Inflatie stijgt verder, brood zal duurder worden

2

De inflatie in de OESO-landen is in mei 2011 gestegen naar het hoogste punt in de afgelopen 33 maanden. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen van de 34 landen van de OESO gemiddeld met 3,2%. Een maand eerder was de inflatie nog 2,9% op jaarbasis. De hogere inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de stijgende energie- en voedselprijzen. Dat de voedselprijzen maar blijven stijgen merkt ook CSM (producent van bakkerijproducten). CSM kwam met een winstwaarschuwing. Eerder al lieten Philips, Akzo Nobel, KPN en TomTom weten dat de winst achter zou blijven. Doordat CSM steeds meer moet betalen voor de benodigde commodities komt de winst van het bedrijf onder druk te staan.

Maandag daalde de koers al ruim 5% en dinsdag ging er nog eens 9% vanaf. Volgens CSM zijn de kosten van grondstoffen, als graan, mais, suiker en melk een stuk hoger dan van tevoren werd verwacht. In het tweede deel van 2010 stegen de inkoopprijzen van CSM al met 50 tot 80%.

Uiteindelijke zullen de kosten met vertraging via de bakker worden doorberekend aan de consument, houdt u dus rekening met een forse ‘broodinflatie’ in de komende tijd.

De Autoriteit Financiële markten is een onderzoek gestart naar de ‘ongewone’ koersbeweging op maanden. Lijkt erop alsof sommige mensen al wat meer wisten. De koers daalde maandag met 5,4%. Er werden die dagn 1,06 miljoen aandelen verhaldeld, meer dan het viervoudige ten opzichte van het gemiddelde volume van de afgelopen maand. AFM gaat dus onderzoeken of er sprak was van voorkennis.

De gemiddelde inflatie in de OESO-landen steeg voornamelijk door de de geldontwaarding in Canada en de Verenigde Staten. In de VS kwam de inflatie op jaarbasis uit op 3,6%. In Canada bedroeg de inflatie 3,7%. Een maand geleden bedroeg de inflatie in de VS en Canada nog respectievelijk 3,2% en 3,3%. De inflatiepercentages in de landen van Europa bleef over het algemeen aardig gelijk. De prijs van energie steeg 14,2% ten opzichte van een jaar geleden. Voedsel werd bijna 4% duurder.