Tijdens de laatste Casey Research conferentie gingen James G. Rickards en Harry S. Dent Jr. met elkaar in discussie over inflatie en deflatie. Harry Dent steekt het niet onder stoelen of banken dat hij verwacht dat we in de toekomst te maken zullen krijgen met deflatie. Volgens Dent zal het effect van schuldenafbouw (niet alleen van consumenten, maar ook van bedrijven en overheden), op termijn de overhand krijgen. In de jaren ’30 was het zo dat de schuldenberg eerst enorm steeg en 10 tot 15 jaar later meer dan was gehalveerd. De huidige Amerikaanse schulden liggen momenteel op het niveau van tijdens de depressie in de jaren ’30 van de vorige eeuw, zie de afbeelding hieronder.

schulden jaren 30 amerika

量的金融緩和, ryōteki kin’yū kanwa (Quantitative Easing)

Het volgende is bijna niet te geloven, maar de Bank of Japan heeft tot februari 2001 volgehouden dat kwantitatieve verruiming niet effectief is. Dit alles is terug te vinden in Monetary Policy under Zero Interest Rate: Viewpoints of Central Bank Economists (PDF alert). Desalniettemin hebben ze in Japan toch de printer aangezet. Kwantitatieve verruiming werd in het begin van 2000 (overigens zonder enig succes) toegepast door de Bank of Japan. De centrale bank verlaagde de rente naar bijna 0% en begon met het verstrekken van liquiditeiten, voornamelijk aan banken, want die moesten de particuliere kredietverlening weer op gang krijgen. Ruim tien jaar laten mogen we concluderen dat Japan een voorbeeld is van het feit dat het pompen van geld in een economie niet per definitie hoeft te betekenen dat alles weer goed komt. Zelfs nú nog heeft Japan te maken met deflatie, terwijl een hoger inflatiepercentage één van de doelen van de geldcreatie was.

Het deflatiespook

Volgens cijfers van Tradingeconomics was er in Japan in juni 2012 wederom sprake van deflatie. Het inflatiepercentage in Japan kwam uit op -0,2%. Hieronder de grafiek van de Japanse inflatie van de afgelopen 12 jaar. Deflatie houdt in dat het geld meer waar wordt en daarom is de vraag naar de Japanse yen dan ook groot. De Japanse Yen is sinds de kredietcrisis fors in waarde gestegen, zo bewijst ook deze grafiek van de euro ten opzichte van de Japanse Yen.

japan deflatie grafiek
Inmiddels beginnen Japanse bedrijven om meer Japanse QE te roepen, want een dure yen is onder andere slecht voor de export, op WSJ staat te lezen:

Centrale banken bepalen de toekomst

Het is nu enkel wachten met welke stimuleringsmaatregelen en inkoopprogramma’s de Bank of Japan (maar ook de andere centrale banken van de geïndustrialiseerde economieën) op de proppen komen. Beleggers, investeerder, banken, ze verwachten allen dat de centrale banken met nieuwe kredieten over de brug zullen komen. De Japanse economische groei stond in het 2e kwartaal van 2012 opnieuw onder druk doordat de groei van de export vertraagde. Zoals eerder gezegd, heeft dit onder andere te maken met de sterke Japanse Yen. De verwachting was dat de Japanse economie met 0,6% zou groeien. Deze week bleek echter dat het groeicijfer slechts uitkwam op 0,3%. Deze groeivertraging kan betekenen dat er mogelijk meer monetaire verruiming aan zit te komen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk meer QE?

Vorige week werd duidelijk dat de Bank of England waarschijnlijk door zal gaan met QE. De economische groei van het Verenigd Koninkrijk is bijna weer omgeslagen in een economische krimp en de inflatie is afgelopen maanden richting de 2% gedaald, dus ‘dan mag het weer‘ blijkt het motto: Een quote van de website Sharcast.com:

Helemaal zeker is dit overigens nog niet. Ondanks dat de inflatie in de afgelopen maanden is afgenomen blijkt dinsdagochtend 14 augustus dat het inflatiepercentage in het Verenigd Koninkrijk onverwacht is gestegen naar 2,6%. Analisten hadden de verwachting dat de inflatie op 2,3% zou uitkomen. Hoe hoger het inflatiecijfer, hoe minder kans dat de BoE de geldprinter zal aanzet. Bekijk ook de video hieronder.

2 reacties

  1. De Westerse wereld gaat ook gewoon die kant op. Jarenlang geen groei. Beleidsmakers kunnen niet anders dan geld printen. Het systeem werkt niet meer, want er is geen groei en die systeem is een groeit systeem, kan alleen op lange termijn functioneren als er groei is, dus dan maar via geld creatie. Er zal hoe dan ook inflatie moeten komen om van de schulden af te komen. Dat is ook het grote probleem van Japan, ze hebben de meeste schuld van de wereld en die schuld wordt door deflatie steeds meer waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: