De SEC, Amerikaanse beurswaakhond, daagt het blockchainbedrijf Ripple Inc. voor de rechter. Samen met twee topfiguren, CEO Brad Garlinghouse en stichter Christian Larsen. De beschuldiging vanwege de Securities and Exchange Commission luidt dat er voor 1,3 miljard dollar unregistred securities verkocht werden in 2013. Ongeregistreerde effecten dus. Het is een oude zaak die al zo lang als een schaduw over de XRP koers en het bedrijf hangt. Ripple heeft altijd volgehouden dat de digitale munt géén effect is, maar een currency, digitaal geld, eender wat. Alles behalve een effect. Want dan moet je volgens de Amerikaanse wetgeving aan een heel stel en andere regels voldoen. Velen zijn verwonderd dat de VS hier blijkbaar de kip met de gouden eieren wil slachten.

Snel, goedkoop en betrouwbaar

Ook ondergetekende steekt niet onder de spreekwoordelijke stoelen of banken, uit de lucht te vallen. Altijd wel in het achterhoofd gehouden, en er ook vaak over geschreven, maar eerlijk gezegd: nooit écht gedacht. Alles wees immers op een heel andere uitkomst. Zo werden door diezelfde SEC eerder al bitcoin en ethereum als géén effecten bestempeld. CEO Garlinghouse heeft de Amerikaanse administratie al vaker verweten dat er maar liefst acht instanties een andere opinie hebben over wat XRP eigenlijk is. Een commodity, digital money, een security of nog wat anders. In de afgelopen jaren werkte het blockchain bedrijf gewoon verder. De digitale munt, zoals we XRP maar blijven noemen, wordt in 55 landen en in alle werelddelen gebruikt voor remittances, grensoverschrijdende betalingen. De techniek is inderdaad uniek. Door middel van conversie op de Ripple blockchain, kunnen banken, internationale organisaties, multinationals, betaalproviders fiatgeld verzenden. In enkele seconden, superveilig en tegen een fractie van een dollar, yen, euro, pond etc.

Grensoverschrijdende betalingen = big business

Maar niet alleen de grote jongens maakten en maken hier gebruik van. De techniek komt eveneens werknemers die in andere landen arbeiden ten goede. De zogenaamde migrantworkers. Stel: je bent een Thais kindermeisje, een Filipijnse huishoudster of een Mexicaanse tuinman, en je werkt in het buitenland. Dat is dan meest een Arabisch land zoals Saoedi-Arabië of Koeweit, of in de VS. Omdat je in je thuisland geen werk vindt, en in genoemde landen relatief hoge lonen betaald worden. Je wordt wekelijks betaald en zendt telkens een groot deel van je verdiensten naar huis. Waar heel veel gezinnen en families erop rekenen omdat ze ervan moeten leven. Global remittances is big business, met een omvang van 2 trillion dollars tegenwaarde in 2019 reeds. Tweeduizend miljard dollar tegenwaarde dus. 

Concurrentie

Ripple Inc. was goed op weg om een serieuze concurrent te worden. Niet alleen voor het internationaal betaalplatform SWIFT, maar ook voor de vele kleinere betaalproviders. Allen rekenen grote commissies en zijn niet 100 procent betrouwbaar zoals Ripple wel is. Fouten, vergissingen, geld dat om een of andere manier toch nooit aankomt – SWIFT geeft zelf toe een foutenmarge van maar liefst 6 procent te hanteren. Dus een alternatief kwam eigenlijk in een gat in de markt. Voer kleine en grotere geld transferten snel, goedkoop en betrouwbaar uit, en de weg naar succes ligt open. En het zag er naar uit dat Ripple/XRP nog veel belangrijker ging worden dan dit. Het bedrijf heeft reeds jarenlang contacten tot op de allerhoogste politieke en financiële niveau´s. Denk aan de Wereldbank, de ECB, de Bank for International Settlements, het IMF en het World Economic Forum. Met lovende aanbevelingen en geprijsd worden van alle kanten – wat kan er dan nog mislopen?

Donderwolken

Het komt dan ook als een donderslag bij heldere hemel dat er plots wettelijk teruggegrepen wordt naar de oorsprong van Ripple Inc. Waardoor eigenlijk alles wat ooit met XRP gebeurd is, onwettelijk dreigt verklaard te worden. Want als iets een security blijkt of is, dan moet je volgens de Amerikaanse wetgeving aan heel andere regels voldoen. Om grote woorden te gebruiken: eigenlijk misleid je anders de koper en gebruiker. In ander landen zoals in het VK en Japan, wordt XRP uitdrukkelijk géén security, effect verklaard. Zo is een van de vroege investeerders in Ripple, het Japanse SBI, een financiële gigant, nog steeds overtuigd dat ze het in de VS bij het verkeerde eind hebben. 

Ethereumworldnews.com:

´Quick take:

Koersval

Ripple Inc., dat een Californisch bedrijf is, dreigde het laatste halfjaar enkele keren om het eigen land te verlaten. Net omwille van de onduidelijke behandeling van haar munt in de VS. Maar het hoopte van onder de nieuwe administratie – met Joe Biden als president elect – eindelijk ´clarity´, helderheid, duidelijkheid te krijgen. Uiteraard kan een bedrijf geen 7 jaar wachten tot een wetgever méé is. In de meeste landen loopt de sector van digitale munten en blockchain technologie veel vooruit op een nahinkende wetgeving. In de zin van: hé, we werken ondertussen gewoon voort hoor, en dan volgt de wetgever wel. Niet zo in het geval van Ripple dus, dat ondervinden directie en zeker ook de bezitters van XRP tot hun schade en schande. Op twee dagen, van 22 tot 23 december 2020, zakte de XRP koers van afgerond 0,50 dollar naar 0,30 dollar. Van plaats drie als belangrijkste cryptomunt gaat de munt naar plaats vier, achter stablecoin Tether. 

Scenario´s

Het hoofd van de SEC, Jay Clayton, legde onlangs zijn functie neer. Een nieuwe voorzitter dient gekozen te worden. Zal het Hester Peirce worden, de zogenaamde ´Crypto mum´, omdat ze zich altijd voor digitale munten en blockchain technologie heeft ingezet? En wordt het proces tegen Ripple en beide topmensen stopgezet? Komt er nog een wit konijn uit de spreekwoordelijke hoge hoed, wanneer andere hoge financiële en politieke niveau´s zich achter bedrijf en munt scharen? Het is afwachten. Het business model van Ripple kan eigenlijk in de rest van de wereld gewoon verder gezet worden. Eigenlijk heeft Ripple de VS helemaal niet nodig, al ziet het dan wel een belangrijke markt voor zich gesloten worden. Worst case scenario: delisting van alle Amerikaanse cryptobeurzen. XRP moet geregistreerd worden als wel een ´security´. Boetes, dure advokaten, eindeloze rechtszaken voor het bedrijf dus tijdverlies, maar ook voor beide topmensen een onzekere toekomst, een gigantische sell-off van XRP…de implicaties kunnen zeer ernstig zijn. Not good, not good. Bezitters van XRP riskeren dat hun munten lang vast komen te zitten, en dit terwijl het er naar uit zag dat de koers to the moon ging gaan. Keert heel deze onfrisse zaak nog plots ten goede, dankzij een deus ex machina, dan mag een enorme opstoot van XRP verwacht worden. C´est vous qui voyez. In ieder geval worden we er allemaal weer eens aan herinnerd wat een aloude beurswijsheid stelt: leg nooit al je (crypto)eieren in één mandje…!

´Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.´

7 reacties

  1. Het lijkt erop alsof Ripple vanaf 2013 een geduchte concurrent is voor betaaldiensten. Door de Coronapandemie, blijkt Ripple (XRP) nog meer goede zaken te hebben gedaan. En doet dat nog steeds, vanwege de mogelijkheden die dit blockchain netwerk biedt. Een doorn in het oog voor andere providers van betaaldiensten en wellicht daarom de rechtzaken?

    1. Dat lijkt me uitgesloten Rasit, met alle respect. Ik bestudeer XRP sinds twee jaar. Ik verkocht wel een groot deel, omdat dergelijke processen jaren kunnen aanslepen, wat op de koers kan blijven drukken. Je gaat wel wilde bewegingen zien, zoals gisteren bijvoorbeeld. Niet zo best dat er beurzen XRP aan het delisten zijn! Aan de andere kant is er een nieuw SEC hoofd en deze man is wel pro crypto/blockchain, plus Ripple heeft contacten in de hoogste financiële en politieke milieus…dus er kan nog heel wat gebeuren denk ik. Geen financieel advies natuurlijk. Succes!

    2. Verkoop de XRP nu het nog kan!! ER gaan meer exchanges volgen, ook OTC trading zal wellicht stoppen!! Nu al -60% in een week tijd. Ik zie niet gebeuren dat ze het gaan halen. Zelf weten natuurlijk, maar nu krijg je nog wat van je geld terug!!

    3. Bitstamp, OKcoin, en nu Coinbase, en dat is een hele grote, stoppen met XRP, dus gaan andere exchanges volgen en kan je zo je XRP niet meer verkopen!! De markt droogt op!!! Kijk uit!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: