Op weg naar QE Oneindig met Janet Yellen?

16

yellen 2Janet Louise Yellen (1946) is professor Economie en Vice-voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, waarvan ze begin 2014 aan het hoofd zal staan als opvolgster van Ben Bernanke.  Haar palmares is indrukwekkend met cum laude diploma’s, posities aan topuniversiteiten en zitting in belangrijke officiële comités. Waarom gaat een duidelijk super-intelligente dame dan straks de grote fouten van het verleden bevestigen of zelfs herhalen?

QE Oneindig

De Zwitserse investeerder en beleggingsspecialist Marc Faber wist het al vanaf de start van de “geldverruiming” in 2008: QE 1 zal verder gaan tot QE99. De centrale bank kàn eenvoudig niet meer stoppen, laat staan omkeren op de ingeslagen weg die uiteindelijk doodloopt. Het is de definitie van krankzinnigheid.

Roze droom of nachtmerrie in wording?

In een unieke opwelling van eerlijkheid (?) biedt de voormalige Fed official Andrew Huszar publiekelijk zijn excuses aan tegenover het Amerikaanse publiek voor zijn prominente rol in het QE-programma, dat hij “the greatest backdoor Wall Street bailout of all times” noemt, terwijl het officieel gepresenteerd wordt als goéd voor Amerika, goed voor de economie en de burgers! ’t Is allemaal maar bedoeld om de Amerikaanse banken tevreden te houden… Die deden en doen er nog altijd niet wat van hen verwacht wordt: meer geld uitlenen aan de reële economie om onder andere de consumptie te doen herleven. In de 5 jaar dat QE nu loopt, is er voor meer dan 4000 miljard dollars ‘gestimuleerd’. De aandelenmarkten zijn er maar wat blij mee.

Wie de bubbels wel zien

Desmond Lachman, voormalig topmedewerker van het IMF waarschuwt ” that QE  and other unorthodox monetary policies are having unintended consequences.  Among other consequences, Lachman sees signs of incipient bubbles forming throughout the world“. Bubbels in aandelen, obligaties en vastgoed, zelfs in de markten voor edelstenen en kunst, met 105 miljoen dollar voor een Andy Warhol en 83 miljoen dollar voor een roze diamant bij veilinghuis Sotheby’s.  Ook de Oostenrijkse School ziet nieuwe bubbels gecreëerd worden en oude nog meer opgeblazen.  Maar het dringt niet door tot Janet Yellen, die als nieuwkomer zou kunnen kiezen voor een rigoureus ander beleid : “Ms. Yellen wears the intellectual blinders of the mainstream macroeconomist which force her to focus narrowly on arbitrary and increasingly irrelevant statistical averages and aggregates like the CPI, the unemployment rate, and GDP and to ignore what is going on around her in real markets“.

Party like it’s 1999

Wederom wil niemand luisteren naar zij die waarschuwen dat dit allemaal verkeerd zal aflopen, zoals ook een Jim Rogers, een Peter Schiff, een Mike Maloney of een Jim Rickards. Ze blijven vooralsnog roependen in de woestijn, sprekend voor dovemansoren.  Want het is weer party time… zoals in 1999..?

 

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie