Afgelopen donderdag kondigde Draghi nog geen QE aan, maar gezien inflatieverwachtingen maar blijven dalen, zie onderstaande grafiek, lijkt dat ook maar een kwestie van tijd…

ECB inflation Expectations history

18 reacties

 1. welke deflatie?
  dergelijke cijfers kunnen beter onderscheiden worden in verschillende sectoren zoals: huizenprijzen/huur, levensmiddelen, ziektekosten, huisraad, elektronica, transport, arbeidskosten als deze onderscheidende cijfers beschikbaar zouden zijn dan is de wereld een stuk inzichtelijker,
  de huidige cijfers zijn een samengesteld cijfer van een zo gekozen mandje aan producten dat slechts weergeeft wat de overheid uitkomt en heeft niets te maken met reële inflatie/deflatie cijfers, het huidige gepubliceerd cijfer is niet meer dan een stukje overheidsreclame om een bepaald type beleid te rechtvaardigen.

  Zoals gewoon burger is mijn gewone burger ervaring dat de producten en diensten die ik dagelijks nodig heb om voort te bestaan niet goedkoper worden, maar duurder, dus nog steeds biflatie voor de burgers
  (mijn computer, zeker 10 jaar oud, draait op gratis Linux, deze ga ik lekker niet vervangen, dus in mijn inflatie/deflatie mandje zit geen elektronica, lekker puh! overheid)

  1. Mee eens. Het meten van de prijsontwikkeling kan inderdaad beter of liever gezegd heel anders.. Gebruik de voelsprieten van ons burgers. Verdeel ons burgers in verschillende inkomensgroepen en ga met een bepaalde frequentie meten hoe onze ervaringen zijn wat betreft het moeten rondkomen van het inkomen over een periode van een kwartaal. Stel een vast panel samen en laat Maurice de Hond de onderzoekjes publiceren. In het lijstje alle uitgaven opnemen die een consument over het hele kalenderjaar pleegt te doen. Niet de overheid maar wij zelf gaan bepalen wat onze ervaringen zijn aangaande de prijsontwikkeling.

   1. Piet,wat dacht je van een periode van 14 jaar.
    Geen weldenkend mens kan deze poppenkast info van de ECB serieus nemen.
    In 2000 betaalde je voor een volkoren brood bij de bakker Fl. 1,65,nu betaal je voor dat zelfde brood € 2,35 ( omgerekend Fl. 5,17 )
    In 2010 koste een vat ruwe olie $ 150 ,toen betaalde ik bij een witte pomp € 1,62 voor een liter benzine.
    Nu kost een vat olie $ 75 en betaal je nog steeds € 1,55 voor een liter euro 95.
    Kunnen wij niet meer rekenen,of hebben veel mensen zo’n slecht geheugen.

    1. klopt als een bus, het verschil met euro en guldenprijzen is groot, volgens de 72 regel zou het bij de door de overheid vertelde sprookje van 3 % meer dan 20 jaar duren voordat de guldenprijzen verdubbeld zijn, we zijn nu 13 jaar na 31 december 2001, de laatste dag van de gulden, vele prijzen zijn allang verdubbeld zodat ik volgens de 72 regel eerder uitkom op iets van 6 a 7 procent inflatie per jaar gemiddeld.

     https://www.ezelsbrug.nl/economie/de-regel-van-72/
     “Met de regel van 72 bereken je in hoeveel jaar je geld zich verdubbelt. Deel het percentage op 72 en de uitkomst is ongeveer het aantal jaren.
     Dus bij 4% is dat18 jaar want 4×18 is 72 en bij6% 12 jaar. Wil je weten hoeveel rente (koerswinst, rente, dividend) je moet maken om je verjaardagscadeau van € 1000,- te verdubbelen in 8 jaar, dan deel je 72 door 8 en kom je op 9 procent.”

     1. Interessante link jaren tachtig.
      In een eerdere reactie berekende ik een inflatie sinds 2001 van 9-10% per jaar,incl kleinere hoeveelheid in verpakkingen (meer lucht),minder aantallen in een groot verpakking (luiers),minder inhoud(chag,bier,enz).
      Een groot Middeleeuws bedrog en diefstal ( Salami tactiek ),net als in de zorg,huisvesting,aftrekposten,rente,subsidie,HRA,met plezier werken,en zeggenschap over je eigen pensioen opbouw.
      Nu ben ik voorstander van een onvoorwaardelijk basis inkomen,afschaffing van alle subsidies,uitkeringen,instanties en hiernaast ruimte aan iedereen die zelfstandig zaken wil ondernemen,ongeacht de uren met een vaste belasting afdracht,zodat een ieder gaat doen wat hij/zij zelf wil zonder overheid bemoeienis of druk.
      Zonder groot militair conflict tussen grote mogendheden,ben ik er zeker van dat dit er zal komen.
      Wat heb je als superrijke aan je geld als een ander niets meer heeft?
      Dan is jouw speeltje ook waardeloos geworden.
      Je ben met Monopoly zelf ook uitgespeeld als je alle straten en geld in je bezit hebt.

    2. olie in 4 jaar tijd van 150 dollar naar 75 dollar, is nu de productiecapaciteit enorm toegenomen, is de economie ingestort of spelen er andere zaken?

     zulke prijsfluctuaties, dit valt niet te rijmen met een normale gezonde markteconomie

     1. kwam dit artikel tegen op internet over olieprijs
      http://www.dekritischebelegger.nl/grondstoffen/olie/olieprijs-waar-ligt-de-bodem/
      “De vraag is daarbij hoe laag de prijs moet worden om daadwerkelijk een fors lagere productie in de Verenigde Staten te bewerkstelligen. Volgens analisten van OPEC is een prijs voor een vat Brent op of net onder $ 80 daarvoor voldoende. Nog in oktober heerste bij OPEC de overtuiging dat dan al in het midden van 2015 prijzen weer omhoog zouden gaan. Het ziet er echter naar uit, dat OPEC wel eens een foute inschatting kan hebben gemaakt en dat de prijs voor een vat WTI voor een langere periode zeker onder $ 70 moet dalen om een deel van de productie stil te leggen. De rekening kan dan wel eens heel hoog blijken. Alleen landen als Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten kunnen bij dat prijsniveau nog zelf winstgevend blijven. Voor andere landen zoals Irak en Algerije is het huidig prijsniveau rampzalig. Zij moeten ongeveer $ 100 per vat in rekening kunnen brengen.”

     2. Hallo jaren tachtig,
      Naar mijn idee draait de economie gewoon rustig door.
      Die grote val in de olieprijs is naar mijn inschatting puur politiek,mede gezien het korte tijdbestek waarin deze grote daling plaats vond.
      Hierover zullen verschillende onachtzame,arrogante.agressieve mogendheden zich nog serieus over beraden.
      Overheden en grootbanken (hulpjes),proberen met met hun beschikbare middelen landen,continenten naar hun hand te zetten, te onderwerpen,destabiliseren of economisch kapot te maken.
      De machthebbers zullen toch steeds een bord voor hun kop hebben/houden,maar wie houd deze “mensen”nog voor 100%.
      De enige echte kracht ligt bij u zelf en het collectief,wordt u hiervan bewust.

  2. Helemaal akkoord. Plus dat de echte levensnoodzakelijke dingen zeer snel heel duur worden. ( voeding/woonkost ). Energie is nu TIJDELIJK goedkoper, maar dat is zoals geschreven HEEL tijdelijk, de rekening volgt nog.

 2. De gegevens waarover inflatie dan wel deflatie wordt berekend is vrij breed. Echter 1 element moet worden toegevoegd, namelijk huizenprijzen.
  Wanneer men huizenprijzen toevoegt is er al jaren sprake van deflatie..

 3. Het is bijna om te huilen, net als om te schaterlachen. Met een QE tracht men blijkbaar de inflatie terug op gang te krijgen, bij doorgedreven deflatie komt er spontaan neutraal geld vrij op de markt wat uiteindelijk hetzelfde is als een QE. Anders gezegd, het is alle hens aan dek om niet door de inflatoire mand te vallen. Het zijn uiterst interessante tijden voor biflaten, dat spreekt voor zich. Morgen dan toch die QEFP?

  1. Precie : een brandje proberen te blussen met benzine !

   of “schulden wegwerken door schulden toe te voegen” !

   Allemaal EXPRES gedaan om de onder- en middenklasse WEG TE VAGEN !!!

 4. Inderdaad levensgevaarlijk die lage inflatie:
  Lagere benzineprijzen betekent dat mensen autoritten een jaar uitstellen omdat ze verwachten dat de prijs volgend jaar lager zullen zijn…

  Als de overheden geen staatsschuld zouden hebben maar een staatsoverschot, zouden ze deflatie toejuichen en stimuleren. Een win-win voor zowel overheid als burgers. Gewoon een kwestie van een luttele 3-5% minder uitgeven door de overheid, niet moeilijk toch?

 5. ik heb eens zitten kijken naar grondstoffen prijzen over de afgelopen 10-25 jaar en als je de huidige trend bekijkt, dan is het logisch dat de prijzen van producten dienen te zakken naar een prijsniveau van voor het jaar 2007.
  de olieprijs was op het hoogtepunt van de bubbel economie (voor de oliefracking) rond het jaar 2000 rond de dertig dollar per vat, http://www.infomine.com/investment/metal-prices/crude-oil/all/pas eind 2007 gingen grondstof prijzen exploderen, dit geldt voor meerdere grondstoffen, ook voor het mindere Phosphate Rock http://www.infomine.com/investment/metal-prices/phosphate-rock/all/
  de trend is dat alle grondstofprijzen terugkeren naar de trend die er voor 2007 was, hou hierbij in het achterhoofd dat de huidige economische situatie zich op een veel lager niveau bevindt dan het jaar 2000, dus minder vraag en nog lagere prijzen,
  ok, er is QE geweest en vindt nog steeds plaats, maar zolang dit geld niet bij de burgers terecht komt maar een papieren waarde blijft bij banken en in (te hoge) aandelen prijzen is verwerkt zal de inflatie voor de burger nog meevallen,
  ik zeg dus, de huidige deflatie is heel normaal, omdat de grondstofprijzen sinds 2007 in een bubbel zijn gekomen en nu terugkeren naar normalere prijsniveaus, dus de consumentenartikelen dienen mee te dalen met de grondstofprijzen.

  politici zijn mensen die een geheugen hebben dat niet verder gaat dan enkele maanden en niet verder vooruitkijken dan morgenochtend.

  http://www.infomine.com
  vergelijk eens copper/iron/oil en je ziet een vergelijkbare prijsontwikkeling over de afgelopen jaren

 6. de inflatie is laag, dus gaat de energiebelasting volgend jaar (2015) flink omhoog.

  “Ieder jaar worden de energiebelasting tarieven aangepast aan de hand van de ontwikkeling van de inflatie. Deze is op dit moment relatief laag en zal voor 2015 naar verwachting (slechts) 1 procent bedragen. De stijging van de energiebelasting tarieven per 1 januari 2015 ligt echter veel hoger. Dit komt doordat de overheid ervoor heeft gekozen om de inkomstenderving als gevolg van het terugdraaien van de belastingmaatregelen op leidingwater te compenseren via de energiebelasting. Per 1 juli 2014 zou de belasting op leidingwater worden aangepast, maar bij nader inzien bleek deze regeling om economische en ecologische redenen ongewenst. De maatregelen worden daarom met terugwerkende kracht teruggedraaid, maar de misgelopen inkomsten wil de overheid wel graag compenseren. Men heeft ervoor gekozen om dit via de energiebelasting te doen, waarbij vooral de tarieven in de tweede en derde schijf worden verhoogd. Op deze manier komen de extra kosten bij het bedrijfsleven terecht en wordt de consument niet de dupe van deze maatregel.”
  http://www.energycircle.nl/energie_nieuws_2012_wijzigingen_energiebelasting_2015.htm

  de overheid gaat dus om zijn eigen boekhouding op orde te houden de lasten weer verhogen, wat weer voor het gemak vergeten is dat hogere lasten voor burgers en bedrijfsleven, de koopkracht verder aantast en de concurrentiepositie van bedrijven uitholt omdat de bedrijven in het buitenland lagere lasten hebben.
  Ronald Reagan heeft ooit de economie een impuls weten te geven door de lasten te verlagen, zelfde verhaal voor Rusland waar de belastingopbrengsten zelfs stegen nadat de tarieven naar iets van 15% werden teruggebracht, frauderen met zulke lage tarieven loonde de moeite niet meer, dus kan je net zo goed belasting betalen.
  lasten verzwaringen leveren niet meer geld op omdat de verminderde koopkracht ook verminderde activiteit met zich meebrengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: