Ze worden hoe-dan-ook altijd veroorzaakt doordat de wereldreservemunt niet meer (sinds 1971 definitief) op iets van echte waarde (goud) is gebaseerd. Ook wel doordat er zoiets als centrale banken opgericht werden. Die van 1668, de Zweedse Riksbank dan wel uitgezonderd. We doelen wel degelijk op de – weer – Amerikaanse centrale bank, het Federal Reserve System, zoals de officiële naam van het instituut luidt. In de volks volksmond ´de Fed´.  Op de Europese Centrale Bank, de ECB. Op alle hedendaagse centrale banken en hun (wan)beleid.

Familie eerst

Wikipedia.org: ´Central banks were established in many European countries during the 19th century. Napoleon created the Banque de France in 1800, in an attempt to improve the financing of his wars. On the continent of Europe, the Bank of France remained the most important central bank throughout the 19th century. A central banking role was played by a small group of powerful family banking houses, typified by the House of Rothschild, with branches in major cities across Europe, as well as the Hottinguer family in Switzerland and the Oppenheim family in Germany.´ Tot daar. Het zwart-markeren deed ikzelf. 

Centrale banken

Centrale banken – we raden u aan het volledige artikel eens te lezen want het bevat heel wat interessante informatie, voor wie van dit alles niet zo goed op de hoogte is. Ze zijn nog al eens opgericht, in de loop der eeuwen, door machtige families, en die waren/zijn ook nog al eens bankiers. Zij worden verondersteld onafhankelijk te zijn (?) en te zorgen voor, waken over, direct en indirect:

  • de uitgifte van geld (waarover we een monopolie bezitten!)
  • prijsstabiliteit
  • hoge werkgelegenheidsgraad
  • stabiliteit van de rente, de financiële markten
  • in zekere mate ook toezicht op de bankensector

Stagflatie

Tegenstanders van het systeem van centrale banken, of minstens van hun 20ste en 21ste eeuwse manier van werken, zijn o.m. te vinden bij éminence grise Dr. Ron Paul; de Oostenrijkse School (Carl Menger, Ludwig Von Mises) en Biflatie (ondergetekende, kan niet voor mijn geachte collega Gerrit Welbergen spreken).  Leest u vooral zo u wilt dit artikel van het Mises Institute: ´Central Banks and the problem with playing God´.  Ook Ron Paul heeft zijn mening overduidelijk gegeven met de publicatie van een boek, de titel zegt het al: ´End The Fed´. Hij vindt dat overheden, al dan niet via hun centrale banken, een economie vooral zo weinig mogelijk mogen sturen. Want ze doen meer fout dan goed…! Het zijn zij die zorgen voor akelige economische verschijnselen als inflatie, deflatie, biflatie en…stagflatie. Dit laatste stadium is hetgene waarin wij vrezen dat de (wereld)economie sinds de Corona pandemie zit. En kijk: macro-econome, technisch analiste en crypto specialiste Madelon Vos is ook van deze mening. Watch and listen:

Eén reactie

  1. Ha die Joost, je krijgt in dit verband mijn fiat. Je hebt mijn goedkeuring als het gaat om het afkraken van het fiduciair geldsysteem. Zolang we met ons allen ‘vertrouwen’ in het fiatgeld van de centrale banken blijven we de geldslaven van de centrale bankiers. We hebben geen keus. Als de inflatie, of eventueel deflatie, het vertrouwen omzet naar wantrouwen dan zal het snel afgelopen zijn. Dan gaan we verder met de CBDC(Central Bank Digital Currency). Een digitale euro als elektronische vorm van ‘centralebankgeld.’ Dit geld is voor alle burgers en bedrijven toegankelijk en is te vergelijken met bankbiljetten, maar dan in digitale vorm. Mijn inziens duidt dit op het naderende einde van het fiat geldsysteem. Niet voor niets schreef ik deze column: https://biflatie.nl/advies-van-de-bank-haal-uw-geld-van-de-rekening/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: