De inflatie in Nederland is stijgende. In januari kwam het inflatiepercentage uit op 2,5%. In december was dit nog 2,4%. De inflatie steeg vooral door de prijsstijging van benzine, gas, elektriciteit en voedsel. De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg in Nederland naar 2,9%. Volgens deze Europese meetmethode is de Nederlandse inflatie nu hoger dan het Europese gemiddelde, aangezien de inflatie in de eurozone in januari uitkwam op 2,7%.

Benzine was in januari 2012 ruim 6% duurder in vergelijking met een jaar eerder. Het maandgemiddelde van de benzineprijs kwam in januari uit op €1,688. Nog nooit eerder was deze gemiddelde prijs zo hoog. De prijs van brood, vlees en verse groente zijn in 2011 in alle winkels gestegen. Uit deze gegevens blijkt maar weer eens dat we nog steeds te maken hebben met biflatie. Terwijl de grondstof gerelateerde producten (dus de zaken die we dagelijks nodig hebben, zoals energie en levensmiddelen) blijven stijgen, dalen de schuldgerelateerde producten (kijk maar naar de huizenprijzen).

Zoals Kyle Bass het laatst op ZeroHedge nog mooi formuleerde: ‘I see deflation in the things you own en inflation in the things you need‘.

Eten wordt steeds duurder. Of je nu bij de bakker, de groenteboer, de slager of de visboer komt, overal stijgen de prijzen. In de supermarkten is de prijsstijging aanzienlijk minder. Dit komt echter voornamelijk door iets waar we bij het CBS vrijwel nooit over horen. Ik noem het maar even ‘de onzichtbare (voedsel)inflatie‘. Want de bedrijven die levensmiddelen produceren hebben natuurlijk ook te maken met de stijgende prijs van grondstoffen. Toch berekenen ze de hogere prijzen liever niet door aan de consument in de supermarkten. In plaats van de prijzen te verhogen, maken ze de verpakkingen liever wat kleiner.

Door dit trucje ervaren consumenten geen directe prijsstijging, aangezien ze voor een product dezelfde prijs betalen als voorheen. Consumenten zijn zich er echter vaak niet van bewust dat ze minder ‘product’ voor hun geld krijgen. De prijzen kunnen dus wel gelijk blijven, maar als je minder krijgt voor dezelfde prijs is dit in feite gewoon inflatie. Voornamelijk in de voedsel branche is hier afgelopen jaren grootschalig gebruik van gemaakt. Kijk maar eens goed naar een Snicker en bedenk je of diezelfde Snicker vroeger hetzelfde formaat had. Waarschijnlijk niet, want de afgelopen jaren is de prijs van suiker en cacao enorm gestegen. Binnenkort meer over deze onzichtbare vorm van inflatie, want het wordt tijd om dit fenomeen eens wat meer onder de aandacht te brengen.

Keynes zei al eens over inflatie: ‘There is no subtler, no surer means of overturning the existing basis of society than to debauch the currency. The process engages all the hidden forces of economic law on the side of destruction, and does it in a manner which not one man in a million is able to diagnose.’

Broodinflatie
Het CBS heeft de voedselinflatie berekend van de afgelopen jaren. We beginnen bij brood. Het halfje bruin is bij mijn warme bakker is de afgelopen jaren in ieder geval duurder geworden. Volgens de cijfers van ons statistiekenbureau is de prijs van brood en gebak van de bakker van 2006 t/m 2011 met ruim 22% gestegen. Deze stijging is meer dan twee keer zo groot als die van vergelijkbare producten in de supermarkten, even de onzichtbare inflatie daargelaten. Vooral in 2008 stegen de brood- en gebakprijzen zowel in de supermarkten als bij de Nederlandse bakkers sterk. Deze prijstijging stijging liep synchroon met de forse stijging van de grondstofprijzen. Toentertijd was er zelfs sprake van een wereldwijde voedselcrisis doordat de prijzen van grondstoffen naar nieuwe recordhoogtes stegen. Toen Lehman omviel vond er pas een stevige correctie plaats.

Vleesinflatie
Hoe meer mensen er bij komen, hoe meer monden er moeten worden gevoed. Een groot deel van deze ruim 7 miljard monden heeft een voorkeur voor vlees. Het vlees van de Nederlandse slagers werd in vijf jaar tijd (van 2006 t/m 2011) 13,6% duurder. De prijs van het vlees in de Nederlandse supermarkten steeg met 4,4% tijdens dezelfde periode. Dat is ongeveer de helft van de algemene inflatie in die vijf jaar. In 2010 was er in de supermarkten zelfs even sprak van vleesdeflatie, de prijs van een biefstukje daalde toen licht.

Groente en Fruit
Ook de prijs van verse groenten, aardappelen en vers fruit is tussen 2006 en 2011 flink gestegen. De prijs steeg voornamelijk in de speciaalzaken. Daar moesten wij Nederlanders 11,6% meer betalen voor onze appels en peren. Toch wisten speciaalzaken en supermarkten in 2009 de prijzen van deze versproducten enigszins te verlagen. Dit komt natuurlijk ook door de recessie en crisis waar we ons toen in bevonden. De AEX-index daalde op 9 maart 2009 tot onder de 200 punten. De wereldmarkt lag toen helemaal op z’n gat, dus ook de consument at waarschijnlijk wat minder. De prijsdaling bedroeg in 2009 rond de 2,5% ten opzichte van een jaar eerder. Vanaf 2010 zijn de prijzen in de supermarkten en bij de groenteboer weer in eenzelfde tempo gaan stijgen.

Energie & Ziektekosten
Gas was in januari 2012 bijna 10% duurder dan een jaar eerder en de prijs van elektriciteit steeg 6,5%. Dat gaat ons kosten, want met de koude weken in januari en februari staan de kacheltjes lekker opengedraaid. Voor gas en eelektriciteit was dit de grootste prijsstijging sinds  juni 2009. In januari 2012 zijn aanvullende ziektekostenverzekeringen gemiddeld 5,5% duurder geworden. De premies voor deze verzekeringen worden jaarlijks in januari aangepast. Tevens is het eigen risico verhoogd, wat ons wel gaat kosten, maar niet in de berekeningen is meegenomen. Enfin, het leven wordt steeds duurder. Wat is er volgens jullie flink in prijs gestegen de afgelopen jaren?

Koen Dil

13 Responses

 1. Ik merkte het al een tijd geleden. Hondenvoer,waar gewoonlijk 15 kg in een zak zit, daar is de inhoud nu 14 kg. En kijk maar bij de patatboer, voor 5 EURO krijg je steeds minder. Het is om te janken. Piepers die geen mallemoer opbrengen uien voor niks en toch is een patat speciaal duur. Oh ja ketchup word gemaakt van tomaten, u raad het al, geen moer waard.

 2. Bij de Albert Heijn is de prijs van een flesje ijsthee van het eigen merk in de afgelopen paar jaar met meer dan 100% gestegen. Natuurlijk is het nog niet echt duur, 50 cent ofzo, maar vergeet niet dat het water met een smaakje is! Veel fruit is in mijn beleving veel duurder dan voorheen, vooral bij de groenteboer.

 3. Dat supermarkten over het algemeen goedkoper zijn, komt door de voortdurende prijzenoorlog en door grootschalige inkoop. Dat de Aldi en de LIDL nog het goedkoopst zijn, komt door de sobere inrichting.

  Groenteboeren en bakkers willen ook flink wat verdienen en hebben vaak ook met hogere kosten te maken.

 4. Omdat velen in mijn omgeving niet willen geloven dat producten onderhevig zijn aan (hyper)inflatie ben ik (ook voor mezelf) eens gaan bij houden of, en zo ja, welke producten een inflatoire prijsstijging zijn ondergaan binnen een termijn van 1 jaar. Zo maar even een greep uit de normale boodschappen …

  Deospray van € 2,09 naar € 2,39 (14%)
  Doperwten (400 gram) van € 0,63 naar € 0,69 (9,5%)
  Blikje ananas van € 0,51 naar € 0,54 (5,8%)
  First Choice Cola van € 0,95 naar € 1,05 (10,5%)

  Het ziet er dus naar uit dat een investering in voedsel meer rendement op termijn oplevert dan de meest gangbare rendementen op aandelen en spaarrekeningen !! Als dat gegeven niet voldoende is om doordrongen te worden van het feit dat het NIET goed gaat in Nederland nou slaap dan maar lekker verder zou ik zeggen.

  Quote: “Store what you eat and eat what you store”

 5. We moeten een ding niet vergeten. voedsel=olie.

  Om 1 calorie voedsel te maken hebben 10 calorieën aan energie (olie) nodig. En dan ook nog het verpakken, transport, … Stijgt de olieprijs dan stijgt ook de voedselprijs.

  1) En we zitten vanaf 2006-2007 al aan de peakoil van de makkelijk winbare olie, maar omdat er nu nog voldoende onconventionele oliebronnen aangeboord worden is er nog voldoende olie, maar de prijzen zijn hoger,

  2) Peakoil wordt zo rond 2017 verwacht. Sommigen zeggen iets eerder en anderen iets later. Na peakoil zal de olieopbrengsten alleen maar dalen – dus zal de concurrentie met voedsel en andere oliebenodigdheden stijgen.

  3) Vergeet ook niet dat de opkomende economiën zich nu uit de naad werken en ons dumpen met allerlei bulk goederen om zichzelf naar boven te werken en ook een leefstijl naar ons model willen hebben. Dit op naderend peakoil en op een eindige planeet.

  En landen zullen op een gegeven moment van olie-exporteur naar potentieel importeur worden.

  Onze landbouw is dus olie en olie is niet duurzaam, zo ook onze voedsel voorziening niet. Naast we olie gebruiken voor onze machines gebruiken we ook olie voor pesticiden en verpakkingen en transport.

  Kortom deze prijsverhogingen zijn maar het begin. We zullen snel moeten innoveren op olie-arme regionale landbouw, zoals permacultuur om de voedsel voorziening ook op langere termijn veilig te stellen. We moeten stoppen om in dit vastlopend systeem te gaan blijven geloven en voor duurzame innovatie te gaan. Dat is wat er echt toe doet.

 6. @S7P,

  De eerste wortelen zijn al weer in een bakjes geplant. Lekker warm in huis en zodra de zon doorkomt even in twee op elkaar gestapelde doorzichtige bakken naar buiten toe zodat het lekker kan broeien.

  Gewoon ieder weekend voor een paar dagen voedsel planten zorgt er in ieder geval voor dat ik tot het einde van jaar uit eigen tuin kan eten.

  De rest van het jaar gebruik ik om de oude “prepper” voorraad te vervangen door nieuwe en waar nodig aan te vullen.

  Duurzamer en makkelijker kan ik het voor mezelf niet maken.

 7. Nog een extra noot:

  Een extra vleestaks, waardoor de vleesconsumptie drastisch daalt zou in ieder geval al een boel lucht creëren. Om een persoon met vlees te voeden zou je 4 personen vegetarisch kunnen voeden EN als bijkomend voordeel veel minder broeikas gassen. Vlees, vis en zuivel zou minimaal 4 x zo duur moeten dan de plantaardige voedingsmiddelen. Door die belasting verhoging zou plantaardig voedsel gaan dalen, omdat er minder naar de bio-industrie gaat. Nee ik kom niet met dierenleed verhalen. Dit is uitsluitend bedoeld voor het behoud van ons eigen soort. De mens.

  Dit is beslist geen populaire maatregel, maar het kan wel het e.e.a. aan negatieve consequenties uitstellen.

  @7 Martin – Ik ben nog maar net begonnen met het voorbereiden en dit is voor mij erg moeilijk om dit op poten te krijgen. (Ik heb een hoog IQ, maar dit wil niet zeggen dat ik erg lekker functioneer.) Ik kies wel voor een andere aanpak en dat ik door mijn eigen mobiliteit (zonder olie) te garanderen en het liefst met een groep mensen naar rustigere gebieden gaan waar uit de natuur nog te eten vallt. Ik denk als in NL (randstad) de pleuris uit breekt dat ze je voedselvoorraden ook snel gevonden hebben. En dan kan je je eigen gaan bewapenen, maar die wapenwedloop leg je toch af en al dat geweld zou mij alleen maar afstoten Ik denk dat het platteland met permacultuur voedseltuinen [b]uiteindelijk[/b] de toekomst heeft.

 8. Ik denk dat de kop van dit stukje de lading niet dekt, nl dat de inflatie stijgt door voedsel en energie. Nu is het natuurlijk zo
  dat inflatie man gemaakt is, het komt echt niet uit de lucht gevallen toevallig maar is het resultaat van onze fijne centrale banken die maar geld blijven (electronisch) bijdrukken waardoor onze koopkracht uitholt. Het is nog maar het begin de echte Katastrofe moet nog komen maar er wordt aan gewerkt.

  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2012/01/global-debt-crisis.html

 9. @9 pietertoupa

  De marktwetten vertellen ons dat bij schaarser worden van een goed de prijzen omhoog gaan. Olie begint steeds schaarser en duurder te winnen te worden en alles in deze economie is gekoppeld aan olie. Wanneer door schaarste of hogere productiekosten veel prijzen omhoog gaan kan je minder besteden en dat kan je ook zien als inflatie.

  Dat het drukken van geld ook voor inflatie zorgt klopt, maar dat wordt tegenwoordig afgeboekt als economische groei 😉

 10. @ S7P

  Daar heb je natuurlijk een goed punt, ware het niet dat we ons in zware economische depressie bevinden die nu eenmaal deflationair is , vandaar dat onze overheid/banken wanhopig
  aan het massaal geldcreatie ondernemen zodat onze economie nog wat lijkt. We zitten echt in een deflatie depressie, huizen prijzen zakken, bedrijven sluiten massaal, containervervoer zit in zwaar weer etc. Ik zie het zo ons begrotingstekort en vooral de staatschuld geven goed weer hoe veel belasting er in de toekomst geheven gaat worden oftewel hoeveel overuren zal de geldpers moeten maken, helaas we zijn gedoemd.

 11. @11 Die schuld gaat echt NOOIT afbetaald worden. Neem dat maar aan. Iedereen is failliet en sommigen zijn faillieter dan de ander, maar men bevindt zich nog in de ontkenningsfase. Vandaar dat men de geldpers er rustig op los laat draaien. Men gaat dit net zolang pamperen totdat heel het systeem finaal vast is gelopen en wie dan regeert mag dan proberen de verarmende en verhongerende bevolkingen rustig te krijgen. Nee er komt geen snelle crash, maar een langzame en die is al vanaf 2008 bezig. En met manipulaties weet men af en toe een periodetje van “economische groei” te bewerkstelligen.

  En voor economische groei heb je goedkope energie nodig en dat is niet olie a $100,- dollar per vat. En daarbij neemt de behoefte aan olie in de BRICS ook toe terwijl we de peak van goedkope olie achter de rug hebben (2006/2007) en peakoil wordt rond 2017 verwacht. Ook andere grondstoffen worden steeds schaarser.

  Ik blijf erbij dat men met de crisis van de jaren ’80 al met transitie had moeten beginnen. Toen waren al de eerste waarschuwingen. Denk maar aan het bewuste rapport Grenzen aan de Groei van de Club van Rome. De 2 oliecrisissen en de US peakoil. We hadden toen een behoorlijk wakkere en geïnformeerde bevolking, waardoor ecologische transitie maatregelen veel makkelijker doorgevoed kunnen worden.

  Na Reagan is er stevig begonnen met het knoeien van de boekhoudingen en statistieken om de zaak op te peppen.
  Ik blijf erbij dat deze crisis het gevolg is van het falend pep-beleid, dat weer het gevolg is van de jaren ’80.

  [b]Over de laatste regel[/b]

  En nu wil de bevolking het nieuwste speeltje en is praten over serieus transitie beleid niet mogelijk (zonder coup te plegen en de mensen, die transitie beleid willen of althans goed bespreekbaar is zullen vaak ook een coup niet tolereren, daarbij is het vertrouwen in en de credits voor de politiek ook tot ver onder het absolute nulpunt gedaald. Ik zal ook geen coup accepteren.)

  Als dit helemaal vastloopt hebben we idd echt een probleem. Maak een plan om jezelf en je familie, vrienden, kennissen en ………. in veiligheid door een getaway-plan te maken. Vertrouw niet op het OV en olieverslindende voertuigen. Denk aan bijv. goede fietsen of HPV’s (Human Powered Vehicles) om te reizen. En probeer dan bijna uitsluitend met de fiets of HPV te reizen om je conditie op te bouwen.

 12. @pietertoupa : [u]Natuurlijk[/u] had de titel ‘inflatie stijgt door bijdrukken’ moeten luiden.

  Maar het is een heel menselijk verschijnsel om gevolgen met oorzaken te verwisselen, en omgedraaid.
  Ook op fysisch of natuurkundig ‘vlak’ gebeurt dit voortdurend.
  Ook in ons alledaagse leven trouwens.
  Neem nou de vaak gehoorde woorden : ‘het hout (bv in je kachel ) brandt goed zeg’

  Hout brandt namelijk niet ; hout carboniseert alleen maar ; het zijn de [u]gassen[/u] die bij verhitting ontstaan, die (ver)branden.

  Het is maar een voorbeeld hoor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: