james turkJames Turk is de directeur van de Goldmoney Foundation. In oktober 2003 voorspelde hij voor de – toen – komende tien jaar een fysiek zilver tekort tegen 2013/2015 en een prijs van – houd u vast – 400 dollar voor zilver en 8000 dollar voor goud. Het was geen natte-vinger-werk want Turk geldt als een wereldwijde autoriteit op het gebied van de edelmetalen en dergelijke mensen kletsen niet uit hun nek; ze hebben immers een waardevolle reputatie te bewaken. Toch zit hij er vooralsnog flink naast, al is het natuurlijk nog lang geen 2015.

De valuta’s gaan devalueren

We zitten volgens Turk momenteel in een “financial bust”- periode die nog vele jaren zal duren en dan grijpen mensen uiteindelijk naar vaste waarden, wanneer ze op zoek gaan naar veilige havens. Één van de veilige havens zijn dan inderdaad fysiek goud en zilver omdat er onder andere geen tegenpartij risico bestaat. Zie goud en zilver niet als een pure belegging want ze brengen geen intrest of dividend op en het resultaat zie je vaak op de lange termijn. Als de valuta’s devalueren.

Sparen met goud en zilver

Goud en zilver zijn écht geld en wat je dus doet is: sparen. En sparen is goed, ongeacht hoeveel tegenwerking je daarbij ook krijgt vooral van officiële zijde (zij die het slechte voorbeeld geven), ongeacht hoeveel volharding je ook moet tonen. Hij refereert aan de zomer van 1982 toen de Mexicaanse overheid failliet ging (“defaulted on its debt”); het zond de goudprijs omhoog met 50 procent in drie maanden en naar een verdubbeling in zes maanden.

Lees verder op Goudvergelijken.nl

7 reacties

  1. Tegen die tijd ben je blij dat je fysiek goud en zilver in je zak hebt… Het is met deze xtreem lage prijzen al lastig om snel aan fatsoenlijk edelmetaal te komen, laat staan in 2015 of later… De trend is onomkeerbaar. Ik zie de marges op fysiek goud en zilverprijzen enorm stijgen (later zal dit de goud en zilverprijs zelf doen laten rijzen..), want de prijzen blijven ze nog wel even drukken. Meneer Sprott moest maaaanden op zijn zilver wachten toen hij uitlevering eiste. Zijn baartjes moesten ineens snel gebakken worden, omdat het er gewoon niet was. Hoezo groot aanbod?

  2. zilvertekort kan best komen, echter er zijn ook ontwikkelingen waarbij zilver voor veel toepassingen ‘overbodig’ wordt. Google maar eens op een bedrijf in Canada op de Beurs daar.
    Het aankopen van ‘waarde’ tijdens de crisis, ja dat kan nu heel goedkoop in OG, daar ontvang je ook huur. Grote partijen doen dat ook, in London bijv.maar ook buitenlandse fondsen gaan in NL kopen, en zelfs Boekhoorn koopt heel Philips terrein op.
    Dus er is meer dan goud en zilver. Dit wordt dan ook nog eens fors tegengewerkt door partijen als JPM en HBSC in de futures en door hogere olieprijzen voor de miners.
    Zelf heb ik ook goud en zilver dus ik snap het wel maar het begint toch meer te lijken op een ‘verzekering’ voor het ondenkbare dan op een goed uitziende belegging.
    Sympathieke man trouwens die James Turk.

  3. Smon,
    Jouw infographic begint met : Er zijn 50 keer meer kopers dan verkopers.
    Dat kan wel zijn, maar voor elke ounce die wordt gekocht, staat ook een verkoper die het verkoopt.
    Er zijn 50 keer minder verkopers , dus de verkopers hebben een heleboel zilver in de verkoop.
    (Zilvermijnen ??)

  4. Het geeft maar aan, dat een voorspelling onmogelijk is en dat het niet meer dan gokken is. James heeft wel de stijgende trend zien aankomen, maar dat kon een blind paard ook zien.

    Er zijn gewoon te veel faktoren die een rol spelen bij het tot stand komen van een marktprijs voor edelmetaal. Kijk maar, wat de overheid in India doet, die zijn dit jaar met een belastingheffing op goud begonnen……dat is zelfs in ons eigen kikkerland nog steeds niet het geval (hoe lang kan dat nog blijven…wanneer wordt Rutte wakker).

    Zilver is in Nederland flink te grazen genomen, hier is de BTW van 6% naar inmiddels 21% verhoogd. Ook de rest van Europa gaat volgen ,Duitsland gaat per 2014 de BTW op zilver verhogen.

    Prijsstijgingen zijn dus niet intressant, de overheden zullen die afromen met forse heffingen of desnoods “edelmetaal bezit” strafbaar stellen.

    Ja, zo gaat dat in de boze wereld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: