Krijgt ´The Big Short´ opnieuw gelijk?

Want als dat zo is, zal de volgende financiële, economische en beurscrisis die van 2008 nog overstijgen. Dat was dan de Kredietcrisis, en in zekere zin dragen we daar nog de gevolgen van. De kern van het probleem – teveel geld in het monetaire systeem, (Amerikaanse en andere) bankiers die te grote risico´s nemen – is nooit aangepakt. En au fond nog aanzienlijk verérgerd! Michael Burry was één van de zeer weinigen die de Kredietcrisis – achteraf zo genoemd – voorspelde. Vastgoed in de VS werd in waarde opgepompt tot onwaarschijnlijke hoogten. Dat zou niet blijven goed gaan, dacht Burry. Als hefboomfonds manager is hij en zijn fonds schatrijk geworden door tegen de markt in te gaan. Short teg gaan. U heeft de film toch ook gezien, ´The Big Short´, want dat is eigenlijk een must. Mister Burry waarschuwt opnieuw voor dit soort van crisis, in februari van dit jaar nog op Twitter, om precies te zijn. Zal hij opnieuw gelijk krijgen met zo´n akelige voorspelling? 

´´Nog steeds luistert er niemand´´

Eén van de omina die Michael Burry aanwijst is de hoeveelheid geleend geld waarmee vooral Amerikanen beleggen. Die staat historisch hoog. Lenen om te beleggen is eigen een no go; gaat goed in een stijgende markt, maar oh wee wanneer die markt omkeert. Want dat ben je voor investeringen nog aan het afbetalen, terwijl ze zakken in waarde. Dit heet margin investing, beleggen op krediet, en zolang jouw onderpand (je belegde waarden) een zeker niveau houdt, is alles hunky dory. Zakt dit waarde teveel, dan krijg je een margin call, met de vriendelijke vraag (?!) ofwel geld bij te storten, ofwel zullen je waarden sowieso verkocht worden. Tegen de dan geldende – lagere – koers. Burry verwijderde zijn tweet naderhand, en dit is wat hij naar verluid meldde: “Mensen zeggen dat ik hen de laatste keer niet heb gewaarschuwd”, tweette hij eerder. “Dat deed ik wel, maar niemand luisterde. Nu waarschuw ik opnieuw, en nog steeds luistert er niemand. Maar deze keer zal ik bewijs hebben dat ik heb gewaarschuwd.”

2,69 Miljard dollar winst

Wikipedia.org: ´Michael Burry was de manager van een hedgefonds waarbij hij grote vrijheid had om naar eigen inzicht te beleggen. Hij ziet op een gegeven moment dat de grote hoeveelheid rommelhypotheken (hypotheken die mensen nooit zullen kunnen afbetalen) moet gaan instorten. Hij benadert een aantal grote banken om een nieuw soort credit default swap te ontwikkelen die hij dan koopt. De banken zien het risico dat ze lopen niet in en zijn graag bereid om het product aan hem te verkopen. Omdat hij inziet dat de banken zelf ook een groot gevaar lopen wil hij dat de banken hem ook een garantie geven op uitbetaling in het geval van een faillissement van de bank. In de aanloop naar de crisis heeft hij grote moeite om zijn investeerders te blijven overtuigen. Hij verbiedt investeerders om geld terug te vorderen (waar hij toe bevoegd is) en uiteindelijk boekt zijn fonds een winst van $2,69 miljard dollar

 

4 reacties

 1. Je hebt eens verteld dat je de AEX short. Maar als je de tweets leest van Michael Burry dan vreest hij dat het onheil start met de cryptomunten en meme-aandelen waarvoor veel geleend geld wordt gebruikt. Als daar een grote klap valt dan kunnen de traditionele markten ook in elkaar zakken. Er circuleren hierover allerlei YouTube filmpjes maar het volgende vond ik wel vrij goed: https://www.youtube.com/watch?v=eGSPNWldaFY. Natuurlijk komt er nog eens een grote crash, maar wanneer?

  1. Die crash wordt volgens plan aangekondigd door Klaus Schwab, net als covid-19, mits globalisten zich aan Agenda 2030 houden. Moet ECB wel opschieten met invoeren van centrale bankgeld(CBDC) en afschaffen cashgeld.

   Echter worden financiële markten kunstmatig gevoed door centrale banken, worden miljardairs nog rijker door bemiddeling van Black Rock. Wordt Big Tech nog machtiger door censuur op digitale media en Big Farma nog machtiger door miljardenwinsten op vaccinatie.

   Als deze opgeblazen ballon dan eindelijk wordt doorgeprikt door wantrouwen van de gewone beleggers en boze burgers gaan we crashen. Eerst cashen dan crashen.

   1. En vervolgens?
    https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/513865/Das-Luegen-Feuerwerk-an-den-Boersen-wird-den-groessten-Weltenbrand-aller-Zeiten-ausloesen

    James Rickards en ‘Doom’ verwanten zijn steenrijk geworden door hun geschreven en gesproken apocalyptische voorspellingen.
    ‘Niemand luistert’. De onheilsprofeten zélf blijkbaar ook niet, gezien hun ‘nevenactiviteiten’ als beleggers en investeerders.
    Met de ene hand graaien ze naar elke rondfladderende dollar, terwijl de andere hand kwistig met waarschuwingen strooit dat ze bij de aanstaande crash zelf gegarandeerd alles kwijt zullen raken. Is dat logisch? Of is het een symptoom van een ongeneeslijke verslaving aan de Mammon, die op een natuurlijke, en dus niet maakbare wijze, tot het verderf zal leiden?
    In dat geval hebben we genoeg aan het laatste boek van de Bijbel (waarnaar trouwens ook niemand luistert).

  2. Inderdaad Ivo – wanneer? Het is slechts voor een klein bedrag relatief, die AEX put-optie, maar ééns gaan die ´shorts´ wel eens gelijk krijgen, precies. Net als wat goud is het een beetje compensatie voor wanneer de cryptomarkt fors zakt, n.a.v. een aandelencrash. Ik zie het als een verzekering… Ik heb trouwens onlangs mijn cryptobeleggingen aanzienlijk verhoogd, omdat ik een nieuw hoogtepunt voor BTC et al. verwacht, echt hoor, zie de wedstrijd tussen Pieter en mezelf… groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: