Huizenprijzen dalen 1e kwartaal 8% op jaarbasis

11

In het eerste kwartaal van 2013 zijn de huizenprijzen in Nederland gemiddeld 8% gedaald ten opzichte van het hetzelfde kwartaal van 2012. In alle provincies dalen de huizenprijzen nog steeds, maar vooral in het westen van Nederland en in Drenthe daalt de waarde van een gemiddelde koopwoning fors. Een huis in Drenthe werd in 12 maanden tijd 10% goedkoper. Een verlies van ruim €20.000 per huis. In Utrecht en Noord-Holland waren koopwoningen 9% goedkoper op jaarbasis en in Zuid-Holland werd gemiddeld 8% minder betaald voor een huis in vergelijking met een jaar eerder.

huizenprijzen 2013

Prijsdaling in maart 2013: -7%

Bestaande koopwoningen waren in maart 2013 zo’n 7,0% goedkoper dan in maart 2012. De maandelijkse prijsdaling in maart is kleiner dan in de daling in februari. Toen daalden de huizenprijzen nog met 8,3%. De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in maart 2013 op hetzelfde niveau als in augustus 2003. Hieronder de ontwikkeling van de Prijsindex Bestaande Koopwoningen per maand van de afgelopen twee jaar, via het Kadaster. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

prijsindex huizen nederland

3,6% minder huizen verkocht

In het eerste kwartaal van 2013 zijn 23.090 woningen van eigenaar gewisseld. Dit is een daling van 3,6% ten opzichte van vorig jaar. In maart 2013 werden nog geen 9.000 huizen verkocht. Hieronder de grafiek van de woningverkopen in Nederland. In Drenthe is het aantal woningtransacties met 11% procent het meest gedaald, gevolgd door Zeeland en Utrecht met 10%. In de andere provincies was de daling minder groot. In Flevoland en Noord-Holland werden in het eerste kwartaal juist wat meer woningen verkocht dan een jaar geleden.

verkochte woningen grafiek

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie