Uit het kwartaalbericht van de Rabobank over de woningmarkt in Nederland dat in februari 2011 is gepubliceerd, blijkt dat de huizenmarkt in Nederland nog altijd een moeilijke tijd doormaakt. De Rabobank, die overigens volgens de Eerlijke Bankwijzer nog altijd investeert in
producenten die wapens leveren aan onder andere Libië, gaat er vanuit dat de huizenprijzen in 2011 wederom zullen gaan dalen. Naar verwachting daalt de prijs van een gemiddelde Nederlandse koopwoning met zo’n 2% in 2011. De prijsontwikkeling van Nederlandse woningen zal volgens de Rabobank wel veel verschillen tussen de verschillende provinicies en regio’s. De huizenprijzen in Overijssel, Drenthe en Gelderland zullen meer dalen dan in de Randstad. Vorige week kwam het CBS al met het bericht dat de huizenprijzen in Nederland  in januari met 1,1% waren gedaald op jaarbasis. Volgens Funda, een website over het woningaanbod in Nederland, staan er momenteel ruim 221.000 woningen in Nederland te koop.

Het aantal verkochte Nederlandse huizen staat momenteel op een historisch laag niveau. In het laatste kwartaal van 2010 daalde het aantal transacties met 7% op jaarbasis. Tevens staan Nederlandse huizen ook steeds langer te koop.

De nieuwe regels en eisen voor een NHG-hypotheek zijn een stuk strenger geworden. Dit zal de huizenmarkt geen goed doen. Steeds minder starters kunnen zich geen koopwoning veroorloven door de nieuwe financieringslastpercentages en de verwachte stijging van de hypotheekrente. Doordat een deel van de vraag hierdoor wegvalt, zal dit een negatief effect hebben op de huizenprijs. Rabobank: ‘Dat starters in 2011 moeilijker tot de woningmarkt kunnen toetreden, zal een effect hebben op de totale markt. Minder toestroom van starters op de woningmarkt zorgt er immers voor dat huiseigenaren die willen doorstromen hun huis niet kunnen verkopen.’

De doorstromers zullen volgens de boerenbank dus ook de gevolgen ondervinden van de nieuwe aflossingseisen van de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) en de AFM (Autoriteit Financiële Markten. De AFM wil overigens huizenbezitters met een hypotheek die hoger is dat de waarde van het huis zelf, verplichten de hypotheek binnen 7 jaar af te lossen tot onder de 100% van de aankoopwaarde. Hoe verder de huizenprijzen dus blijven dalen, hoe meer de huizenbezitters met overwaarde (en dat zijn er nogal wat in Nederland) moeten aflossen.

Het aantal transactie van Nederlandse huizen zal volgens de Rabobank rond het niveau van 130.000 op jaarbasis blijven schommelen. Wat betreft de bouwsector is de Rabobank ook niet erg positief: ‘De verwachting is dat de nieuwbouwproductie ook de komende jaren niet snel zal herstellen, gezien het lage aantal verstrekte vergunningen. Hierdoor blijft de bouwsector het ook in 2011 moeilijk houden.’ De huizenprijzen in Nederland dalen nu al meer dan twee jaar achter elkaar. Bekijk hier de hele rapport over de Nederlandse woningmarkt.

We mogen in Nederland echter in onze handen knijpen dat het waarschijnlijk bij een daling van een paar procentjes  gaat blijven in 2011. In Spanje zijn de vooruitzichten nog veel beroerder. Daar kunnen de huizenprijzen in 2011 met nog eens 15% dalen, zo blijkt uit een rapport van Fitch Ratings.

K. Dil

4 reacties

  1. de huizen zijn minimaal 30% overgewaardeerd
    dus wat sneller zakken zou beter zijn
    anders gaat dit verhaal nog vele jaren duren
    men denkt 6 tot 7 jaar
    als de rente stijgt bijv. door de oplopende inflatie zal het zeker sneller gaan .
    dus nu zeker niet kopen dan blijf je zitten met een restschuld.

  2. Nico. De huizen zijn niet overgewaardeerd. Ga maar eens iets verbouwen of opknappen. De salarissen zijn in 10 jaar tijd gehalveerd in waarde. Dit is iets anders.

  3. @Poldermans: Think again, er is tientallen jaren zoveel lucht ingeblazen, dat er nu gewoon wat van de prijs af moet. De afgelopen 15 jaar is de prijs van een gemiddeld huis met zo’n 300% gestegen. http://www.hypotheker.nl/GetImage.axd?type=HOUSEPRICES&TitleText=Prijs+{0}+in+{1}&AverageText=Gemiddelde+huizenprijzen+in+{0}&LocationID=18&PropertyTypeID= Nu er 10% vanaf is gegaan afgelopen twee jaar schreeuwt iedereen moord en brand. Dit is nog maar het begin van de prijsdaling, helemaal nu de regels voor de hypotheken zijn aangescherpt.

  4. De salarissen zijn niet gehalveerd, de inflatie heeft om zich heen geslagen de afgelopen jaren. Zeker na de invoering van de euro moest iedereen de omschakelingskosten doorberekenen plus een beetje meer omdat toch nog niemand enig gevoel met die munt had.

    Zie het artikel van ING over hoe weinig inflatie er eigenlijk lijkt te zijn als je met de cijfers rommelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: