esm ierlandEr heerst nogal wat onduidelijkheid over de economische situatie in Ierland. Het land dat sinds 2010 aan het infuus ligt van Europa en al in totaal 67,5 miljard euro heeft ontvangen, wil graag weer op eigen benen staan. Om dit te kunnen bewerkstelligen heeft het land echter, hoe krom ook, een injectie nodig van dit keer zo’n 10 miljard euro. Deze soort van bailout zal waarschijnlijk uit het ESM komen.

De overgang naar de kapitaalmarkt

Als Ierland een rentree wil maken op de internationale kapitaalmarkt dan zou het land natuurlijk wel helemaal financieel gezond moeten zijn. Wat zeggen de hoge heren over Ierland? Eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem: “Er wordt een voorziening voor Ierland getroffen om de overgang te vergemakkelijken.” De Ierse overheid: “We overwegen een voorzorg kredietlijn van 10 miljard euro aan te vragen. Overigens verwachten we niet dat we daar gebruik van hoeven te maken.” Snapt u het nog?

Ierland ontslagen uit het ziekenhuis

De Europese Centrale Bank president Mario Draghi had ook nog iets toe te voegen aan al deze mistige omschrijvingen van de situatie: “De Eurogroep zou op een gegeven moment een beslissing kunnen nemen over een mogelijk opvolgend programma voor Ierland.” Ik heb deze zin drie keer gelezen, maar vager, gebrekkiger en onduidelijker kun je het niet uitleggen… En let wel, al deze uitspraken zijn gedaan in de eerste week van september, toen Ierland nog in zijn nopjes was om de noodsteun achter zich te laten en op eigen benen zou kunnen staan.

Of toch niet…?

Achter deze opgetrokken muur van dichte mist lijkt het goed fout te gaan. Het gezond verstand zou zeggen dat wanneer je van “ziek” naar “gezond” bent gegaan, je niet nog eens een flinke injectie van medicijnen (in de vorm van harde euro’s) nodig hebt. Althans, dat dacht ik toen ik een maand geleden over deze ontwikkeling las. En wat blijkt?

Het valt toch een beetje tegen

Dezelfde personen die aangaven dat Ierland na jaren van strijd eindelijk zo ver is om zich weer op eigen benen te gaan begeven op de kapitaalmarkt, zeggen nog geen maand later dat ze zich ernstige zorgen maken over de stand van zaken in het land. De economische groei valt toch tegen, de economische ontwikkelingen blijven dus achter bij de prognoses en het overheidstekort blijft net zo hoog als in 2012… Ook de situatie in de financiële sector van Ierland is nog steeds problematisch. Politici en centrale bankiers dachten de druk van de ketel te kunnen halen met de tientallen miljarden aan bailouts, maar niets blijkt minder waar.

Onduidelijkheid troef

Tja, wat moet men er nog van denken, onduidelijkheid troef en die hoge heren in Brussel roepen maar wat. Wat zou het toch verfrissend zijn als deze heren eens recht voor zijn raap het volk de realiteit duidelijk uit zouden leggen. Nee, de ene maand is het blij, de andere maand is het boos, niemand die er meer een pijl op kan trekken.

9 reacties

 1. De eu staat nog een hoop shit tewachten.
  De politci in brussel snappen niks van het bankensysteem.
  Enigste antwoord sinds uitbraak van de crisis is meer geld drukken uit het niets.
  Er is niks opgelost en het us wachten op de komende crash.
  Wie geloofd die lui nog ze liegen en bedriegen.
  Dit om de nensen rustig tehouden.

 2. Hallo Teun,
  Er lopen nog steeds veel “zandmannetjes” die bij velen nog graag zand in de oogjes willen strooien.
  Het hoeft niet ingewikkeld bekeken te worden.
  Zolang de groene pijlen omhoog niet branden, gaat het NIET goed.
  Zolang de oranje pijlen zijwaarts branden/of niet, gaat het nog steeds niet goed.
  Zolang de rode pijle naar beneden nog branden, gaat het nog steeds flink verkeerd.
  Conclusie: De echte economische data vertellen het verhaal.

  1. Dat verhaal weten we nou wel, je kan er over lullen tot je een ons weegt, praatjes vullen geen gaatjes, neem liever actie als je zelf tenminste gelooft wat je zegt en zorg dat je veilig zit als de poep de ventilator raakt.

   Praten is eenvoudig maar doen daar gaat het om, en het grappige is, wij hebben actie genomen door weg te gaan uit nl en op een stuk land te gaan zitten, volledig schulden vrij met alle mogelijkheden tot zelfvoorziendendheid, maar op een of andere manier ik weet niet wat het is wordt je dan door de praatjesmakers gemeden omdat jij het wel voor elkaar hebt. Dan hoor je ineens niet meer bij de ach en wee club.

   1. Beste man,
    Ik loop geen verhaaltjes te vertellen, te lullen en heb ook geen klaagverhaal afgestoken.
    Heb hiermee een kort duidelijk beeld willen schetsen op de stelling, meer niet.
    Begrijp daarom uw commentaar op mijn reactie totaal niet.
    U wilt de Nederlanders massaal laten verhuizen, waar heen.
    Van pissen bed naar kakken bed?

    1. Wij zijn verhuisd. We hebben wat gedaan, actie ondernomen , dat kan op allerlei manieren en dat zet zoden aan de dijk, eeuwig dicussieren en oei en ai roepen doet dat niet. Dat was mijn boodschap.

 3. Beste Teun,
  Wel eens gedacht aan wat Merkel wilde horen er vòòr de verkiezingen in Duitsland op 22 september? In ieder geval geen verhalen van eurolanden die bedelen om meer euro’s; nu dat de verkiezingen zijn geweest (en gewonnen door haar) gaat het feest pas echt beginnen….

 4. Persoonlijk hoop ik stiekem dat er een groot rechts-nationalistisch blok komt in het Europees Parlement na de verkiezingen voor het E.P. volgend jaar. En dat die blok zoveel macht krijgt dat het ESM en de strenge begrotingsregels zullen sneuvelen en dat de E.U. totaal anders wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: