Krijgen we te maken met een Chinese kredietcrisis?

15

De tarieven op de Chinese geldmarkt zijn in de laatste weken van 2013 verder opgelopen. De Chinese centrale bank heeft wederom “ingegrepen” op de geldmarkt. Deze keer pompte de centrale bank $5 miljard in het bancaire systeem. De Yuans moet blijven rollen. Geld lenen wordt dus steeds duurder in China en dat is niet de bedoeling/ De People’s Bank of China zal liquiditeit blijven verschaffen en flexibel optreden indien nodig. Volgens de Chinese monetaire beleidsmakers ‘kunnen ze niet anders’. De interbancaire rente steeg tot boven de 10% afgelopen week.

Hoeveelheid krediet stijgt naar $24 biljoen

De totale Chinese schuld is afgelopen jaren sterk gestegen. In 2008 was de totale schuld 125 procent van het bbp maar in de afgelopen 4 jaar is dat percentage opgelopen tot 215 procent. De totale hoeveelheid krediet is sinds eind 2008 met 15 biljoen dollar gestegen tot een totale hoeveelheid van $24 biljoen. Ondanks de toegenomen kredieten (c.q. schulden), is de economische groei afgelopen jaren afgenomen. Begin 2010 groeide de Chinese economie met bijna 12% op jaarbasis. Het groeipercentage is inmiddels teruggezakt naar 7,8%, een percentage waar de hele westerse wereld jaloers op is overigens.

china GDP

China misschien wel belangrijker dan Amerika

Net zoals de VS, Japan, Europa en het Verenigd Koninkrijk doet China ook vrolijk mee met de zogenaamde geldverruiming. De vrees voor een Oosterse variant van een kredietcrisis is zeker iets wat ook in het Westen speelt. In het aloude spreekwoord “als Amerika niest, vat de rest van de wereld kou” kunnen we gerust ‘Amerika’ omruilen voor ‘China’. De op één na grootste economie ter wereld trekt al jaren de kar en zorgt voor groei van de wereldeconomie. Het land doet en deed mee met de westerse mode van de laatste jaren van geld injecteren in het systeem. Met alle risico’s en zeepbellen van dien.

China: Praat niet over de kredietcrisis

De Chinese overheid heeft, aldus de Britse Financial Times, lokale media opgeroepen de crisistoon te matigen; niet meer zo veel of vaak publiceren over een mogelijke kredietcrisis in het land. Zo stond hier geschreven: “Daarbij zouden verwijzingen naar een mogelijke schaarste aan geld op de markten in sommige gevallen zijn verboden” en “De Chinese overheid heeft een sterke greep op de media in het land. De financiële berichtgeving wordt over het algemeen echter ongemoeid gelaten, omdat China graag wil laten zien dat het land beschikt over moderne, transparante financiële markten. In juni werden media na een periode van vergelijkbare onrust echter al opgedragen uit te leggen dat de liquiditeit van de markten door de overheid werd gegarandeerd”.

Ook pakken we Zero Hedge er nog even bij: “(Censors) have forbidden the press from using the Chinese words for ‘cash crunch‘”. China vindt dat de media wat ‘postiever’ moet schrijven over de financieel-economische situatie in china. Het devies lijkt: Als je er niet over spreekt of schrijft, bestààt er ook helemaal geen Chinese kredietcrisis. Lees ook: Big Trouble In Massive China: “The Nation Might Face Credit Losses Of As Much As $3 Trillion”

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie