IMF: Crisis duurt nog minimaal 10 jaar

12

imf crisisNiet alleen doemdenkers en pessimisten spreken tegenwoordig over een permanente crisis. Steeds meer mensen en instituties zien geen makkelijk oplossing voor de financiele problematiek waar we vandaag de dag mee geconfronteerd worden. Olivier Blanchard, hoofdeconoom van het IMF, gaf woensdag 3 oktober in een interview aan dat de huidige crisis nog wel eens 10 jaar zou kunnen duren. Blanchard geeft echter niet alleen de eurocrisis de schuld van de huidige problemen, ook de VS krijgt er van langs. “We kunnen niet spreken van een verloren decennium, maar het zal zeker nog een decennium duren om de wereldeconomie weer in goede vorm te krijgen.”, aldus Blanchard.

Oplossingen geeft de Fransman wel, maar of deze politiek haalbaar zullen zijn, is de grote vraag. Zo zou Duitsland voorlopig akkoord moeten gaan met hogere inflatie en een verhoging van de lonen om de Europese problemen op te lossen. Verder zal de schuldenlast in het zuiden verlaagd moeten worden, terwijl de schulden in het noorden rustig iets verhoogd kunnen worden. “Een ietwat hogere inflatie in Duitsland moet simpelweg worden gezien als noodzakelijk. Gegeven de vraag condities en het ECB mandaat om prijsstabiliteit na te streven, kan dit niet gezien worden als het begin van hyperinflatie”. Dus ook volgens het IMF is een transferunie van Noord naar Zuid de enige oplossing waarmee de eurozone kan blijven voortbestaan.

Verder wordt ook de situatie in Japan en China besproken: “Japan heeft een erg lastige taak om zijn fiscale problemen te boven te komen, problemen die mogelijk decennia kunnen duren. China heeft waarschijnlijk de problemen met zijn aandelenmarkt zeepbel opgelost, maar heeft wel te kampen met lagere economische groei in vergelijking met eerdere jaren. Toch is een harde landing onwaarschijnlijk”, aldus het IMF. Urgentie is echter wel geboden. Indien landen niet genoeg haast maken met het op orde stellen van de begroting en de tekorten, zullen markten denken dat de problemen niet serieus worden genomen, terwijl men bij het te snel willen bezuinigen mogelijk de economie om zeep wordt gebracht.