Wat heeft de prijs van het zilver de laatste weken zo naar beneden gedreven? Vele groten uit de wereld van de edelmetalen hebben hier hun licht al over laten schijnen. En onder hen zijn er die nogal hechten aan vraag en aanbod als het aankomt op deze spotprijs van zilver. Vanuit dit standpunt van vraag en aanbod gezien, zou je juist mogen verwachten dat de vraag naar zilver dus minder is, want de prijs is fors gedaald.

Zilvertekort?

Maar is dit ook terecht als er beweerd wordt dat juist de vraag enorm is toegenomen naar zilver munten, zoals breeduit in de alternatieve media wordt vermeld. Trouwens onder vermelding van de diverse aantallen bij de verschillende mints vandaan, dus absoluut niet uit de duim gezogen. En je mag zonder meer stellen dat die hoeveelheden enorm zijn toegenomen. We praten hier wel duidelijk over munten en mogen we dan ook zonder meer stellen dat zilver ‘in het algemeen’ dus een enorme toename in vraag ondergaat? Hier zet ik toch echt mijn vraagtekens bij. Ook bij de gevolgtrekking dat dus vanwege die enorme vraag naar munten de prijs wel hoger moet gaan.

Indirecte metingen

Laten we het eerst eens hebben over indirect metingen. Dit gebeurt wanneer de echte achtergronden niet echt duidelijk zijn, maar om toch een idee te krijgen meet je andere zaken om toch een beeld te kunnen krijgen. Je gaat er dan vanuit dat sommige zaken een hoge mate van correlatie hebben. Wat we dus bij zilver doen is aan de hand van de verkoop van zilveren munten een idee te krijgen van de vraag naar zilver bullion. Maar is dat verband er werkelijk? Het antwoord is: nee, niet noodzakelijkerwijs.

Productieproces

Om een zilveren munt te kunnen maken heb je om te beginnen een zilverbaar nodig, waarop je dan een omvangrijk productieproces loslaat. Die baar moet o.m. gaan door een proces van persen die onder hoge druk de baar doen veranderen in sheet van een bepaalde dikte, die daarna gestanst moeten worden en gepolijst tot de uiteindelijke vorm is bereikt. En dan moet de munt ook nog eens geslagen worden. M.a.w. een tekort in de markt voor munten hoeft beslist niet te duiden op een tekort in de bullion markt. En vooral bij wat we nu zien, waarbij de industrie wereldwijd duidelijk minder produceert en dus zal ook de industriële vraag naar zilver behoorlijk zijn afgenomen. Er vindt dus a.h.w. een verschuiving in voorraden plaats. Iets waar ik al eens eerder over geschreven heb.

Conclusie

Als  een mint 100.000 1-ounce munten wil slaan heeft hij in principe genoeg (theoretisch gewicht) aan 20 futures contracten van 5.000 ounce per future. En ik maak me sterk dat de mints dit ook best wel op deze manier zullen doen bij de zilverproducenten. Zoveel is dat nou ook weer niet. Zij zijn gewoon tijdelijk overrompeld door de vraag en hebben of hadden dit voorzien. Je kunt ze hooguit verwijten te kleine voorraden aan te houden. En om even in aantallen te blijven de Open Interest in zilver bedraagt momenteel zo’n 150.000 contracten.  Kortom ik ben bang dat de diverse verhalen een eigen leven zijn gaan leiden, waarbij niemand echt liegt, maar dat de werkelijke zaken toch echt wel iets anders liggen, dan gesuggereerd wordt.

10 reacties

  1. Klopt natuurlijk helemaal dit verhaal.
    De premies op de munten is nu gigantisch hoog. Puur omdat de vraag naar munten flink is gestegen.
    Voor spotprijs koop je gewoon de zilverbaren; alleen voor particulieren komt daar 21% BTW bovenop, die je ook heel moeilijk kunt terugverdienen.
    De enige manier om zilver goedkoop op te pikken is oude zilveren munten te kopen net iets boven spotprijs (guldens en rijksdaalders tot 1967 en zilveren tientjes)

  2. Beste Dick, 20 futures contracten bestaan uit 100.000 papieren ounces zilver. Dit is bij lange na niet genoeg om ook maar 1 fysieke zilveren munt te slaan, maar dat terzijde.

    Er wordt op papier de hele jaarproductie in 24 uur tijd verkocht. Ook is zilver vooralsnog een bijproduct van andere mijnactiviteiten die bij een krimpende economie teruglopen en een eventueel tekort versterken.

    Men verkoopt geen zilver meer voor een naar beneden gepimpte papieren prijs, en we gaan straks weer een eerlijke prijsvorming krijgen door vraag en aanbod. De papieren prijs is irrelevant as we speak.

    1. De mints moeten zich verzekeren van zilvertoevoer om hun munten te kunnen slaan. Een zilverproducent verkoopt zijn futures als zeg maar hedging. Dus zijn die papieren ounces opeens fysieke ounces geworden op zeker moment in de toekomst. Maar ik geef toe, dit is slechts een voorbeeld van hoe het zou kunnen gebeuren. Er zijn natuurlijk voor een mint om fysiek aan te kopen ook nog andere mogelijkheden. En ik denk dat een zilverproducent het best wel fijn zal vinden een mint als een van afnemers te hebben.

      De spotprijs ontstaat inderdaad in future markten voor zilver, waarbij de shorts (zeggen ze) geen zilver hebben en de longs (zeggen ze) geen geld hebben om dat zilver te kopen. Dus ben ik het helemaal met je eens dat dit geen reëele prijs kan opleveren. Maar dat zijn munten eigenlijk nooit. Als je het mij vraagt kun je onderhand net zo goed baren kopen met BTW als munten. In eindprijs ontloopt het elkaar niet zoveel.

      Het betekent natuurlijk ook dat de productieprijs van zilver een rol gaat spelen in het spel van vraag en aanbod.

      Dat er een hele jaarproductie in 1 dag verkocht wordt zegt mij niet zoveel, als ik niet weet hoeveel vrij zilver er beschikbaar is, want dat is het werkelijke aanbod dat boven de markt hangt tegen een zekere prijs natuurlijk.

      We krijgen pas eerlijke prijzen als net als bij de valuta de vraag en het aanbod de enig werkelijk overgebleven factoren zijn, die de prijs bepalen. Maar dat zie ik nog niet zo snel gebeuren, daarvoor zijn de andere belangen te talrijk (o.a. politiek).

      1. Het hele edelmetaal gebeuren is idd een warboel en barst van de manipulaties en tegenstrijdige belangen. Mijn houvast is de groei van de balansen van centrale banken, die m.i. moet blijven groeien (straks parabolisch) om een instorting te voorkomen. Uiteindelijk leidt dit tot een vlucht uit papier. Wat dat gaat betekenen voor de waarde van zilver, nou ja, omhoog dus. Maar wanneer? Sprott heeft diverse malen calculaties gepubliceerd dat er wel degelijk fysieke tekorten ontstaan. Maar wat je zegt, er zijn talrijke onzekere factoren. Hieronder een vrij recente. Want plakken gaat niet meer als ik al iets heb getypt.

  3. Tot nu toe blijkt dat de hele financiele wereld als een kaartenhuis in elkaar kan storten. Elke dag wel weer een ander schandaal.

    Tijd is te koop, maar hoelang nog?

    Beter een vogel in de hand dan 1o in de lucht.

  4. De verwarring wordt natuurlijk niet voor niets gezaaid.

    Er is veel ‘ papieren ‘ zilver er is minder en zelfs weinig aan fysiek zilver.
    Zilver wordt in de industrie veelvuldig gebruikt en de vraag neemt alleen maar toe. Er is een tekort . En de prijs van fysiek zilver ligt op 35 dollars in de praktijk.

    Als grondstof waardevol doch voor kleine groep in de economie- de industrie.
    Als papieren handel gewoon een handelen ‘speculaas’ (speculatie) object als bijv .een aandeel zeer waardevol om mee te speculeren op beursen en via de comex wereldwijd.

    Zilver als grondstof – op de Comex beurs met twee gezichten – en zilver als derivaat.

    Zilver als paper money -derivaat werkt met gelijke principes als opties e.a
    In grote hoeveelheden te scheppen oneindig in volume… (Oneindig veel speculaas…)

    Zie de contrast. Fysiek tekort Papieren overvloed….
    Wat in natura grondstof beperkt aanwezig is doch als ‘papier’ oneindig.
    Beperkt fysiek oneindig papier.

    M.b.v oneindig veel aan papieren zilver houdt bijv JP Morgan de controle.

    De industrie dagdagelijks hebben er zowel voordeel als nadeel van .
    De kopers betalen een lage prijs, de verkopers van fysieke baren of munten krijgen een (te) lage prijs.

    De mijnbouw lijdt meest onder te lage zilverprijs. Maakt bedrijven failliet deze worden overgenomen door de grootste multinationals.

    Alleen grote multinationals en grote Banken zelfs 1 Fed voor de gehele wereld is de toekomst voor en vlgns. Usa en Eu -ropa- Bilderberg- Global Governance genoemd.

    Dus kleinere mijnbouw bedrijven over de cling jagen is een deel van
    huidige zilver gebeuren.Griekenland moest en zou van Merkel haar Goud-zilver laten ontginnen door een multinational uit Canade en VS.

    Hun Goud vertrekt zonder noemenswaardige belastinginkomsten uit het land en zelfs de mijnbedrijven werken met buitenlanders.
    Griekenland mag alleen de koffie juffrouw leveren….
    Het land raakt alles kwijt letterlijk.

    De realiteit dus ook Nederland kan zo zijn gas kwijt raken aan…als Nederland steeds hogere schulden zal aangaan voor garant staan Banken redden en ESM 5 miljard IMF 5 miljard per jaar EFSF e.a.

    Eerst schep je een belastingvrije route Amsterdam Ierland Kaaiman eilanden bijv…
    Google betaalt via route 0%.

    (Gebruik bijv DuckDuckGo als zoekmachine op je PC…decentraliseer en protesteer zo mede tegen belastingontduikingen..)
    Besef dat de belasting welke bijv. GSachs /Google NIET betaald in Nederland (Ze betalen nooit meer als 4.5 %) WIJ moeten betalen.

    Een baar zilver verliest nooit zijn waarde en kan alleen maar stijgen ondanks macht JP MOrgan- GSachs e.a.

    Zilver komt nooit meer uit de greep van enkele grote- manipuleerders. Ze heersen en beheersen mede dank zij hun Centralisatie.Centralisatie is de dood voor velen ..niet alleen voor MKB Nederland.

    Met de geschapen verwarring -om de controle te houden en uit te breiden moeten leren leven-

    Fysiek zilver is en blijft en als betaal middel ook in eu -ropa binnen 5 jaar wordt verwacht.. Euro en dollar hebben gelijke ouders.

  5. Zilver wordt veelvuldig gebruikt in wapens, in haast alle medische instrumenten, laboratoriumapparatuur, audio, ruimtevaart , vliegtuigen. Autoonderdelen, etc.
    Goud–Zilver. Goud kan nog worden gevonden in bijv. Australië op de bodem of in een rivier of laag grond tot 50 meter diep.

    Zilver moet uit diepere lagen in de aarde komen dus veel en veel kostbaarder dan Goud.
    Dat de prijs zo laag blijft is kwestie van tijd.
    Hoewel de hoeveelheid zilver t.o.v. Goud op en in de aarde niet gekend is kan de hoeveelheid zilver wel eens minder zijn dan de hoeveelheid Goud.

    Sommigen vermoeden dat de lage prijs van zilver te zien is als de overwinning en trots van o.a. een JP Morgan de macht om een metaal zo laag te houden …Ze zijn Übermensch een joods principe door Rothschilds Fin. Elite o wat je in de praktijk meegemaakt moet hebben om te geloven.
    Als je Übermensch gedrag ziet zie je ook het Crisis scheppen gedrag om hun doel te bereiken. De essentie. Een Eu-ropa fiel weet niet half waarmee hij in zee gaat.

    Gold & silver zijn money-geld. Als je Geld in huis wenst dan is de keuze eenvoudig doch niet iedereen kan dit.

    Valuta munt euro is schuld credit- Munten currencies zijn schuld.
    Het idee van Geld als zilver of goud is te onwennig niet vertrouwd.

    Er is een tekort aan fysiek zilver doch de hoeveelheid kom je niet te weten …die is gemakkelijk manipuleerbaar.

    Er wordt nu al Zilver aangekocht via contracten voor komende 10 en > jaar zegt al hoe weinig er voorradig is en als mijnbedrijven sluiten wordt de hoeveelheid nog minder.

    Goud wordt veel gereclycled doch zilver weinig.

  6. Vraag eens aan een cyprioot die zilver had, hoeveel zilver waard is, en stel diezelfde vraag dan ook eens aan een depositohouder.

  7. Beste Max erg goed opgemerkt jou analyse mbt tot het zilver. Historisch was altijd de ratio 1:16. Nu we weten niet precies hoeveel zilver er nog in de grond zit en hoeveel precies bovengronds, maar we weten zilver wordt dagelijks verbruikt in grote hoeveelheden en die komen nooit meer terug in tegenstelling tot goud waarvan de hoeveelheid nog altijd stijgt. Eigenlijk is zilver het meest ondergewaarde grondstof temeer dat over een jaar of 10 het meeste zilver zal zijn gemijnd.

    Overigens kan je perfekt zilver kopen in Hong Kong en Singare zonder die vevelende btw (straf tax) in NL maar gewoon btw vrij zoals het hoort.

    Hoe hoog de prijs van goud en zilver zullen gaan hangt af hoeveel geld er nog bijgedrukt gaat worden, ik ga ervan uit dat we een reset gaan krijgen die erg pijnlijk is beetje zoals tientje van Liefting destijds een gelegaliseerde roof van de overheid zelfde als met Cyprus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: