De tarieven op de Chinese geldmarkt zijn in de laatste weken van 2013 verder opgelopen. De Chinese centrale bank heeft wederom “ingegrepen” op de geldmarkt. Deze keer pompte de centrale bank $5 miljard in het bancaire systeem. De Yuans moet blijven rollen. Geld lenen wordt dus steeds duurder in China en dat is niet de bedoeling/ De People’s Bank of China zal liquiditeit blijven verschaffen en flexibel optreden indien nodig. Volgens de Chinese monetaire beleidsmakers ‘kunnen ze niet anders’. De interbancaire rente steeg tot boven de 10% afgelopen week.

Hoeveelheid krediet stijgt naar $24 biljoen

De totale Chinese schuld is afgelopen jaren sterk gestegen. In 2008 was de totale schuld 125 procent van het bbp maar in de afgelopen 4 jaar is dat percentage opgelopen tot 215 procent. De totale hoeveelheid krediet is sinds eind 2008 met 15 biljoen dollar gestegen tot een totale hoeveelheid van $24 biljoen. Ondanks de toegenomen kredieten (c.q. schulden), is de economische groei afgelopen jaren afgenomen. Begin 2010 groeide de Chinese economie met bijna 12% op jaarbasis. Het groeipercentage is inmiddels teruggezakt naar 7,8%, een percentage waar de hele westerse wereld jaloers op is overigens.

china GDP

China misschien wel belangrijker dan Amerika

Net zoals de VS, Japan, Europa en het Verenigd Koninkrijk doet China ook vrolijk mee met de zogenaamde geldverruiming. De vrees voor een Oosterse variant van een kredietcrisis is zeker iets wat ook in het Westen speelt. In het aloude spreekwoord “als Amerika niest, vat de rest van de wereld kou” kunnen we gerust ‘Amerika’ omruilen voor ‘China’. De op één na grootste economie ter wereld trekt al jaren de kar en zorgt voor groei van de wereldeconomie. Het land doet en deed mee met de westerse mode van de laatste jaren van geld injecteren in het systeem. Met alle risico’s en zeepbellen van dien.

China: Praat niet over de kredietcrisis

De Chinese overheid heeft, aldus de Britse Financial Times, lokale media opgeroepen de crisistoon te matigen; niet meer zo veel of vaak publiceren over een mogelijke kredietcrisis in het land. Zo stond hier geschreven: “Daarbij zouden verwijzingen naar een mogelijke schaarste aan geld op de markten in sommige gevallen zijn verboden” en “De Chinese overheid heeft een sterke greep op de media in het land. De financiële berichtgeving wordt over het algemeen echter ongemoeid gelaten, omdat China graag wil laten zien dat het land beschikt over moderne, transparante financiële markten. In juni werden media na een periode van vergelijkbare onrust echter al opgedragen uit te leggen dat de liquiditeit van de markten door de overheid werd gegarandeerd”.

Ook pakken we Zero Hedge er nog even bij: “(Censors) have forbidden the press from using the Chinese words for ‘cash crunch‘”. China vindt dat de media wat ‘postiever’ moet schrijven over de financieel-economische situatie in china. Het devies lijkt: Als je er niet over spreekt of schrijft, bestààt er ook helemaal geen Chinese kredietcrisis. Lees ook: Big Trouble In Massive China: “The Nation Might Face Credit Losses Of As Much As $3 Trillion”

15 reacties

 1. Intussen wordt er door Chinezen krachtig geïnvesteerd in westerse landen. De mooiste bedrijven voor een zacht prijsje met geld uit het niets.
  En wij laten het gewoon gebeuren.

 2. Aldus wordt de schuldenberg een mondiaal probleem die z’n weerga niet kent. Een wereldwijde reset zal niet kunnen uitblijven. We groeien er onwetend en “onvermogend” naar toe. De enige oplossing die tot nu toe wordt geboden is die van geldverruiming. Vanaf de kredietcrisis tot aan de schuldencrisis van heden weten we waartoe dit heeft geleid. Veel hogere staatsschulden dus. De geldverruimingspolitiek verrijkt de rijken en verarmt de armen. Simpelweg doordat kapitaalkrachtigen kunnen manipuleren op de financiële markten met goedkoop (geleend) geld en massaal de beurzen omhoog stuwen waar juist de hoge rendementen puur kunstmatig worden gecreëerd. In het verleden volgde de reële economie de beurzen met een ongeveer een half jaar wanneer deze omhoog of omlaag ging.

  Nu de AEX afgelopen jaar flink is gestegen wordt er door diverse beleidsmakers hosanna geroepen in de verwachting dat Piet Modaal eindelijk ook eens de beurs gaat trekken. Niet de AEX wel te verstaan. De portemetniks zal ook in 2014 mijn kontzak niet doen uitpuilen wanneer na de eerste loonbetaling in januari blijkt dat lang niet iedereen er op vooruit gaat. Alleen de inkomensgroep beneden modaal. Modaal en iets bovenmodaal gaan hun zorgtoeslag grotendeels of helemaal missen en gaan met inbegrip van stijgende gemeentelijke heffingen zelfs er op achteruit. Dus een geldverruimingspolitiek van onze regering naar ons burgers toe zal er ook in 2014 zeker niet inzitten. Ook accijnzen omhoog. Weer een neut minder voor Piet Pineut.

 3. China ‘doet’ 4x de hoeveelheid van de FED en de BoJ samen in QE. China is een smerig opgepompt shithole dat de wereld overspoelt met meuk om haar gdp rond 8 % te houden tbv haar vurig gewenste urbanisatie; miljoenensteden die zich voeden met gentech en plofkippen. Alleen het mondkapje even omhoog doen bij elk hapje.

  Afijn, zodra de leningen van lokale overheden door het putje gaan en Yellen verder tapert maar eens zien wat China doet met haar $ 1,2 biljoen aan VS treasuries; verkopen. Waardoor Yellen ‘untapert’ want niemand anders koopt het spul.

  Currency wars —> trade wars —> real wars.

   1. Hoe meer militaire inmenging door het Westen in Afrika en het MO des te groter wordt de victorie van de radicale islam, Houtskool. Kijk maar eens in Iraq, Syrië en Centraal Afrika. Smerige machtsspelletjes worden gespeeld waarbij uiteraard Nederland staat te popelen om ook mee te mogen doen. Ze lossen geografisch er niets mee op maar maken de zaken alsmaar erger. Dat geldt ook voor de internationale derivaten- en schuldenberg. De eerder genoemde gebieden gelden als testgebieden voor wapentuig dat uiteindelijk gebruikt zal worden in de aanstaande wereldoorlog. Je moet eens weten hoeveel de Amerikaanse wapenindustrie in de pap te brokkelen heeft. De hier al zo vaak besproken “elite” heeft alleen maar baat bij een uitroeiingsoorlog en zien dat als enige uitweg voor de huidige problemen, waaruit zij zelf zoveel mogelijk ongeschonden uit willen komen.

    1. Imho, het ‘bestrijden’ van de radicale islam in Afrika is een dekmantel om militaire aanwezigheid te rechtvaardigen. Doel: grondstoffen bemachtigen. En als ik “ze” een beetje goed heb ingeschat gaan de hoofdjes van die landen in de schuldenstrop, er valt in Afrika nog wel wat aan schuldenopbouw te doen…..

     Het midden-oosten is en wordt bewust gedestabiliseetd om oliebelangen en dus de petrodollar te bewaken. Dat Iraanse olie voor goud programma met Turkije als ’trading hub’ is niet goed gevallen blijkbaar.

     Manipulaties nemen toe, een teken van versnelling van teotwawki.

     1. Helemaal goed, Houtskool. Ik hoop alleen dat de niet-biflaten dit ook lezen. Ik stop nu even met schrijven want het woedezweet breekt me nu uit.

     2. Maak je niet druk C. Het gaat al honderden jaren zo. Een zekere bewustwording is prima, maar laat het je geluk niet beinvloeden.

 4. Grote verwarring en voor iedereen waarneembare gekte, dat is wat we naar alle waarschijnlijkheid op het gebied van politiek geloofsgeld gaan krijgen.

  Gelukkig is er een hogere waarheid die iedereen in alle eenvoud kan ervaren. Met of zonder gebruikmaking van internet.

 5. China heeft alleen schulden bij zichzelf, maar China is communistisch dus daar kan zo alles geconfisceerd worden.
  China geeft haar bevolking sport tassen met waardeloze dollars euros en yuans om waardevolle westerse goederen mee te kopen van grondstoffen tot bedrijven tot vastgoed
  Die hele oosterse bevolking is als een front het westen aan het opkopen iedereen in het oosten weet bijna wel dat alle fiat valuta door inflatie kaput gedevalueerd word, hier in het westen word iedereend dom gehouden.
  Denk je dat China die waardeloze staats schuld en schuld papieren niet aan het dumpen is, die ruilen ze juist al jaren om voor vastgoed voor grondstoffen en voor bedrijven.

  Als we met het hele westen gewoon allemaal stoppen met ons werk en fulltime hout gaan hakken dan kunnnen we het oosten verslaan met de race wie het meeste ongedekt papier uit lucht kan drukken, laten we met z’n allen de crisis oplossen.

 6. China kan niet anders dan meedoen, aangezien de VS niet tot een compromis is bereid met China, het fiat geld gaat wereld wijd naar nul. Blijft over fysiek goud en zilver, daarvan heeft het Westen niet genoeg, het Oosten heel veel.
  mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: