Kogel is door de kerk: ABN/AMRO de eerste met spaarrente naar nul

8

We konden er op wachten. Eindelijk is het zover, vanaf 1 april gaat de spaarrente naar nul procent. De ABN/AMRO is de eerste grootbank die het aandurft: De andere grote banken kijken nog even de kat uit de boom maar ik verwacht dat ze vanzelf mee gaan doen. Meedoen met legale oplichting van bankrekeninghouders die met hun reserves geen kant op kunnen.

ABN/AMRO heeft lef, spaarrente naar nul

Thuis bewaren maakt alleen maar nerveus. En voor sommige vermogende rekeninghouders is het een helse klus om al dat geld uit de muur te krijgen. De geldautomaten persen alleen briefjes van max vijftig uit hun smalle spleetje. We mogen met recht spreken over legaal financieel misbruik. Ooit waren onze banken in het leven geroepen om als bewaarder van ons geld op te treden. Het lag veilig opgestapeld in hun kluizen en de bankier gaf ons een beloning in de vorm van rente.

Negatieve rente, een nieuw tijdperk

Het in bewaring genomen geld werd een verdienmodel voor de bank. Deze leende het weer uit voor een hogere rente. Gaandeweg werden banken groter en machtiger en beheren ze nu het wereldwijde fiat geldsysteem. Onder auspiciën van centrale banken. Kredietverlening werd het verdienmodel bij uitstek. Bankiers werden er rijk van. Dankzij de rekeninghouders die braaf hun spaargeld naar de bank brachten. Digitaal dus tegenwoordig. Nu zijn we aanbeland in een nieuw tijdperk met negatieve rentetarieven. Bedacht door centrale banken en bedoeld om het fiat geldsysteem te redden van de ondergang. Centrale banken injecteren in tijden van lage economische groei de wereldwijde economie met goedkoop krediet. Het verdienmodel van de bank kun je  alleen overeind houden door een rentemarge aan te houden van ongeveer 2 procent. Banken betalen 0,5 procent voor hun overtollige reserves bij de ECB.

“Elk nadeel heb z’n voordeel” (citaat J.C.)

Rekeninghouders moesten er maar aan wennen dat de rentevergoeding systematisch in stappen werd verlaagd. We klaagden niet massaal want velen ondervonden ook wel voordeel. Dat is wanneer je er een hypotheek of persoonlijke lening op nahoudt. De rente op kredietverlening is historisch laag en veel huizenbezitters krijgen tussentijds lagere rentepercentages geoffreerd ingeval een rentevaste periode ten einde loopt. Leuk en aardig maar wat kopen we er voor? De huizenprijzen zijn nu door het dak en voor de jongere generatie onbetaalbaar. We worden keihard geconfronteerd met de gevolgen van het repressieve rentebeleid van de ECB. Een bubbel in vastgoed maar ook in aandelen. En een aanval op onze spaartegoeden en pensioenreserves. Een beetje huishouden moet wat reserves achter de hand houden voor onverwachte uitgaven en vervanging van de automobiel. Zonder een rentevergoeding moet je al meer inleggen wil je het kapitaaltje nog laten groeien. Vergeet niet de inflatie en de bankkosten; als we niet extra inleggen dan teren we in.

Collectief vrijgevig

We zijn nu getuige van een omkering wat betreft het vertrouwen in de bank van weleer. Wantrouwen overheerst. We kunnen nergens anders heen met ons geld. Onder de matras ligt niet lekker en achter het behang bobbelt ook. We doen nog maar weinig met cashgeld, we betalen grotendeels digitaal. Banken wagen nu de stap om ons geld te onteigenen. Hoe gaan we hier mee om. Waarschijnlijk gaan spaarders juist meer bijstorten om hun saldo op peil te houden.  Toevallig werd ook vandaag bekend gemaakt dat pensioenfondsen hun premies gaan verhogen. Oorzaak: te lage rekenrente. Als iedereen nu meer geld opzij legt dan gaat dat ten koste van de uitgaven in het economisch verkeer. Je wilt tenslotte niet achteruit boeren maar geld reserveren voor  vervanging van de koelkast en je LED-scherm. Kortom, we gaan consuminderen. We offeren een bijdrage om ons fiat geldsysteem overeind te houden. Het is maar hoe je het bekijkt. Je zou kunnen zeggen dat we erg vrijgevig zijn.

Het fiat geldsysteem is failliet

Als je geld uitleent aan de bank en minder (terug) ontvangt dan klopt er iets niet. Als de bank geld uitleent aan mij en het lukt mij niet om geheel aan de terugbetalingsverplichting te voldoen dan krijg ik een aanmaning en daarna een deurwaarder als ik in gebreke blijf. Dat is wat ik bedoel. Hier deugt iets niet. Ik betaal de bank rente voor mijn lening en de bank verzuimt om aan mij voor hun lening een rentevergoeding te betalen. Zou nu zo langzamerhand het besef doordringen dat er iets loos is met ons monetaire geldstelsel? Het fiat geldsysteem is failliet. Om het systeem te redden worden nu rechtstreeks de rekeninghouders aangesproken.

Mijn droom was rentenieren

Ach, wat maakt het uit. Als de regering de banken moet redden met belastinggeld dan is het ook geld van de burger. Nu betalen we de banken rechtstreeks, zonder tussenkomst van de minister van Financiën. Ooit had ik een droom om later rentenier te worden. Gelukkig is het bij een droom gebleven.

GW