Is huidige polarisering in de samenleving de aanzet tot sociale onrust?

(Het besluit van collega auteur Joost van Buuren om te stoppen met schrijven voor Biflatie.nl doet de vraag rijzen of dit platform blijft voortbestaan. Die beslissing is aan de eigenaren. Ik ben hier gastauteur en neem niet deel in de besluitvorming van de redactie. Als Biflatie.nl ophoudt te bestaan kunt u mij volgen op mijn eigen blog: gerritwelbergen.wordpress.com. Op dit platform houd ik mijn archief bij dat ik openbaar deel zonder winstoogmerk. Schrijven is mijn passie en daarmee val ik graag anderen lastig. Ik ben niet anoniem, ik schrijf met eigen ‘beperkt’ verstand, soms uit het hart, maar altijd met eigen mening. Andere meningen van maatschappelijke waarde zijn van harte welkom. Op Biflatie heb ik geleerd van de referenties van meedenkende lezers. Een mens is nooit te oud om te leren, daarom nodig ik u uit mijn columns te volgen en desnoods aan te vullen met uw referenties).  

Bizarre tijden

Tijden veranderen, daar doen we niets aan. We moeten met de tijd mee, zo zeggen we dan als we verontwaardigd onze verontrusting uitspreken over veranderingen in de maatschappij die ons niet welgevallig zijn. Het is een bekende uitspraak bij ouderen die moeite hebben om het snel voortschrijdende tijdritme bij te houden. Toch denken niet alleen ouderen dat we in bizarre tijden leven, ook zijn er steeds meer jongeren die luidkeels roepen dat het niet normaal is wat er momenteel gebeurt. Onbetaalbare woningen, ontspoorde energietarieven, achterstanden in het onderwijs, politieke polarisatie met bedreigde politici en diverse beperkende en controlerende overheidsmaatregelen die ons leven en welzijn er niet prettiger op maken. Dat komt door corona wordt dan nogal makkelijk gezegd.

Houd mobiel paraat

Insiders weten wel beter en benoemen een aantal andere zaken die een vernietigende invloed hebben op ons inkomen en welzijn. In mijn schrijfsels heb ik regelmatig het monetaire beleid van centrale banken aangewezen als vernietigend voor de inkomens van Jan Modaal en tante Truus, zeg maar de massa. Vernietigende rentetarieven die huizenprijzen door het dak jagen en jongeren opschepen met een maandlast die alleen kan worden opgebracht met twee inkomens en overuren. Geen vergoeding voor je uitgeleende spaarcenten die rap interen door oplopende inflatie. Nog meer repressief is het idee dat anno 2021 een vaccin of gezondheidstest nodig is om toegang te verkrijgen tot de maatschappij. Jongeren vragen zich niet af of vaccinatie is bedoeld voor bescherming tegen een virus. Uitzonderingen daargelaten. Ze zien het hooguit als een verstorende rompslomp in een maatschappij waar ze gewend zijn hun smartphones paraat te houden.

Partners van Big Brother

Behalve bellen en internetten kunnen we appen, instagrammen, twitteren en de laatste noviteit is dat we onze smartphone inzetten als controlemiddel voor de overheid. Ach, dat  hoort nu eenmaal bij het moderne leven waarin de technologie van Big Tech en de medicinale kracht van Big Farma de nieuwe partners zijn van Big Brother. In het nieuwe tijdperk van de 4e Industriële Revolutie kunnen we ons laten bedienen door de voortschrijdende technologie, robotica, AI(Artificial Intelligence) en uiteraard de (medische) wetenschap die met theoretische modellen tracht de invloed op een maakbare samenleving te vergroten. Ooit maakten onze geleerden studies over het ontstaan van onze planeet op basis van onderzoek van de bestaande materie en de geschiedenis. Nu maken de geleerden inschattingen op basis van modellen om te zien hoe het gedrag van mensen in kaart kan worden gebracht. Een wezenlijk verschil lijkt mij. Een omslag in het wetenschappelijk denken waarvan nog weinigen beseffen hoe groot de impact daarvan is op het menselijk bestaan.

Centraal gezag

De techniek en de middelen zijn namelijk voorhanden om de mens te behoeden voor het maken van fouten en voor het uitvlakken van risico’s. Neem de futuristische stuurloze batterij-auto’s, de nieuwe mRNA-vaccins die synthetisch mRNA bevatten dat de code draagt van bepaalde eiwitten van virussen, en kijk naar de uitrol van het supersnelle 5G-netwerk waarmee onbeperkt data kan worden uitgewisseld. Dit alles moet worden gereguleerd en aangestuurd door overheden. Overheden die worden aangestuurd door regeringen van landen die zich hebben aangesloten bij internationale en gouvernementele organisaties die via de besluitvorming op hun vergaderingen grootse plannen doorvoeren om de wereld te verbeteren. Kijk naar het Klimaatakkoord van Parijs(2015) met de energietransitie, kijk naar de bestrijding van pandemieën(WHO), hulp aan de derde wereld en alle mondiale problemen die we moeten oplossen door te luisteren naar het centraal gezag. Centrale  besluitvorming moet uiteraard door alle aangesloten lidstaten worden uitgevoerd, anders gaan de idealistische plannen niet tot resultaat leiden.

Soldaatjes in de rij

Zo werken nu eenmaal de regeltjes die van bovenaf worden opgelegd. In een wereld met  internet met 5G, AI, robotica en inzet van nieuwe vaccins krijgen we alleen een ideale Nieuwe Wereld Orde als we gedwee de instructies opvolgen. Nooit tegen spartelen als je wordt gecontroleerd op mankementen. De wereld is alleen perfect als ook de mens perfect in orde is; desnoods met hulpmiddelen die ons (gratis) worden verstrekt. Dit is zoals onze toekomst er uit gaat zien, tenzij we tegenspartelen. We krijgen niets voor niets, we moeten  wel iets inleveren. Dat is ons zelfbeschikkingsrecht. Logisch toch? Bij een centrale aansturing moeten we niet eigenwijs in de weg lopen, dat staat niet netjes. Sta rechtop in de rij. Kijk naar de militaire parades in Noord Korea. Hoe mooi is dat niet als alle soldaatjes strak in de maat op één lijn kordaat en rechtop voorbij marcheren en de grote leider tevreden applaudisseert. Ach, NL is een vrij democratisch land, een dictatuur gaan we hier niet accepteren, toch? Als mensen beweren dat we momenteel in een medische dictatuur vertoeven en de media roepen dat daar geen sprake van is dan zie ik een polarisering in meningsverschillen.

Tweedeling

Dan zie ik dat door de invoering van een medisch paspoort dat mensen, die een beroep doen op hun zelfbeschikkingsrecht, worden uitgesloten van de maatschappij. Dan zie ik hevige discussies die ontaarden in ruzies binnen families en gemeenschappen. Dan zie ik de goedgelovige mensen die overtuigd zijn dat de regering het beste met ons voor heeft tegenover wantrouwende wijsgerige mensen. Dan zie ik polarisering en tweedeling die sociale onrust geeft. Dan zien we demonstranten die in aantallen groeien naarmate de tweedeling meer voelbaar wordt in de portemonnee. Wat we nog meer gaan zien gaan we vanzelf wel zien.

GW

13 reacties

 1. Dag Gerrit, ik schrik wel de berichtgeving die je brengt. Gaat Biflatie stoppen?!?!? Nee toch? Ik volg jullie al jaaaaaren, maar doe nooit actief mee met discussies. Wat ik wel heb gemerkt is dat sinds 2021 wel heel erg veel geplaatst werd over Bitcoin en crypto, maar toch vond ik de economische stukken ook nog terug en de natuurlijk door mij graag gelezen artikelen waar jij de laatste actualiteiten en maatschappelijke misère uit de doeken doet.

  Wat jammer dat jullie dit platform stoppen. Heeft Joost een andere baan? Of kan hij de druk niet meer aan? Haha. Nou, hier dus een reactie met dank van een trouwe lezer die ook voor het eerst eens iets zegt.

  Groet van Jaap

  1. Dag Jaap, dank voor je gewaardeerde reactie.

   Zoals ik schreef ben ik hier slechts een gast, zeg maar een stamgast. Ooit door oprichter Koen Dil gevraagd om actief columns te schrijven nadat ik mij veelvuldig meldde met reacties onder pseudoniem “Piet Pineut.” Na de overname door nieuwe eigenaar kon ik onder dezelfde voorwaarden gewoon mijn grieven kwijt naast veelschrijver Joost van Buuren die alles weet over crypto. Niet echt mijn ding maar wel flink gegroeid en daarom volop in de schijnwerpers hier.

   Het is jammer dat Biflatie.nl stopt per einde van deze maand. Ik heb daar geen invloed op. Ik vind het jammer voor de trouwe lezers en zal de lezersreacties met verwijzingen naar waardevolle stukken missen. Als er een transfermarkt zou bestaan voor freelance auteurs dan zou ik mij bij deze aanbieden voor een paar columns in de week. Al is het alleen maar om reacties los te peuren van meedenkende lezers. Misschien zie ik sommigen terug op mijn eigen blog, gerritwelbergen.wordpress.com.
   Iedereen is van harte welkom.

 2. Beste Gerrit,

  Zou toch leuk zijn als dit blog blijft voortbestaan. Joost zou bv een maal per maand een leuk stukje kunnen schrijven. En Koen kan toch wel een paar nieuwe schrijvers vinden.

  Goede suggestie zou zijn om kontakt op te nemen met Karel van Wolferen van gezondverstand.eu en of jullie een paar artikelen van zijn weekblad mogen publiceren. Het is maar een suggestie! Maar zorg ervoor dat deze blog mooi in de lucht blijft.

 3. Koen Dil met eega was vlak voor mijn emigratie, das was in 2013 denk ik, bij mij op bezoek. Of ik het Blog kon vullen met artikelen. Maar ik zat op de wip met andere plannen. Op dit moment kon ik wellicht een bijdrage leveren om deze blog in de lucht te houden. Ik hou mij aanbevolen.

 4. Ik vind het leuk dat een paar positief ingestelde mensen de meerwaarde van Biflatie beklemtonen. De wereld zal niet vergaan zonder Biflatie maar wordt er ook niet beter op. https://www.youtube.com/watch?v=xWwUJH70ubM Ondertussen heb ik toch wel een andermaal alarmerend bericht gelezen waarbij wordt bevestigd dat wappies reden hebben tot bezorgdheid. https://www.xandernieuws.net/algemeen/euro-evangelie-economisch-journalist-arno-wellens-digitale-id-en-totale-eu-controle-in-2022/

  1. Ik mag graag Arno Wellens horen. Hij is een kritisch onafhankelijk onderzoeker en daarvan zijn er te weinig. De meesten zijn verbonden aan goed betalende mediagiganten. Wellens is accountant en ziet heel goed hoe het goeie geld naar het kwade geld stroomt. Hij is kritisch over de EU en heeft al heel wat publicaties op naam staan waarin hij de dubieuze praktijken over bv smeergeld, het opblazen van de ECB-balans, de wankele Deutsche Bank, de wankele euro en het wankelende EU-beleid aan de kaak stelt.

   Behalve Wellens zijn er meer academisch en juridisch opgeleide mensen die zien dat de gezondheidspas een voorloper is van iets groters. Zelf ben ik niet hoog opgeleid maar met mijn gezonde verstand zie ik ook dat we nog maar aan het begin staan. De massa geeft zich makkelijk over aan de digitale controle. Het is een langzaam proces waar we vanzelf in rollen doordat we vergroeid raken aan onze smartphones en laptop waarmee we werkelijk alles met een aantal muisklikken kunnen regelen.

   De digitale wereld sleept ons mee naar de volgende fase, die van robotica en AI(kunstmatige intelligentie). We staan er nauwelijks bij stil maar we staan aan de vooravond van het nieuwe tijdperk van transhumanisme. De maatschappelijke discussie hierover moet z.s.m. op gang komen. Willen we dat? Dat we ons ontwikkelen, met behulp van biotechnieken en cybernetica, tot een nieuwe soort transhumanisten. We leveren ons over aan Big Tech en Big Farma en leggen de regie in handen van Big Brother.

   1. ’t Kauwt allemaal zo lekker weg, digitale controle, Big zus en Big zo, trans…?
    Waar halen we genoeg (schone?) energie vandaan om al die boze dromen te verwerkelijken, uit het heelal? Misschien hebben we iets gemist van de aanleg van teledortatie of een pijpleiding naar Mars?
    Zoals het er nu voorstaat zullen we de fossielen nog decennia hard nodig hebben om te overleven en überhaupt (eventueel) de sprong naar minder vervuiling te maken. ‘Controleren’ blijft vooreerst een kwestie van vertrouwen en noest handwerk.
    Ga alvast een kuub hout hakken. Hopelijk hebt u ook een ouderwetse kachel voor de komende winter?

  2. @ivo biesmans: “Positief” en “Meerwaarde”?! Door de agressieve bitcoin marketing pop-ups is Biflatie voor de doorsnee bezoeker veranderd in een NO-GO Zone vol landmijnen en boobytraps. Get me out here!!

   1. Als ik het goed heb begrepen wordt u op het eind van de maand verlost van uw lijden. Nochtans heeft u ook interessante reacties gepost. Biflatie is als familie. Je bent het niet altijd met elkaar eens en toch blijf je elkaar opzoeken. Wat doen we hier anders op deze website?

 5. Nee, Biflatie kan toch niet stoppen??? Ik volg dit blog al sinds 2012, het is altijd in bookmarks blijven staan. Soms was het heel
  heel druk op dit forum, met wel honderden reacties. Inhoudelijk en discussies over de toekomst van de economie en van de wereld. Erg jammer als Biflatie.nl ook weg valt. Er gaan zoveel alternatieve media naar de haaien helaas. Wat is de reden dat Koen er mee stopt? Te druk in het goud? Zou echt enorm zonde zijn als we dit blog zouden moeten missen. Was in de hoogtijdagen (met heel veel schrijvers) superdruk. Moet toch wel weer kunnen? Zijn er te weinig bezoekers. Misschien wat minder over crypto en wat meer over macro economie terug? Is er niet iemand die het wil voortzetten? Gerrit, kan je het niet samen met Joost overnemen? Biflatie heeft toch best een groot bereik? Ik ken ook nog wel iemand die beurs stukken schrijft wellicht interessant?

  1. Mijn idee. Maar dan wel realistisch. Puur idealisme was vroeger. Tegenwoordig is ‘alternatief’ niet veel minder commercieel dan ‘regulier’. Het gaat dus overal om de poen, om een zo groot mogelijke hap uit de verleidelijke reclametaart. En de onverbrekelijk daarmee samenhangende afhankelijkheid van sponsoren/investeerders. Voor niks gaat alleen de zon nog op.

   Om een zo groot mogelijk deel van die afhankelijkheid te vermijden en tegelijk kwaliteit/niveau te verhogen hebben sommige toonaangevende alternatieve media (bijv. de internationaal bekende DWN), naast het beperkt toelaten van advertenties, de (betaalde) abonnementsverplichting voor gebruikers ingevoerd.

   Bij DWN, met zijn historische professionaliteit en grote achterban, wekt het. Gebruikers betalen graag voor een door de jaren heen betrouwbaar gebleken informatie, als geloofwaardige tegenhanger van de massamedia.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.