Als je wel eens naar het nieuws gekeken hebt, weet je dat inflatie een heet hangijzer is. De regering probeert het laag te houden, maar het lijkt toch steeds omhoog te kruipen. Wat betekent dit voor je financiën? Laten we eens kijken hoe inflatie je kan beïnvloeden en wat je kunt doen om de curve voor te blijven.

Wat is inflatie en hoe beïnvloedt het je financiën

Inflatie is een aanhoudende stijging van het algemene prijspeil van goederen en diensten in een economie. Het tegenovergestelde van inflatie is deflatie, een aanhoudende daling van het algemene prijspeil. De meest gebruikelijke maatstaf voor inflatie is de Consumentenprijsindex (CPI), die de prijzen meet van een mandje goederen en diensten die gewoonlijk door huishoudens worden gekocht. Inflatie kan een aantal verschillende gevolgen hebben voor je financiën. Ze kan bijvoorbeeld je koopkracht verminderen, want je geld zal niet meer zo ver gaan als vóór de prijsstijging van goederen en diensten.

Inflatie kan het ook moeilijk maken om geld te sparen, want de reële waarde van je spaargeld zal na verloop van tijd dalen als de inflatie hoger is dan de rente die je op je spaarrekening verdient. Tenslotte kan inflatie invloed hebben op je schuldaflossingen, want je zult meer moeten aflossen in nominale termen (d.w.z. in termen van de valuta) maar minder in reële termen (d.w.z. in termen van de koopkracht van de valuta). Gezien deze mogelijke gevolgen is het belangrijk dat je je bewust bent van inflatie en hoe die je financiën kan beïnvloeden. Met geenfinancieeladvies.nl tips kun je meer leren!

Tips om jezelf te beschermen tegen de gevolgen van inflatie

Inflatie kan een grote invloed hebben op je financiën, vooral als je een vast inkomen hebt. Als de prijzen stijgen, daalt je koopkracht en wordt het moeilijker om de basisuitgaven te dekken. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om je tegen de gevolgen van inflatie te beschermen. Ten eerste, zorg ervoor dat je het meeste waar voor je geld krijgt door te vergelijken en naar uitverkoop te zoeken.

Ten tweede, investeer in voorwerpen die hun waarde in de loop van de tijd zullen behouden, zoals goud of zilver. En tenslotte, overweeg je te investeren in bezittingen die in waarde zullen stijgen met de inflatie, zoals onroerend goed of verzamelobjecten. Door deze stappen te nemen, kun je je financiën helpen beschermen tegen de gevolgen van inflatie.

7 reacties

 1. De roverheid beschermt je ook tegen inflatie; passen ze de inhoud van het mandje aan.
  Zolang we het monetair stelsel niet herzien beschermt vrijwel niets tegen inflatie. Daarnaast is democratie een illusie, een georganiseerde groepsverkrachting.
  Of zoals Larken Rose schrijft. Het geloof in “gezag”, inclusief elk geloof in “regering”, is irrationeel en tegenstrijdig in zichzelf; het is tegengesteld aan beschaving en moraliteit en vertegenwoordigt het meest gevaarlijke, destructieve bijgeloof dat ooit bestaan heeft. In plaats van een kracht voor orde en recht, is het geloof in “gezag” de aartsvijand van het mensdom.

 2. De centrale banken en de markten blijven ervan uitgaan dat de inflatie tijdelijk is maar niemand kan dat uiteraard garanderen. Wie nog een beleggingshorizon heeft van decennia mag gerust aandelen kopen zelfs al zou er een verloren decennium bij zijn. https://www.morningstar.com/articles/1099591/6-things-to-know-about-stock-market-crashes-and-downturns. Als we echter spreken over stagflatie dan lijken grondstoffen de betere rendementen te halen https://email.slimbeleggen.net/t/ViewEmail/r/5CA8EAAF4121618A2540EF23F30FEDED/CA3CE8F8BB5B14CD1A01488700E2614F?alternativeLink=False.

 3. Inflatie is niet nieuw. Door de eeuwen heen zijn landen het slachtoffer geworden van inflatie, door een slechte overheid, die zichzelf verrijkt en met leugens en valse beloftes aan het volk elke keer weer wordt herkozen !
  Op deze manier (democratie) blijven ze aan de macht en kunnen ongestraft doorgaan met het verwoesten van onze samenleving.
  Om valse beloftes (uit verkiezingsprogramma) te kunnen financieren wordt eindeloos geld (Euro’s) bijgedrukt. Neem daarbij dat er ook nog minder wordt geproduceert (bv minder boeren is minder melk, minder vlees, dat begrijpt zelfs een klein kind) en de prijzen zullen blijven stijgen.

  Gelukkig zijn de Nederlandse burgers een mak volkje, die vinden alles prima.
  De burgers denken vast, dat de politieke hap in Den Haag hun compenseert.
  Dat is een fata morgana, tenzij Links de meerderheid krijgt, die zullen de uitkeringen maximaal compenseren, bijstand en AOW verdubbelen, geweldig, laat draaien die geldpers.

  Nog een paar jaar pappen en nathouden, mijn tijd zit er op.
  Daarna mogen de Russen het overnemen of ieder die het wil hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: