginnen eigenlijk?

    2. Hier helpt geen moderator aan MaD, als ik iets zeg over wat ik vind wat er allemaal gezegd wordt op Biflatie, zoals o.a. in de reacties van de afgelopen avond en nacht en een ander linkt dat aan Elite met terroristische aanvallen, en zodoende er iets totaal anders van maakt. Had toch gewoon een nieuw draadje kunnen worden? En dat nieuws, daarvoor hoef ik niet op Biflatie te kijken, en er zijn wat betreft wel andere en ook betere sites te vinden, of gewoon de TV. Ze komen toch allemaal met hetzelfde.

     1. Kortzichtigheid zal niet helpen Dick, een aantal hebben iets tegen wat we het ‘Westen’ noemen en uiten dat op een bedenkelijke manier. En binnen dat ‘Westen’ zijn er nog veel meer die hier een probleem mee hebben. Er wordt dus niet iets anders van gemaakt dan wel wordt een gemene deler transparant gemaakt. Als vertegenwoordiger van de elite weet je dat maar al te goed, toch weer een mooie poging om dat te willen verbloemen. Maar misschien wou je het over goud en zilver hebben?

 13. Het spel van de elite komt in een stroomversnelling, de goudhypnose wordt hiermee nog wat transparanter gemaakt. Aan de andere kant worden voorbereidingen getroffen om tot een Modern Debt Jubilee over te gaan, geen grammetje goud voor nodig. Het is natuurlijk maar keuze om het gezond verstand te laten zegevieren, nu nog de juiste optie kiezen.

  Wir Schaffen Das, de druk op de Schengenzone, de vernederende Turkendeal, en natuurlijk de grote hold-up van Draghi. Europa en haar eenheidsmunt komen onder verdere druk te staan. Om zich tegen die onzekerheid in te dekken heeft de Duitse Bundesbank al in 2013 beslist om het Duitse goud, verdeeld over Londen en New York, te repatriëren. Duitsland is het land met de tweede grootste goudreserves ter wereld, na de VS. De Duitsers hebben natuurlijk de nodige ervaring met inflatie om de waarde van goud te begrijpen. Anno 2016 staat de teller op 11,5 miljard euro aan gerepatrieerd goud. Dat is omgerekend zo’n 41,5% van de totale Duitse goudreserves. Goed voor 3400 ton.

  http://beurs.com/2016/03/21/duitsland-bereidt-zich-op-einde-euro/107771

 14. Best nog wat meer goud kopen, het zou immers kunnen dat de electronische getallen weldra verdampen. Kortom, de evolutie heeft tot niets geleid, niets om serieus te nemen natuurlijk.

  Zowel aandelen als goud hebben er sinds begin dit jaar een mooie herstelbeweging op zitten. Toch moeten we onze focus verleggen richting goud, alleszins volgens JP Morgan. Een expert van de zakenbank is van mening dat het nu verstandiger is om goud te kopen in plaats van
  aandelen. Het advies van één van de meest gewaardeerde experts op Wall Street wordt in de financiële wereld op zijn minst serieus genomen. Marko Kolanovic, Global Head of Quantitative & Derivates Research bij JP Morgan, raadt beleggers aan om aandelen in te wisselen voor goud.

  http://beurs.com/2016/03/22/jp-morgan-verkiest-goud-aandelen/108110

 15. De deflatie die het Westen kent – een situatie waarbij de economie niet groeit en de prijzen niet stijgen – is een gevolg van de veranderende consumptiegewoonten van de millennials (de jongeren geboren tussen 1980 en 2000). Volgens Convergex hebben we te maken met het fenomeen ‘Disruption is deflation’ en dat heeft een aantal gevolgen:

  (1) Deflatie wordt de nieuwe norm van het economische welzijn omdat de volgende golf van start-ups nog goedkoper zal werken dan de huidige.

  (2) Er is geen vrees voor een Japans scenario omdat millennials wel bereid zijn bepaalde uitgaven te doen die hun imago ten goede komen, de zogenaamde ‘lifestyle-inflation’ (reizen – uit eten – thuislevering), wat de consumptie en de prijzen ten goede komt en voor looninflatie zal zorgen.

  (3) Eerder dan (tevergeefs) te trachten de deflatie te bestrijden moet de economische politiek (en specifiek die van de centrale banken) er op gericht zijn zich aan deze nieuwe situatie aan te passen en zich heruit te vinden.

  http://nl.express.live/2016/03/22/96890millennials-consumptie-gedrag-deflatie/

 16. Weet je wat het is, hier op biflatie, maar ook op andere ‘niet msm’ sites ?

  Typen is leuk, en je kan jezelf ‘wakker’ of een ‘lichtwerker’ noemen. En discussies hierover aangaan. Met de meesters als lachende derden.
  Veel goede artikelen, wat betreft de elite en waar die mee bezig is. Veel aangetoond bewijsmateriaal van de aan ons opgelegde oneerlijkheid.

  Maar je moet beseffen waar t vandaan komt. De oorzaak. Alle acties beginnen in het brein, onze acties worden bepaald door onze gedachten.

  En wanneer je wijs bent ga je terug in de tijd.
  De basis. En ga je bekijken waar onze uiteindelijke acties vandaan komen.
  Toen de westerlingen amerika begonnen te veroveren zeiden de inheemse indianen: zij zijn bevangen door het wetiko of windigo virus,
  Ze halen hun overwinning uit materieel bezit…
  Het is een ziekte van de geest. Net zoals we de bacterie voorheen niet zagen ,en niet wilden onderkennen dat die ziekten veroorzaken in eerdere tijden is dit virus werkelijk waar. Het is een ziekte van de geest dat we ons richten op gelukkig zijn door het hebben van materieel bezit. Een egocentrische ziekte. Een HEB ziekte.

  Windigo, wetiko. Luister naar dit lied van Buffy sainte marie

  https://www.youtube.com/watch?v=A2d_KNRbTxU

  Luister gasten, volgens de wet heb ik nu 12 hectare, want dat heb ik gekocht met fiat geld, maar ik besef ter dege dat dat niet van mij is maar volgens het huidige , op het nep gebaseerde systeem nu wel. Ik heb ze hun papiertjes gegeven.En zij hebben dus verklaard dat het nu van mij is, maar dat kunnen ze ten alle tijde met een noodwet terugtrekken.
  Begrijp je me?

  Niks is alles en alles is niks.
  Een dom achterhaald systeem , daar leven wij in.
  Ten gunste van de weinigen.De ‘elite’ de weinigen.
  Ik heb er zelf ook een nummertje over gemaakt wb die wetiko, dat geestesvirus, hier heb je t

  https://www.youtube.com/watch?v=xNGmFLol5b4

  Nu snap je t misschien beter.
  Ik kreeg hier van de week nog een leuke reactie op van iemand die dit ook snapte wat betreft dat nummer wat ik op youtube postte.

  Iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen mensen, besef dat, en vergeet alsjeblieft de opgelegde illusie , opgelegd door diegenen die ons allemaal willen verdelen ten einde over ons te heersen. De menselijkveebeorderijhouders.
  Laat ons onze krachten bundelen ipv de door hun aan ons opgelegde verdeeldheid. En onze eigenlijk futulistische meningsverschillen waar zij baat bij hebben.

  Ik hoop , in elk geval hier dan , op dit kleine deel van de nepwereld , de digitale wereld, die uiteindelijk niet de echte wereld is, toch een klein boodschapje achter te laten.

  1. En als je t onzin vindt, dat mag, maar dat zeiden de mensen ook die overtuigd waten dat de wereld plat was.

   Je moet gewoon alles vergeten wat je geleerd bent, en vooral contact zoeken met de werkelijkheid. De natuur. Daar is de waarheid te vinden, ik zweer t je.

   Er is maar 1 waarheid en dat is de natuur.

 17. Het is als een tragische grap, economen met oogkleppen kunnen het onderstaande niet begrijpen, ze zien het zelfs niet aangezien het boven hun petje gaat. Als alternatief wordt het dan goud zoeken, volledig met de kop in de grond waardoor er nog minder gezien wordt. Normen, waarden en ethiek, wellicht nog nooit over nagedacht? En het wordt nog erger, Nobelrpijzen worden uitgereikt voor wie het heeft over deze “Rational Fools”. Wie het schoentje past …

  De homo economicus als de beperkte mens, de mens met oogkleppen, is het onderwerp van een vermaard geworden artikel van Sen uit 1977: ‘Rational fools’. Dit is het artikel over ‘de traditionele economische theorie’ waarin de ‘rationele egoïst’ meent dat mensen altijd alleen maar aan hun eigen belang denken, als een wetmatigheid. De rationele gek denkt dat het een algemene neiging is, terwijl het alleen zijn eigen blinde drang is om zijn belang veilig te stellen. Het valt buiten het voorstellingsvermogen van de rationele egoïst dat er zoiets als altruïsme zou kunnen bestaan, dat mensen zich betrokken kunnen voelen bij het lot van grote groepen andere mensen, dichtbij of veraf. Sen zegt het op zijn beheerste manier zo: ‘Het bestaan van niet-winstmaximaliserende antwoorden, waaronder eerlijk gemeende, brengt meteen de betrokkenheid in het vizier als onderdeel van het gedrag.’ In die traditionele economie moet er nog op gewezen worden dat ‘een samenleving niet mogelijk is zonder een aantal normen en gedragsregels’.

  https://www.vn.nl/amartya-sen-pluralist-tussen-rationele-idioten/

 18. Het wordt luguber, straks gaan we misschien IS nog dankbaar moeten zijn omdat ze ons wilden bevrijden van het juk dat de ‘Westerling’ ons wil blijven (en gaat) opleggen?

  Villeroy de Galhau – voormalig bankier bij BNP Paribas – is het meer met Hollande eens als het gaat om integratie in de eurozone. Hij dringt aan op de oprichting van een Europees ministerie van Financiën dat verregaande bevoegdheden heeft aangaande controle op de fiscale uitgaven
  en dat sancties op kan leggen op landen die structurele hervormingen weigeren uit te voeren. Welcome to the new world waar soevereiniteit blijkbaar overgewaardeerd is.

  http://beurs.com/2016/03/23/centrale-bankpresident-frankrijk-is-weg-kwijt/108434

 19. Rockefellers stappen uit de oliemarkt.. Naar eigen zeggen met als hoofd reden het milieu….

  ,,Het is een kwestie van algemeen fatsoen dat wij niets te maken willen hebben met een bedrijf dat het algemeen belang zo minacht”, aldus het familiefonds RFF.

  Het moet niet gekker worden… wat een beeldvorming praktijken..

 20. M.a.d, gaf het al duidelijk aan:
  “money as debt

  bertus

  één dag geleden

  Zullen we het weer over de financien hebben ?”

  Je hebt groot gelijk, we dwalen behoorlijk af, het wordt te veel/vaak persoonlijk.
  Heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt.

  Jammer, want het had zo’n interessant artikel kunnen zijn/worden.

 21. Het valt soms ook niet mee om on topic te blijven.. De situatie word er nu eenmaal niet beter op en hoezeer ikzelf hoop op een snelle crash blijft het zaakje maar door sudderen.. intussen door alle ellende die er maar bij komt is de financiele crisis een van de vele geworden en heeft het allemaal met elkaar te maken en alles lijkt naar een hoogtepunt te gaan..
  Weapons of mass-migration.. Millieuproblemen Alles draait nu op standje sambal met een bord voor ogen en alleen de visie om te groeien , winsten te behouden , markt aandeel vergroten en targets behalen.. De door overnames/fusies groeiende giganten beginnen het net te sluiten.. Er is straks niets meer te zeggen of te vinden.. gewoon bekhouden en tv kijken..

  1. Met milieu problemen heb ik het niet over opwarming-bullshit maar over de vervuiling wereldwijd.. Opkomende landen die echt nergens naar kijken maar wel meer en meer consumenten krijgen., Fukushima.., De mogelijke gevaren van Nano afval , De Botlek heeft in 2015 een record aan olie verwerkt.. Standje sambal.. Vergunningen worden makkelijker verstrekt vandaag de dag.. Als een gemeente maar geld binnen krijgt.. Volg je het Dupond verhaal in Dordrecht ? Blijkt die teflon weer zo kankerverwekkend te zijn.. Wat een wereld.. Uitgangspunt : GELD VERDIENEN… Hoe meer zieken , hoe meer vreugd..

   1. U durft mij waarschijnlijk niet te antwoorden op mijn laatste reactie, jammer .
    U heeft waarschijnlijk angst voor tegen reacties van anderen.

     1. @ Bertus
      Take it easy man , welke reactie heb je het over ? Ik scroll me helemaal gek en ik heb je waarschijnlijk over het hoofd gezien.
      Waar haal je het idee vandaan dat als iemand tegen jou verwachtingspatroon ingaat , die persoon dan gelijk angstig is of zijn ziel niet op orde heeft ? Als ik weet wat je me vroeg , krijg je netjes antwoord hoor..

     2. Hallo M.a.d.
      Heb me ook dizzy gezocht naar mijn betreffende reactie, maar kan hem ook niet meer vinden.

      Mijn reactie waar je op doelt, hoef je niet te zwaar op te nemen.
      Ik ben waarschijnlijk een beetje te kort door de bocht geweest.
      Ik heb bij jou als persoon wel een goed gevoel.

      Bij deze een herhaalde oproep aan Biflatie, om de reacties van biflaten overzichtelijk en simpel te archiveren en algemeen ter inzage te maken, als zijnde een eigen reactie, of op een reactie van een ander op datum en naam, indien haalbaar.

      Ben me er van bewust, dat dit tijd, inspanning en investering vergt.

  2. Je had al lang die hotspots moeten oprichten

   http://i.imgur.com/rFBwakB.png

   (1) de mens kan onmogelijk alle alternatieven voor een beslissing kennen
   (2) de alternatieven die hij kent, kan hij niet alle simultaan vergelijken
   (3) als gevolg van de eerste twee axioma’s zal men niet het optimale alternatief kiezen.
   (4) de mens beschikt over een set routineacties
   (5) deze routineacties bestaan alle los van elkaar
   (6) elk probleem wordt simultaan met het bestaande doel en middelen beschouwd
   (7) als gevolg van 4 en 5 zal 2 pas in werking treden als routineacties niet meer volstaan

 22. Waarom worden de nieuwe bancaire regels amper besproken in de massamedia?

  Sinds 1 januari van dit jaar zijn er nieuwe bankregels van kracht in de 28-lidstaten tellende Europese Unie (EU). De redding (‘bail out’) van banken met belastinggeld wordt daardoor – in theorie – verboden. De bedoeling van dit nieuwe reglement is om het bancaire stelsel te versterken en de risico’s voor de economie te verminderen. Onderzoek leert echter dat de mogelijkheid van een nieuwe bankencrisis en van nieuwe economische schokken beduidend is toegenomen.

  http://nl.express.live/2016/03/24/97122/

  1. Beste Werner,
   Sociaal psychologie, een briljante vak als je het aan mij vraagt. Mijn denkbeelden over alles zijn ontzettend gevormd na het bestuderen van sociaal psychologie. Ik heb ook wat artikelen van jou teruggelezen op joop.nl. Ik geniet, wanneer ik tijdens het bestuderen van jou betoog in de diepere dimensie van denken verkeer, een genot die waarschijnlijk 99,99% van de mensheid nooit zal bereiken. Ik ga jou een tip geven, wellicht een leuke ontwikkelingsplan voor de komende tijd. Probleemanalyse is briljant, probeer eens oplossingen voor deze problemen te vinden, begin je onderzoek vanuit het islamitisch wetenschappelijke hoek, met name de islamitische visie op sociologie. Veelal oud materiaal zal je vinden, lees, denk en kijk naar hoe je het kan implenteren tot heden, suc6! Daarna ben je een complete wetenschapper, 😉 suc6!

    1. Misschien beter eerst wat inlezen Houstkool, door je optreden bevestig je enkel je onbegrip.

     Jihad (Arabisch: جهاد, djihād) is een begrip uit de islam. Het komt van de Arabische woordstam jhd, dat ‘streven’ betekent. Jihad betekent letterlijk ‘inspanning gericht op het realiseren van een bepaald doel’. Er wordt onderscheid gemaakt tussen innerlijke en uiterlijke jihad. Zowel in islamitische als niet-islamitische kringen worden verhitte discussies gevoerd over de precieze betekenis van het begrip.

     https://nl.wikipedia.org/wiki/Jihad

     1. En een Fatha wordt uitgesproken door een of andere gestoorde Imam…
      waarna de “gelovigen” de Fatha dmv de Jihad volgen. Dit alles lijkt mij een geweldig instrument voor de NWO om haar doel te bereiken. Dus …

    2. haha mee eens, laat kameeltje samen met werneke een islamitisch, sociaal ,psychologisch, economisch, theoretisch theekransje oprichten. Gaarne buiten Biflatie om. Kunt ze zich mooi zelf vervelen.

   1. Dank Kemal, die onderzoeken werden al eens gedaan, het probleem is inderdaad nog iets fundamenteler dan de oppervlakkige analyses die MSM rijkelijk zegevieren. Om dezelfde reden is deze situatie dan ook tragisch absurd, slechts een minderheid is hier vanop de hoogte waardoor onze zo geprezen democratie tot een karikatuur verheven wordt. Zeer pijnlijk voor elk weldenkend mens.

  1. Wat moet je anders met geld wat je “over” hebt ? Op de spaarrekening zetten ? whaha.. nee toch.. Als een debiele consument spulletjes kopen ? Neh.. Thuis bewaren , zodat je op een dag de kachel ermee aan kan steken..? Ook niet echt een goed plan..
   Met geld wat je over hebt , je eigen centrale bank beginnen is hartstikke leuk man !

 23. Ehhh…

  Er is geen VRAAG —> “debt saturation”, ook wel genoemd: men zit tot over haar oren in de schuld. Mooie term overigens; alsof een op schuld gebaseerd systeem ‘jouw’ schuld is, afijn, dat terzijde.

  Nu gaan banken en bedrijven (met bedrijven bedoel ik met name beursgenoteerde gedrochten ter ophemeling van pensioen- en andere beloften) niet failliet omdat de matrix zich dat in haar huidige geopolitieke conditie simpelweg niet kan veroorloven.

  EN blijft men dus produceren, tegen de dalende vraag in, en da’s deflatoir.

  Wat gratis geld emoties al niet kunnen doen, biflaten. In dit geval is de gratis geld emotie het niet langer failliet kunnen laten gaan van overheden/banken/bedrijven, er is ons tenslotte welvaart en een goed pensioen beloofd, betaalbare zorg enzo. Gratis besnijdenis voor mohammed, en beltegoed voor fatima als olie op het vuur.

  Heheh….

  Weldra worden de gratis geld emoties over uw hoofden uitgestrooid, ter extensie van wat Mises reeds verwoordde, geheel wetenschappelijk verantwoord natuurlijk, maar dat spreekt voor zich. Het interview vond namelijk plaats voor een goed gevulde boekenkast.

 24. Inhoudelijk een mix
  Soort van biflatie-fix
  Handvol gekken, een intellectueel
  Het is waar, ik speel
  Met levens en mensen
  Boven de wet
  Daar liggen wensen
  En het fortuyn
  Van ’t bedrog en de pret

 25. Niet geld, producten zijn tegenwoordig aan inflatie, maar de mensen zelf.

  Degenen die zich daar van bewust zijn en naar handelen, hebben juist te maken met deflatie.

 26. Niet geld, producten zijn tegenwoordig onderhevig aan inflatie, maar de mensen zelf.

  Degenen die zich daar van bewust zijn en naar handelen, hebben juist te maken met deflatie.

 27. Het is maar om de goudzoekers in beweging te houden, straks laten we de prijs van die klompen metaal weer stijgen. Ren je rot en doe alsof je iets van economie kent!!

  Goldman Sachs lijkt gelijk te krijgen. Goud heeft te lijden onder een oplevende dollar, de prijs van het edelmetaal daalde afgelopen week 3,1 procent en staat op haar laagste niveau in meer dan een maand tijd. De sterkere dollar zorgt voor een flinke deuk in het vertrouwen in het edelmetaal dat met een stijging van 14 procent in 2016 nog steeds een van de best presterende activa is van 2016. De zwakke goudprijs is in lijn met de vooruitzichten van Goldman Sachs, die op 7 maart aangaf dat goud op de korte termijn terug zou vallen tot $1100 dollar. Reden hiervan voor de bank was dat de Amerikaanse economie weer aantrekt.

  http://beurs.com/2016/03/28/goldman-sachs-lijkt-gelijk-krijgen/109715

 28. Hallloooo… Is er nog iemand die deze site kan verzorgen, verversen ?
  Nieuw artikel ? Teun ? , Ben ?
  We gaan tegenwoordig makkelijk over de 100 reacties heen maar of dat allemaal inhoudelijk is ? en zo nee , of dat nou door verveling komt ? Er gebeurt zoveel om ons heen ! Kijk naar Market Update die wel dagelijks nieuwe artikelen plaatst… Tevens zou een snoeischaar de boel overzichtelijk kunnen houden.. Word dit wel gelezen door de nieuwe eigenaren ?

  1. Nee, man, hij wiens naam niet genoemd mag worden heeft ze opgesloten in zijn kelder.
   Hij werkt toe naar een NWO, waarbij de W dan niet voor world staat , haha

   Welkom op de Nebiflaatchadnezzar,hihi.
   En dan wel op t holodeck 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: