Japan: Alles staat nu op het spel

4

René Tissen, Rtlz | Veel beleggers vragen zich momenteel terecht af of de scherpe daling van de Japanse Nikkei van gisteren van een kleine zeven procent een vervelende, maar in het grote monetaire spel te negeren correctie is, of dat er daadwerkelijk sprake is van een beurs implosie als gevolg van de opblaasacties van de centrale bank van Japan. Voor dat laatste is veel, zo niet alles te zeggen.

Brutalen hebben de halve wereld

Het hele begrip “Abenomics’ omhelst niet veel minder dan een uiterst brutale voortzetting en ongekende uitbreiding van het beleid van geldverruiming van de Amerikaanse Federal Reserve. De Japanners doen er gewoon een paar enorme scheppen boven op, in de veronderstelling dat de economie daardoor weer op de been komt. Japan heeft het financiële atoomwapen ingezet.

Het beleid wordt op voorhand succesvol verklaard

Het is de vraag of Japan zich de risico’s van dit beleid bewust is, want wél wordt rekening gehouden met de positieve effecten van het strooien met geld, maar niet met de negatieve effecten ervan en al helemaal niet met de mogelijkheid dat zich onvoorziene omstandigheden kunnen voordoen. Van “Abenomics’ moet gezegd worden dat het met het lot van de Japanse bevolking speelt, met name met het lot van de kinderen van Japan.

Tektonische platen

Vrijwel meteen na de introductie van de monetaire oorlog in eigen land begon de Japanse obligatiemarkt te wankelen. De rentes bewogen zich als jojo’s alle kanten uit en wat gevreesd werd begon vrijwel direct merkbaar te worden, namelijk dat stijgende rentes het in de harde praktijk onmogelijk zullen maken om de Japanse staatschuld via de Japanse banken te blijven financieren. Lees verder op RtlZ.

Over de auteur

Berichten van externe websites en andere bronnen.