Fraude JP Morgan: alle schaamte voorbij

3

Er loopt wederom een grote zaak tegen één van de grootste zakenbanken van de wereld. De SEC (Securities and Exchange Commission) heeft de zaak, inmiddels bekend als “The London Whale”, tegen JP Morgan aangespannen omdat de Londense divisie van de Amerikaanse bank in het eerste kwartaal van 2012 een verlies van 8 miljoen pond had gemeld, terwijl dit in werkelijkheid meer dan 6,2 miljard pond zou zijn geweest.

JP Morgan

Fraude lijkt wel dagelijkse kost

Javier Martin-Artajo (49) en Julien Grout (35) zijn aangeklaagd wegens het misleiden van beleggers en autoriteiten middels valsheid in geschrifte, fraude en liegen over resultaten om een verlies te verbergen waar zij verantwoordelijk voor zouden zijn. Deze zaak is zo immens dat nog niet duidelijk is wat de precieze schade en achtergehouden verliezen betekenen voor de financiële markt en hun gedupeerden.

Banken staan boven alle wetten

Beide verdachten zijn inmiddels spoorloos en zullen gezien de meegenomen hoeveelheid geld voorlopig nog wel even onder de radar kunnen verblijven. Tevens zijn ook zij slechts de enigen die zijn aangeklaagd door de verschillende betrokken instanties. De precieze aanklacht is hier te lezen van de New Yorkse rechtbank en wat daaruit blijkt is dat het om een civiele rechtszaak gaat. Kort gezegd, deze enorme criminele daad wordt afgewimpeld op twee personen en de CEO van de bank zelf blijft buiten schot. Een eventuele schadevergoeding blijft onzeker. Ik blijf het herhalen, banken staan boven elke wet en komen overal mee weg.

Neem gewoon de kinders van CEO`s in dienst

Afgezien van het moedwillig overtreden van de wet ten gunste van winstmaximalisatie, hebben ze bij JP Morgan pardoes een legale manier gevonden om het geld binnen te schrapen: neem gewoon de kinderen in dienst van belangrijke beslissers en directeuren! Net zo simpel. De SEC heeft ontdekt dat JP Morgan in China (vestiging in Hong Kong) de oogappeltjes van de bestuursvoorzitter van de China Everbright Group en staatsbedrijf China Railway Group in dienst heeft genomen. De Everbright Group is een financiële grootmacht in China en was medeverantwoordelijk voor de totstandkoming van een 5 miljard dollar kostend spoorwegproject in China. Daarnaast heeft JP Morgan meerdere projecten gewonnen met behulp van de Everbright Group. Uiteraard stelt de bank na het inzien van de aanklacht, dat ze niks verkeerds hebben gedaan… Alle schaamte voorbij.