Inflatie Nederland: 0,7%

0

De Nederlandse inflatie is in oktober 2009 uitgekomen op 0,7%. Vorige maand bedroeg de inflatie in Nederland nog 0,4%. De stijging van de inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de prijsontwikkeling van benzine, diesel en LPG. De prijzen aan de pomp waren in oktober weliswaar nog 3,5% lager dan een jaar eerder, maar in september waren ze nog 12,1% lager. De prijsstijging van olie en brandstoffen heeft een inflatieverhogend effect.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in oktober gestegen naar 0,4%, tegen 0,0% een maand eerder. De 2 maanden daarvoor was de inflatie nog negatief (-0,1%). Voor oktober verwacht Eurostat nog deflatie in de eurozone van 0,1%. De deflatie in europa was vorige maand nog -0,3%. Het verschil tussen de Nederlandse inflatie en de inflatie in de eurozone loopt hiermee verder op naar 0,5 procentpunt.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.