De inflatie in India komt al twee jaar boven de 10% uit. Het actuele inflatiepercentage is 11,25%. Volgens Trading Economics komt de gemiddelde jaarlijkse inflatie in India, gemeten van 1969 tot 2010, uit op 7,99%. In september 1974 had India te maken met een record inflatiepercentage van 34,7%. In mei 1976 was dit cijfer echter gedraaid naar 11,3% deflatie.

Voornamelijk voedsel stijgt snel in prijs. Vorig jaar was de droogte de oorzaak van de mislukte oogsten. Dit jaar is regen de boosdoener, India heeft momenteel te maken met te veel monsoon-regen. De voedselinflatie in India is de laatste weken opgelopen tot het hoogste punt in de afgelopen 2 maanden. Eind september bedroeg de voedselinflatie in India ruim 16%. De prijs van tarwe steeg 6,5% op jaarbasis, voor fruit en groente moest respectievelijk 15,7% en 7,7% meer worden betaald en melk was zo’n 25% duurder in vergelijking met vorig jaar. De mensen in India doen er goed aan om veel aardappelen te eten. De prijs van Indiase piepers daalde met bijna 51%. Van al het voedsel is het ook meteen het enige product dat op jaarbasis goedkoper is geworden.

Ook de brandstofprijzen blijven stijgen. De prijs van benzine in India steeg met bijna 11%. Door de aanhoudende inflatie krijgt de Indiase overheid veel kritiek van de oppositie. De regering heeft zelf al aangegeven dat er is weinig hoop dat de inflatie komende tijd zal afnemen. Even ter vergelijking, in Europa bedraagt de inflatie momenteel 1,8% en in Nederland steeg de inflatie in september naar 1,6% (De Nederlandse benzine steeg van alle producten het meest in prijs en was 8,3% duurder op jaarbasis).

Over het algemeen gaat het goed met Indiase economie. Momenteel groeit de economie met bijna 9% op jaarbasis. Industriele productie stijgt, consumptie stijgt, de westerse wereld kijkt met jalozie naar de ontwikkelingen in de opkomende markten. De armoede wordt er echter niet echt minder op en juist die mensen worden keihard geraakt door de (voedsel)inflatie. Bekijk ook de video hieronder over de ontwikkelingen van de Indiase economie.




Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: