Krijgen we inflatie of deflatie in 2013 ?

14

Doctor Martin D. Weiss is een bijzonder intelligent man met diepe inzichten en een ton aan ervaring in beurs en beleggen. Hij is ook de drijvende kracht achter Weiss Research sinds 1971, de mensen de waarheid vertellend, niets dan de waarheid, over economie, financiën, in het bijzonder dan over de toestand in zijn land, de Verenigde Staten. Heden doet hij een oproep, hij laat ons weten wat we binnenkort kunnen verwachten; wordt 2013 het jaar van van inflatie, of deflatie? Het is me dunkt nogal van belang! In die zin van wat u in uw portefeuille dient te hebben in deze of gene situatie…

Twee krachtige tendensen: Inflatie & Deflatie

Wanneer de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hun zin krijgen, dit in het licht van de nakende Fiscal Cliff (belastingsverhogingen én bezuinigingen), zullen er meer besparingen komen. Ook Obama en zijn ploeg Democraten hebben ingezien dat er meer belastingverhogingen moeten komen. Hoe dan ook: de overheid zal een enorme hoeveelheid geld uit de economie terug nemen, en dat betekent deflatie.

Tweede krachtige tendens: de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, gaat hoe dan ook verder met geld bij drukken, bij verzinnen. Sommige Fed-hoofden zeggen nu zelfs openlijk dat die “inspanningen” nog verder moeten worden uitgebreid! Ja, de 40 “oude” miljard per maand van Operation Twist (QE 2 1/2) plus de 40 “nieuwe” miljarden van Quantitative Easing Indefinite, oneindig, zouden volgens hen nog niet volstaan… Om maar te zeggen. Dit alles werkt op langere termijn altijd inflatoir, dus leidend tot inflatie.

Wat zal de overhand krijgen?

Weiss kijkt met ons even terug in de geschiedenis naar de laatste inflatoire periode, die culmineerde in 1980. Obligaties keerden op dat moment bijna 18% uit, een niveau dat ons nu volkomen surreëel lijkt; goud stond uiteindelijk op het all time high van 850 USD (in dollars van toén!) en zilver schoot omhoog van enkele dollars naar 50 dollar. Honderden banken en spaarkassen gingen tenonder. Oorlogen woedden… een oliecrisis… een bijzonder woelige tijd. De recentste deflatoire periode konden we meemaken in 2007, waarbij letterlijk élke beleggingscategorie ten onder ging, zelfs grondstoffen waaronder goud; de indexen halveerden, olie ging min 80 % en zo meer. Ook geen prettige tijd. Lees verder op Goud-Portal.