Inflatie in Verenigd Koninkrijk blijft stijgen: 4,4%

2

Er is een aanzienlijke kans dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in de komende maanden tot boven de 5% zal stijgen. De Consumer Price Index (CPI) van de Britten steeg in februari naar 4,4% op jaarbasis. Een maand eerder bedroeg de inflatie nog 4% ten opzichte van een jaar eerder. U kunt waarschijnlijk wel raden wat de voornaamste oorzaken zijn van de prijsstijging van de consumentenprijsindex. Duurder voedsel, energie en kleding. Dit is een direct effect van de stijgende grondstofprijzen, zoals mais, tarwe, olie en katoen. De inflatie gemeten op jaarbasis in het VK staat inmiddels op het hoogste punt sinds oktober 2008. De Bank of England hanteert echter nog steeds een rentetarief, van 0,5%, een historisch laag niveau. Daar zal toch verandering in gaan komen zou je aannemen.

De RPI (Retail Prices Index) steeg in februari naar 5,5%. Dit is het hoogste punt in de afgelopen 20 jaar. De brandstofprijzen zijn in het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen 12 maanden met 15,9% gestegen. De prijs van vliegtransport steeg met bijna 10%. Gemiddeld steeg de prijs van voedsel en non-alcoholische dranken met 6,2% op jaarbasis. Suiker, jam en chocolade stegen gezamenlijk 8,9% en water, frisdrank en sappen werden tezamen 10,3% duurder afgelopen jaar.

Ook op maandbasis steeg de inflatie in rap tempo. De CPI steeg 0,7% ten opzichte van januari. Een jaar geleden bedroeg de stijging op maandbasis nog 0,4%. De prijs van kleding en schoenen vloog op maandbasis 3,6% omhoog, maar ook brood (2,9%) en benzine (1,4%) werden duurder in vergelijking met de eerste maand van 2011. Mensen die veel sterke drank consumeren hebben een meevaller. De prijs van ‘spirits’ ofwel sterke drank daalde 5,8%. Dit komt voornamelijk door de prijsdaling van wodka en whiskey.

Terwijl de economische groei afvlakt, blijft de inflatie stijgen. Je zou zowaar zeggen dat het Verenigd Koninkrijk te kampen heeft met stagflatie. Dit is een economische situatie wanneer de groei van de economie stagneert, terwijl de inflatie verder oploopt.  De laatste inflatiecijfers illustreren dat een renteverhoging echt nodig is om de inflatie in toom te houden, maar op hetzelfde moment heeft een renteverhoging vaak een negatief effect op de economische groei. Ze staan in het Verenigd Koninkrijk dus voor een moeilijke keuze. Nog veel meer statistieken zijn terug te vinden in het rapport Statistical Bulletin van het Office for National Statistics (pdf alert).