Inflatie China op hoogste punt in 34 maanden

De inflatie in China is in mei 2011 gestegen naar 5,5%. Dit is het hoogste inflatiecijfer in de afgelopen 34 maanden. Tevens kwam het inflatiepercentage hoger uit dan de 5,4% die de analisten van tevoren hadden verwacht. Er is een grote kans dat de rente verder zal worden verhoogd, ondanks dat de economische groei in China licht aan het afnemen is.

In 2010 groeide de Chinese economie met 10,3%. In het eerste kwartaal van 2011 groeide de economie ‘nog maar’ 9,7% op jaarbasis. Recente macro-economische data laten zien dat de economische groei waarschijnlijk verder zal vertragen.

Het cijfer van de industriële productie bereikte in mei op het laagste punt sinds november 2010. Maar dat is evengoed nog een stijging van 13,3% ten opzichte van een jaar geleden. Tevens houdt de één na grootste economie ter wereld goed in de gaten wat er gaat gebeuren met de schuldencrisis in Europa en de stijgende werkloosheid in de Verenigde Staten. Ook de aardbeving in Japan heeft invloed gehad op de vertraging van de economische groei.

De huidige voorspelling onder analisten is dat de Chinese inflatie in juni zal toenemen tot 6%. Daardoor lijkt het voor de hand liggend dat de Chinese centrale bank volgende week de rente naar boven zal bijstellen voor de vijfde keer sinds oktober 2010. Er zijn twee oorzaken voor de hoge inflatie in China. Ten eerste de stijgende voedselprijzen, dit is een wereldwijd fenomeen, maar de afgelopen tijd heeft China te maken gehad met ernstige droogte, waardoor veel oogsten zijn mislukt. De tweede reden die voor de hoge inflatie wordt gegeven is de enorme hoeveelheid geld die China tijdens de kredietcrisis in de economie heeft gepompt.

Lees ook: China’s economy; The limits of central authority

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: