Doctor Martin D. Weiss is een bijzonder intelligent man met diepe inzichten en een ton aan ervaring in beurs en beleggen. Hij is ook de drijvende kracht achter Weiss Research sinds 1971, de mensen de waarheid vertellend, niets dan de waarheid, over economie, financiën, in het bijzonder dan over de toestand in zijn land, de Verenigde Staten. Heden doet hij een oproep, hij laat ons weten wat we binnenkort kunnen verwachten; wordt 2013 het jaar van van inflatie, of deflatie? Het is me dunkt nogal van belang! In die zin van wat u in uw portefeuille dient te hebben in deze of gene situatie…

Twee krachtige tendensen: Inflatie & Deflatie

Wanneer de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hun zin krijgen, dit in het licht van de nakende Fiscal Cliff (belastingsverhogingen én bezuinigingen), zullen er meer besparingen komen. Ook Obama en zijn ploeg Democraten hebben ingezien dat er meer belastingverhogingen moeten komen. Hoe dan ook: de overheid zal een enorme hoeveelheid geld uit de economie terug nemen, en dat betekent deflatie.

Tweede krachtige tendens: de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, gaat hoe dan ook verder met geld bij drukken, bij verzinnen. Sommige Fed-hoofden zeggen nu zelfs openlijk dat die “inspanningen” nog verder moeten worden uitgebreid! Ja, de 40 “oude” miljard per maand van Operation Twist (QE 2 1/2) plus de 40 “nieuwe” miljarden van Quantitative Easing Indefinite, oneindig, zouden volgens hen nog niet volstaan… Om maar te zeggen. Dit alles werkt op langere termijn altijd inflatoir, dus leidend tot inflatie.

Wat zal de overhand krijgen?

Weiss kijkt met ons even terug in de geschiedenis naar de laatste inflatoire periode, die culmineerde in 1980. Obligaties keerden op dat moment bijna 18% uit, een niveau dat ons nu volkomen surreëel lijkt; goud stond uiteindelijk op het all time high van 850 USD (in dollars van toén!) en zilver schoot omhoog van enkele dollars naar 50 dollar. Honderden banken en spaarkassen gingen tenonder. Oorlogen woedden… een oliecrisis… een bijzonder woelige tijd. De recentste deflatoire periode konden we meemaken in 2007, waarbij letterlijk élke beleggingscategorie ten onder ging, zelfs grondstoffen waaronder goud; de indexen halveerden, olie ging min 80 % en zo meer. Ook geen prettige tijd. Lees verder op Goud-Portal.

14 reacties

  1. -Edit- Reactie deels verwijderd / Graag met respect voor de bezoekers hier de discussie voeren.

    – [b]Moderator
    [/b]
    De crux is namelijk dat er helemaal geen inflatie komt. Sterker, alle geldstromen worden op het moment afgeknepen.

    Wanneer cash eruit gaat is er steeds meer sprake van een ruilmiddel ‘an sich’. En daarvan kunnen ze er gigantisch veel ‘bijdrukken’ met als gevolg dat geld in dienst van de economie komt te staan ipv andersom. En dat is maar goed ook, want ik denk dat veel lui hier op biflatie niet erg veel beter af zouden zijn bij een goudstandaard. Die maakt de rijken nl. rijker en de armen een stuk armer. Op goud / waarde gebaseerd geld maakt ruilmiddelen o een kunstmatige manier schaars. En dat zorgt voor te weinig geld in de economie, en dat zorgt voor recessies en depressies.

    Dit is iets wat steeds meer tot het bewustzijn doordringt en de oplossing van deze hele crisis gaat hieruit bestaan. Gewoon: poen pompen. En een hoop ook. Maar wel overwogen: steeds een evenwicht met de economie zoeken.

    En we gaan ook gewoon zien dat staten 500% of meer schuld gaan hebben. Maakt allemaal geen donder uit. Op een gegeven moment maken staten geeneens meer bekend wat ze aan schuld hebben. Ze noemen het dan geeneens schuld meer. Gewoon: geldvoorraad.

    Het enige waar het in deze wereld om gaat zijn goederen en diensten. Geld doet er totaal niet toe qua waarde.

  2. PS, als geld geen waarde meer heeft en er ruimschoots voldoende van is, zal de mens ook van zijn geld-verzameldrift afraken. Er zal geen angst voor armoede meer zijn namelijk. En dat zal betekenen dat de ecologische ‘footprint’ van de mens kleiner zal worden. Angst gaat verdwijnen. En angst en goud gaan hand in hand…

  3. -edit- Reactie verwijderd / Graag met respect de discussie voeren. Als u het niet eens bent met de visie van iemand, reageer dan met inhoudelijke argumenten.

    – [b]Moderator[/b]

  4. Idd Dave. Ik wordt niet vrolijk van jou verhaal. Mijn dag is pas goed als ik negatief economisch nieuws onder ogen krijg. Als er ook maar een bericht tussenstaat die aangeeft dat het zo slecht niet gaat met de economie dan wordt ik verdrietig en dan ga ik eten. En naar hele suffe programma’s staren op de teevee.

    En als ik W. Middelkoop moet geloven dan heeft het voor mij ook geen zin meer om put-opties aan te schaffen aangezien het plunge protection team en centrale banken de boel toch weer omhoog gaan kopen.

    Maar in principe Dave heb je wel gelijk. De geldhoeveelheid wordt alleen maar minder in de reeele economie en men doet er alles aan om de geldhoeveelheid in de irreeele economie te verhogen.
    Om Mr. Bernanke zijn woorden te blijven van maart 2009. Hij zal er alles aan doen om de bankbalansen weer op orde te krijgen door heel veel geld te creeeren en als het goed is, hij heeft immers de jaren na 1929 goed bestudeerd, zal er hierdoor geen inflatie optreden in de irreeele economie.
    Dus vooralsnog denk ik dat die 4e functie van geld (geld als toiletpapier) en de 5e functie; (geld als aanmaakpapier van haardvuur) er voorlopig niet gaat komen, want ik heb uiteraard blind vertrouwen in dit ongekende financiele experiment van Mr Bernanke.

  5. “Wanneer cash eruit gaat is er steeds meer sprake van een ruilmiddel ‘an sich’. En daarvan kunnen ze er gigantisch veel ‘bijdrukken’ met als gevolg dat geld in dienst van de economie komt te staan ipv andersom. En dat is maar goed ook, want ik denk dat veel lui hier op biflatie niet erg veel beter af zouden zijn bij een goudstandaard. Die maakt de rijken nl. rijker en de armen een stuk armer. Op goud / waarde gebaseerd geld maakt ruilmiddelen o een kunstmatige manier schaars. En dat zorgt voor te weinig geld in de economie, en dat zorgt voor recessies en depressies.”

    Beste Dave,

    Sinds het loslaten van de goudstandaard is het verschil tussen arm en rijk juist groter geworden. Met de Amerikaanse middenklasse ging het enorm goed tot en met de jaren ’60, maar sindsdien is het bergafwaarts gegaan. Juist door beleid wat jij toejuicht. 40 jaar lang is er nu geen goudstandaard en het resultaat: de Amerikaanse middenklasse is weggevaagd en het verschil tussen arm en rijk is enorm toegenomen.

    Het is erg belangrijk dat mensen geld kunnen sparen en er vanuit kunnen gaan dat dit geld zijn waarde behoud. Of dit nu fiat geld is, of goud, of zilver of een olievoorraad.

    Gespaard geld / kapitaal zorgt er namelijk voor dat er investeringen gedaan kunnen worden. Wij worden met z’n allen graag verteld dat geld uitgeven belangrijk is voor een economie en dat geld slechts een ruilmiddel is, maar het tegendeel is waar. Net als dat het in economische zin goed is voor een individu om te sparen en te profiteren van rendement op eigen vermogen is dit ook het geval voor een heel land. Als de leiders van een land sparen stimuleren door eerlijk geld (geld dat niet bijgedrukt kan worden door een selecte elite) dan zal de rente stijgen en wordt sparen interessant. Goud of Fiatgeld maakt in principe niet eens zoveel uit, maar het nare van Fiatgeld is dat het bijgedrukt kan worden zoals jij voorstelt.

    De schade is al reeds gedaan aan de economie en we hebben twee keuzes, een ineenstorting van de economie en hyperdeflatie, of het blijven drukken van geld en hyperinflatie.

    En in het laatste geval wordt ook juist de lage klasse gepakt, zoals dit al decennia lang gebeurt sinds het loslaten van de goudstandaard, of denk jij dat het toeval is dat het verschil tussen arm en rijk enorm is toegenomen sinds het loslaten van de goudstandaard.

    Elke Euro die wordt bijgedrukt is diefstal van de waarde van mij huidige Euro’s en de Euro’s die ik in de toekomst zal verdienen. Maar jij bent het blijkbaar al niet eens met zo’n simpel economisch concept als vraag en aanbod. Als het aanbod toeneemt vermindert de waarde van mijn Euro’s.

    En denk even logisch na. Waarom zou jij je Euro’s niet willen mogen inruilen tegen een bepaalde hoeveelheid goud. Dan weet je zeker dat jouw Euro een bepaalde waarde heeft. Als er geen goudstandaard is kan er maar geld worden bijgedrukt en dit vermindert de waarde van jouw geld en je inkomsten die je maandelijks binnen krijgt. Wil je dat? Blijkbaar wel, of je hebt het niet door wat het bijdrukken van geld doet met de waarde van jouw geld.

    Ik zou je ook willen vragen? Ben je bang voor de toekomst? Wil je maar blijven geloven dat overheden goed bezig zijn en dat als ze maar precies genoeg geld in de economie blijven pompen dat het dan wel goed komt?

    Blijkbaar verschillen we erg van wereldbeeld. Ik ben graag zo vrij mogelijk en bepaal het liefst zo veel mogelijk hoe ik mijn leven leid. Ik heb een erg dubbel gevoel op 4 mei om 20:00, want vrijheid is relatief. Mocht je dan vol overtuiging 2 minuten stil zijn, gebruik deze 2 minuten dan om je af te vragen of je niet een beetje in de maling wordt genomen, maar dat je moet blijven vechten voor je vrijheid.

  6. Hyperinflatie leidt tot een revolutie binnen de Eurozone en dan is het ook tijd om het gehele systeem in te laten storten en om weer met een schone lei te beginnen.

  7. Als ik Dave moet geloven zal geld onbelangrijk worden.

    Of het nou geld is of een ander medium, is totaal niet belangrijk, maar dromen mag natuurlijk.
    Ik voorzie een erg prettige maatschappij in de dromen van Dave en kan niet wachten tot het zover is.

    Voorlopig houd ik echter rekening met een toekomst die er minder rooskleurig uit zal zien, omdat ik nog wel eens een geschiedenisboekje lees.

  8. O ja, nog wat, helemaal off topic, sorry daarvoor.
    Het volgende verhaal kwam ik via via tegen, een dokter die waarschuwt:

    http://www.cbsnews.com/8301-505269_162-57505149/modern-wheat-a-perfect-chronic-poison-doctor-says/

    Met mijn beperkte kennis van het Engels snap ik, waarom ik al jaren geen brood door mijn strot krijg.
    Ik ontbijt al jaren met vers fruit en biogarde.
    Tussen de middag een vers soepje van eigen verbouwde groente en `s avonds een bonenschotel of iets dergelijks.

    Wist even niet waar ik dit moest plaatsen, maar vond het wel opvallend genoeg om het te doen.

  9. Een ding weet ik wel.

    Vroeger als kind had ik een portable radiootje waar een 9V batterij in moest. Hoewel het radiootje best zuinig met de batterij omging, zeker voor die tijd, moest er toch zo nu en dan een nieuwe in. Ik ben door heel bewuste ouders opgevoed en vaak kreeg ik (terecht) te horen “Koop maar van je zakgeld” Toch maakte ze wel eens een uitzondering. “Hier jongen, heb jij een nieuw batterijtje voor je radiootje en dat kocht mijn vader nadat ie z’n Renault 4 volgetankt had bij de benzinepomp” Ik hoefde er dus niet eens mijn zakgeld voor op te offeren.

    (Nee echt, dit IS ontopic)

    Moet je nu eens bij een benzinepomp een 9V batterijtje kopen !
    Omgerekend 15,40 Gulden. Dit is echt een bizar bedrag in vergelijking met die paar gulden zakgeld die ik per week kreeg !
    Wel weet ik dat ik in die tijd ook wel eens een batterijtje van mijn zakgeld (probleemloos) kon kopen.

    Ik wist als kind niet wat een liter benzine toen koste maar laat ik het daar maar niet meer over hebben.

    Nee, het antwoord op de titelnaam, durf ik nu even niet te geven. Maar ik kan m’n jeugd nog wel herinneren ! Oh ja, een patatje mayo bij onze snackbar: 1 Gulden !

  10. @11 R
    Laatst batterijtjes willen laten vervangen bij 2 horloges, €9,- per stuk. Dat maakt €18,- en dat was ongeveer Fl. 40,-… Voor 3 minuten werk en 2 miezerige knoopcelletjes. Laat maar zitten zei ik.

    De dollar zal wereldwijd voor flinke inflatie zorgen, maar binnen Europa ziet het er m.i. nog niet erg inflattoir uit met alle garanties. Ik durf niet goed een voorspelling te doen maar met nu al onhoudbare overheidsschulden gok ik op inflatie.

  11. In mijn ogen is het geldsysteem opgeblazen. Banken lenen geld uit, mbv fractioneel bankieren lenen zij hun kapitaal met faktor 15 tot 20 uit. Daar is een boekhoudkundig trukje voor om dat op de balans kloppend er uit te laten zien. Maar de rente maken ze niet, die moet ergens anders vandaan komen.

    Ons huidige systeem is maximaal opgeblazen. Rente kan namelijk komen uit economische groei en uit meer schuld. GRoei en schuld zitten aan het plafond. Dus is de oplossing saneren. Een streep halen door schulden. Deflatie is vereist.

    In tijden van vereiste deflatie kiezen voor geld drukken is een open deur voor hyperinflatie. De weegschaal in disbalans. Ene uiterste vereist, en andere uiterste doen. Zodra de banken hun balansen weer op orde hebben met vers geprint geld en weer met fractioneel bankieren beginnen en weer geld gaan uitlenen? Zodra het vers geperste geld de reeele economi bereikt hebben we de inflatie te pakken.

    Bovendien is het geldsysteem een ponzipiramide. ECB mag alleen aan banken lenen, banken lenen aan de samenleving verder. Door de rente gaat de geldstroom continu de andere kant op, de samenleving uit. De aanvoer van geld die vanui de samenleving moet komen kan alleen komen uit groei en schuld. Beiden kennen een plafond. Dus is de geldpers de enige laatste optie. Echte oplossingen zijn die van IJsland en die van de Blije Bank. IJsland: De overheid uit de onderste laag halen en het verdrag van lissabon aanpassen. De ECB mag alleen lenen aan overheden. Vanuit de overheden gaat het geld naar banken. De rente uit schuld moet zo eerst via overheden. En die kunnen de rente eventueel weer richting de samenleving sturen. Of banken moeten uit de middelste laag van de piramide en midden in de samenleving worden gezet. Dit houdt in 0% rente, ook dus op schuld, en op provisiebasis gaan werken. Provisie op de hoeveelhed geld die in de samenleving aanwezig is.

    De piramidestructuur zorgt ervoor dat dit systeem twee eindstations kent. Hyperinflatie of chaos en ellende. Zie bijvoorbeeld het boek “Paper Money Collapse”van Schlichter. Bernanke probeert in mijn ogen tijd te winnen. Het huidige systeem zorgt ervoor dat rijk rijker wordt en arm armer. Met geld drukken probeert hij tijd te winnen, opdat het grote geld in de economie iets indt waar ze in kunnen investeren. En dat daar waar nu geld zit dat het in de samenleving rond gaat.

  12. Iedereen accepteert omwille van educatie of propaganda zomaar het feit dat er sprake is van inflatie, terwijl men voorbij gaat aan de oorsprong van de economische beginselen. Het is bij de gratie van het geloof van consumenten in de economie, dat deze bestaat. Het is bij de gratie van de grondbeginselen van de samenleving, dat mensen accepteren dat ze belasting betalen, werken, regels accepteren. De gedachte is dat er een Keynes of Marx achtig moderner model of een kapitaalmarktbepaalde mechaniek bestaat welke is te doorgronden door cijfermannetjes bij centrale banken en in de beleidshoek. Maar helaas gelden daar andere beginselen dan de belangen van mensen of samenlevingen. Stel dat er een reden zou zijn om samen te werken, een collectief belang, waarom zou daar dan iemand anders van profiteren dan de gemeenschap? De grote vraag is eigenlijk deze: waarom houdt de ECB de inflatie al jaren op 2% en waarom is het maximum begrotingstekort op Europees vlak vastgesteld op 3% en waarom is de gemiddelde BNP groei waar de politiek zijn beleid op baseert rond de 1,5%? Wellicht omdat dit de balans is waaronder het gewicht van de schuldenlast altijd gecompenseerd blijft door de geldontwaarding – en de geldontwaarding (als constante) wordt gecompenseerd door de groei, en de overheid de collectieve schuldenlast met +1% per jaar laat toenemen om druk te houden op de ketel. Werken jongens. Maar voor wie eigenlijk? Onze kinderen? Ons pensioen? Wijzelf, nu? Daarnaast: nergens ter wereld betaal je zoveel belastingen als in Nederland, nergens ter wereld zijn de nuts-voorzieningen zo duur en nergens ter wereld zijn er zoveel regels in de bouw-, energie-, water-, arbeids-, financiële- en veiligheidsnormeringen zo zwaar als in Nederland. Het product hiervan is dat iedereen krom ligt om de grootste graaier (de staat) overeind te houden, zonder hier op langere termijn dan ook maar iets aan over te houden. Je pensioen ontwaardt – voor zover er uberhaupt nog iets overblijft. Ons collectieve bezit (bijv. bouwgrond, gasvelden, zorginstellingen, afvalverwerking, energiebedrijven, spoorwegen) zijn geprivatiseerd – en met de verkoopprijzen zijn geen collectieve doelen gefinancieerd, maar meer ambtenaren, meer mensen die regelgeving controleren, meer marmer en afscheidsrecepties, meer megakredieten aan geldverslindende banken en automatiseringsfiasco’s als bij het UWV. Banken wiens BNP een 36-50 maal hogere waarde heeft dan de gemeenschappelijke Nederlandse economie worden tijdelijk “overgenomen” door politici die proberen met regelgeving de slang in bedrang te houden. Banken welke uiteindelijk de eigenaren zijn geworden van al het maatschappelijke vastgoed en de financier zijn van alle geprivatiseerde instellingen en organen. Bedrijven werken niet voor mensen, maar voor aandeelhouders. Aandeelhouders verdienen geen geld, maar betalen de transacties en belastingen als er winst wordt gemaakt, of verliezen hun aandelenwaarde wanneer de boel in elkaar zakt. De staat graait mee. De burger betaalt: de ondergrondse vuilcontainers van 50000 per stuk, en de daarvoor benodigde ophaalwagens van 500000 per stuk, en moet naast de afvalstoffenheffing en gemeentelijke belastingen en vastrecht op de energienota ook de nieuwe logo’s voor de zoveelste thuiszorginstelling die over 3 jaar weer failliet gaat, en 2000 man/vrouw op straat zet. Waarna ze door de volgende tegen een loonoffer weer in dienst worden genomen om 2x zoveel oudjes te verzorgen in de helft van de tijd. Die ouwetjes zijn wij in een paar jaar trouwens. Zodat er ergens een procentje meer winst kan worden gemaakt, om de volgende laaienlichter of bestuurder af te kopen. Met al het goud van de wereld blijft een mensenleven een betrekkelijk makkelijk te limiteren item: iedereen rent als een gek in de rondte om zijn dubbele tophypotheek af te lossen op het in een krimpgebied gelegen sterk ontwaarde huis – maar vraag je eens af: met welk doel? Voor wie? Voor zichzelf? Voor de bank? Voor de staat? Voor de samenleving? Welke samenleving? Het wordt hoog tijd dat de overheid in dienst komt te staan van de belangen welke ze pretendeert te vertegenwoordigen. Waarom betalen mensen € 3,60 parkeergeld, terwijl ze al wegenbelasting hebben betaald? Waarom betalen mensen wegenbelasting, terwijl er slechts een klein percentage van de wegenbelasting daadwerkelijk aan wegenbouw of onderhoud wordt uitgegeven? Waarom een leven lang werken, belasting betalen, terwijl aan het eind van je leven over hetgeen er overblijft ook nog eens belasting moet worden afgedragen? Nederland is verworden tot de vervolmaakte utopie van heel veel domme mensen, die bij gebrek aan kennis allemaal als schapen achter de volgende hype aanlopen. Hetzij Wilders, hetzij zure regen, hetzij Globalwarming, of in dit geval een Eurocrisis. Maak je niet druk over het beleid van de ECB. Het blijft allemaal fictie. Als de economie en de samenleving afhankelijk wordt van manipulatie door gladpratende nonwits aan politici die als captain Hindsight altijd achteraf weten wat we moesten doen (Henk Kamp: “meer technische mensen kweken voor alle buitenlandse bedrijven die in Nederland willen investeren maar geen goede technische mensen vinden”), nooit eens vooruitlopend op waar het er echt toe doet, maar altijd in de nawas van de vorige inschattingsfout van het vorige kabinet, of de vorige bestuurder. Ik kan me nog herinneren dat iedereen “IT” moest gaan doen. Vlak voordat de vorige bubble barstte moest iedereen bij de bank terecht, of op de beurs. Omdat Nederland een “handelsnatie is”. Jaja. Met 50% belastingen voor kleine zelfstandigen en ZZPers gaan we hier met z’n allen verkondigen dat we de VOC hebben uitgevonden. Of zo als de cijfertjes van het liegende bankmanagement nooit op inhoud wordt gecontroleerd – terwijl je daar juist controle zou verwachten – maar de ware kennis bij de overheid ontbreekt. Misschien wordt het tijd afscheid te nemen van de maatpakkenmannetjes met hun geldverslindende gokcultuur. Leg je lot in de handen van je duurbetaalde pensioenfondsmanager en je weet zeker dat je de 65 niet haalt – laat staan de 67 – en in financiele zin al helemaal niet. Mijn advies: investeer alles in tijd. Leef nu. Later is het te laat, en vele malen duurder. Zolang er niets veranderd, wordt je alleen maar ouder en zieker van deze “samenleving”. Maka je eigen samenleving. Zorg voor elkaar. Ken je buren. Ga lekker sporten of de kroeg in, en weg achter die TV of computer vandaan. Die facebookvrienden hebben ook geen leven, anders zaten ze er niet. Zoek die oude liefde nog eens op, voordat het te laat is. Maak eens werk van die hobby. Emigreer naar Kreta. Voor niets gaat de zon op. Alleen solidariteit bindt mensen. En inflatie is iedereen aangepraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: