Overal waar we komen gaat het over Corona. In de super, bij de bakker, op straat, op Youtube, op Facebook, je wordt er gek van. Totdat je het zelf krijgt en er behalve gek ook ziek van wordt. Als ik ’s avonds voor de TV zit te zappen van Nieuwsuur naar OP1 en naar Jinek, o nee, het is nu Beau geloof ik, wordt ik ’s nachts gillend wakker wanneer in mijn droom een joekel van een naald in mijn arm prikt. Keek eerder altijd de andere kan op als ik op TV zag dat iemand een injectienaald in z’n arm kreeg gejensd. Nu ben ik daar immuun voor en kijk ik of die naald er aan de andere kant ook doorheen komt en het spulletje vanuit de spuit op de vloer spuit. Zag laatst iemand met een heel dun armpje, vandaar.

Van viroloog naar vaccinoloog

Oké, ik mag graag een stukje fantaseren maar dat is bedoeld om aandacht te trekken. Het is nu zover dat we worden klaar gestoomd voor het vaccinatieprogramma van de overheid. Van viroloog worden we nu allemaal vaccinoloog. We hoeven niet eens een studie te volgen Als de dagelijkse talkshows op TV volgt kun je je zo aanmelden voor een examen. Daar komt veel geleerdheid van afgestudeerde experts voorbij die hun kennis graag delen met de kijkers. Daarom lopen er nu miljoenen virologen rond in ons kleine polderlandje. Binnenkort dus ook een paar miljoen vaccinologen als we tenminste massaal naar de talkshows blijven kijken.

Financiële injecties van de ECB

De experts op het gebied van immuniteit zullen elke avond het volk toespreken en uitleggen waarom het zinvol is om ons in te laten enten. Nu wil ik mij daar niet verder mee bemoeien want ik ben nog lang niet een expert omdat ik wel een jaartje “OP1”  en “Beau”(of is het straks weer “Jinek?) nodig denk te hebben om er achter te komen of ik mee ga doen aan het vaccinatieprogramma. De discussie daarover laat ik graag aan de lezers over, wie weet wat voor info het oplevert. Toch wil ik een  andere kant op. Niet op het medische maar op het financiële vlak. Ik wil alvast vooruit kijken om te weten wat de invloed is van deze coronapandemie op de economische gevolgen van de komende jaren. In maart 2020 werden we opgeschrikt door een forse koersdaling op de beurzen en dachten we dat een beurscrash aanstaande was. Niets van dat alles, de beurzen gingen vanaf april weer flink omhoog. De echte insiders hadden het voorspeld. Door de enorme financiële injecties van de ECB en overheden werden bedrijven en beleggers weer vol gepompt met stimulerende middelen zodat onze economie niet ziek werd. Met deze wetenschap denken velen dat de economie niet meer kapot kan.

“De overheid zorgt goed voor ons”

We hoeven ons niet meer in te spannen, het geld rolt vanzelf naar ons toe. De overheid regelt niet alleen onze gezondheid maar regelt ook ons inkomen. Niet eens een nadenkertje. Het is helemaal waar. Als je zonder werk raakt doordat de NOW-regeling naar de werkgevers wordt afgebouwd, en je wordt doorgestuurd naar het UWV-loket, dan beland je vanzelf in een uitkering. Dat betekent weliswaar een lager inkomen, maar in veel gevallen kan er een toeslag worden aangevraagd voor de hoge zorgverzekering of de hoge huurprijs, dan wel voor de kinderopvang als men een studie gaat doen terwijl men kinderen heeft. “De overheid zorgt goed voor ons.” Nu komt het nadenkertje. Waar groeien de geldbomen die deze geldcarrousel draaiende houden? Zijn het onze eigen belastingcenten die de overheid netjes verdeeld aan ons terug geeft? Zijn het de geldpersen van centrale banken die ongelimiteerd euro’s en dollars rondpompen? Ik weet zeker dat mensen die dit geloven nu denken dat we in een tijdelijke coronadip zitten en daar weer uit komen zodra we allemaal immuun zijn gemaakt. Wat hebben we een geweldige overheid.

‘Start de geldpersen’

U begrijpt dat ik nu overdrijf. Ols oud overheidsdienaar, waarbij je tegelijk ook een burger bent, weet je al te goed hoe de hazen lopen. Net zoals bij de wilde konijnen worden ze af en toe afgeschoten. Het was een tijdje rustig in sprookjesbos maar Ik vrees dat de hazenjacht weldra weer wordt heropend. Als de vrieskisten straks leeg raken begint het jachtseizoen. Dat is zo ongeveer mijn beeldspraak met betrekking tot het verloop van de maatschappelijke ontwikkelingen in de komende jaren. Vanaf volgend jaar komt namelijk de bodem van ’s Rijks Schatkist in zicht. Er wordt momenteel teveel gegraaid om 2,3 miljoen werknemers in dienst van het MKB door te betalen. Om de KLM nog in de lucht te houden, om de enorm oplopende kosten in de zorgsector te betalen, om de begrotingsgaten van de verschillende ministeries te dichten, enzovoort, enzovoort. Helaas beschikt het Rijk niet over een geldpers, net zo min als de centrale banken, zoals veel mensen denken. Het geld dat in omloop is wordt namelijk helemaal niet gedrukt. Alleen de verfrommelde bankbiljetten worden door DNB(De Ned. Bank) uit het systeem gehaald en herdrukt. De hoeveelheid geld in onze economie wordt vermeerderd door de uitgifte van krediet van de systeembanken. Daarbij gaan we als samenleving de verplichting aan om geleend geld terug te betalen. Momenteel wordt er uitbundig geleend om de coronacrisis de kop in te drukken. Zowel door overheden als door bedrijven als door particulieren. Nogmaals met de verplichting om terug te betalen.

De geldpers bestaat niet

Vanaf 2021 moet er biljoenen aan krediet worden afbetaald. Deze enorme hoeveelheid aan verplichtingen legt een zware druk op het uitgavenpatroon van huishoudens en overheden. Kijk alleen maar naar de hypotheeksommen die door hoge huizenprijzen door het dak zijn gegaan. De hulppieten van de Sint hebben vanwege hoogtevrees massaal bedankt om hun rondje over de daken te doen dit jaar. Hier blijft het niet bij. Het is alvast een gewenningsproces aan meer. Nog “meer consuminderen,” nog minder omzetten in het MKB, nog minder belastingopbrengsten voor de Schatkist, van alles en nog wat minder, maar wel meer schulden. Dit maakt voldoende duidelijk dat de geldpers niet bestaat. Monetaire autoriteiten hebben geleerd van de Weimarrepubliek. Met hyperinflatie in de economie begint ook de revolutie. Dus rest alleen een schuldafbouw en een lange periode van stagnatie. Geen toeval zo vlak na een pandemie. Zijn we straks allemaal weer gezond en immuun voor corona, dan mogen we keihard aan de slag om de economische schade op te ruimen. Dat gaat nog een dingetje worden. Het zal moeilijker zijn dan herstellen van corona. De injecties van centrale banken aan de financiële markten worden straks verfoeid want die hebben de beurzen opgeblazen. Als deze gaan crashen dan likken beleggers hun wonden.

Zuster Klivia

Hoop ik toch één ding! En dat is dat de coronavaccins wel gaan helpen en dat we niet om de zoveel maanden als junkies aan die spuiten hangen. Ach ja, laat ik het afwachten. Ik ga maar weer kijken naar OP1 en naar Beau op 4. Geen idiote theorieën bedenken. Kom maar op met die spuit, zuster Klivia, jens ‘m er maar een flink eind in.

GW

7 reacties

  1. Overheidsschulden kunnen door de centrale banken worden afgeschreven. Particuliere schulden en bij bedrijven is wel een probleem. Die zullen afbetaald moeten worden.

  2. Voor veel mensen kan dadelijk al het leuke van tafel er is straks geen geld meer voor, net wat Gerrit al min of meer laat doorschemeren in z’n stuk. Het dagelijks adagium is dan: Werken/leren je mond houden en belasting betalen, beetje een lopende robot zeg maar. We gaan richting dystopische samenleving zo.

  3. De financiële repressie https://nl.wikipedia.org/wiki/Financi%C3%ABle_repressie zal nog lang duren. Het IIF suggereert om de volgende tien jaar fiscale reflatie te doen. https://www.interest.co.nz/news/107995/institute-international-finance-global-debt-monitor-embargoed-until-thursday-morning https://www.investopedia.com/terms/r/reflation.asp#:~:text=Reflation%20is%20a%20fiscal%20or,after%20a%20period%20of%20contraction. De overheidsschuld zal dan blijven groeien. Ik vind het wel eigenaardig dat men zo weinig infrastructuurwerken uitvoert wat toch ook typisch is voor een Keynesiaans beleid. Als de deflatoire krachten zo sterk zijn als in Japan dan kan die staatsschuld nog flink oplopen en worden we op de duur allemaal een beetje Japan. Met een verschuiving van particuliere- en bedrijfsschulden naar overheidsschulden. https://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/do-deficits-matter-japan-shows-they-do/

    1. Citaat: “Met een verschuiving van particuliere- en bedrijfsschulden naar overheidsschulden”

      Oké, maar wie is de overheid? Daar zijn we als samenleving aan verbonden en dat betekent dat uiteindelijk de belastingbetaler betaalt. Misschien niet wijzelf maar onze kinderen. Ook overheidsschuld is in handen van (institutionele) beleggers. Door de huidige lage tot negatieve rentetarieven betalen we dus in feite al mee via bijvoorbeeld onze pensioenfondsen. Dit heet financiële repressie, opgelegd door monetaire beleidsmakers en overheid. Langzaam aan worden we er ingemoffeld. Nog één stapje te gaan en dat is een negatieve rente op spaartegoeden, dus ook beneden de 250.000. Dan is de financiële repressie compleet. Betalen we voor zowel de staatsschulden alsmede de particuliere- en bedrijfsschulden. De enige weg terug is een “debt-jubilee.” Dat is de snelste en meest pijnlijke methode, maar dan ben je er wel vanaf. Uithuilen en opnieuw beginnen. De andere weg is een langjarige martelgang. Genezen met slaaptabletten heeft nooit gewerkt.

      1. Ik wil toch nog even terug komen op het uitvoeren van infrastructuurwerken door de overheid. Je zorgt dan voor extra tewerkstelling en dan heb je kans op looninflatie en vervolgens prijsinflatie in het algemeen. Het is het ontbreken van voldoende looninflatie dat ervoor zorgt dat er deflatiegevaar is. Maar het klopt dat overdreven schuld toekomstige consumptie en dus ook economische groei in de weg staat. Voor een “debt jubilee” moet je ook een draagvlak vinden. De spaarder wil namelijk niet opdraaien voor de flierefluiter. Dan is de idee van helikoptergeld niet zo gek. Iedereen even veel. De spaarder heeft wat extra om te consumeren en men kan de flierefluiter verplichten om met dat geld zijn schulden aan te zuiveren. Een uitgebreid en interessant artikel hierover: https://www.nakedcapitalism.com/2020/09/its-time-for-a-debt-jubilee.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: