Wie het weet mag het zeggen. Gaan de belangrijke centrale banken, de FED, ECB en BOE(Bank Of England in Londen City), de centrale rentetarieven verder verhogen of durven ze niet meer. De financiële markten volgen met argusogen de ontwikkelingen van de geldontwaarding die wereldwijd tot flinke monetaire ingrepen heeft geleid van de centrale bankiers.

Als de angst regeert

De coronapandemie heeft als pandemie afgedaan en de mensheid wordt zich langzaam bewust dat machtige supranationale organisaties zoals de VN, WEF en WHO nationale regeringen en parlementen op bevelende wijze onder druk zetten. Er werd geroepen dat er drastische maatregelen nodig waren om te voorkomen dat er ontelbare slachtoffers zouden vallen ten gevolge van het coronavirus. Regeringen stelden beperkende en bestraffende maatregelen in om te voorkomen dat wij in onze onschuld het coronavirus zouden overbrengen op onze naasten. Overhaast ontwikkelde vaccins werden ‘gratis’ opgedrongen en in sommige landen verplicht gesteld toen de alarmistische media 24/7 berichtten dat corona dodelijk was. De angst regeerde. Om te voorkomen dat door lockdowns en avondklok ondernemers het loodje zouden leggen werden enorme steunoperaties opgetuigd. Overheden leenden massaal op de kapitaalmarkt waar de rente op staatsleningen “toevallig” op nul procent stond, en zelfs korte tijd op een half procentje negatief.

De euro

Centrale banken hadden na de kredietcrisis de monetaire teugels wat laten vieren om te voorkomen dat landen met enorme staatsschulden zouden omvallen door hoge rentestanden. In Europa was dat een hot item want de meeste EU-landen hadden een gezamenlijke muntunie opgetuigd om met de euro te concurreren tegen andere ‘sterke’ valuta, zoals de dollar de wereldreserve munt. Met een sterke munt kun je relatief goedkoop invoeren uit goedkope-lonen-landen zoals China en India, hoewel andersom de export met een dure munt moeilijker wordt. De ECB moest de euro sterk houden en de strijd aangaan met de FED die natuurlijk de dollar sterk moest houden, maar ook niet te sterk. Om de economie op te vijzelen hadden zowel de VS als de EU-lidstaten veel geld nodig om met broodnodige investeringen de concurrentie voor te blijven. Stilstand is achteruitgang en China komt er aan. Omdat zowel de VS als veel EU-lidstaten gebukt gingen onder hoge staatsschulden moesten de rentetarieven op de kapitaalmarkt omlaag gemanoeuvreerd worden. Alleen dan kon men oude leningen af lossen met nieuwe leningen met een lager tarief.

De rente

Door dalende rentetarieven op de kapitaalmarkt moesten centrale banken ook de publieke rentetarieven wel verlagen. De verleiding werd groot om meer te lenen in plaats van af te lossen. In de zomertijd moet je het dak repareren voordat het regenseizoen begint. Echter was er plotseling een “pandemie” uitgebroken en waren er andere prioriteiten. Dus geen tijd om begrotingsgaten te repareren in Italië en andere schuldenstaten. Er moest extra geleend worden om de Rijksbegrotingen te repareren. Ondanks de verboden samenwerking tussen centrale banken en regeringen bleven de rentetarieven extreem laag. Totdat corona werd uitgezwaaid. Een groot deel van de bevolking heeft het virus gehad en daardoor natuurlijke immuniteit opgebouwd. Het leven kwam weer op gang. Uitgestelde uitgaven werden ingehaald, de economie draaide weer volop. Door de grote vraag stegen de prijzen en begon de geldontwaarding eind 2021 op te lopen. Begin 2022 begon een oorlog in Europa en werden er sancties van kracht tegen de agressor. Rusland, Europa’s grootste gasleverancier verkocht z’n gas aan India, China en andere BRICS-landen. Zo stegen naast de winkelprijzen ook de prijzen van gas en olie en escaleerde de inflatie. Centrale banken verhoogden de rente om te voorkomen dat de hoge inflatie sociale onrust zou veroorzaken.

Loon- en prijsspiraal

Inflatie in dubbele cijfers kan alleen door hogere rentetarieven worden afgeremd. Langzaam verhogen in kleine rentestapjes zal weinig helpen waardoor het verschil te groot blijft en de hoge inflatie te lang aanhoudt en aanleiding is voor sociale onrust. Het gevolg is een loon- en prijsspiraal waardoor economische groei stil valt. De eerste signalen zijn al zichtbaar. De lagere inkomens haken af en houden de hand op de knip. Procentuele loonsverhogingen hebben alleen effect bij de hogere inkomens. Het MKB, waar miljoenen werknemers een inkomen genieten, zal nooit in staat zijn om de loon- en prijsspiraal bij te houden. Intussen lijkt de inflatie te stabiliseren waardoor direct de rentetarieven op de kapitaalmarkt weer een dalende lijn vertonen, terwijl de inflatie nog ongekend hoog is. De dalende rentetarieven op de 10-jarige staatslening zijn toonaangevend voor de kapitaalmarkt waardoor centrale banken geneigd zijn het tempo van renteverhogingen af te remmen. Helemaal fout als de inflatie niet met volle procenten afneemt. De inflatie zal na enige tijd weer opveren terwijl mensen met lage inkomens verder achterop raken.

Derde wereld land

Inkomensverschillen en tweedeling in de samenleving ontaarden altijd in sociale onrust. Kwestie van tijd. Het is te zot voor woorden om te zien dat in onze “welzijnsstaat” het Rode Kruis naast de voedselbank ook voedselhulp verleent. Alleen al in 2022 deelde het Rode Kruis tot nu toe 190.000 boodschappenkaarten uit aan mensen in nood. Het lijkt er op dat we het stadium van sociale onrust hebben overgeslagen maar slaafs vertoeven in een derde wereld land. Misschien even doneren?

GW

21 reacties

 1. Mss een item voor een volgend topic maar dit komt wel regelmatig terug in je ‘stukjes’ nl de verwijzing naar onze “welvaartsstaat”. Iedereen (denkt te begrijpen of begrijpt) wat hiermee bedoelt wordt….of juist niet? Wat is de definitie van een welvaartsstaat, wanneer ben je een “welvaartsstaat”? Wat is het tegenovergestelde van een welvaartsstaat? Voldoet bvb Nederland en/of België aan de definitie ve welvaartsstaat? Ik begrijp dat eenieder graag in een “welvaartsstaat” woont en dus wordt dit woord “te pas en onpas” door politiekers & leiders zeer gemakkelijk gebruikt in allerlei communicatie (wellicht om het volk een goed gevoel te geven) .

  1. Inderdaad! De benoeming van “welvaartsstaat” wordt te pas en te onpas gebruikt. Als 5 miljoen huishoudens een of andere toeslag ontvangen, 190.000 boodschappen worden uitgedeeld door Rode Kruis, meer dan 200.000 huishoudens klant zijn bij de voedselbank, tienduizenden jongeren langer dan 7 jaar staan ingeschreven voor een woning, meer dan 300.000 verzekerden hun zorgpremie niet kunnen betalen, 150.000 oorspronkelijke bewoners emigreren naar landen met meer ruimte, enzovoort, enzovoort, spreken we dan nog over welzijnsstaat?

   Noemen we dit welvaart of welzijn? Hoog tijd voor een nieuwe definitie voor de inwoners van een ministaatje waar we op alle fronten inleveren maar waar onze politici heel eigenwijs vooraan staan op de internationale congressen van VN/WEF/WHO/IMF enzovoort.

   1. In de Derde Wereld, waar verreweg de meeste mensen leven, zou zelfs de voedselbank een ongekende luxe zijn. Weten we dus ook meteen de betekenis van ‘welvaart’. Laten we niet aldoor arrogant navelstaren.

    1. Laten we niet vergeten dat we een “welvaartsstaat” hebben opgebouwd waarin de inkomensongelijkheid extreem is gegroeid. Mensen met een goed inkomen begrijpen het “geklaag” van mensen met een laag inkomen niet. Zo wordt er met een grote boog om de achterstandswijken heen gelopen omdat we daar niets te zoeken hebben.

     Intussen groeien de achterstandsgezinnen, en huishoudens die een beroep doen op allerlei toeslagen, als kool. We zijn beland in het tijdperk dat de overheid strooit met ‘gratis geld.” Kan nooit lang duren!

  2. Voor velen die hier in dit land na de grenzen van vele veilige landen te hebben gepasseerd en daarna het in Europees verband afgesproken Dublin verdrag door vele lidstaten bewust aan de laars gelapt zijn aangekomen, is het hier omdat ze worden gepamperd, in de bijstand zo lang ze al die NETTO toeslagen en dito nieuwe gratis gebruiksvoorwerpen waarvan ze in het thuisland alleen maar konden dromen, zonder enige moeite krijgen toegeschoven en ze voor aankomst al bewust zijn gemaakt om vooral geen minimumloon baantje aan te nemen, inderdaad een welvaartsstaat!

  1. Mooie berekening Rene…. dan moet je even de 18 miljard delen door 50 miljoen Oekrainers en dan kom je uit op 360 euro per Oekrainer…. daar kunnen ze met hun inkomen daar maar liefst een hele maand mee verder, tenzij het natuurlijk naar wapens gaat.

 2. KIJK even naar de CRACK SMOKING zoon van ‘Sleepy Joe’ having a socalled ‘foot job’ ; Hunter Biden :

  https://www.frontnieuws.com/taiwanezen-publiceren-bidens-seksfilms-terwijl-hij-crack-rookt/

  Snàpt u metéén, hoop ik, hoe de westerse leiders met allerlei chantagemateriaal “in de pas” worden gehouden door allerlei “buitenlandse” mogendheden !!!
  “Epstein” is .. ehh … “was” (*) er ook zo eentje trouwens met zijn “Mossad organized Honey Pot”

  Doorgaans worden ze onder controle gehouden door pedo-opnames, dus HULDE aan Hunter dat hij daar niet aan meedoet maar zich ‘gewoon’ laat verwennen door een VOLWASSEN (chinese) call-girl heheh …

  Wake up, little Suzy, WAKE UP ! ! !

  * = voor het geval u zo naïef bent dat u ècht gelooft dat hij in zijn cel zelfmoord heeft gepleegd. Wèl zwààr lullig voor “zijn patsy”, dat wel. Maar dit ’terzijde’ hihi

 3. De VS binnenkort in de EU:

  The government’s sinister modus operandi :

  First destroy the currency (and the Middle Class) with inflation. Then, increase your leverage over them by replacing the money with the technology of surveillance and control. That’s what we’ve claimed is the plan of the current American financial regime. Financial Repression is the only way to get your way out of $31 trillion in debt without defaulting.

  Here’s a question for you: Do you think it’s a coincidence that the same week the third-largest digital asset exchange melts down that the New York Fed announces a 12-week pilot program to test a proto Central Bank Digital Currency (CBDC)?

  The authorities say the point of a CBDC is to lower transaction costs and promote access and ‘inclusion’ in the financial system. When they let their guard down, they also talk about how digital money can give or deny permission to buy certain things, or even where you can travel (as if the G-20 statement earlier this week calling for international vaccine passports wasn’t bad enough). Location tracking and programmable money are closer than you think.

 4. Precies de laatste zin, “Location tracking and programmable money are closer than you think,” vind ik nogal verontrustend!

  Het lijkt alsof de gebruikers van CBDC allemaal worden gezien als criminelen die gevolgd moeten worden in hun doen en laten. Het is zogenaamd voor onze veiligheid en gezondheid(international vaccine passports).

  Laten we zien wat de ECB ons gaat presenteren. Als de diensten van de traditionele banken zoals het betaalverkeer, kredietverstrekking, spaarbank, etc. niet verdwijnen zal CBDC geen kans maken. Als deze diensten worden ingeperkt gaat het de verkeerde kant op. Lukt alleen als invoering CBDC gepaard gaat met lokkertjes zoals gratis geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: