IMF: ´Aziatische economie zal voor het eerst sinds mensenheugenis krimpen´

4

Met deze uitspraak verlaagt het Internationaal Munt Fonds of Internationaal Monetair Fonds de groeiverwachting van de Aziatische regio. ´“For the first time in living memory, Asia’s growth is expected to contract by 1.6 percent—a downgrade to the April projection of zero growth,” Chang Yong Rhee, director of the IMF’s Asia and Pacific Department, wrote in a blog post.´ Zelfs de positieve berichten die uit de regio komen kunnen het IMF niet geruststellen. Het Coronavirus met al zijn economische gevolgen heeft de supply chains, de aanvoerlijnen van goederen, belemmerd, danig verstoord. ´(…) making growth “impossible” while the “whole world is suffering.”´ Het Coronavirus zal verreikende gevolgen hebben, voegt het IMF er nog aan toe. Hoewel de organisatie wel een sterke herneming verwacht van 6,6 procent in 2021. Hoewel; er blijven volgens haar wolken aan de economische horizon die zo´n herneming kunnen in gevaar brengen. ´“clouds on the horizon” which could undermine recovery. Those worrying signs include shrinking trade, longer than expected lockdowns, rising inequality, weak balance sheets, and geopolitical tensions.´

Tegenaanval

Wat ook niet bepaald bijdraagt tot eventuele groei is het toenemende aantal Chinese bedrijven dat de Verenigde Staten verlaat. Onder druk van de Trump administratie, naar verluid. Zij schrappen hun noteringen aan de Amerikaanse beurzen en concentreren zich meer op die van China en Hongkong. Voor een waarde van 8,1 miljard dollar is zo reeds verdwenen in de eerste helft van 2020. ´This month (juni 2020, nvdr), Trump accused China of benefiting from US capital markets “without complying with critical protections” and ordered regulators to come up with ways of tightening scrutiny of US-listed Chinese enterprises within the next 60 days.´ Het is ook China dat volgens president Trump schudig is aan de pandemie, die zeer lelijk huishoudt in de VS. Hln: ´“Terwijl ik zie hoe de pandemie zich lelijk verspreidt over de wereld, inclusief de enorme schade die ze heeft veroorzaakt in de VS, word ik alsmaar kwader op China”, schreef Trump op Twitter.´ China antwoordde eerder met het dringende verzoek om de Koude Oorlog mentaliteit te laten vallen. ´“Alle woorden of daden die de belangen van China schaden, zullen worden gevolgd door een harde tegenaanval”, verklaarde woordvoerder Zhao Lijian van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. “China roept de VS op om onmiddellijk terug te komen op hun vergissingen en om hun Koude Oorlog-mentaliteit te laten varen.”´

Nog over China…

Dat land heeft haar wettelijke greep op Hongkong sterk vergroot. NRC: ´Ongeveer alles wat de protestbeweging in Hongkong doet is verboden onder de veiligheidswet die China dinsdag aannam. De eerste activist is al gevlucht.´ China heeft inderdaad in de laatste week van juni 2020 officieel voor de harde aanpak gekozen. Wat geen wonder is, hoewel het te betreuren valt. Dialoog is altijd de enige manier om tot een duurzame oplossing voor problemen allerhande te komen. Maar het is helaas slechts het laatste instrument waar een land, een regering meestal naar grijpt. Kijk naar wat in Frankrijk gebeurt bijvoorbeeld. Vis á vis de Gelehesjesbeweging, die ondertussen vervoegd werd door rapalje dat van de gelegenheid gebruikt maakt om rel te schoppen. Traangas en rubberkogels zijn vaak het eerste antwoord van een regering. Aan de andere kant, wat China betreft, kan het land zich niet veroorloven om Hongkong een koers als einzelgänger te laten varen. De regering wil eenheid, uniformiteit, gehoorzaamheid aan een centraal geleid bestuur. Hoe hou je ook 1,4 miljard mensen in bedwang? Zo redeneert de Chinese regering, officieus benoemd voor het leven.

4 REACTIES

 1. Het IMF( USA ) heeft plotseling het wiel uitgevonden, na vanaf WO2 een paar honderd landen in de schulden ketting gelegd te hebben, samen met de wereldbank.
  trumpie wordt op iedereen boos als hij zijn zin niet krijgt, hij wordt alleen heel doorzichtig hiermee, maar dat heeft hij zelf niet door.

 2. U verafschuwd de Gelehesjesbeweging in Frankrijk, maar zij hebben niet +/- € 2500,00 vrij te besteden zoals u. Pensioen + AOW.

  Door de Franse revolutie is ook uw vrijheid bevochten, of bent u een aanhanger van de oude bourgeoi, u hangt er wel zeer zwaar tegen aan.
  Maar u probeert dit weer te ontkrachten, door zekere kritische artikelen te plaatsen.
  Waar moeten we we u uiteindelijk plaatsen?

  Dit zegt waarschijnlijk iets over uw werkelijke sympathie en gevoelens tegenover slecht/onderbetaalde arbeiders en vrouwen in onze en andere samenlevingen.

 3. Hong Kong was van China, de UK heeft als 1 van de toenmalige koloniale machten die over China wilde regeren afgedwongen om Hong Kong voor een aantal honderd jaar te pachten van de Chinezen, daar is een verdrag over gesloten toen voor Mao Zedong.

  Dit verdrag heeft China gerespecteerd, maar niet veel langer dan dat.
  Nu, dat China zich nooit meer wil laten vernederen, zie verslagen China, zal de komende macht volledig in het Oosten terg keren.

  Velen zullen met grote ogen vol ongeloof heen en weer kijken, maar het gaat niet anders worden.
  Het Westen gaat ondanks hun gemene trukendoos aan het kortste eind trekken, ze zijn wel sluw, maar niet zo slim.

 4. Of Azië een land is er zijn heel veel landen in Azië die het heel slecht hebben gehad de afgelopen 20 jaar en het nog hebben het hele midden oosten is ook Azië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.