(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) Dit is zo één uit een waaier aan tools die banken bezitten om burgers te verhinderen ´teveel´ geld naar crypto platformen te sturen. De Britse bank NatWest Group limiteert alvast dat bedrag voor haar klanten. Het is maar om hen te beschermen tegen fraude hoor, heet het. Jaja, dat zal wel. De Bank als beschermer des volks. Hmm… Nog steeds en steeds meer bepaalt onze bank wat we met ons eigen geld kunnen, mogen doen.

Het labyrint

Zelf moest ik onlangs hemel en aarde bewegen (nou ja…) om 5000 euro in contanten op te nemen. Wat volgt is een roman van Kafka waardig. Zelfs Franz zou zich in z´n graf omdraaien om het labyrint waar ondergetekende noodgedwongen doorheen moest. We schrijven begin mei 2021. Plaats van delict: een klein provinciestadje te lande.

Het heerschap aan het bureau in kwestie wilde per se weten wat ik daarmee van plan was. Dat zijn toch mijn zaken, repliceerde ik, want het is mijn geld? Zeker, antwoordde de bankpersoon (nota bene één van de eigenaars van de financiële instelling). Maar we moeten iéts in de omschrijving zetten, ziet u, de overheid wil dit weten.

Kijk, als u of de Staat dat absoluut moet weten, zet er dan bij zoals het is. Het is voor een gebitsbehandeling in het buitenland.

Maar dan kunt u toch gewoon met uw kredietkaart betalen – zijn weerwoord.

Ik: jawel, maar ik vroeg eerder om een verhoging van de limiet. Die bleek maar tot 2500 euro te gaan. U beloofde – want ik moest daarom vragen (!) dat die limiet opgetrokken was tot 5000 euro, maar toen ik de eerste keer bij die tandarts op consultatie kwam, bleek dit niet in orde te zijn. Ik stond daar dus voor gek: een eerste 4000 euro kon niet betaald worden met mijn Visa kaart. Het is net omdat u of uw bank haar woord niet hield, dat ik niet met deze kaart kon betalen. 

(Het wrange verhaaltje – een real life story helaas – is nog niet ten einde.)

Ja maar, dat is in orde gebracht ondertussen hoor; u kunt vanaf nu wél tot 5000 euro gaan. Goed, antwoordde ik, maar hoe weet ik dat zeker? Want straks sta ik weer bij die tandarts, en wie weet lukt het dan een tweede keer nog niet? Het is net omdat ik u niet op uw woord meer vertrouw, dat ik deze keer het zekere voor het onzekere neem, en ik dus contant geld meeneem. Met alle risico vandien op verlies of diefstal, stel dat ik een auto ongeluk krijg? 

De bankier gaf zich nog niet gewonnen. De man wilde blijkbaar absoluut op mijn (mijn!) geld blijven zitten, zij het niet letterlijk, neem ik aan. Want die fysieke afhaling van genoemd bedrag, had ik drie dagen van tevoren moeten aanvragen. De bank beschikte dus blijkbaar niet (!) over die paar duizend euro in contanten. Da´s omwille van de veiligheid, hoorde ik. We houden heel weinig contant geld aan om diefstal, roof te voorkomen. Dat diende ik dan zo aan te nemen. Maar goed, we zijn drie dagen later en de bankier tracht me nog steeds te overtuigen het geldbedrag niét in contanten op te nemen. We zijn terug beland bij mijn volharding, en zijn weerwerk. Ik vat het nog even samen: u houdt uw woord niet dat de limiet op mijn kaart is opgetrokken, en ik geloof niemand meer die me al éénmaal heeft teleurgesteld. Ja maar u mag ervan overtuigd zijn dat dit keer uw kaart wel werkt voor het hogere bedrag hoor, luidt het nog, maar ik geef geen millimeter toe. Geld wil ik zien, cash, en wel nu, want het is van mij en niet van u! (Ik formuleer het iets beleefder maar begin me wel stilaan op te winden). 

Goed, zegt de man en hij zucht nog net niet. Ik heb wel alleen maar briefjes van 50, probeert hij nog, en begint tergend traag die 100 briefjes met de hand uit te tellen. Met de hand! Ik vraag: heeft u geen telmachine, want een vergissing is toch snel gebeurd? Ja, maar deze is niet ingesteld op briefjes van 50. (Ondertussen waan ik me in een roman van Kafka; zo één die de auteur vandaag, anno 2021 dan zou schrijven). Nu kijkt hij me aan alsof ik mijn duistere plannen dan toch maar zal opgeven (tandartsen mogen niet zoveel contanten aannemen, da´s tegen de wet, had de brave bankier nog gewaarschuwd…) Ja maar deze doet dat op eigen risico, en dit is in een buitenland, en ik zou nu graag mijn geld willen, want heb nog andere dingen te doen vandaag? Mijn bankier (voor hoe lang nog?) verhief zich van zijn makkelijke stoel, en begaf zich naar een onbemand bureau en zette een andere telmachine in werking. Sloot die aan op zijn eigen werktafel. (Werk-tafel? Is het wel zo dat hier gewérkt wordt?) In no time werden de 100 briefjes van 50 euro uitgeteld. Hij stopte ze in een nu wel heel dikke envelop, en kleefde die dicht. Hield die ook nog voor zich liggen. No way dat ik er al meteen de hand op zou leggen. Nu moet er nog die omschrijving komen van wat u met dit geld gaat doen. Laatste hindernis, dacht ik. Nou, zet u dan ´tandarts, gebitsbehandeling´, het is de waarheid…?

´´Ik zal schrijven: Vakantie´´. Dit was dan echt wel zijn laatste woord. Toegeving? Waar slaat dit nu op? Nou breekt m´n klomp? Want met vakantie gaan in Coronatijden is dus veel ´geloofwaardiger´ dan een tandheelkundige behandeling met contanten vergoeden. Vast. Ik moest duidelijk een alibi krijgen. Het was meteen ook de laatste keer dat ik die bank nog binnenstap. Nog een uitzwaaier van mijn kant, toch. ´´Dit is de reden waarom mensen zo min mogelijk nog zaken willen doen met banken, mijnheer. Dit is de reden waarom mensen bankieren met digitale munten. Daarmee worden betalingen verricht binnen seconden, en dit 24/7´´. Goed kans dat hij me, mijn ´geval´, doorgeeft aan de belastingdienst. 

The French Connection

Ondertussen in Frankrijk: ´French Central Banker Calls for Urgent Crypto Regulation: “We Don’t Have Much Time Left.”´ Neen, dat klopt, als het in dat buurland ook zo aan toe gaat als in Nederland (?!)

Crypto´s  ´R´ Us

Twee van de grootste institutionele namen stappen in de cryptohandel. Deutsche Börse neemt een belang in ´Crypto Finance AG of Switzerland which provides services to institutional investors trading in digital assets.´ En de grootste interbroker trader van de wereld, TP ICAP in Groot-Brittannië, gaat een cryptoplatform inrichten voor…institutionelen. Weet u wat het is, beste lezer, beste lezeres? Ze, zij willen dit cryptowereldje exclusief voor zichzelf houden, inrichten. Zien er beslist heil in en voordeel; winst, profijt, gemak en kostenbesparing; vast. En pretty soon zal de kleine burger, u en ik, hier geweerd worden. Die blockchain technologie, het echte goud van de cryptowereld, kunnen ze lekker wel gebruiken – tot hun voordeel dan. Net als de CBDC, central bank digital currency, die niet voor ons maar tegen ons gebruikt zal worden. Zeg dat Joost het gezegd heeft…

Short. Te kort. Tekort

Minstens één grote partij heeft zijn broek gescheurd met 15.000 BTC te lenen om short te gaan op de bitcoin koers, afgelopen weekend. Sinds maandag 28 juni 2021 is die echter terug beginnen stijgen, waardoor deze en heel wat andere partijen hun verlies moesten nemen, en kopen in plaats van verkopen. Die shorts coveren zoals dat heet, om niet je…shorts nog heviger te scheuren. Voor meer dan een miljard dollar werd gewed op een verdere daling van BTC, en daarvan zijn er minstens 725 miljoen al terug gekocht. 

Back to the future

Hier wordt een grafiek getoond die wel aardig begint te lijken op de situatie in bitcoin van 2013 en 2017. Een flinke daling van de BTC koers, om vervolgens onverwacht op te leven. Zo gezien, en indien deze trend aanhoudt, zit er toch nog een verdrievoudiging in van BTC tegen het einde van 2021. 

Wedstrijd

Wedstrijd, wed tijd, tijd om te wedden, strijd om het wedden, strijden om te wedden? Neen, geen strijd hier hoor. Een simpel mailtje volstaat. Heeft u uw prognose al opgegeven wanneer bitcoin aan, alvast, 50.000 dollar zal noteren? 25 XRP´tjes zijn ermee te winnen, voor wiens glazen bol het helderst is. Gewoon een mailtje sturen naar prijsvraag@cryptonieuwsbrief.nl met uw naam en uw prognose. En wie weet wordt 25 keer de Ripple munt wel van u. Vandaag nog ´slechts´ 0,56 euro per stuk waard, maar wie weet wat die ook in de toekomst nog zal noteren…? Geluk gewenst aan alle deelnemers! Prijsuitreiking volgt wanneer BTC inderdaad aan 50.000 dollar noteert. Da´s nog een kleine 43 procent bovenop de huidige koers, maar eenieder die al langer dan drie dagen in de cryptomarkt zit, weet dat ´t soms vlug, héél vlug kan gaan. Bitcoin heeft zo zijn manier om te verrassen; in het negatieve maar ook vaak in positieve zin. En let op: altijd wanneer je éven niet kijkt…!

De markt ondertussen…

De total market cap is nauwelijks veranderd tegen gisteren, want nog steeds 1,419 trillion – biljoen – dollar. 21 Miljard dollar minder dan (in de financiële wereld écht niet veel dus, al had ik die wel graag op mijn crypto-bankrekening gezien). BTC staat aan 34.722 dollar op moment van schrijven (was: 35.325 dollar) en de dominantie bedraagt 45,78 procent (gisteren: 45,75 procent). Terugkijkend naar een weekje geleden is de markt wel uit een dal geklommen. Of dit duurzaam is moeten eventuele hogere koersen de komende dagen en weken nog bewijzen.

Morgen is uw Crypto Nieuwsbrief er weer met meer crypto/blockchain nieuws. Voor nu wensen we u alvast een fijne woensdag 30 juni 2021!

2 reacties

  1. Citaat: “Goed kans dat hij me, mijn ´geval´, doorgeeft aan de belastingdienst.”
    Nee Joost, aan de FIOD, als verdacht voor witwassen. De Belastingdienst ontvangt tot nu toe alleen nog een opgaaf van het saldo per de eerste van de maand januari. Puur bedoeld voor de vermogensrendementsheffing in box 3.

    De ontwikkelingen in bankenland rondom ons eigen (contante) geld zijn verontrustend. Zeker reden tot zorg: https://nos.nl/artikel/2386126-grote-bedragen-opnemen-gaat-geld-kosten-nibud-bezorgd-over-gebruikersboete

    De maatschappij verandert snel sinds een pandemie de boel op de kop heeft gezet. Tegenwoordig moet je testen voor toegang ondanks dat je gezond bent. Tegenwoordig moet je bewijzen dat je geen crimineel bent ondanks dat je eigen geld wil opnemen.

  2. Grappig verhaal maar ik kom niet verder dan de 1e alinea over het bureau en de limiet van VISA en het stukje over contant geld opname. De VISA limiet regel ik online , kan ik zelf aanpassen en nakijken. Heb ik geen bureau voor nodig. De ‘standaard’ geldopname van mijn bankpas bij een geldautomaat gaat tot 5000,- per week zonder bankmensen en nu ben ik nieuwsgierig naar de bron van dit verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: