Iran: cryptomijnen is een legale, officiële industrie

0

Terwijl in het ene land crypto/blockchain verboden wordt, omarmt een ander land deze innovatieve industrie. We hebben het dan over respectievelijk India en Iran. ‘In a move easily juxtaposed with US policies on cryptocurrency, the government of Iran has officially recognized cryptocurrency mining as an independent industry.’ Elk van beide landen heeft zo zijn reden voor een compleet verschillende wettelijke houding.

Afbeelding van Benjamin Nelan via Pixabay

Bitcoin als toevlucht

Voor Iran zijn digitale munten een toevlucht en noodzaak. Afgesneden als het land is door de Amerikaanse sancties. Geen internationale bankzaken meer kunnen doen via SWIFT. Zelfs geen olie meer mogen uitvoeren officieel, het levensbloed van de Iraanse economie. Het lijkt alsof het aloude Amerikaanse concept voor overheersing opnieuw wordt toegepast. Isoleer een land (“wie niet voor ons is is tegen ons,” woorden van Bush junior die nog immer nagalmen, meer dan ooit zelfs.) En provoceer het vervolgens of zet een zogenaamde daad van agressie zelf in scène. Als excuus voor een militair ingrijpen. Eens ‘veroverd’ ga je naar de volgende zogenaamde ‘vijand’ om dààr chaos te creëren. Het VK loopt graag aan het handje, de andere grote landen als Frankrijk, Duitsland doen dan wel willens nillens mee.

Bitcoin als The Great Liberator

Iran heeft wel machtige vrienden, en laten dat nu net ook door Amerika min of meer als vijand bestempelde landen zijn. Rusland, China. Maar het brengt allemaal internationale spanningen mee op politiek gebied, die er voordien niet waren. Met de bijbehorende economische consequenties. De olieprijs zou al torenhoog staan, ware er niet de vrees voor een nieuwe recessie. Door een zeer negatieve houding aan te nemen tegenover de Libra van Facebook, drijven de VS haar zelfbenoemde tegenstanders nog meer richting cryptomunten. Maar géén land zou zich moeten laten schofferen door de Trump administratie. Kijk, ook de Palestijnse Autoriteit ziet cryptomunten als een bevrijding. Al meer dan 50 jaar almaar meer in het nauw gedreven door usurpator Israël, dat weet dat de VS àltijd achter haar zullen staan…

Drogredenen

Niet zo in India. 23 Juli 2019: ‘India has banned all the private cryptocurrencies including Bitcoin, Ethereum, Litecoin, ZCASH, DASH. RIPPLE, Monero and others.’ Met gevangenisstraffen van 1 tot 10 jaar! Nou, dit alles moet dan wel staatsgevaarlijk zijn, niet? Investeren in, handelen in, het is sinds vandaag een misdaad in India. Waar heeft de regering zo’n angst voor? Als reden geeft ze op dat ‘de meerderheid der Indiërs wordt bedrogen cryptomunten.’ Waar ze dat vandaan haalt? Het is ons zoals het verbieden van messen, want daar worden soms mensen mee vermoord. Wie een hond wil slaan vindt altijd wel eens stok. Of: voor wie slechts een hamer heeft ziet alles eruit als een spijker.

Nog een valse reden

Nog een reden zou zijn ‘dat geen ander land cryptomunten ziet als legaal betalingsmiddel’. We vallen nu bijna van onze stoel… Dan schrijf je honderden artikels met voor 99 procent goed, positief nieuws uit de crypto/blockchain wereld. De acceptatie door de grootste bedrijven in de wereld. Over steden, landen die hun eigen munt of token maken. Hele industrieën die hervormd worden in snel tempo. Er zijn 5 miljoen Indiërs die cryptomunten verhandelen. ‘Surprisingly, the traders did a business of one billion in a day last year, using 1500 bitcoins.’ Is dat misschien de echte reden; dat de overheid hier fortuinen aan haar neus ziet voorbijgaan?

Maar dan komt de aap uit de mouw

De Indiase regering volgt hierbij het advies van een ‘Inter-Ministerial Committee, a government-formed body to look into the legality of cryptocurrencies and blockchain.’ En wat voegt het comité er na al het bashing van crypto/blockchain fijntjes aan toe? Dàn komt plots de aap uit de Indiase mouw. ‘The report has also recommended that the government can issue digital currency on behalf of the central bank if it wants.’ Haha, dus staatsvijandig, behalve wanneer de Staat zelf zo’n munt of token uitbrengt. De Indiase overheid wil de business voor zich houden, dààr draait het om! Zo gevaarlijk zijn bitcoin et al. Dat je er geen gewone burgers mee mag vertrouwen. De Overheid, dié is pas matuur en verantwoordelijk en betrouwbaar genoeg om met deze ‘vlijmscherpe messen’ om te gaan? Satoshi Nakamoto draait zich om in zijn graf. Of zit luidop te vloeken op zijn tropisch eiland in de Stille Zuidzee. Waar het nu plots niet meer zo stil is…