Kantorenvoorraad 5 miljard euro minder waard

Cuno van Steenhoven, voorzitter van het dagelijks bestuur van DTZ Zadelhoff, luidt de noodklok. Door het structurele overaanbod aan kantoorruimte is de totale voorraad miljarden minder waard dan door eigenaren wordt aangenomen. ‘Landelijke regie is nodig’, stelt  Van Steenhoven. Volgens hem is het totale aanbod aan kantoorruimte veel groter dan een economische opleving zou kunnen compenseren. ‘We hebben te weinig mensen in de beroepsbevolking voor het aantal vierkante meters dat op de markt is.’

Daarin komt geen verandering meer. De vergrijzing zorgt voor een dalende beroepsbevolking. Hierdoor zal de hoeveelheid kantoorruimte die in gebruik is, dalen van 40 miljoen vierkante meter nu, naar 37 miljoen vierkante meter in 2030. Daarbij is dan nog geen rekening gehouden met de gevolgen van het nieuwe werken. ‘De gebruiksintensiteit van kantoren neemt toe. Men volstaat met minder ruimte per werknemer.’ Op dit moment staat in Nederland 13,9 procent van de kantoorruimte leeg, met grote regionale verschillen. Bij grote stations is de situatie goed, maar in de satellietsteden juist erg slecht. Zo is de leegstand in Leidschendam-Voorburg 27 procent en in Rijswijk 24 procent.

‘Als je kantoren taxeert zul je kansrijke en kansarme panden tegenkomen. Die laatste categorie was alleen bij oplevering interessant, maar blijkt na de eerste huurder een 13-in-een-dozijnpand te zijn.’ Door de leegstand en doordat er te veel panden zijn gebouwd die niet aan de huidige wensen van huurders voldoen, ontstaat een neerwaartse druk op de huurprijzen.‘ Een minder geschikt pand is nooit honderd procent kansloos, weet Van Steenhoven, en zal dus niet voor 0 euro worden gewaardeerd, maar alles bij elkaar is de voorraad veel minder waard dan nu vaak wordt aangenomen. Van Steenhoven schat die waardedaling op 5 miljard euro.

DTZ maakt duidelijk dat alleen op nationaal niveau naar een oplossing kan worden gezocht voor dit probleem. ‘Elke gemeente wil grond uitgeven en projecten realiseren. Daarom moet er een strakke nationale regie komen.’ De vorige minister van VROM, Huizinga, erkende het probleem. Met de opheffing van dat ministerie lijkt de regering het probleem geheel naar de gemeenten door te schuiven.

Via: Vastgoedmarkt

2 reacties

  1. Kunnen er van leegstaande kantoren appartementen gemaakt worden om zo de woningnood te verlichten? Of om in leegstaande kantoren asocialen die overlast veroorzaken te plaatsen?

  2. Maar waarom zouden eigenaren van kantoren dat willen M, denk dat ze liever wachten en tegen beter weten in wachten op betere tijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.