Zeer geachte Biflaten,

Samen met een partner heb ik de opgave om Biflatie verder te beheren. Wat wij horen en lezen in de MSM is en reeds voorgekookte brei. Bij het volgen van alleen deze media wordt men zeer oppervlakkig en vaak ook verkeerd geïnformeerd.

Vrije journalistiek is zelden te vinden. Alle zenders en grote nieuws media laten een beeld zien die het doel hebben om de algemene mening in een bepaalde richting te beïnvloeden. Dit is vooral merkbaar op het economische en geopolitieke vlak. Daarom is het belangrijk dat er een site bestaat als Biflatie waar er dieper wordt ingegaan op het economische gebied.

Onze doelstelling

Is om Biflatie op ongeveer dezelfde wijze te laten voortbestaan. Er zijn in het verleden artikelen die door mij zijn geschreven gepubliceerd op Biflatie. Dit was onder de naam Hans Peter. Het liefst zou ik onder mijn eigen naam willen publiceren, met open vizier zogezegd. Dit staat mijn beroep me helaas nog niet toe.

Voor mijn beroep ben ik betrokken in projecten wereldwijd voor onder andere olie winning als wel de NAVO. Publiciteit wordt hierbij als de pest gemeden. Daarom is het beter om voorlopig Hans Peter te zijn.

Over mezelf:

Geschiedenis is mijn leven lang mijn grote passie geweest. Puur voor de interesse had ik het liefst geschiedenis gestudeerd. Geschiedenis kan men alleen begrijpen door ook tenminste een basis kennis van economie te hebben. Denk aan bijvoorbeeld het oprichten van de BIS te Basel om de herstelbetalingen van Duitsland na WWI te verdelen onder de overwinnaars. Met een hyperinflatie en uiteindelijk WWII als gevolg. Of in 1944 het invoeren van Bretton Woods. Of het te 1971 loslaten van de goudstandaard.

Maar in plaats daarvan heb ik destijds gekozen voor de zeevaartschool met de ambitie om carrière te maken en veel te reizen. Aanvang de 90er jaren afgestudeerd en direct gaan varen. Alle rangen doorlopen tot uiteindelijk Kapitein. Letterlijk alle zeven zeeën bevaren en alle continenten bezocht. Veel tijd doorgebracht in landen als Nigeria en Libië.

Ook interessante Offshore projecten meegemaakt. De laatste jaren vooral gespecialiseerd op de Noord- en Zuidpool. Vanaf 2000 woon ik niet meer in Nederland. Maar ik voel me heel betrokken bij ons kleine kikkerlandje. Wat me opvalt, is dat Nederland tamelijk in zichzelf gekeerd is wat betreft de berichtgeving. En dat terwijl Nederland internationaal een reus is op verschillende vlakken.

Het doel

Het doel is het om op Biflatie ook over de Geopolitiek te publiceren. Geopolitiek en economie zijn met elkaar verbonden, net als dat dit met de economie en geschiedenis het geval is. We leven nu in een historische tijd. Ik ben er tamelijk zeker van dat er in te toekomst veel boeken geschreven gaan worden over de fase waarin wij nu leven. Tijdelijke noodmaatregelen als monetaire verruiming en het verlagen van de rente tot zelfs nul zijn nu permanente maatregelen geworden.

De Baltic Dry index op een record dieptepunt beland. Schulden die steeds verder uit de hand lopen. Een aanstaande demografische nachtmerrie met de gepensioneerde baby boom generatie en te weinig geboortes. Geostrategisch steeds grotere spanningen met steeds weer regime changes en het insluiten van het “Rusland China” blok als dit het geval was bij “Duitsland Oostenrijk” voor de eerste wereldoorlog.

Verder een enorme bevolkingstoename in de armere landen die een steeds grotere druk uitoefent op onze grenzen en sociaalsysteem. Een onpartijdige berichtgeving in de MSM is niet te vinden, het logische gevolg is een toename in interesse in alternatieve media bij degenen die wel verder geïnformeerd willen worden.

Wij zullen ons best doen om op Biflatie.nl artikelen met onafhankelijke en diepgaande berichtgeving te blijven publiceren. Het bijzondere van Biflatie.nl zijn vooral ook de biflaten zelf. De reacties zijn goed geïnformeerd en respectvol. Ook hiervoor zullen we ons best doen dit zo te houden.

Hans Peter.

20 reacties

  1. Met een kapitein aan boord trotseren we woelige zeeën, hopend dat we schadevrij onze thuishaven mogen bereiken. Temidden alle economische obsceniteiten mag er wellicht ook plaats zijn voor de mens in het verhaal, misschien zijn we dat in alle drukte simpelweg vergeten. Nochtans, het staat overal te lezen.

    Soms zegt men dat één van de grootste problemen in de Westerse samenleving de kloof tussen arm en rijk is, dat is waar. Echter, dit is een ‘Westerse’ manier om ernaar te kijken, louter gekwantificeerd als de inkomenskloof. En hoe alarmerend die kloof ook is, er is nog een
    zorgwekkender kloof nl. de innerlijke kloof, een cultuurkloof, een kloof in bewustzijn, een kloof in de diepte.

    Als het zwaartepunt van een samenleving meer en meer verschuift, als steeds meer mensen overgaan van egocentrisch naar etnocentrisch en wereldcentrisch, dan plaatst dit een zware last op de samenleving om die mensen ‘verticaal’ te integreren op verschillende diepten in hun eigen ontwikkeling. En hoe dieper het zwaartepunt van een cultuur ligt, des te groter is de
    noodzaak en de last van deze verticale integratie.

    Zoals altijd maakt het nieuwe en hogere zwaartepunt de beschikbaarheid van de hogere of
    diepere structuren voor individuele burgers mogelijk, maar garandeert het die NIET. Naarmate het zwaartepunt van een maatschappij verschuift, zijn er mensen die kunnen achterblijven, gemarginaliseerd, uitgesloten van hun eigen ontwikkeling, benadeeld op de meest gruwelijke wijze nl. in hun innerlijke bewustzijn, waarde en betekenis. Dit schept een interne spanning in de cultuur die verwoestend kan zijn. De kans op een cultuur- of bewustzijnskloof wordt groter bij iedere nieuwe culturele transformatie.

    Omdat in het ‘Westen’ geen diepte wordt erkend, kunnen we geen zicht krijgen op de dieptekloof, de cultuurkloof, de bewustzijnskloof, die daardoor de ontwikkelde en ‘beschaafde’ landen zal blijven teisteren totdat dit meest cruciale probleem eerst erkend wordt, en vervolgens in een kader gezet wordt op manieren die ons in staat stellen ermee te leren omgaan.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Ken_Wilber

  2. Goede introductie. De wijze waarop je schrijft, de manier waarop biflatie.nl voortgezet gaat worden. Ik heb er een goed gevoel over gekregen. Misschien is het voor iemand als ik die maar een bijdrage heeft geleverd aan 1 artikel en als iemand die eigenlijk uitsluitend zo nu en dan reageert, is het misschien wat vreemd om je ‘welkom’ te heten maar laat ik het dan toch maar doen…

    Welkom !

  3. Jaaaman , welkom Hans ! Ik moet je gelijk geven wat betreft de kracht en toevoeging van de biflaten op biflatie.. Market Update is met samenwerking van Frank Knopers ook een verdomd goede site met een hoge frequentie aan nieuwe artikelen maar… bij gebrek aan reacties leeft de site niet echt en dat is toch jammer. Mijn inzet heb je om met deze site net het verschil te kunnen maken in de jungle van leugens en beeldvorming alla mainstream media..

    1. Bedankt voor het compliment. Mooi om te zien dat Biflatie weer met nieuwe energie verder kan, als ik Marketupdate niet had zou ik zo artikelen gaan schrijven voor Biflatie. Leuke community die de site levendig gehouden heeft toen er niet meer zoveel artikelen op geplaatst werden.

    2. Geweldige site ja. Als iedere schaap-Nederlander dagelijks even langs MarketUpdate, Xandernieuws en Biflatie gaat voordat ze op de bank zitten om Rasechte Televisie Leugen nieuws/Nederlandse Onwaarheden Stichting journaal dan moeten de oogklepjes na een week toch wel afvallen zou je zeggen. De enige “goede” MSM-site die er nog is, is Elsevier.nl. Daar zijn ook regelmatig goede artikelen te vinden (maar wel minder frequent goed dan bovenstaande 3) maar in vergelijking met de rest van de MSM is die site zeker niet slecht!

      Toch wel knap dat er in zo’n klein links land toch nog goede alternatieve sites te vinden zijn. Wel jammer inderdaad dat er bij MarketUpdate vaak weinig tot geen reacties zijn te vinden.

      Misschien komt dat doordat MarketUpdate (naar mijn mening) een stuk objectiever is dan Biflatie, en al helemaal in vergelijking met Xandernieuws.
      Qua alternatieve media “politiek” MarketUpdate centraal, Biflatie rechts, en Xandernieuws extreemrechts.

      Leuk dat er ook geopolitiek bijkomt, zeker in combinatie met alle reacties is dat een leuke toevoeging.

      Over Marketupdate gesproken:

      http://marketupdate.nl/nieuws/grondstoffen/iran-kan-voor-1-per-vat-olie-produceren/

      De olieprijs staat al zo laag, en dat terwijl de volgende crisis nog steeds niet is uitgebroken, en dat ook nog eens terwijl Iran nauwelijks produceert op dit moment.

      Wie weet gaan we nog voor 2020 onder de $20. Daar zal dat afschuwelijke Saudi-Arabië niet blij mee zijn, hopelijk wordt dat hun ondergang. Ze moeten in ieder geval nu al (!) de kapitaalmarkt op om hun belachelijke uitgaven te kunnen blijven financieren.

      Qua vluchtelingen zal het weinig uitmaken, want ze nemen er toch geen op, maar ze willen Duitsland wel “helpen” met de bouw van 300 nieuwe moskeeën.

      http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/9/Saoedi-Arabie-wil-helpen-door-moskeeen-te-bouwen-in-Duitsland-2682778W/

  4. Welkom HP. Precies op een spannend moment ingestapt op deze site. Zoals je al schrijft dat de Baltic Dry Index op een dieptepunt staat, betekent dat al weinig goeds in de nabije toekomst. Ingestorte wereldhandel. En er is wat mis momenteel met de rommelobligaties. Worden massaal van de hand gedaan. Aandelenindexen stuiteren, opkomende landen in de shit, en ga zo maar
    door. Als de boel nu gaat schuiven kunnen centrale banken niet meer ingrijpen. Nou ja, alleen er voor zorgen dat de aanstaande crisis wordt aangewakkerd. Let op de woorden van Martin Armstrong die voorspelde dat in het jaar 2016 een vertrouwenscrisis zou uitbreken. Zoveel signalen staan nu op rood dat ik sterk begin te geloven dat deze eerder zo verguisde econoom volkomen gelijk gaat krijgen. We gaan het meemaken.

  5. Ik denk dat Koen met HP een waardige vervanger heeft gevonden! Ik kijk uit naar je artikelen hier en dat het maar lekker druk mag blijven op Biflatie.nl! Er komt nog genoeg economische shit aan om over te praten met z’n allen.

  6. Hartelijk dank voor de reacties!
    Positieve kritiek is altijd welkom. Met onze gedeelde kennis komen we een stuk verder.
    Voor Houtskool, mijn mening is dat reeds te 2006 we de peak oil zijn gepasseerd.
    Dit is dan voor conventionele olie. Ook Saoedi-Arabie is inmiddels begonnen met olie winning op zee en reeds voor langere tijd met het injecteren van water in het Ghawar olie veld.
    Er is wel een flinke toename in de productie van de onconventionele olie als fracking en gas to liqueds. Verder deap sea drilling en Polar drilling waar Nederland veel bij betrokken is.
    Bij fracking is de energy return on investment (EROI) 5 tot 1.
    Met de huidige olieprijzen is de productie van onconventionele olie niet rendabel.
    Daarbij is het probleem met fracking dat de aangeboorde bronnen zeer snel uitgeput raken waardoor je steeds vaker moet boren om de productie op pijl te houden. En uiteraard is er eerst begonnen met de meest rijke bronnen. Dit alles met goedkoop geld vanuit wall street. Dat kan niet lang goed blijven gaan. De productie bij fracking in de USA is al aan het afnemen.
    De olie producerende landen zijn elkaar aan het kapot concurreren.Daarbij koelt de wereld economie af. Baltic dry index.
    We gaan turbulente tijden tegemoet, ook in onze energie sector.

    1. Bedankt voor je antwoord hp. Wat is nodig voor BAU (business as usual), een eroi van 20:1 minimaal… daarover lopen de meningen uiteen.
      Een eroi van 5:1 brengt de olie tot aan de benzinepomp, maar niet de groente tot aan de supermarkt. Turbulentie inderdaad. Wat velen niet beseffen is dat deze daling in eroei al lang is ingezet en leidt tot een implosie van het papieren iou spectrum. De vraag is alleen nog: Wanneer? En hoeveel onzin we nog mogen aanschouwen alvorens we door de vloer zakken.

  7. Beter laat dan nooit! Ik ben blij dat je je hebt voorgesteld Hans Peter. Nu je partner(s) nog. In het verleden heb ik jouw artikelen altijd met veel plezier gelezen. Het gaf vaak een andere kijk op de zaken. Ik weet dat ook geopolitiek één van je favorieten is of was.
    Overigens had je volgens mij ooit een link geplaatst over de verplaatsingen van zeeschepen, helaas ben ik die bij een laatste stommiteit van mij op de computer kwijtgeraakt. Misschien kun je die nog eens plaatsen? Destijds was de aanleiding daartoe de internationale vaargeul tussen Iran en Oman. Het zou werkelijk interessant zijn om te kunnen zien of alle zeevaartverplaatsingen nu werkelijk zoveel minder zijn dan voorheen, of dat alleen maar de prijzen voor het vrachtvervoer uit de Baltic Dry enorm gedaald zijn. Misschien kun jij ook wel zeggen hoeveel de verplaatsingen van de Baltic Dry uitmaakt op alle verplaatsingen. Ik heb er totaal geen idee van.
    En over geopolitiek gesproken, zie bijgaande link: http://deanderewaarheid.blogspot.nl/2015/12/a-highly-restricted-briefing-document.html
    Hierin is opvallend dat er gesproken wordt over ‘the Good’ en ‘The Bad’. Nu ‘The Ugly’ nog. Hoewel wie er nu goed, slecht of gemeen is, is toch wel wat moeilijk te herkennen. En ik meen me te herinneren dat jij hierover een paar jaar terug ook al eens wat geschreven hebt, maar kon het zo gauw niet terugvinden.

    1. Dat was een beetje domme openingsopmerking. Dat ‘Beter laat dan nooit’ slaat op mijn eigen reactie en niet op jou Hans Peter of wie dan ook. Ik vond zelf dat ik nogal laat reageerde.

      1. Zeker geen domme opmerking Leuk dat je reageert, jouw artikelen ook altijd met veel interesse gelezen en veel van geleerd.
        Dat van het internationale zeevaartverkeer, http://www.marinetraffic.com/de/
        Alleen kunt je hier niet de ladingen zien, alleen een real time plaatje van de scheepvaart. Om dieper in de ladingen te gaan moet meer de vakliteratuur geraadpleegd worden. Leuk om te lezen is SWZ Maritime en er is een dagelijkse gratis internet krant op pdf ongeveer 2 mb te vinden bij “[email protected]”.
        De Baltic Dry Index is gedaald vanwege een afkoelende wereld economie en vanwege de enorme overcapaciteit aan nieuwe zeeschepen gebouwd met goedkope krediet en te hoge verwachtingen van een herstellende economie.
        Verder zorgen een lagere olieprijs ervoor dat de schepen weer sneller varen. Het zogeheten slow steaming is weer voorbij. Het kost veel meer brandstof of een schip sneller te laten varen, dit gaat niet lineair deze toename in verbruik.
        Het laatste schip waar ik werkte verbruikte bij 15 knopen 37.5 m3 brandstof per etmaal. Op land dag genoemd. Met 21.5 knopen 106 m3 per etmaal.
        Met sneller varende schepen wordt de lading dus ook sneller van A naar B gebracht en is de laadruimte dus weer sneller beschikbaar. Dit betekend dat er nog meer laadruimte beschikbaar is voor dezelfde hoeveelheid beschikbare lading. De ladingsprijs gaat verder naar beneden, de Baltic Dry Index gaat naar beneden. Al deze factoren samen zorgen voor een absoluut dieptepunt in de Baltic Dry Index. De concurrentie is moordend, net als in de olie productie. Alles veroorzaakt door een stroom van goedkoop geld met te hoge verwachtingen van toekomstige groei die uitblijft.

        1. De reden voor mijn vraag aangaande de Baltic Dry en het totaal aan scheepsverplaatsingen kwam vandaag stom toevallig op ZeroHedge ter sprake: http://www.zerohedge.com/news/2015-12-16/something-strange-taking-place-middle-atlantic-ocean
          Valt er iets te zeggen over hoeveel tankers er varen t.o.v. bijv. containerschepen en ‘droge’ bulkschepen, die dienen om de Baltic Dry te bepalen. Ik neem aan dat er voor tankers andere tarieven gehanteerd worden dan in Baltic Dry.

        2. Interessant, het mag duidelijk worden dat er zich steeds minder vragen stellen. Een van die vragen is wanneer we die vragen effectief gaan stellen en er ook ernstig over gaan nadenken. We zouden ons heel wat tijd kunnen besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: