De levensduurte stijgt. In de volksmond wordt ´inflatie´ wel benoemd als ´de prijzen die stijgen´. Terwijl die stijgende prijzen slechts een gevolg zijn. Van teveel fiatgeld in het monetair systeem. Dit verschijnsel (een never ending story?) zal volgens Japanse financiële gigant Nomura Holdings beslist leiden tot inflatie. Massale inflatie zelfs. Het economische herstel dat verwacht (!) wordt, doet daar haar duit bij, luidt het op Zerohedge. De financiële holdingmaatschappij stelt dit in haar recentste global economic outlook Rapport. Het draagt de veelzeggende titel Turbo-Charged Global Reflation“. Een tsunami zelfs aan inflatie, wordt er vernoemd, verwacht! Laat ons toe…dit te betwijfelen. Bear with me. 

´It´s the velocity, stupid!´

Dat zou dan inderdaad tegengesteld zijn aan onze persoonlijke visie van deflatie. De complete tegenhanger zelfs van inflatie (wat letterlijk betekent ´geldontwaarding´. Die koopkrachtverlies tot gevolg heeft. Het oh zo gevreesde, figuurlijke krimpen van de inhoud van je portefeuille). Deflatie, jawel, en dat omwille van de omloopsnelheid van fiatgeld, die nog steeds nul is. De Engelse term is velocity of money. ´Velocity is nominal GDP divided by the monetary base (Q/M). Velocity measures people’s willingness to hold cash or how often cash turns over. Lower velocity means that people are hoarding cash, which usually happens during periods of economic weakness, credit stress, and fear for banking institutions’ going-concern.´ En wat doet de Amerikaanse consument? Zijn en haar schulden afbetalen, jawel! ´Consumers are paying down debt and saving more than they have in decades. … Altogether, Americans repaid almost $83 billion in credit card debt during 2020 — a record, according to a Credit Card Debt Study by personal-finance site WalletHub´.

Kijken we naar de geldhoeveelheid, money supply in de VS. Ondanks de reusachtige stijging, vooral in het laatste jaar steeds harder…

Seeitmarket.com

…daalt de omloopsnelheid van datzelfde geld. Tot ongekende diepte zelfs, een omen…

Seeitmarket.com

Dit is waarom de financiële markten recent zo verwonderd waren, dat Fed Voorzitter Powell geen bijkomende monetaire acties aankondigde. Powel ziet deflatie als grootste vijand, net als ondergetekende. Daarom laat hij de rente nog wat verder oplopen. Hij hoopt zelfs dat ze nog verder stijgt. Just my 2 Satoshi´s opinion!

Is getekend: Joost van Bitcoin (a.k.a. Joost van Buuren)

11 reacties

    1. Ik zag hierover… ik meen ook via deze site.. een video van Charles Smith.. deze legde uit dat zodra stimuleringsgelden stoppen en zombiebedrijven en zombiebanken omvallen (pleite gehen zoals Krall zegt) er geld uit het systeem verdwijnt, omdat die schulden niet meer afbetaald kunnen worden. Die pleitewelle haalt zo veel geld uit het systeem dat de 1900 miljard die Biden vandaag ondertekent daarbij vergeleken niets is

      1. Mocht er desondanks toch ongewenst veel inflatie komen door hoogconjunctuur, dan kan men de belastingen ook verhogen (Ik vermoed echter niet dat dat het geval gaat zijn). Op die manier kan ook de overheidsschuld worden teruggedrongen. Sowieso wordt het gewicht van de overheidsschuld verminderd als het groeitempo van de economie groter is dan de rentekosten van de overheidsschuld. Dat is een ideale situatie maar een moeilijke evenwichtsoefening. http://www.cadtm.org/Deficits-debt-and-deflation-after-the-pandemic

  1. Ik zelf denk dat of we inflatie danwel deflatie krijgen er vanaf hangt wanneer en op welke manier de economie geopend wordt. Met de stimuleringsmaatregelen is er meer gespaard geld dan ooit tevoren en als de economie met veel beperkingen geopend gaat worden zal de bereidheid van mensen om massaal geld uit te geven niet groot zijn met deflatie tot gevolg. Wordt de economie te snel geopend dan zal al het gespaard geld in een economie met een door corona verminderd aanbod rollen en dan krijgen we wel degelijk inflatie.

    Hoe dan ook, ookal krijgen we eerst deflatie dan denk ik dat het een korte zal zijn gevolgd door een (hyper)inflatie. Dit omdat de wereldwijde schuldenlast zo hoog is dat het zich helemaal geen langdurige deflatie kan veroorloven. Uiteindelijk wordt de keuze: stimuleren en inflatie of een collectief bankroet. Aangezien de eerste methode tijd koopt welke de elites de gelegenheid geeft om hun vermogen veilig te stellen in assets lijkt het me niet moeilijk om te raden waar ze voor gaan kiezen.

  2. De zuidelijke landen Italie Griekenland ect . hebben zoveel schuld dat de enige uitweg de schuld weg inflateren.
    Ik verwacht een zeer hoge inflatie , maar de rente blijft negatief. zodat de schulden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Daarom heb ik mijn cash geld allemaal in stenen belegd. (bedrijfspanden / geen winkels )

  3. Ik verwacht dat deflatie en inflatie zich af gaan wisselen. Voorlopig worden vooral degene die aandelen en andere assets bezitten steeds rijker de rest
    natuurlijk armer. Er wordt door regeringen en centrale banken nu voorgesteld dat een digitale munt de oplossing is dat is natuurlijk niet zo. De schuldenberg is zo enorm hoog en blijft maar stijgen zodat deze corona mania een geschenk uit de hemel is voor de centrale banksters. De lockdowns geven hen mooi de gelegenheid om veel te printen. Het beste mi is je spaargeld in edelmetalen welke buiten het systeem zijn waarde behouden. Vastgoed daarmee ben je echt een doelwit voor een overheid die wanhopig is naar geld zo bestaat er wetgeving om je een dwanghyphotheek op te leggen indien gewenst. En een noodwet kan je goud en zilver vorderen als het in een kluis bij de bank ligt dus besef dat.

  4. Een ander belangrijk instrument dat al gereed is en al wettelijk is ingekaderd is de beruchte bail in wet. Dus komt een of andere bank in grote financiele problemen dan ben jij als je geld bij deze bank hebt staan de klos. Er zullen kapitaal kontroles komen, prijs kontroles etc. Argentinie is een mooi voorbeeld
    moet je eens kijken naar de Merval wat die toch geweldig heeft gepresteerd!
    https://tradingeconomics.com/argentina/stock-market
    Al dit leuks staat ons nog te wachten , sterker we zitten er middenin!
    Een beurscrash ik geloof er niet in, korrekties uiteraard wel maar we gaan extreem hoge beurzen zien.

  5. Maar dan ga je dus wel degelijk voor inflatie? De Marval is welliswaar 20x over de kop gegaan afgelopen 10 jaar, de Peso (valuta) is 20x onderuit gegaan. De beurs heeft dus ‘slechts’ zijn koopkracht weten te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: