Kritiek op Duitslands ‘ Energiewende ’ groeit

9

In een toespraak bij SMA Solar Technology AG, een van Duitslands toonaangevende zonnepaneelfabrikanten, gaf de Duitse minister van economische zaken en Vicekanselier Sigmar Gabriel toe dat de zogenaamde ‘Energiewende’, de omschakeling naar duurzame energie, “op het punt van falen” stond.

stroom duitsland

Duurzaam en duurder

In 2000 is de Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG), de wettelijke bepaling die een terugleververgoeding voor duurzame elektriciteit garandeert, geïntroduceerd om milieuvriendelijke energie te bevorderen. Sindsdien is het aandeel duurzame energie in Duitsland toegenomen, maar ook de elektriciteitsrekening voor Duitse huishoudens. Deze is namelijk met ruim 200% gestegen. Daarnaast zijn er extra kosten die gepaard gaan met het stabiliseren van het elektriciteitsnet tegen de enorme influx van zonne- en windenergie. Deze wordt niet altijd geproduceerd op momenten dat er vraag naar is. Dertien procent van de Duitse energieproductie is momenteel duurzaam, maar deze onbetrouwbare input van energie vraagt veel van het Duitse elektriciteitsnet.

Steenkool neemt het van nucleair over

Duitsland besloot om na de ramp in Fukushima acht nucleaire energiecentrales te sluiten. Dit gat is niet opgevuld door duurzame energie, maar door oude en vieze bruin- en steenkolen. Hierdoor is de beoogdereductie van CO2 output niet gerealiseerd en is het uiteindelijke doel van de Duitse ‘Energiewende’ niet geslaagd. Toch zijn de jaarlijkse kosten voor Duitse burgers ruim 20 miljard euro. Een groot bedrag voor een falend project.

Subsidies op duurzame energie zullen waarschijnlijk stoppen

De stemming was gelaten bij het ministeriële bezoek bij SMA Solar Technology AG. Het bedrijf voer de laatste jaren wel bij de grote sommen subsidiegeld die ze dankzij het Duitse energiebeleid ontvingen. Weinig aanwezigen konden het zich voorstellen, maar het lijkt er toch echt op dat de dagen van de eens zo vanzelfsprekende subsidies voor duurzame energie in Duitsland voorbij zijn.