Er is een aanzienlijke kans dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in de komende maanden tot boven de 5% zal stijgen. De Consumer Price Index (CPI) van de Britten steeg in februari naar 4,4% op jaarbasis. Een maand eerder bedroeg de inflatie nog 4% ten opzichte van een jaar eerder. U kunt waarschijnlijk wel raden wat de voornaamste oorzaken zijn van de prijsstijging van de consumentenprijsindex. Duurder voedsel, energie en kleding. Dit is een direct effect van de stijgende grondstofprijzen, zoals mais, tarwe, olie en katoen. De inflatie gemeten op jaarbasis in het VK staat inmiddels op het hoogste punt sinds oktober 2008. De Bank of England hanteert echter nog steeds een rentetarief, van 0,5%, een historisch laag niveau. Daar zal toch verandering in gaan komen zou je aannemen.
De RPI (Retail Prices Index) steeg in februari naar 5,5%. Dit is het hoogste punt in de afgelopen 20 jaar. De brandstofprijzen zijn in het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen 12 maanden met 15,9% gestegen. De prijs van vliegtransport steeg met bijna 10%. Gemiddeld steeg de prijs van voedsel en non-alcoholische dranken met 6,2% op jaarbasis. Suiker, jam en chocolade stegen gezamenlijk 8,9% en water, frisdrank en sappen werden tezamen 10,3% duurder afgelopen jaar.
Ook op maandbasis steeg de inflatie in rap tempo. De CPI steeg 0,7% ten opzichte van januari. Een jaar geleden bedroeg de stijging op maandbasis nog 0,4%. De prijs van kleding en schoenen vloog op maandbasis 3,6% omhoog, maar ook brood (2,9%) en benzine (1,4%) werden duurder in vergelijking met de eerste maand van 2011. Mensen die veel sterke drank consumeren hebben een meevaller. De prijs van ‘spirits’ ofwel sterke drank daalde 5,8%. Dit komt voornamelijk door de prijsdaling van wodka en whiskey.
Terwijl de economische groei afvlakt, blijft de inflatie stijgen. Je zou zowaar zeggen dat het Verenigd Koninkrijk te kampen heeft met stagflatie. Dit is een economische situatie wanneer de groei van de economie stagneert, terwijl de inflatie verder oploopt. De laatste inflatiecijfers illustreren dat een renteverhoging echt nodig is om de inflatie in toom te houden, maar op hetzelfde moment heeft een renteverhoging vaak een negatief effect op de economische groei. Ze staan in het Verenigd Koninkrijk dus voor een moeilijke keuze. Nog veel meer statistieken zijn terug te vinden in het rapport Statistical Bulletin van het Office for National Statistics (pdf alert).
Stagflatie is al een feit in Engeland. Dit is het meest dramatische horror scanario wat je maar kunt indenken. Dat is een spiraal waar heel moeilijk uit te komen is. Voor deflatie is een paardemiddel (geld bijprinten), voor inflatie is een middel (renteverhoging en bankreserves), tegen “stagflatie” bestaat NIETS. In het gunstigste geval mag je blij zijn dat de munt niet crasht.
Stagflatie kan vanzelf wel uitzieken, maar met het niveau van de overheidsschuld en begrotingstekort is dat ook onmogelijk.
Vermoedelijk is de Pond de eerste munt die wegzakt tot hyperinflatie.
Zitten ze daar dan niet in een behoorlijk negatieve spiraal!? Want doordat de inflatie in Engeland hoger is dan in de rest van Europa, wordt de economische groei nog verder beperkt, omdat de pond dan steeds minder waard wordt tov de euro. Hierdoor zou import dus steeds duurder worden, waardoor de prijs van producten verder stijgt en de inflatie hiermee dus ook.
Dit is toch een juiste beredenering!?
Waarom horen we dan zo veel verhalen over de problemen met de euro (oa Griekenland) en zo weinig van de problemen met de pond in Engeland!!!!????