De inflatie in de eurozone is in mei 2014 gedaald naar 0,5%. Een maand eerder was de inflatie nog 0,7% en vorig jaar bedroeg het inflatiepercentage in de eurozone nog 1,4%. Op maandbasis heeft de eurozone inmiddels te maken met 0,1% deflatie. In mei 2014 werden negatieve inflatiepercentages waargenomen in Griekenland (-2,1%), Bulgarije (-1,8%), Portugal (-0,3%) en Cyprus (-0,1%). De EU heeft nu al 3 jaar te maken met desinflatie.

inflatie eurozone

De hoogste inflatie werd gemeten in Oostenrijk (1,5%), Luxemburg (1,4%) en Roemenië (1,3%). In vergelijking met april 2014 daalde de inflatie in zestien lidstaten en steeg de inflatie in zeven lidstaten. De grootste opwaartse effecten op de inflatie kwam door tabak, restaurants en cafes (0,08 procentpunt elk) en elektriciteit (0,07 pp). Telecommunicatie (-0,11 pp) en fruit (-0,07 pp) had de grootste neerwaartse effecten op het algemene prijspeil.

35 reacties

 1. We hebben wereldwijd een gigantische verruiming van de geldhoeveelheid en toch een zeer lage inflatie in de “echte” economie.

  Oorzaak: Kijk eens naar de prijsstijgingen op de financiële markten. Aandelen liggen op All time high, rentes op obligaties liggen laag. Olie is duur. Alles stijgt hier!

  Banken vergroten hun kapitaalbuffers en alle vers (digitaal) geprinte geld bereikt nog steeds de economie niet.

  Als dit geld wel de “echte” economie in gaat stromen krijgen we hyperinflatie.

 2. Iemand een idee waarom de regering deze propanda de media in gooit?
  Want dat de inflatie vele procenten bedraagt, weet iedereen die postzegels, treinkaartjes en zorgnota’s betaalt. En als je kijkt naar je OZB belasting van de afgelopen jaren kijkt, zie je een inflatie van enkele tientallen procenten per jaar.

  In Amerika hebben ze dat goed aangepakt: daar is het instituut Shadowstats wat de echte cijfers legt naast de cijfers van de staatspropaganda. Niet alleen vwb de inflatie maar ook bijv. voor werkeloosheidscijfers.

  1. Bestaat er dan zoiets als DE inflatie? Is dat niet eoa abstractie op basis van gemiddelden? En wie bepaalt hoe die gemiddelden worden berekend? Het CPB oid zeker? Daar is toch onlangs van vastgesteld dat ze niet onafhankelijk en niet objectief zijn?

   Ik denk dat je gerust kunt stellen dat niets, maar dan ook werkelijk helemaal niets van wat de overheid (al dan niet via de MSM) loslaat aan info, objectief is. Het is allemaal manipulatie, propaganda en beinvloeding. Allemaal in de verwachting dat de burger onverschillig genoeg is om het zich allemaal niet aan te trekken.

   Ik kan je zeggen: Het begint overal te koken. Van woede. Die hond van de NZa, die woningcorporatiemaffia, het hele vuile gore egoistische zooitje gaat nog een flink poepie ruiken binnenkort. Want als het volk eenmaal losslaat, berg je dan maar.

   Erik Staal… Marcel de V.

   Wat zal er gebeuren als dit soort gasten met hun shit weg komt? Volkert van de G schijnt zich geen zorgen te hoeven maken, maar de woonplaatsen van deze maffia kunnen ze beter geheim houden, want ik hoor vreemde geluiden…

  2. Klot, PtV ; postzegels èn SHAG !!!

   In Frankrjk durven ze er zelfs geen prijs meer op te drukken !

   Serieus !

  3. Klasse .. ze maken met de achterste voren rekenmethodiek- backforwardmethode-als rekenmodel er dat van wat ze willen en wensen.

   Ze kunnen er alles van maken is overdreven doch van 1,4% naar 0,5% is zo gedaan….beiden zijn liegen- religie en frauderen.
   ..Een leugentje om bestwil…. ‘ in t Nederlands….

   De pastoor vertelde me altijd dat ‘…god t beste met mij voor had….’
   …Inflatie Eurozone daalt naar 0,5% …of stijgt enz… .is gelijkende.

   Je denkt nu omdat het over onze economie gaat dat het geheel anders is en op data is gebaseerd. Besef dat het om deze denkwijze en mindset gaat. Ze verkopen je hun mindset.

   Je kan dit ook en beter benaderen en beschrijven vanuit de kerk geloof moslim abbreviated Isis or Isil, is an unrecognized state and active Jihadist militant influenced by the Wahhabi movement.

   En vanuit propaganda door Goebbels in werking gezet en door de VS zeer zeer zorgvuldig overgenomen en elke dag in je eu toegepast vaak tot in perfectie.

   Hoeveel Goebbels en God heeft t beste met je voor gehalte is te hoog. Erom lachen is de zen ervan.
   Data- en cijfers – statestieken in en met deze Eu- Vs- Ecb- Imf -(en van hun joodse fams.)
   zijn er om je te vermaken en bezig te houden.
   Voorbeeld: Mindset is a simple idea psychologist C. Dweck in decades of research on achievement and success—a idea or strategy that makes the difference.
   Teaching a growth mindset creates motivation and productivity in the worlds of business, education, and sports.
   Mindsets are also beliefs – beliefs about yourself de economie de inflatie enz..voor de econoom onderbouwd en zichtbaar met en in de grafiek.
   Eu Ecb en families hebben ook hier voor de econoom – rtlz – media ‘…. t beste met je voor..’
   Daar ben ik van ‘..overtuigd..’.

   Anders gesteld:.. veel Statistiek beloven en niets geven doet de Eu-zot in vreugde leven.
   Of anders gesteld:… Inflatie daalt… deflatie stijgt beloven en niets geven doet de eu-econoom in vreugde of verdriet leven.

   Verdriet: want prijzen stijgen en blijven stijgen door hun systemen en werkwijze.
   Vraag in Brussel de cijfers op en bereken zelf dan weet je genoeg. Het onderbouwen met cijfers –hun gemanipuleerde – is de kern. Zo eenvoudig.

   Daarom is de verwarring en gesprekstof hieromtrent duidelijk aanwezig.

 3. kan één van de aanwezige geleerden mij a.u.b. vertellen welke van de amerikaanse staten vorige maand (of kwartaal of jaar) de hoogste (of laagste) inflatie had? BVD

  1. Peter,

   Bedankt voor je reactie. De info die ik vroeg is echter niet te vinden op die pagina. Geeft niet, het was ook een strikvraag. Weet het antwoord reeds. inflatie is in alle staten van de VS even hoog, want al die staten hebben DEZELFDE MUNT. Zo ook, natuurlijk, in de Euro landen. Met dit soort informatie zoals in bovenstaand artikel worden we gewoon bedonderd. Tevens, prijzen van tabak, restaurants, energie e.d. hebben GEEN invloed op inflatie! Al die cijfers die je ziet, hetzij werkeloosheid, hetzij BNP, hetzij inflatie, etc, etc kloppen geen van allen! Laat je niet bedonderen!

   1. “……inflatie is in alle staten van de VS even hoog, want al die staten hebben DEZELFDE MUNT. Zo ook, natuurlijk, in de Euro landen.”

    Oh ja? Als je in Nederland in 2013 3% meer euro’s moest betalen dan in bijv. Griekenland om hetzelfde te kunnen kopen als in 2012 dan was de inflatie in Nederland dus gewoon 3% hoger dan in Griekenland.

    “Tevens, prijzen van tabak, restaurants, energie e.d. hebben GEEN invloed op inflatie!”

    Het CBS stelt uiteenlopende prijsindexen samen, maar in de index die we de Consumenten Prijs Index noemen komen al dieartiokelen die jij noemt gewoon voor. Ze tellen dus ook mee bij het bepalen van de gemiddelde inflatie.

    http://statline.cbs.nl/StatWeb/selection/default.aspx?DM=SLNL&PA=71311NED&VW=T

    “Laat je niet bedonderen!”

    Don’t you worry.

    1. nee rocksan, dit zijn prijsschommelingen, niets te maken met inflatie, hooguit met koopkracht. Zoals in voorbeeld VS, de vierkante meter grond in bv Manhattan zal niet gelijk zijn aan die in bv Montana, en ook andere schommelingen vertonen, Maar de inflatie is voor de gehele VS gelijk! Inflatie = waardevermindering van geld door geldcreatie, niets te maken met prijsontwikkeling van diverse producten. Je wordt bedonderd!

     1. Een niet alledaagse definitie van inflatie. Als, zoals nu, geldcreatie bij de banken blijft hangen en het komt niet in de reele economie dan heb je veel geldcreatie en desinflatie.

      In uw definitie is er bij geen geldcreatie en totale mislukte oogsten in de hele wereld met verdubbelde en drievoudige prijzen, geen inflatie.

      Dat de CPI gemanipuleerd wordt, staat buiten kijf.Bijvoorbeeld, een product is twee keer zo efficent, maar kost 50% meer, dus geen inflatie.

     2. Heeft niks met bedonderen te maken. Is een kwestie van definities. Voor de mainstream geldt dat inflatie een stijging van het algemeen (gemiddeld) prijsniveau is. Er is ook een stroming die stelt dat er sprake is van inflatie wanneer de geldhoeveelheid toeneemt.

     3. is niet mijn definitie hoor. van Dale: “inflatie = waardevermindering van het geld, hetgeen leidt tot prijsstijgingen”” Waardevermindering van het geld kan alleen ontstaan door meer geld maken! in geval van mislukte oogst, stijgt de waarde van dat product, waarde van hat geld daalt hiermee niet!! In geval van zeer grote oogst daalt prjjs ervan. Meer product = lagere waarde. Ook: meer geld = lagere waarde = inflatie!

     4. “Waardevermindering van het geld kan alleen ontstaan door meer geld maken!”

      Welnee. Als de prijzen niet veranderen (bijvoorbeeld omdat het geld niet wordt besteed, zodat de omloopsnelheid van het geld daalt) vermindert de waarde van het geld totaal niet.

     5. beste rocksan, wat zeg je nou eigenlijk? kun je het me a.u.b nader uitleggen?

     6. Lijkt me duidelijk: zonder prijsstijgingen is er geen geldontwaarding.Als je voor dat briefje van 100 euro dit jaar nog precies even veel kan kopen als vorig jaar dan is er geen geen geldontwaarding. ook al is de geldhoeveelheid in de tussentijd gestegen.

     7. prijsstijgingen zijn een gevolg van inflatie, niet andersom. En als de geldhoeveelheid stijgt, dan heb je DUS geldontwaarding!

     8. Lijkt me een drogredenering. Als de geldhoeveelheid toeneemt, maar de prijzen stijgen niet is er geen geldontwaarding.

     9. Rocksan, het is goed hoor jong. Als jij dat wilt blijven geloven, dan moet je dat maar doen.

     10. “Waardevermindering van het geld kan alleen ontstaan door meer geld maken!”

      Welnee. Als de prijzen niet veranderen (bijvoorbeeld omdat het geld niet wordt besteed, zodat de omloopsnelheid van het geld daalt) vermindert de waarde van het geld totaal niet.

     11. beste rocksan, wat zeg je nou eigenlijk? kun je het me a.u.b nader uitleggen?

     12. Lijkt me duidelijk: zonder prijsstijgingen is er geen geldontwaarding.Als je voor dat briefje van 100 euro dit jaar nog precies even veel kan kopen als vorig jaar dan is er geen geen geldontwaarding. ook al is de geldhoeveelheid in de tussentijd gestegen.

     13. prijsstijgingen zijn een gevolg van inflatie, niet andersom. En als de geldhoeveelheid stijgt, dan heb je DUS geldontwaarding!

     14. Lijkt me een drogredenering. Als de geldhoeveelheid toeneemt, maar de prijzen stijgen niet is er geen geldontwaarding.

     15. Rocksan, het is goed hoor jong. Als jij dat wilt blijven geloven, dan moet je dat maar doen.

 4. eigenlijk een beetje zinloze opmerking van mijn kant, maar zelfs de Lidl is het afgelopen jaar aanmerkelijk duurder geworden met veel producten, dus dit type verhalen zijn de sprookjes uit de grote duim van het algemeen persbureau

  een ander punt is dat de energieprijzen voor de burger in de zomer worden vastgesteld voor de rest van het jaar, met andere woorden dankzij de Irak crisis gaan de kosten van gas en licht weer omhoog.

  de berichten van de overheid over desinflatie / deflatie vallen in de categorie ‘als je een leugen maar vaak genoeg herhaalt’ in de hoop dat het volk het ook gaat geloven.

 5. Houtskool, moet je je nou eens een gasfles met 1.000 bar luchtdruk voorstellen.

  Ik geef jou het slangetje dat eraan vastzit, en wanneer ik het kraantje openzet, ga jij blazen.
  Zo hard je maar kan, natuurlijk.

  Lijkt je dat wat ?
  Geef je jezelf veel kans om er iets IN te blazen ?
  TEGEN die overmacht aan overdruk in ?

  Zo ook met rotte boompjes, struikjes en algjes ; de rottende pap , de helft lichter dan water, KAN helemaal niet 10 of 15km de grond inzakken !!!

  ‘Fossiel brandstof’ m’n réét !

  (ps : in het Amazonegebied ligt er een permanente organische laag van 20m dik, maar de betreffende bomen-drap wil maar niet dieper in de aarde zakken, hè ?)

  ( Laat staan 100m. Of een hàlve kilometer. Of … afijn …. )

 6. Wie heeft er belang bij inflatie? Wellicht diegenen die salarissen dienen uit te betalen dar in vele landen toch een relatie bestaat tussen salarissen en de jaarlijkse inflatie. De grootste werkgever in de EU en in alle landen van de EU is de overheid….maw deze heeft belang bij een lage inflatie en daar zij zelf bepalen wat in de inflatiekorf zit is het vervolg niet moeilijk te voorspellen.
  Los van deze koehandel kun je je afvragen of we meer of minder inflatie moeten hebben maar gezien ons schuldenprobleem is inflatie en belangrijk bestanddeel om de schulden van mensen te verzachten. Met een lage inflatie blijven de diverse schulden (overheid, bedrijf en privé) moeilijk betaalbaar en zal de crisis voortwoekeren.
  We hebben dus meer inflatie nodig (en salarissen die mee evolueren) maar dat betekend doorgaans ook hogere rentes op leningen en ja….dat is slecht voor diverse overheden en de toch al wankele economie.

  1. Hoogie: inflatie is waardevermindering van het geld door geld creatie. echter is dit een langzaam proces. op het moment dat nieuw geld wordt gecreëerd heeft dit nog dezelfde waarde als het “oude” , reeds bestaande geld. Pas later verliest dit geld (nieuw + oud) waarde. Dus de eersten de het nieuwe geld uitgeven hebben er het meest belang bij. Mag jij raden wie dat zijn……

 7. ” Telecommunicatie (-0,11 pp) en fruit (-0,07 pp) had de grootste neerwaartse effecten op het algemene prijspeil.”

  Klopt niet, want er is nog steeds inflatie!
  De geldontwaarding gaat enkel minder snel.

  Dat is ook de reden waarom er moord en brand wordt geschreeuwd door de elite. Want dat is natuurlijk ondenkbaar! Vreselijk is dat he, die deflatie! Want ons geld wordt meer waard!

  En voor de mensen/honden (economen) die het nog niet in de gaten hebben; op dit moment kun je de zogenaamde inflatie eerder stagflatie noemen. Want de economie krimpt (ja, hij krimpt, hij herstelt niet licht en hij trekt ook niet aan!) en er worden blijvend mensen ontslagen, en er wordt steeds meer bezuinigd. En toch hebben we nog die verrekte irritante inflatie.

  HELP! MIJN LOON GAAT MOGELIJK OVER EEN PAAR JAAR IN KOOPKRACHT VOORUIT! HELP!

  Wie gelooft er nou nog in die deflatie-doem-verhalen.

 8. Ik heb geprobeerd naar Yellen te luisteren in haar speech gisteravond, maar ben tot de conclusie gekomen dat ik er weinig tot niets van begrepen heb. Zal wel aan mij liggen.
  Voor wat het inflatiecijfer betreft, dit bestaat hoe dan ook uit meerdere componenten en in ieder geval uit de som van inflatie minus deflatie. Dat laat heel veel mogelijkheden open. Vandaar misschien mijn verwarring? Is het bijv. inflatie 6 minus deflatie 5,5 of is het inderdaad inflatie 0,5 minus deflatie 0. Vertel het me maar.
  Inflatie zou zijn het in omloop brengen van meer geld. Waar het in omloop komt is minder van belang. Als er nu sinds 2009 50% meer geld is gekomen, hoe kan dan de inflatie slechts zo’n 0 tot 2% per jaar over diezelfde periode geweest zijn? Het betekent naar mijn idee dat de definitie van inflatie blijkbaar gedeflateerd is. En in dat opzicht maakt de speech van Yellen wel weer ‘sense’.

 9. Wat voor betekenis/functie heeft geld nu nog eigenlijk?
  Veel mensen,hebben momenteel vele malen meer mentale,fysieke en sociale inflatie,dan dat ze in hun portemonnee wezenlijk/ook voelen.
  In eerste instantie,gaat het er om wie u bent en wat u voelt.
  Het teveel van de een,zal verdeeld worden naar die geen met te weinig.
  Dat is de wet “van energie gelijkheid”.
  Vrijwilligheid,zal met minder pijn en verdriet gepaard gaan.
  Daar de mens van nature hardleers en wars is van de juiste signalen,zullen de Universele krachten hier voorlopig nog bezigheid aan houden.
  En laten we eerlijk zijn,wat is de kracht,snelheid en incassatie vermogen van een mens?
  Verstandige en tot inkeer komende mensen trekken lering uit de de nieuwe Universele ontwikkelingen.
  Wat gebeurd is,is gebeurd.
  Dat kan niets meer aan veranderd worden.
  Alleen met gemeende,positieve en goede intenties en bewegingen kan de schade beperkt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: