De Venezolaanse beurs, genaamd de Caracas Stock Exchange Stock Market Index, is in de afgelopen 5 jaar met meer dan 2200% gestegen. Dat noemen we nog eens een sterk herstel na de kredietcrisis. Natuurlijk is dit het niet; voornaamste reden van de enorme stijging van de aandelenbeurs is de gierende inflatie in het land.

beurs venezuela

Inflatie opgelopen naar 35,2%

Volgens een bericht van Reuters is de inflatie in Venezuela inmiddels gestegen naar 35,2% op jaarbasis. Dat zijn nogal zorgwekkende percentages. Venezuela heeft al tijden te maken met stagflatie (stagnerende economie en stijgende inflatie). De kans op een omslagpunt richting hyperinflatie komt echter steeds dichterbij.

Devaluatie Bolivar

Een devaluatie van de Venezolaanse munteenheid (de bolivar) in februari van 2013 en de alsmaar stijgende overheidsuitgaven in 2012, toen Chavez de verkiezing wederom won, hebben de prijsstijgingen verder verergerd. Het is overigens niet voor het eerste dat Venezuela te maken heeft met forse inflatiepercentages. Het hoogste inflatiepercentage op jaarbasis werd gemeten in september 1996. Toen bedroeg de inflatie in Venezuela nog ruim 115%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: