Huizenprijzen dalen 1e kwartaal 8% op jaarbasis

In het eerste kwartaal van 2013 zijn de huizenprijzen in Nederland gemiddeld 8% gedaald ten opzichte van het hetzelfde kwartaal van 2012. In alle provincies dalen de huizenprijzen nog steeds, maar vooral in het westen van Nederland en in Drenthe daalt de waarde van een gemiddelde koopwoning fors. Een huis in Drenthe werd in 12 maanden tijd 10% goedkoper. Een verlies van ruim €20.000 per huis. In Utrecht en Noord-Holland waren koopwoningen 9% goedkoper op jaarbasis en in Zuid-Holland werd gemiddeld 8% minder betaald voor een huis in vergelijking met een jaar eerder.

huizenprijzen 2013

Prijsdaling in maart 2013: -7%

Bestaande koopwoningen waren in maart 2013 zo’n 7,0% goedkoper dan in maart 2012. De maandelijkse prijsdaling in maart is kleiner dan in de daling in februari. Toen daalden de huizenprijzen nog met 8,3%. De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in maart 2013 op hetzelfde niveau als in augustus 2003. Hieronder de ontwikkeling van de Prijsindex Bestaande Koopwoningen per maand van de afgelopen twee jaar, via het Kadaster. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

prijsindex huizen nederland

3,6% minder huizen verkocht

In het eerste kwartaal van 2013 zijn 23.090 woningen van eigenaar gewisseld. Dit is een daling van 3,6% ten opzichte van vorig jaar. In maart 2013 werden nog geen 9.000 huizen verkocht. Hieronder de grafiek van de woningverkopen in Nederland. In Drenthe is het aantal woningtransacties met 11% procent het meest gedaald, gevolgd door Zeeland en Utrecht met 10%. In de andere provincies was de daling minder groot. In Flevoland en Noord-Holland werden in het eerste kwartaal juist wat meer woningen verkocht dan een jaar geleden.

verkochte woningen grafiek

11 reacties

 1. Dit gaat Nederland de das om doen. Huizenmarktbubbel van 800 miljard. Steeds meer hypotheken komen onder water te staan. De stijging van de huizenprijzen heeft voor een stijging van de welvaart gezorgd. Nu dit voorbij is, gaan we pas echt merken dat we op een grote schuldenbubbel leven.

  Mensen verhuizen niet meer, mensen durven niet meer te kopen. Alles komt tot stilstand. Geloof de banken en de makelaars niet die zeggen dat het binnenkort wel weer goed gaat komen. Deze daling is nog niet lang niet over, biflaten.

  1. Ook invloedrijke elitici, waaronder Boonstra, beweren dat er in feite niets aan de hand is en dat de prijzen in het loop van het jaar weer aan zullen trekken. Dre, je vergeet nog het commerciele onroerend goed. Daar gaat ook nog eens een paar honderd miljard in om en dat geld verdampt ook in sneltreinvaart.

 2. Alles wat waarde heeft en in handen is van de burger; deflatie.
  Alles waar de burger nog voor moet betalen zoals goederen; inflatie.

  = biflatie.

 3. Dadelijk komen Duitsers en Belgen in Nederland nog huizen kopen, omdat ‘ze zo lekker goedkoop zijn’. Eerst moet de economie weer aantrekken, werkloosheid omlaag, dan pas worden er weer huizen gekocht door Nederlanders. Maar ja, doordat de huizenprijs keldert en de huizenmarkt inz is gezakt, verliezen veel mensen weer hun baan. Lijkt me niet iets waar we zomaar uitkomen…
  Misschien moet de overheid dan toch maar wat doen: stopzetten ontwikkelingshulp, militaire missies, salarissen boven 150.000 Euro afromen, geen onderhoud aan wegen (tenzij noodzakelijk)… en van het bespaarde geld eens een Nederlandse economie opzetten. Bijvoorbeeld: eigen automerk, scheepvaart, productiefaciliteiten, polder aanleggen ergens,… MAAR CREER WERK!

  1. stopzetten ontwikkelingshulp, militaire missies, salarissen boven 150.000 Euro afromen, geen onderhoud aan wegen (tenzij noodzakelijk)… We kunnen dit allemaal blijven doen

   Laat ze eerst maar eens efficienter met dat geld omgaan, dat is de grote besparing.. Alle interim managers in de zorg, verschillende organen etc advies bureaus onderzoek bureaus etc.

   Change of attitude..

   1. eerst minder overheid, kleinere banken met een groter eigen vermogen en geen euro, eventueel een tijdje honger beter vroeg dan laat tenzij je vanwege je gezondheid terminaal bent.

 4. We gaan simpelweg naar andere omstandigheden in Europa. Hoogmoedswaanzin heeft nu eenmaal zijn prijs. Een voordeel; er zullen mensen zijn die nederig worden en Godsbewustzijn op willen bouwen ipv vast te houden aan arrogantie, cynisme en andere verhulde klaagzangen. Hare Krsna!

 5. Zolang er bij de overheid jaarlijks 4~6mld weg gegooid wordt in ICT-projecten die niet afgerond worden. 6mld aan falende subsidieprojecten etc, is er nog voldoende te bezuinigen in Nederland.

  Daarnaast is de overheid de grootste wanbetaler; als de overheid eens begon met binnen 14 dagen te betalen, dat scheelt al enorm!

  Daarnaast moet de gemiddelde LTI weer gewoon naar 5 of liever 4, oftewel een gemiddeld huis = 4 tot 5 x een modaal jaarsalaris. Zo was het in het verleden, voor de schuldenbubbel, ook namelijk. Tot die tijd gaat het bergafwaarts.

  Hóef je niet te kopen, wacht dan nog lekker een paar jaar. De Europese crisis wordt ook nog elke maand heftiger, dus jezelf in de schulden werken kan altijd nog 😉

 6. Het buitenland heeft allang een grote interesse in de huizen in Nederland..
  http://www.bnr.nl/nieuws/685767-1302/buitenlandse-huizenjacht-op-de-amsterdamse-gracht

  Onze Hoofdstad wordt opgekocht door Chinezen en Russen en het is wachten tot die heren het landelijke Drenthe en Groningen onder de loep krijgen. Daar koop je intussen voor 100.000 euro een woonboerderij met 4000 m2 grond er om heen. Ongelooflijk dan er prachtige panden met veel grond al een jaar te koop staan voor 90.000 euro maar er is geen werk dus niemand kan zich er eigenlijk vestigen . Zorg voor werk gelegenheid in de polder en er zal een beweging ontstaan richting noord-oost Nederland… Limburg hetzelfde verhaal….
  Ook interessant is de prijs van 90.000 euro , omgerekend 200.000 guldens en dat is op zich een hele redelijke prijs voor een woonboerderij met zoveel grond. Hoever moeten de mensen daar gaan zakken met hun prijs ? Er is daar een huizencrisis door het werkgelegenheid probleem daar . Mensen trekken massaal weg en er komt niemand voor terug. Moet Zuid Holland echt een grote stad worden in dit toch al kleine land ? Zorg dan voor een supersnelle verbinding van je werk in ZH naar je huis in Drenthe en dan hebben we het ergens over. Waar is hier de visie ? Regeren was toch vooruit denken ?

 7. Over 500 jaar gezien schommelt de waarde van een huis altijd tussen 100 en 140 keer de huurprijs per maand. Dus reken maar uit hoeveel we nog gaan dalen, als jet 140 keer de huurprijs per maand is….

 8. Ik heb laatst gelezen dat er 450.000 woningen leegstaan in Nederland.
  Ik wilde het eerst niet geloven dat er zo veel woningen leegstaan en dacht nog dit klopt niet, dit horen er 45.000 te zijn.
  Maar nu ik er op ga letten, zie ik hier en daar toch echt wel woningen leegstaan.
  Ik denk dat we kunnen stellen dat er simpelweg te weinig jeugdige aanwas is om woningen te gaan kopen.
  Trouwens de huizenprijzen schijnen gemiddeld nu hetzelfde niveau te hebben als augustus 2003.
  Wat dat betreft, kan er nog heel veel lucht uit de huizenluchtbel.
  Aangezien werk steeds schaarser wordt en vaste contracten helemaal (de twee fundamenten om uberhaupt in aanmerking te kunnen komen voor een hypotheek) zullen de huizenprijzen nog meer dalen.
  De enige bodems die we in de grafiek zullen zien, zijn de bodems van mensen die een vaste baan hebben en om een of andere reden moeten verhuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: