Japanse economie groeit, deflatiespook blijft

De Japanse economie is in het 1e kwartaal van 2010 op jaarbasis met 4,9% gegroeid. De groei kan worden toegeschreven aan een sterke export en het herstel van de binnenlandse vraag. De binnenlandse vraag droeg in totaal 0,6% bij aan de totale economische groei.

De externe vraag (ofwel de export min de import) droeg 0,7% bij aan de groei van het bbp. Ondanks de economische groei heeft Japan nog steeds ernstige problemen met deflatie. De prijzen in Japan dalen al 14 maanden achter elkaar. De deflatie in april kwam op jaarbasis uit op 1,5%.

De deflatie in Japan is voornamelijk het gevolg van een overheidsmaatregel om de onderwijskosten voor de gezinnen te doen dalen. De Japanse regering schafte de instapkosten voor publieke lyceums af. Daardoor daalden de onderwijskosten met 13%.  Maar ook andere producten en goederen daalden in prijs. Meubels en husihoudelijke apparaten daalden 4,8% en ook de prijs van gas, water en licht daalde met 4,1%.  

De Bank of Japan verwacht dat de daling van de prijzen in de komende maanden zal afnemen. Tevens is de BoJ positief over de winkelverkopen. Dat is niet onterecht, want de winkelverkopen stegen in april met 4,9%. Dit is wellicht ook een gevolg van de dalende prijzen. Ook werden er meer auto’s verkocht. Een hoger vraag kan de prijzen eventueel doen laten stijgen.Ook neemt het inkomen van een gemiddeld Japans gezin toe met 1,6%. Het Japanse werkloosheidspercentage  nam in april licht af.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.