Vraag naar goud sinds 2019 structureel gestegen (Interview)

Biflatie: Bedankt Bart Brands van GoldRepublic, dat jullie willen meewerken aan dit interview. We hebben van meerdere bezoekers positieve reacties over jullie mogen ontvangen. Voor de lezers die jullie nog niet kennen, zou je GoldRepublic.nl kort kunnen introduceren?

  • Natuurlijk, GoldRepublic biedt al bijna 10 jaar de mogelijkheid om volledig online en 24/7, fysiek gealloceerd goud, zilver en platina te kopen en verkopen. Het edelmetaal wordt verzekerd opgeslagen in een kluis in Amsterdam, Zürich of Frankfurt. Inmiddels doen we dit voor duizenden actieve accounthouders.

Biflatie: Goud kopen is erg hot tijdens deze corona tijden. Toen het coronavirus in Nederland begon te komen, konden we in het nieuws lezen dat goud winkels de vraag haast niet meer konden bijhouden. Hoe heeft GoldRepublic.nl het hoofd boven water weten te houden? Is jullie team inmiddels uitgebreid? Welke maatregelen hebben jullie genomen om aan de vraag te kunnen voorzien?

  • We hebben het, in de ontstane paniek van het losbreken van de pandemie, op momenten wel heel erg spannend gevonden en waren een aantal weken zelfs de enige aanbieder van edelmetalen in Nederland. Dat hebben we te danken aan de bijzonder goede relatie die we met leveranciers / smelterijen hebben opgebouwd en de innovatieve manier waarop GoldRepublic accounthouders deel eigenaar van baren goud van bijvoorbeeld 12.5 kilogram kan maken. Op die manier konden wij ook toen de markt ontzettend krap was en er wereldwijd geen munt meer beschikbaar was toch edelmetaal aanbieden. Omdat het grootste deel van onze processen geautomatiseerd is kon ons relatief kleine team de enorme drukte redelijk goed aan. Uiteraard was het op momenten wel ontzettend druk waardoor klanten iets langer moesten wachten maar we kijken met trots terug op hoe flexibel het team is geweest en het resultaat dat we hebben weten te bereiken.

Biflatie: Hoe zit het nu met de vraag naar goud? Zien jullie al een afname?

  • De vraag is sinds het begin van 2019 echt structureel gestegen en dat lijkt ook niet significant minder te worden. Uiteraard zijn er weken dat de vraag iets af lijkt te nemen maar in vergelijking met 2018 of 2019 is de vraag extreem veel hoger. Dat is natuurlijk niet voor niets. De overkoepelende motivatie voor bijna iedere investeerder in fysiek goud is bescherming tegen valutarisico. Die risico’s zijn enorm toegenomen en het vertrouwen in de euro neemt zienderogen af.

Biflatie: Er wordt veel gesproken dat het huidige geldsysteem niet door kan gaan op de lange termijn. Wat verwachten jullie van de rol van goud in onze maatschappij over 5 a 10 jaar?

  • Wij mogen geen advies geven maar in mijn analyses op bijvoorbeeld Youtube deel ik veel basisprincipes. Een belangrijk basisprincipe is dat elke valuta in de geschiedenis van de mensheid is teruggekeerd naar de intrinsieke waarde van nul. En dat proces start altijd bij het loslaten van een (in)directe goudstandaard of koppeling met goud of zilver. De rol van goud is al 5000 jaar bescherming tegen het onvermijdelijke verlies van waarde van, en vertrouwen in valuta. Ik noem goud ook altijd “The king of money and money of kings”. Goud en zilver zijn ook de enige twee vormen van echt geld. Die rol hebben ze altijd gehad en kijkend naar de statistieken verwacht ik niet dat ze die ooit op zullen geven.

Biflatie: Er zijn enorm veel goudverkoop/ inkoop winkels in Nederland. Maar jullie bieden de mogelijkheid aan om het goud bij jullie in de kluis te laten. Voor veel mensen is dit erg makkelijk. Zouden jullie iets meer kunnen vertellen over deze service?

  • GoldRepublic biedt de mogelijkheid om volledig gealloceerd het aangekochte edelmetaal te bewaren in één van de drie kluis locaties die worden beheerd door onafhankelijke kluis bewaarders die geheel los staan van het banksysteem. Met een dagelijkse edelmetaal toewijzing wordt iedereen die een positie heeft elke dag op de hoogte gehouden van de positie en welke unieke baar nummers  klanten bezitten. Je bent en blijft dus zolang je de positie aanhoudt volledig juridisch eigenaar van je positie.

Biflatie: Ook bieden jullie een speciaal spaarprogramma aan (https://www.goldrepublic.nl/sparen). Zien jullie een trend in dit soort programma’s? Zou je iets meer over jullie programma kunnen vertellen?

  • Zeker! Ons spaarplan stelt accounthouders in staat om tegen een instapbedrag van 50 euro per maand elke maand op hetzelfde moment edelmetaal aan te kopen. Dat vermindert het koersrisico en zorg voor een gemiddelde aankoopkoers over langere tijd. Nadat het spaarplan is aangemaakt gaat alles volautomatisch en doordat we inmiddels duizenden spaarders hebben kan het ook tegen een aantrekkelijk tarief. Uiteraard werkt het volgens hetzelfde strenge principe van eigendom met bijbehorende baar nummers en kan het spaarplan maandelijks worden gestart of beëindigd.

Biflatie: Begin dit jaar besloot ABN AMRO (in combinatie met Deutsche bank) om geen goud, zilver en platina beleggingen meer aan te bieden. Klanten kregen plotseling te horen, dat ze hun beleggingen niet meer konden behouden. (Bron: https://www.trouw.nl/nieuws/klanten-van-abn-amro-moeten-hun-goud-verkopen). Wat is volgens jullie de reden waarom banken deze producten niet willen aanbieden? Kunnen jullie op zulke momenten merken dat er meer vraag is naar jullie beleggingsproducten?

  • Goud is een hele specifieke investering met ook bijbehorende specifieke kennis en ervaring. Voor een bank is het behouden van die kennis en ervaring vaak erg duur. Daarnaast zijn er risico’s in het investeren in Exchange Traded Funds (ETF’s) die voor banken forse kostenposten kunnen opleveren. Het stoppen van bijvoorbeeld ABN heeft wel mensen onze kant opgebracht. Naast dat men in dat geval dacht in fysiek goud te hebben geïnvesteerd zijn ze erg blij met onze specialistische aanpak en uiteraard de service en wetenschap dat ze eigenaar zijn van een fysiek stuk edelmetaal.

Biflatie: Jullie zijn een Nederlands bedrijf, op jullie website is ook te lezen dat er een Engelse, Spaanse & Duitse website is. Daarnaast hebben jullie kluizen in 3 verschillende landen. Waar zien jullie GoldRepublic over 5 jaar?

  • Het is altijd lastig om een beeld te schetsen maar we merken dat er aanhoudende vraag is naar edelmetalen en we hopen de komende jaren uiteraard nog meer accounthouders welkom te mogen heten. Uitbreiding naar nog meer verschillende talen ligt de lijn der verwachting en wellicht ook aanvullende diensten. We zijn als een goed goud investeerder is, altijd voorbereid op meerdere scenario’s en hebben het volste vertrouwen in dat eeuwige geld en onze propositie.

Biflatie: Voor mensen die nog nooit in goud hebben geïnvesteerd, maar hun geld tegen 0% op de rekening laten staan. Wat zouden jullie tegen deze groep mensen willen zeggen?

  • Elke valuta wordt waardeloos. Goud is al 5000 jaar de ultieme vorm van geld en verdient een overweging. Zorg daarbij echter altijd dat je weet wat je doet en denkt aan de risico’s.

Wij bedanken Goldrepublic.nl nogmaals voor het meewerken aan dit interview op Biflatie.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: