Leven als een koning voor 100 euro per maand met Illegale valutahandel

6

De hyperinflatie in Venezuela wordt uitgebuit op de zwarte markt, daar valutahandel door de regering buitenproportioneel gecontroleerd worden. Wie echter 100 euro op de zwarte markt aanbiedt, krijgt daar zodanig veel bolivars voor dat hij daarvan kan leven als een koning voor de duur van een maand. De schrijver van dit artikel deed een experiment waarin hij beschrijft wat hij allemaal koen doen met de verkregen bolivars op de zwarte markt.

De bolivar leidt aan hyperinflatie

De prijsinflatie in Venezuela gaat pijlsnel omhoog. De regering in Caracas doet zijn best om de waarde van de munt onder controle te houden door het gebruik van buitenlandse valuta te verbieden inclusief het handelen daarin. Er zijn daarom 2 koersen ontstaan voor de bolivar, de officiële koers, en de koers op de zwarte markt. Slechts BSF 8.3 staan er tegenover 1 dollar. Het kost daarmee een voltijds arbeider 7 jaar om genoeg te sparen voor een nieuwe iPhone, mits hij verder geen cent uitgeeft aan andere zaken.

Valutahandel

Deze munt is volledig geruïneerd. Dit blijkt overigens wel uit de hoeveelheid bolivars die je kunt krijgen op de zwarte markt. Wie 100 euro aandraagt kan daar op de ‘black market’ ruim 800 bolivar voor krijgen. Dit gaat zelfs redelijk eenvoudig. Je plaatst een bericht op facebook, wacht op een reactie die vaak snel komt, wisselt kort uit en de transactie kan plaatsvinden.

valutahandel bolivar stack

Het zal niet altijd de veiligste manier zijn van zaken doen, maar deze markt is daarentegen enorm. Vaak gebeuren deze transacties via internet en bankoverschrijvingen. Een officiële koers van 8.3 bolivar voor 1 dollar ten opzichte van ruim 800 bolivar voor 100 euro op de zwarte markt toont aan hoe graag men af wil van deze alsmaar in waarde dalende bolivar.

Eenmaal in het bezit van je nieuwe bolivars is het dus zaak deze zo snel mogelijk te spenderen. Dit kun je allemaal doen voor 800 bolivars die je voor 100 euro op de zwarte markt gekocht hebt:

– Een kamer huren op een goede locatie voor 1 maand
– Een kamer huren in een 5 sterrenhotel met alles erop en eraan
– Een vliegticket van Maracaibo, Zulia naar de hoofdstad
– Een comfortabele auto huren voor 1 dag inclusief benzine
– 238 biertjes drinken
– Plezier hebben met 21 gram marihuana en een paar gram cocaïne
– Je buren trakteren op een volle tankbeurt
– Dineren bij de 5 beste restaurants in de stad
– Om de stress te beteugelen heb je nog geld over voor exotische massages en een acupunctuurbehandeling

Opmerkelijk is de prijs die men daar betaald voor benzine in dit olieproducerende land. Slechts 0,097 cent voor 1 liter benzine. Voor een volle tank van 40 liter heb je nog geen 4 bolivar nodig – minder dan 30 eurocent.

benzine prijs bolivar

Op vakantie zou je er niet heen willen. Dit land verkeert in een noodtoestand. Voor boodschappen sta je uren in de rij, op straat zijn veel protesten en rellen en overal op straat lopen militairen om de orde te handhaven. Mocht je daar ziek worden, dan ben je nog verder van huis. Medicatie is daar een big issue, voedseluitgifte wordt gecontroleerd door het leger terwijl de overheid zich star blijft verzetten tegen aangeboden hulp vanuit het IMF. Uiteindelijk zal het goedkoop gekochte geld je in Venezuela duur kunnen te komen staan.

Dit bericht was eerder te lezen op SlimBeleggen.net