Dat is een oud gezegde, en zoals bij alle overgeleverde uitdrukkingen bevat deze ook veel waarheid. Méér Nederlanders moeten dat gedacht hebben, toen ze sinds een vijftal jaar in ernst voor eigenaarschap gingen. Ervoor kiezen om eigenaar te worden van vastgoed. Want zeker sinds 2014 gaan de woningprijzen almaar in stijgende lijn. Voor eigen bewoning maar ook om zo’n eigendom(men) te verhuren. Dat geeft namelijk een geïndexeerd inkomen, wat de inflatie meer dan bijhoudt. Ook door de waardestijging van een degelijk onderhouden pand in de tijd.

De koper wint

De situatie anno 2019 is zelfs zodanig snel geëvolueerd, dat er sprake is van een woningkrapte op de Nederlandse markt. Zeg zelfs maar een zekere oververhitting op sommige plaatsen. Maar wat is het alternatief, al zeker om zelf te (be)wonen? Want kiezen voor huren is zowiezo verliezen. Het is verloren geld. Komt daarbij dat de uiterst lage rentestand lenen bijzonder aantrekkelijk maakt. Ieder moet voor zich natuurlijk uitmaken welke keuze hij/zij maakt. Ga je alsnog voor een koopwoning, met het risico dat de vastgoedprijzen zullen dalen? Dat voor de kortere termijn dan. Maar Nederland is een klein land. Met een toenemende bevolking en slechts een beperkte bouwoppervlakte. Die gaat niet zo snel toenemen?! Dat wil zeggen dat op de langere termijn de koper altijd wint.

Vergelijken

Het kan in ieder geval geen kwaad om eens te kijken naar wat de praktische mogelijkheden zijn. De meeste would be kopers zullen dan vanwege de relatief grote investering naar een hypotheek uitkijken. Als voorbeeld nemen we een hypotheek van NIBC Direct. (We kijken naar deze maatschappij omdat we er veel goeds over vernomen hebben; zo bestaat ze reeds sinds 1945 en biedt ze inderdaad een zeer breed scala.) We merken dan dat veel afhangt van iemands persoonlijke situatie. Ben je in loondienst of ondernemer. Een uitzendkracht of 55plusser. Misschien zelfs een expat?

De beste soort schuld

Genoemde site legt helder uit wat jouw mogelijkheden zijn. De belangrijkste informatie is dan waarschijnlijk hoeveel je maximaal kan lenen. Lenen is een schuld aangaan. Maar dan wel voor nuttige doeleinden, in dit geval. Een dak boven je hoofd dus, dat meteen rendeert want je woont en betaalt vanaf dag één geen huur (meer). Wat je dan afkort betaal je in feite aan jezelf in plaats van aan een eigenaar. Think about it…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: