Russische schepen hebben zondagavond 25 november 2018 Oekraïense schepen beschoten en in beslag genomen.  Zowel de NAVO als de EU hebben beide landen opgeroepen tot kalmte. Ook de VS doen hetzelfde. Maar Noord-Amerika heeft zelf grote problemen aan haar grenzen. Duizenden Mexicanen, Hondurezen en andere Latijnsamerikanen proberen van over de grens het land illegaal binnen te raken. Verbale conflicten worden fysiek handgemeen. Slachtoffers zijn reeds gevallen. Elk land ‘beschermt’ vandaag zelfs en zeker met geweld zijn grenzen. Zovele naties die zich op zichzelf terugplooien. Rusland en Groot-Brittannië beschuldigden mekaar eerder al van spionage. Ook met de Verenigde Arabische Emiraten heeft dit laatste land een serieus conflict. Internationaal en nationaal stijgen overal de spanningen. Hoeveel erger gaat dit nog worden?

Weer een oorlog?

Binnen Duitsland groeit de neo-nazigroepering die ook alle ‘buitenlanders’ viseert, vreemdelingen en asielzoekers en gekleurde mensen. Frankrijk kampt dan weer met een heel nieuwe soort protest en geweld. De ‘gelehesjesbeweging’ betoogde eerst binnen Frankrijk, tegen de hoge benzineprijzen. Die betoging is ondertussen overgeslagen naar buurland België. Conflicten, betogingen, stakingen, geweld. Veelal aan de grenzen. Overal ziet men echte of vermeende ‘vijanden.’ De onvrede en protesten nationaal gaan de grenzen over en breiden zo uit. Maar het is voor het eerst dat het zo snel escaleert tussen twee landen als op maandag 26 november 2018. De Oekraïnse president wil de staat van beleg uitroepen en Rusland ‘heeft een noodbijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad aangevraagd.’ Nog even en alvast tussen Rusland en Oekraïne is de oorlog officieel. Het zal de zoveelste zijn dan op de wereldmap van geweld.

Brandende conflicten in de wereld

Op volgende interactieve kaart kunt u de tientallen kleine en grote oorlogen zien die vandaag in 2018 plaatsgrijpen. Wanneer u de stippen op de wereldkaart aanklikt, ziet u waar ze precies zijn en van welke soort. Het aantal is zo tezamen gezet ontstellend hoog. De grootte van de stippen geeft ook bij benadering aan hoeveel slachtoffers, doden, al gevallen zijn. Oorlogen tussen landen en nationale gewelddadige conflicten, burgeroorlogen. Waar en wanneer stopt dit alles? Vanwaar deze escalatie?

Oorzaken

Natuurlijk is de wereldgeschiedenis nooit zonder ergens wel groot of klein geweld geweest. Maar 2018 is op dit gebied wel een rampjaar geworden. Ons inziens is een en ander aanzienlijk erger geworden sinds Donald Trump in januari 2017 president van de VS is. Hij heeft het aantal conflicten nationaal en internatonaal doen toenemen door zijn toon van agressie. Waar tevoren relatieve rust heerstte is hij gaan oorlogsstoken. Verbale agressie eerst maar ondertussen werd het startschot tot effectief geweld gegeven. Zo heeft hij het Amerikaanse leger zelfs naar de grens met buurland Mexico gestuurd. Met de toestemming te schieten. Ook de internationale autoriteit Noam Chomski geeft van al dit toenemende geweld Trump de hoofdschuld. Hij noemt hem zelfs een ‘bedreiging voor onze planeet’. Voor de planeet, de mensen, de dieren en het milieu. Slechte ‘grote’ voorbeelden veroorzaken slechte ‘kleine’ navolgingen. Sinds 2017 is geweld weer officieel oké. We schreven het hier eerder al: maak de massa bang en boos, en ze is als was in je handen.

 

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: