Komt er een halt aan toplonen?

6

Ivoten Zwitserland misschien wel, inderdaad. Dit weekend wordt namelijk een referendum gehouden (de Zwitsers zijn daar heel sterk in, de rest van Europa mag hieraan een voorbeeld nemen) over het voorstel dat niemand in een bedrijf meer dan 12 keer mag verdienen wat de laagstbetaalde werknemer ontvangt. Dit is werkelijk uniek…  In Zwitserland is de uitslag van zulke referenda nog bindend ook.  Ze kennen daar ook de nodige schandalen in het bedrijfsleven en de bankwereld:

Miljoenensalarissen aan banden?

Veel Zwitsers staan sympathiek tegenover het idee om de miljoenensalarissen en -bonussen aan banden te leggen. Zeker als de relatie met de prestaties van een bedrijf volkomen zoek is. Dat was de afgelopen jaren vooral het geval bij de wereldspelers UBS en Credit Suisse. Terwijl UBS met miljarden Zwitsers belastinggeld overeind was gehouden en miljarden verspeelde, betaalde de bank een nieuwe directeur een welkomstpremie van 21 miljoen euro. Zwitserlands op een na grootste bank Credit Suisse beloonde haar topman Brady Dougan in 2009 met 72 miljoen euro. Bovendien hangt de bank een boete boven het hoofd van de Amerikaanse justitie van meer dan een miljard euro wegens medeplichtigheid aan belastingontduiking. Dat gebeurde in de periode-Dougan”.

Directe democratie

Eerder in maart 2013 was er al een referendum tegen “afzetting” dat goedgekeurd werd : voortaan moet de aandeelhoudersvergadering de lonen van het topmanagement vastleggen.  Maar het voorstel van zondag 24 november 2013 gaat nog een hele stap verder.  Acht u referenda nuttig en welkom of zegt u : er hangen ook gevaren aan vast.  Pas op : je krijgt hier te maken met wat de goegemeente denkt en vindt en dat kan nog wel eens raar uitvallen.  Aan de andere kant is dit het beste voorbeeld van directe democratie dat je maar kan bedenken… Dus  ook referenda in Nederland en zelfs Europa of toch beter niet? Wij vernemen het graag…