Koffieprijs staat op laagste niveau in 10 jaar

11

De koffieprijs noteert op het laagste punt in de afgelopen 10 jaar. Ten opzichte van 2011 staat de koffieprijs zelfs zo’n 70% lager. Onderstaande grafiek (via Nasdaq) laat zien dat de tendens van koffiebonen op de internationale grondstoffenbeurzen afgelopen jaren dalende is. De grafiek zet steeds lagere toppen neer. Het volume is in de afgelopen jaren wel toegenomen. De koffieprijs noteert inmiddels onder de 100 dollar per 100 LBS (zo’n 45 kg).

koffieprijs

Nederlanders grootste koffiedrinkers ter wereld

Nederlanders drinken jaarlijks gemiddeld ongeveer 150 liter koffie. Geen eens zo slecht, want mensen die elke dag een paar koppen koffie drinken, gaan minder snel dood dan mensen die dat niet doen. Dat zijn gemiddeld per Nederlander 2.4 kopjes koffie per dag. Hierdoor zijn we de grootste koffiedrinkers ter wereld. Dat zou ons toch (financieel) moeten schelen zou je zeggen. Qua koopkracht moeten we er (niet gezien Prinsjesdag, maar gezien de huidige koffieprijs) logischerwijs op vooruit  gaan. Hoewel? Zouden alle koffietentjes de prijzen van de cappuccino’s, ristretto’s en slow coffee filters aanpassen aan de dalende prijs van de koffiebonen? Waarschijnlijk niet. En zijn de alle Nespresso’s cupjes, koffiepads en pakken Douwe Egberts al goedkoper? Ook niet echt. De grondstofprijs heeft dus niet meteen effect op de prijs van het eindproduct. Of wellicht niet als de prijs daalt, maar wel als de prijs stijgt?

koffieprijs

Boeren hopen op hogere koffieprijs

Wist u trouwens dat koffie de tweede grondstof van de wereld is? Meer dan 25 miljoen boeren in 80 verschillende landen leven van de wereldwijde cafeïneverslaving van de mensheid. Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld en produceert tussen de 30% en 40% van de totale hoeveelheid koffiebonen. Die moeten ze de afgelopen tijd dus voor lagere prijzen verkopen, helaas voor hen. Ze hopen waarschijnlijk dat de koffieprijs weer snel verdrievoudigd.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.