Wanneer heeft een imperium zijn hoogtepunt bereikt?

Een aantal voortekens toont historisch aan wanneer een imperium in verval is. Niets is zo permanent als we ons voorstellen. En zeker geen super-complex, super-duur, super-assymetrisch en super-afhankelijk-van-schuld economisch systeem. Aldus Charles Hugh Smith; Amerikaans schrijver, blogger, onafhankelijk denker en drijvende kracht achter de prominente, alternatieve financiële site (en natuurlijk het boek) Of Two Minds. Hij benoemt specifiek vier voortekens die ontegensprekelijk wijzen op het moment dat een economisch systeem, een imperium, een staat zijn hoogtepunt heeft bereikt. Wanneer het vanaf dat niveau alleen maar bergaf kan. Herkent u het land waarover Smith het hier specifiek heeft? Herkent u één of meer van deze voortekens als burger van ùw land, van uw economie? Wees dan maar beter voorbereid…

Wat we heden alvast in de Verenigde Staten zien

 • de hoogmoed van leiders die geen voeling meer hebben met de dagelijkse realiteit
 • extreme rijkdom gepaard met een onevenwichtige verdeling ervan
 • een lagere sociale klasse wier leven draait om brood & spelen
 • een overheid die recht afstuwt op een faillissement door te lage belastingen en in haar doen en laten verder reikt dan haar mogelijkheden.

Het lot van een imperium

Dit is de vertaalde titel van een ander bijzonder interessant essay dat u hier  (PDF alert) desgevallend volledig kunt lezen. ‘The Fate of Empires’ is van de hand van de Brit Sir John Bagot Glubb (1897-1986) die na een lange militaire carrière schrijver werd van tal van boeken.  Dit specifieke essay van 26 pagina’s zouden we ook als ‘de dynamiek der decadentie’ kunnen omschrijven. Ook hij heeft het over de val van imperiums. Bagot Glubb – van alternatieve of progressieve denkers gesproken – overloopt duizenden jaren geschiedenis en wijst ons op volgende voortekens:

 • de groeiende liefde voor geld; geld ook als een doel an sich
 • een lange periode van welvaart; de mens wordt zelfgenoegzaam, tevreden, minder bewust van de wereld rondom hem, zelfs vadsig; hij vergeet waarop die welvaart ooit gebouwd werd: vertrouwen, energie en hard labeur
 • zelfzucht en egoïsme
 • vergeten dat er nog zoiets bestaat als gemeenschappelijk goed, plicht naar de maatschappij toe voor het algemeen welzijn
 • een toenmende frivoliteit, hedonisme, materialisme en het aanbidden van ‘unproductive celebrity’ (‘beroemdheden’ waarvan niemand weet wat ze in feite doen voor de kost behalve zich ‘beroemd gedragen’)
 • het heengaan van het sociaal weefsel

Alternatief of progressief?

Aan de titels alleen reeds van tal van andere artikels die de eerder genoemde Smith publiceerde, merk je dat hij – voorlopig nog – inderdaad is wat in het Duits een ‘andersdenker’ heet. Alternatief? Of eerder progressief? Leest u even mee (in vertaling):

 • ‘Er bestaat geen “vrijhandel” – er bestaat slechts het Darwiniaans spel dat handel heet’.
 • ‘Het einde van de (kunstmatige) stabiliteit’.
 • ‘De taart verkleint voor de 99 procent’.
 • ‘Wat is geld (jawel, we hebben het hier over de bitcoin)’.
 • ‘Het giftige fruit der financialisering: risico bestaat slechts voor degenen onderaan de ladder’.

loading…


2 reacties

 1. De nuchtere waarnemer, en eigenwijs genoeg schaar ik mijzelf daar ook onder, hoeft de aanstaande collapse niet te vernemen uit de diverse boeken die daarover inmiddels zijn verschenen. Er zijn onderhand zoveel signalen waaruit valt op te maken dat een volgende recessie aanstaande is. Eentje die wel haast moet overgaan in een depressie. Het wachten is op de trigger die soms uit een onverwachte hoek kan komen. Nerveuse beleggers kijken nu vooral naar de ontwikkelingen in Italië en naar de neergang in de opkomende landen. Handels- en valutaoorlogen zijn al begonnen en zijn absoluut vernietigend. Het grootste gevaar is daarbij de enorme schuldenberg. Het begint zo meteen met de opkomende economieën die het eerst in gebreke blijven. Met hun dalende valuta zijn ze straks niet meer in staat om in dollar genoteerde schulden in te lossen. Hun import wordt bijna onbetaalbaar waardoor de export van de westerse landen inzakt. De bekende optelsom.

  Binnen een lange economische cyclus van ongeveer 60 tot 70 jaar(Kondratief-theorie) bewegen zich de korte cyclussen van oplevingen gevolgd door recessies. Zo hebben we na de WO II er aantal gehad en zou het nu 73 jaar later tijd zijn voor een lang verwachte echte economische winter. Een flinke depressie dus. Het feit dat de huidige lange cyclus wat langer duurt zou heel goed kunnen komen doordat we na de WO II behalve de industrialisering ook snel daarna te maken kregen met digitalisering en nu de opkomst van o.a. de robotisering. Hiermee wordt telkens een nieuwe economische boost gegeven door de flinke investeringen daarin. Maar grotendeels met geleend geld en zie daar, momenteel torsen we mondiaal de hoogste schuldenberg in de geschiedenis met ons mee. En nu komt het. Bij een nieuwe recessie zal de schuldenberg met de enorme afschrijvingen daarop een dermate grote rem zetten op investeringen dat de invoering van nieuwe technologieën stil valt. Er is nooit eerder in de geschiedenis een imperium geweest dat ongelimiteerd schulden kon opstapelen. Het moment van afrekenen lijkt nu nabij. De VS is het mooiste voorbeeld van een samenleving die in slaap gevallen lijkt. De volgevreten Amerikanen hangen lekker luierend achterover en wapperen overal met hun creditcard. Hun arrogantie zal zeker ook één van de triggers zijn die de westerse welvaart om zeep helpen.

 2. Na een oververhitte wereldeconomie volgt Crisis en bij een mega crisis volgt oorlog.
  Zo is het al honderden jaren geweest en er was nu ook een oorlog geplant tegen Rusland.
  Bij verlies neemt de verliezer Rusland alle schuld op zich.
  Helaas bleek in 2016 Rusland iets te sterk en nu sinds maart jl weten wij het allen Rusland is over ca 7 jaar de baas van de wereld.
  Wat nu?,
  Amerika tracht via een handelsoorlog met iedereen ergens oorlog te creëren maar ook dat wil maar niet lukken.
  Sterker nog als de schijn niet bedriegt word China, India en Rusland het nieuwe leidende handelsblok bengelt de EU ernaast en VK zal tezamen met VS door het putje weggespoeld worden.
  Het is heden rond Syrië gade te slaan, VS wilt een falsflag plaatsen Rusland belet dit voornemen maar China en India maar ook EU ziet de bui al hangen.
  Dus EU neemt voorzichtig afstand van VS en VK
  Geen wereldoorlog heden betekend simpel dat VK en VS failliet gaan.
  Niemand wilt oorlog voeren met Rusland maar handel drijven.
  Hoe kunnen we anders verklaren waarom de Rockkefellers toenadering naar Putin zoeken.
  Simpel om te redden valt.
  Anders gaat Israël met zijn joods kapitaal mee door dat putje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.