De koffieprijs noteert op het laagste punt in de afgelopen 10 jaar. Ten opzichte van 2011 staat de koffieprijs zelfs zo’n 70% lager. Onderstaande grafiek (via Nasdaq) laat zien dat de tendens van koffiebonen op de internationale grondstoffenbeurzen afgelopen jaren dalende is. De grafiek zet steeds lagere toppen neer. Het volume is in de afgelopen jaren wel toegenomen. De koffieprijs noteert inmiddels onder de 100 dollar per 100 LBS (zo’n 45 kg).

koffieprijs

Nederlanders grootste koffiedrinkers ter wereld

Nederlanders drinken jaarlijks gemiddeld ongeveer 150 liter koffie. Geen eens zo slecht, want mensen die elke dag een paar koppen koffie drinken, gaan minder snel dood dan mensen die dat niet doen. Dat zijn gemiddeld per Nederlander 2.4 kopjes koffie per dag. Hierdoor zijn we de grootste koffiedrinkers ter wereld. Dat zou ons toch (financieel) moeten schelen zou je zeggen. Qua koopkracht moeten we er (niet gezien Prinsjesdag, maar gezien de huidige koffieprijs) logischerwijs op vooruit  gaan. Hoewel? Zouden alle koffietentjes de prijzen van de cappuccino’s, ristretto’s en slow coffee filters aanpassen aan de dalende prijs van de koffiebonen? Waarschijnlijk niet. En zijn de alle Nespresso’s cupjes, koffiepads en pakken Douwe Egberts al goedkoper? Ook niet echt. De grondstofprijs heeft dus niet meteen effect op de prijs van het eindproduct. Of wellicht niet als de prijs daalt, maar wel als de prijs stijgt?

koffieprijs

Boeren hopen op hogere koffieprijs

Wist u trouwens dat koffie de tweede grondstof van de wereld is? Meer dan 25 miljoen boeren in 80 verschillende landen leven van de wereldwijde cafeïneverslaving van de mensheid. Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld en produceert tussen de 30% en 40% van de totale hoeveelheid koffiebonen. Die moeten ze de afgelopen tijd dus voor lagere prijzen verkopen, helaas voor hen. Ze hopen waarschijnlijk dat de koffieprijs weer snel verdrievoudigd.

11 reacties

  1. Koen! Leef je nog? Dat is een tijd geleden! Mocht je ook weer eens een stukje doen? Biflatie.nl is weer wat actiever laatste tijd, nadat het toch lang stiller is geweesr. Heel goed dat Gerrit ook weer schrijft, nu ook nog Ben bennink weer? En Teun? En waar ? En waar zijn de oude biflaten? KTM? Moer? Mad? En houts? Mooie tijden waren dat. Zit je nog vollop in de vis? Hoe zit het met die prijzen? Ga je weer vaker schrijven? Sorry voor de vele vragen.

    1. Wat veel vragen! Ik weet niet of de oude garde weer in de pen zal gaan klimmen. Ik in ieder geval sporadisch. Druk in de vis inderdaad! Op Biflatie veel traffic dit jaar, leuk hoor! Wel wat minder reacties als ik zo merk. Dat heeft ook te maken met alle privacy voorwaarden van disqus, etc, waar je aan moet voldoen. Teun heb ik laatst nog eens gesproken, die schrijft niet meer, maar wie weet ooit…? Gelukkig hebben we Gerrit en Joost.

  2. Net m’n tweede bakkie naar binnen gepleurd. En daarmee dus een langere levensduur gegarandeerd zoals ik opmerk uit het artikel. Wel jammer dat alleen de koffie goedkoper wordt. Ben niet blij met die nieuwe miljoenennota, een nota met de bekende beetjes van dit en van dat. Per saldo wordt het leven echt wel duurder. De verlaging van inkomstenbelasting tegenover verhoging van btw is een duidelijk voorbeeld van een beetje dit en een beetje dat. Diverse koopkrachtplaatjes afgestemd op verschillende persoonlijke situaties maken het er ook niet duidelijker op. Ben zeer benieuwd hoe de samenleving de miljoenen uit de nota zal verwerken. Ik neem nog een derde bakkie troost. Overigens heeft Martin Visser voor ons de miljoenen al even mooi door berekend: https://www.telegraaf.nl/nieuws/2574402/belastingen-gaan-komend-jaar-omhoog

  3. Hey Koen , Zomaar tijd gevonden tussen het vissen door of alle quota al behaald in de droge zomer met de lage waterstanden ? Je kon bijna met laarzen het IJsselmeer oversteken ! Leuk stuk over koffie , verdomd lekker spul en super triest dat WEER de boeren geen cent krijgen en de klant betaalt zich scheel..
    Kan jij niet fixen dat ik weer gewoon als Money as Debt kan reageren ?
    Groeten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: