Na correcte integratie het Reverse Debt System openen zich steeds meer perspectieven om onze economie te herstellen. In dit artikel gaan we dieper in op de zogeheten koopkrachtpariteit. Om niet verstrikt te raken in een gigantisch kluwen beperken we ons tot de naakte eenvoud. Het kwalitatieve idee primeert immers op de praktische uitwerking, hiervoor kunnen we beroep doen op de expertise van velen. We openen met wikipedia:

Koopkrachtpariteit

Koopkrachtpariteit (KKP) wordt ook wel aangeduid met de Engelse term “purchasing power parity” (PPP). Het is een manier om de koopkracht van twee landen te vergelijken. De wisselkoers op de financiële markten wordt in belangrijke mate bepaald door de prijzen van de op de wereldmarkt verhandelde goederen en diensten, maar dit is vaak een heel ander pakket van goederen en diensten dan dat wat de mensen in het dagelijkse leven consumeren.

Vertekend beeld

Het inkomen per hoofd in dollars kan daarom een sterk vertekend beeld geven van de werkelijke koopkrachtverhoudingen. De rijkdom van relatief rijke landen wordt hierdoor over het algemeen sterk uitvergroot, evenals de armoede van relatief arme landen. De mensen in de arme landen consumeren namelijk veel goederen en diensten die ter plaatse, met de lage arbeidskosten van die landen, geproduceerd worden, zodat de kosten van levensonderhoud hier (over het algemeen: er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen) veel lager zijn dan in rijke landen. Zo bedroeg, bijvoorbeeld, in China het inkomen per hoofd tegen de officiële wisselkoersen 1400 dollar, terwijl dit in koopkrachtpariteit 6200 dollar zou zijn (vergeleken met het Amerikaanse prijspeil). Omgekeerd bedraagt het inkomen per hoofd in Japan tegen de officiële wisselkoers 37.600 dollar, terwijl dat in koopkrachtpariteit slechts 31.400 dollar zou zijn (vergeleken met het Amerikaanse prijspeil).

Big Mac Index (BMI)

Vroeger werd in de economische literatuur bijna uitsluitend cijfers van het inkomen tegen de officiële wisselkoers gebruikt, hetgeen vaak een verwrongen beeld gaf. Tegenwoordig gebruikt men steeds vaker cijfers op basis van koopkrachtpariteit. Dat is niet altijd een verbetering. Wanneer het gaat om vergelijking van de invloed op de wereldmarkt, zijn de cijfers tegen officiële wisselkoers namelijk relevanter. Bovendien kan er verwarring optreden als niet heel duidelijk wordt aangegeven op welke grondslag de voor een vergelijking gebruikte cijfers berusten. Een versimpelde versie van de koopkrachtpariteit is de Big Mac index van The Economist. (einde citaat)

Synchronisatie

In praktijk vinden we veel voorbeelden van de Big Mac Index, kleurrijk en iets technischer van aard. Deze vereenvoudigde voorbeelden volstaan ruimschoots om de dynamiek te begrijpen, binnen het brede spectrum van een monetaire reset is ook dit een belangrijk aspect. Finaal is dit eenvoudig, de prijs van een Big Mac wordt vergeleken per land, afgezet tegen een referentieprijs die 100% weerspiegeld, in dit geval de USD. Op dezelfde manier kunnen alle prijzen met elkaar vergeleken worden. De synchronisatie van de koopkrachtpariteit wil eenvoudig zeggen dat we de levensduurte in alle landen op hetzelfde niveau brengen. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk, om niet te verzanden in de complexiteit van verschillende valuta’s is het raadzaam om simultaan een wereldmunt in te voeren. Een beeld zegt meer dan duizend woorden:

big mac index

Verbeeldingskracht

Als denkexperiment zal enige verbeeldingskracht aan de orde zijn maar laat ons veronderstellen dat we dit als maatschappelijk doel stellen. De voorspelling is dat verschillende reacties kunnen opwellen, mits toepassing van biflatie kunnen we echter wel dit synchronisatieproces in versneld tempo realiseren. De vraag stelt zich niet of we dit kunnen, de vraag is of we dit wel willen. Stel dit en stel dat, wat als, nee want, ja maar en diens meer … elke verandering is een verslechtering, zelfs een verbetering. We kunnen slechts de suggestie wekken, uw mening?

18 reacties

  1. Haha, da plaatje van die hamburger, hoe lekker ziet dat er toch uit he 🙂

    Tot je het in t echt t bakje opendoet , hihi
    Wel mooi idd om dat tegen heel die nepgeldwereld als vergelijk te nemen.
    2 neppers in 1, 2 vliegen op 1 kak. 🙂

        1. Er zit wel een soort van rechtvaardiging in deze ‘BMI-index’:

          Wikipedia, een zin:

          “De rechtvaardiging van deze index is dat een Big Mac een soort ‘mandje’ van producten is (vlees, brood, sla, maar ook arbeid en elektriciteit), dus een redelijke doorsnee van het prijsniveau in een economie. Aangezien McDonald’s bijna overal gevestigd is en overal lokaal inkoopt, is de vergelijking interessant.”

          …Vooral dat laatste gedeelte. De prijs per land is dan ook beter te verklaren.

          Een collega van mij (uit het verleden) was ooit eens naar Japan gegaan (jaren negentig ofzo) na terugkomst zei hij: Alles is vis in Japan. Vis, vis en nog eens vis, zelfs de Big Mac lijkt wel naar vis te smaken.

          1. De vergelijking wordt pas echt interessant als je uitrekent hoeveel zilver of goud je neer moet leggen voor die Big Mac. Prijzen in de diverse landen voor hetzelfde artikel lopen natuurlijk uiteen om een veelheid van vaak politieke redenen. De Chinezen doen het ’t beste in dit lijstje. Zij kwalificeren de Big Mac blijkbaar met junkfood, wat het ook is, net zoals de dollar.

          2. @Dick

            Is een mogelijke veronderstelling, ben niet zeker of ze geheel opgaat. We zouden dan een vergelijkbaar lijstje kunnen opmaken voor een ander product. Om dit goed te doen – en wanneer we goud als referentie nemen – dan zou de prijs van goud ook stabiel moeten blijven, is dit überhaupt mogelijk? Door de oefening bestaan er ook geen ‘lage loonlanden’ meer.

          3. Het is een geintje met een zekere ondertoon. Als goud inderdaad een (wereldwijd?) wettig betaalmiddel zou worden dan ben ik er zeker van dat die wereld er heel anders komt uit te zien. En dan blijft ‘geld’, dus ook goud redelijk stabiel. Hoe? Daarover kan je heerlijk dagdromen met historie als leidraad voor een nieuwe toekomst en voor mijn part ook nog een Big Mac in je hand. Want ook op junkfood kun je zeker tijdelijk (over)leven. Later zal pas blijken hoe ongezond het allemaal was.
            Normaliter zou Doornroosje die eerste reactie geplaatst kunnen hebben. Maar ja, dan gaat er weer iemand totaal uit zijn bol en dat zullen we hem deze keer nog maar niet aandoen. (:

          4. @Dick

            Als ik het goed heb is de reserve goud – die dient als tegenwaarde voor geld – ongeveer 18% van de totale goudvoorraad in omloop. Samen met andere speculatieve elementen zal het mi dan knap lastig worden om hierin stabiliteit te bekomen, zeker in deze onzekere tijden die vaak het averechtse effect laten zien. Uiteindelijk zullen we het – in hoeverre dat maatschappelijk gedragen wil worden – dan moeten hebben van een mentaliteitswijziging waarbij we ons begrip over ‘winst’ dienen bij te stellen. Een aantal eenvoudige oefeningen kunnen dit proces faciliteren maar is – zoals we nu weten – geen garantie op succes, niet dat dit alles nieuw zou zijn maar het dogma is vaak zo dominant dat hierin geen progressie geboekt kan worden, zelfs het tegendeel kan/mag gesteld worden. Ben alvast benieuwd wat het worden zal, vooralsnog niet echt hoopvol te noemen.

    1. Of het waar is weet ik niet maar ik hoorde laatst iemand zeggen dat het niet eens zo geweldig gaat met Mc Donalds. De mensen beginnen te beseffen dat het allemaal niet zo goed is wat je eet, dat zou de reden zijn had ik begrepen.

  2. Monetaire permacultuur Werner. Vele soorten en smaken door elkaar heen, ongecultiveerd, in harmonie met hun omgeving, zonder genetische manipulaties die de toekomstige weerbaarheid van de plantjes aantast.

  3. Het einde schijnt in zicht te zijn, houtskool !

    En gaat De Muur definitief tegen de vlakte. Raampje open of dicht, whatever !

    Ben benieuwd naar de stofwolk heheh

    ” With prices now scraping the upper $15′s and expected to keep falling till December due to huge short positions, the cartel is forced to push the paper price even lower in preparation for the inevitable COMEX default and paper settle. Wall Street took the arbitraged silver bait and it’s almost time to back up the truck and go ALL-IN! Gold and silver are about to slingshots out of the station! The game ends when Shanghai runs out of real silver! The checkmate is now in full view! Harvey Organ will be proven right with his prediction too! It will happen before year end ! ”

    http://www.silverdoctors.com/the-last-move-before-checkmate/#

    1. De hefboom in papieren goud is ongeveer x 100. De zilver-goud ratio 73/1 zo’n beetje geloof ik op dit moment. Als dat beestje klapt…

      Maar goed, hetzelfde geldt voor graan. Om maar iets te noemen. Als dat beestje klapt…

      Afijn, ik heb van die magnetron popcorn in huis, dus als ‘ie gaat ben ik er klaar voor.

      SGE wordt geplukt, en jp Morgans Comex kluis loopt leeg. Het riekt anders de laatste weken ja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: