Ierland doet weer greep uit ESM-fonds

9

esm ierlandEr heerst nogal wat onduidelijkheid over de economische situatie in Ierland. Het land dat sinds 2010 aan het infuus ligt van Europa en al in totaal 67,5 miljard euro heeft ontvangen, wil graag weer op eigen benen staan. Om dit te kunnen bewerkstelligen heeft het land echter, hoe krom ook, een injectie nodig van dit keer zo’n 10 miljard euro. Deze soort van bailout zal waarschijnlijk uit het ESM komen.

De overgang naar de kapitaalmarkt

Als Ierland een rentree wil maken op de internationale kapitaalmarkt dan zou het land natuurlijk wel helemaal financieel gezond moeten zijn. Wat zeggen de hoge heren over Ierland? Eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem: “Er wordt een voorziening voor Ierland getroffen om de overgang te vergemakkelijken.” De Ierse overheid: “We overwegen een voorzorg kredietlijn van 10 miljard euro aan te vragen. Overigens verwachten we niet dat we daar gebruik van hoeven te maken.” Snapt u het nog?

Ierland ontslagen uit het ziekenhuis

De Europese Centrale Bank president Mario Draghi had ook nog iets toe te voegen aan al deze mistige omschrijvingen van de situatie: “De Eurogroep zou op een gegeven moment een beslissing kunnen nemen over een mogelijk opvolgend programma voor Ierland.” Ik heb deze zin drie keer gelezen, maar vager, gebrekkiger en onduidelijker kun je het niet uitleggen… En let wel, al deze uitspraken zijn gedaan in de eerste week van september, toen Ierland nog in zijn nopjes was om de noodsteun achter zich te laten en op eigen benen zou kunnen staan.

Of toch niet…?

Achter deze opgetrokken muur van dichte mist lijkt het goed fout te gaan. Het gezond verstand zou zeggen dat wanneer je van “ziek” naar “gezond” bent gegaan, je niet nog eens een flinke injectie van medicijnen (in de vorm van harde euro’s) nodig hebt. Althans, dat dacht ik toen ik een maand geleden over deze ontwikkeling las. En wat blijkt?

Het valt toch een beetje tegen

Dezelfde personen die aangaven dat Ierland na jaren van strijd eindelijk zo ver is om zich weer op eigen benen te gaan begeven op de kapitaalmarkt, zeggen nog geen maand later dat ze zich ernstige zorgen maken over de stand van zaken in het land. De economische groei valt toch tegen, de economische ontwikkelingen blijven dus achter bij de prognoses en het overheidstekort blijft net zo hoog als in 2012… Ook de situatie in de financiële sector van Ierland is nog steeds problematisch. Politici en centrale bankiers dachten de druk van de ketel te kunnen halen met de tientallen miljarden aan bailouts, maar niets blijkt minder waar.

Onduidelijkheid troef

Tja, wat moet men er nog van denken, onduidelijkheid troef en die hoge heren in Brussel roepen maar wat. Wat zou het toch verfrissend zijn als deze heren eens recht voor zijn raap het volk de realiteit duidelijk uit zouden leggen. Nee, de ene maand is het blij, de andere maand is het boos, niemand die er meer een pijl op kan trekken.